Boli zooantroponice: partea a doua. Viruși

Mai devreme am scris despre zoonoze bacteriene, descriind cele mai frecvente boli. Acum să ne cunoaștem bolile virale care se transmit de la animale la oameni. Acest grup de boli este extrem de contagios. Prin urmare, trebuie să fii mereu în căutarea, să păstrezi la minimum orice contact cu animalele fără stăpân sau sălbatice și să vaccinezi animalele de companie. Efectuați controlul dăunătorilor, dezinsecția la timp și nu uitați de dezinfectarea camerei.

1. Boala febrei aftoase

este considerată a fi o boală a animalelor cu copite (acestea sunt acele animale a căror copită este împărțită în două degete: rumegătoare, porci și rudele lor). Febra începe și, în zonele în care nu există lână sau foarte puțin, apar ulcere specifice. O persoană se infectează prin contactul cu un animal bolnav (nu cu un animal bolnav, și anume, clar bolnav, cu afte - ulcere specifice) și atunci când bea lapte neinfectat. Pisicile și câinii nu sunt sensibili, dar totuși nu le oferă carne și lapte, neprelucrați și neinfectați.

2. Boala Aujeszky

Un alt nume este pseudo-furie. Nu numai animalele sălbatice îi sunt supuse, ci și animalele de companie. În plus față de excitare, boala se caracterizează prin mâncărime severă a pielii (cu excepția porcilor, aceștia nu mănâncă), apoi se înregistrează paralizia și moartea animalului. Câinii, pisicile și oamenii se pot infecta în anumite condiții.

3. Pseudo-ciuma păsărilor

De obicei afectează găinile. Dacă o persoană se infectează de la o pasăre, atunci leziunile (benigne) vor fi înregistrate la el nu numai în plămâni și conjunctivă, ci și în sistemul nervos central.

4. Rabia

Animalele sălbatice sunt vinovați foarte des pentru infestările cu rabie a animalelor de companie.

una dintre cele mai periculoase boli care se transmite rapid oamenilor de la un animal bolnav. Toate mamiferele sunt sensibile. Mulți oameni știu că saliva unui animal bolnav este periculoasă (motiv pentru care, după ce a fost mușcat de un animal, este necesar să mergem urgent la spital). Cu toate acestea, nu numai mușcătura este teribilă, ci și lingerea dulce a mâinilor și a feței (microfisurile de pe piele vor fi suficiente pentru ca agentul patogen al rabiei să pătrundă în corpul vostru). Nu există virus în salivă în timpul perioadei de incubație. În mod surprinzător, spre deosebire de alte infecții, virusul rabiei nu se răspândește prin vasele de sânge, ci fibrele nervoase. Și cu cât mușcătura este mai aproape de cap, cu atât virusul ajunge mai repede la creier. Este necesară vaccinarea anuală a animalelor de companie. Acesta va oferi imunitate animalului dvs. de companie timp de un an..

Vaccinați-vă animalele de companie la timp!

5. Gripa.

Un număr imens de variații ale virusului. Mulți oameni își amintesc focarele de gripă aviară, porcină. Și datorită faptului că există o mulțime de tulpini, nu este întotdeauna posibil să se diagnosticheze agentul patogen (mai precis, apartenența acestuia) în timp și, prin urmare, nu este întotdeauna posibilă alegerea unui tratament specific. Virusul evoluează, muta, deci poate fi transmis cu ușurință de la animal la om.

6. Boala mușcăturii de pisică sau un nume mai cunoscut - boala zgârieturilor pisicii.

O zgârietură sau o mușcătură de la o pisică poate fi foarte gravă pentru o persoană

Boala zgârieturilor pisicii este denumirea comună a bolii felinoza, în care virusul din corpul unei pisici bolnave intră în sângele unei persoane ca urmare a mușcăturilor și zgârieturilor lăsate de pisică. Pielea de la locul afectării devine roșie, se inflamează și apare o erupție cutanată. Ganglionii limfatici din apropiere reacționează, măresc. Temperatura crește, de asemenea. Ochii, plămânii, membranele creierului suferă.

7. Febra Q

Se caracterizează printr-un „debut” foarte rapid. Totul începe cu o temperatură ridicată, durere în cap și mușchi, apoi se dezvoltă SARS. Atât căpușele, cât și animalele mici sălbatice (cel mai adesea arici) sunt purtători. Cel mai adesea, infecția are loc pe cale alimentară (de exemplu, dacă beți lapte ne-fiert). Calea aerogenă este înregistrată mai rar, numai la cei care lucrează cu agentul patogen în laborator.

8. Varicela

Nu afectează în niciun caz numai bovinele, ci și pe cele mici (deși mai rar). Majoritatea ulcerelor se formează pe uger, prin urmare, laptele sau cele care intră în contact cu zonele afectate ale corpului sunt infectate cel mai adesea cu variola de vacă. Deoarece numai rumegătoarele sunt bolnave, animalele de companie sunt în siguranță.

9. Psittacoza, psittacoza.

Papagalii sunt adesea vinovații bolilor grave ale omului.

În ciuda faptului că numele pare să indice că boala este aviară (papagalii se îmbolnăvesc adesea de ea), atât oamenii, cât și animalele (unele specii de mamifere) sunt bolnave. Agentul cauzal nu poate fi atribuit complet virușilor, deoarece are o formă de coccoid, ca bacteriile. Cu toate acestea, „parazitează” în interiorul celulelor. Acesta este un microorganism „limită”, la fel ca și clamidia. Organele respiratorii sunt afectate în principal.

10. Encefalita virală

cauzată de un rabovirus. Purtătorul este căpușe, țânțari și alte insecte care suge sânge. Este suficient ca un artropod să „bea sânge” de la un animal bolnav și apoi să facă același lucru cu o persoană. Virusul a fost transmis. În plus, căpușele pot transmite viruși „prin moștenire”. Au depus ouă, iar noua generație este capabilă să infecteze pe toată lumea cu encefalită de care se lipesc. Simptomele depind de gradul de implicare a simptomelor centrale. Nu numai creierul poate suferi, ci și măduva spinării. Pe lângă insecte, laptele (nu fiert) obținut de la un animal bolnav poate fi vinovat de infecție..

11. Consecința bolii Armstrong

Deteriorarea creierului (mai precis, a membranelor sale) și a plexurilor coroidiene devine. Virusul este purtat de șoareci domestici. După cum vă puteți imagina, acești dăunători sunt aproape peste tot: în sălbăticie, în zonele rurale și în orașe. Prin urmare, riscul de infecție este foarte mare..

În niciun caz nu trebuie lăsați șoarecii să locuiască în casă, este necesar să le curățați excrementele cu atenție, să vă protejați (purtați mănuși, un aparat de respirat sau mască), spălați-vă pe mâini după curățare. Animalele de companie se pot infecta mâncând un rozător (prinzând unul viu sau înghițind unul deja decedat).

Pe lângă șoareci, hamsteri, iepuri și paraziți cutanati - purici, căpușele pot duce boala.

Lanțul este ușor de construit. Șoarecele bolnav a fost mâncat de o mustață domestică, virusul a intrat în sânge și a început să se înmulțească. Un purice sau căpușă va aspira sângele cu agentul patogen, apoi va mușca persoana și o va infecta. De aceea, este important nu numai să cunoașteți simptomele zooantroponozelor pentru a vă proteja, ci și pentru a efectua deratizarea (rozătoare de momeală) și dezinfestarea (distrugerea puricilor, căpușelor, păduchilor) în timp.

Puricii și căpușele poartă foarte des agenți patogeni ai bolilor zooantroponotice

12. Boala Marburg

Se transmite de la maimuțe la oameni. Ce cale nu este chiar clară. S-a dovedit că în natură virusul este purtat de căpușe și purici. Pe de altă parte, oamenii se pot infecta unul de celălalt printr-un contact simplu (și sexual). Simptomele sunt foarte variate. În etapa inițială, există o creștere a temperaturii, vărsături și diaree. În al doilea, se înregistrează semne de hemoragie (vânătăi). Pe acesta din urmă, se observă adesea encefalita, bronhopneumonia, meningita, miocardita, orhita (inflamația testiculelor).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli zooantroponice: partea a doua. Viruși