Vandali neinvitați: totul despre molii casei

Apariția fluturilor nedescriptibili în casă echivalează cu un semnal de primejdie: imaginația atrage pete chele pe produsele din blană, găuri pe lucrurile din lână și alte orori. Alunița este un nume colectiv pentru trei mii de specii de insecte zburătoare. Ele pot dăuna nu numai blănii și lânei.

Molia: cine este și ce mănâncă

Molia aparține ordinului Lepidoptera din familia fluturilor. Această mică insectă zburătoare, cu flori discret, trăiește câteva săptămâni. În acest timp, o omidă se naște dintr-un ou, care apoi se transformă într-o pupă, din care apare un fluture.

Mai des molii de sex masculin flutură în jurul apartamentului. Femelele așteaptă un partener într-un loc retras, ademenindu-l cu miros.

În 3-4 zile după apariția sa, femela depune ouă și, după ce și-a îndeplinit scopul, moare. Masculii mor imediat după împerechere.

Molia se teme de lumina soarelui, astfel încât activitatea insectelor are loc seara și noaptea.. În timpul zilei, molii se ascund în locuri întunecate.

În total, există aproximativ trei mii de specii de molii în natură, dar doar 14 dintre ele trăiesc în case..

Tipuri de molii domestice

Molia intră în carcasă în căutarea hranei pentru larve. Adultul nu mănâncă nimic din momentul în care iese din pupă, dar omizile sunt neobișnuit de lacom. Ei sunt cei care provoacă daune ireparabile îmbrăcămintei și hranei. Conform preferințelor gustative, molii sunt:

 • dulap pentru haine;
 • haină de blană;
 • mobila;
 • alimente;
 • plop.

Dulap pentru haine

Molii de haine se așează în dulapuri, dulapuri, coșuri și cutii de rufe, hrănindu-se cu fibre de țesături. Este atrasă de mirosul de transpirație, așa că, dacă aveți obiceiul de a păstra rufele murdare, așteptați oaspeții.

Molia hainelor

Molia hainelor se hrănește cu fibre tisulare

Larvele acestui fluture strică hainele și tricotajele din lână.. Țesăturile din materiale sintetice pure nu sunt pe gustul lor, dar cele amestecate nu sunt neglijate.

Anvergura aripii insectei atinge 22 mm, culoarea este deschisă, gri-maronie. Dacă atingi aripile, polenul perlat va fi lăsat pe degete..

Haină de blană

Molia hainei de blană preferă blana, pâsla, pâsla. Larvele tund cu atenție vilozitățile și le macină cu fălci puternice. Chiar și când este plină, omida continuă să taie grămada, îndreptându-se spre un loc nou..

Haina de blană de molie

Hrană de molie de blană - blană, fetru, fetru

Culoarea aripilor superioare este galben lut, strălucitor (există două puncte mici mai aproape de mijloc și unul în spatele mijlocului), cele inferioare sunt de culoare gri deschis. Molia blănii este mai mică decât molia hainelor, anvergura aripilor este de 15-16 mm.

Mobila

Molia mobilierului se așază în mobilier tapițat, a cărui tapițerie servește drept hrană pentru larve. În primul rând, mănâncă părul „umplându-se”, apoi apar la suprafață și roagă prin tuneluri în tapițerie moale. Puparea are loc pe suprafața sa inferioară.. Păturile și covoarele folosite pentru acoperirea mobilierului devin, de asemenea, pradă. Se preferă materialele naturale, dar dăunătorul nu va refuza semisinteticul.

În structură, acest soi diferă de rudele sale în absența tentaculelor gurii. Se caracterizează printr-o culoare aripă galben argintie și un cap galben închis. Larvele se dezvoltă 2–5 luni, în funcție de sezon.

Alimente

O molie alimentară este adesea denumită molie foc. Se așează în bucătărie, în hambare și în depozite. Dieta ei constă din cereale, făină, zahăr. Nu disprețuiți nucile, ciupercile uscate, ierburile, fructele uscate, rădăcinile, hrana animalelor și alte alimente uscate.

Molia alimentelor

Culoarea focului depinde de produsul pe care îl consumă

Lungimea aripilor flăcărilor nu depășește 8 mm, culoarea este discretă, diferă pentru speciile care consumă anumite alimente. Deci, cerealele au o culoare alb murdar, făina are un ornament maro-negru pe aripi..

Este interesant. Molia alimentară nu poate dăuna mobilierului, blănii și hainelor, iar molia dulapului nu va mânca alimente.

Plop

Dacă plopii cresc lângă casa ta, fă cunoștință cu molia de plop. Această insectă nu trăiește într-un apartament, dar zboară adesea în el printr-o fereastră deschisăla.

Molia de plop

Molia de plop nu locuiește în casă, dar zboară deseori acolo

Fluturii hibernează într-un loc retras și, odată cu apariția căldurii, se împerechează și pun mâna într-o lună. Acest lucru se întâmplă în timpul înfloririi plopilor, deoarece puful servește drept protecție pentru ouă și omizi tinere. Perioada de viață a larvelor înainte de pupație durează 2-3 săptămâni. În acest moment, se hrănesc foarte mult și pot distruge tot frunzele copacului. În perioada caldă, alunița se reproduce o singură dată..

Insecta are două perechi de aripi albe, cele superioare cu model maro, cele inferioare cu franjuri. Lungimea aripilor pliate - 7 mm.

Locuitorii de vară și rezidenții din mediul rural se confruntă cu mai multe tipuri de molii:

 • varză;
 • cartof;
 • ceară.

Varză

Larvele de varză - fluturi paraziți - se hrănesc cu plante crucifere, provocând daune varzei și altor plante din această specie. În timpul anului, femelele depun ouă de 4-5 ori, 1-4 ouă pe partea inferioară sau pețiolul frunzei. Puteți întâlni molii din aprilie până în septembrie, ciclul complet de viață durează 30-35 de zile.

Varza de molie

Molia de varză depune ouă pe spatele frunzelor

Culoarea fluturilor este de la maro gri până la maro închis, pe aripile superioare există o dungă albă sau galbenă ondulată. Anvergură 12-16 mm.

Cartof

Molia cartofului iernează într-un magazin de legume sau pe vârfurile rămase pe câmp. Odată cu apariția căldurii, apare împerecherea. După 24-30 de ore, femela depune ouă. Ambreiajul este plasat pe partea inferioară a frunzelor, tuberculilor sau în sol. Numărul de ouă este de la una la mai multe bucăți. În timpul verii, apar 3-4 cicluri de reproducere..

Molia cartofului

Larvele moliei de cartof se hrănesc atât cu frunze, cât și cu tuberculi

Culoarea fluturelui este maro-cenușiu, pe aripile superioare sunt pete galbene și dungi maronii, de-a lungul marginii există un contur întunecat, pe aripile inferioare există o franjură. Dimensiunea aripii - de la 10 la 16 mm.

Larvele se nasc transparente, dar își schimbă culoarea în funcție de hrană: cele care se hrănesc cu frunze capătă o culoare verde, tuberculi - gri pal. Larvele se răspândesc în toată zona de plantare și deteriorează cultura.

Ceară

Molia de ceară se hrănește cu ceară, pâine de albine și miere în stupii de albine. La două zile după împerechere, femela depune ouă pe pereți, acoperișuri, piepteni sau rame. Insecta trăiește 66 de zile.

Molia de ceară

Molia de ceară găzduiește stupii

Un ambreiaj ajunge la 80 de ouă, iar în timpul vieții femela este capabilă să le depună 1,5 mii. Apicultorii suferă foarte mult de o asemenea fertilitate și voracitate a larvelor.

Larve de molii de ceară

Larvele de molii de ceară se hrănesc cu ceară, pâine de albine și miere

Fluturii sunt gri deschis, aripile inferioare sunt franjurate. Mărimea aripilor atinge 30-35 mm. Omida este alb-cenușie, are 16 picioare.

Este interesant. Se pare că molia de ceară poate fi de ajutor. Larvele care mănâncă ceară produc un agent bactericid. Prin urmare, acestea sunt utilizate în medicină pentru tratamentul diferitelor boli..

Cum intră un dăunător într-o casă

Apariția insectelor în casă înseamnă că sunt aduse din exterior..

Căi tipice de aplicație:

 1. Cu un lucru nou. O haină de blană nou achiziționată, cizme de blană, lână sau tricotaje pot fi infestate cu larve deja în magazin.
  Haina de blană mâncată de molii

  Molii pot intra într-un apartament atât pe îmbrăcăminte nouă, cât și pe cea uzată.

 2. Mobilierul uzat (de la un magazin second-hand sau cumpărat de la prieteni) este un pic pentru o molie.
 3. Cerealele cumpărate din magazin, pastele sau alte produse care au fost depozitate necorespunzător în depozit și care au ambalaje scurse.
  Crupe cu larve de molii

  Alimentele pot fi infectate cu molii într-un magazin sau depozit

 4. Ciupercile uscate, fructele uscate, ierburile cumpărate de pe piață pot fi, de asemenea, infectate cu larve dăunătoare.
 5. Uneori se întâmplă ca o molie de haine să intre în cameră pe blana animalelor de companie și chiar cu penele păsărilor..
 6. Un alt mod prin care dăunătorul intră în apartament este prin conductele de ventilație. Și, deși acest fluture zboară urât, mișcarea sa dintr-o cameră vecină nu poate fi exclusă în acest fel..

Indiferent de modul în care apar vandalii înaripați în casă, va trebui să lupți cu ei.

Ce trebuie făcut dacă apare o molie în casă

Înainte de a ne ocupa de molii, să ne amintim condițiile necesare existenței sale confortabile..

 1. Hrana pentru larve. Accesul liber la lucrurile și produsele cu care se hrănește dăunătorul creează condiții favorabile pentru viața moliilor.
 2. Un loc retras pentru a trăi și a crește. Molia preferă dulapuri închise, cutii, comode în care sunt depozitate lucrurile și mâncarea.
 3. Lipsă de lumină și curenți de aer. Atât dăunătorul nu tolerează.
 4. Fără mirosuri dure. Unele mirosuri sunt neplăcute pentru molii și nu se vor așeza în locurile în care sunt prezente..

Evident, pentru a scăpa de cartierul neplăcut, creați condiții nefavorabile pentru viața „oaspeților neinvitați”.

 1. Găsind o molie în dulap, scoateți toate lucrurile. Spălați rafturile cu săpun de rufe, oțet sau diclorvos.
 2. Aruncați hainele răsfățate fără speranță, spălați și călcați restul. Se agită obiectele mari și din blană, se curăță și se lasă la îngheț sau soare. Articolele mici pot fi ambalate într-o pungă și puse în congelator pentru o zi.
 3. Aruncați produsele cu larve, spălați borcanele de depozitare cu săpun și oțet.
 4. Pulverizați lucrurile cu spray antimol, agățați benzi adezive pentru molii în interior.
 5. Aspirați mobilierul tapițat și tratați cu un spray special.
 6. Aranjați pe rafturi coji de portocale proaspete, ciorchini de lavandă, pelin, căței de usturoi, bucăți de cedru, săpun parfumat de căpșuni pentru a speria dăunătorii. Brichetele cu parfum de lavandă sunt vândute pentru dulapuri, sunt atașate la o șină de îmbrăcăminte.
  Lavandă

  Mirosul de lavandă respinge molii

Important. Nu încercați să îndepărtați molia cu naftalină. Este toxic nu numai pentru insecte, ci și pentru oameni..

Dăunătorii gălăgioși pot deteriora atât mâncarea, cât și lucrurile. Păstrați-le astfel încât molii să nu aibă șansa să ajungă la ele..

Cum se păstrează lucrurile și alimentele pentru a le proteja

 1. Înainte de a depozita îmbrăcămintea de sezon, spălați-o și călcați-o, curățați-o, agitați și aerisiți obiectele mari și articolele din blană..
 2. Păstrați haine de blană, îmbrăcăminte exterioară din lână în pungi din hârtie groasă, așezând în interior tablete anti-molii. Aerosolul moliei poate fi pulverizat în pungă.
 3. Achiziționați huse speciale îmbibate în agenți antipoluanti. Vor proteja în mod eficient îmbrăcămintea de vandalii neinvitați.
 4. Este convenabil să depozitați obiecte mici în pungi de vid. Transferați hainele cu pastile de molii sau pungi de pânză umplute cu ierburi parfumate.
 5. Înfășurați-vă hainele în ziare proaspete, molia nu suportă mirosul de cerneală.
 6. Depozitați cerealele, zahărul, făina și alte produse alimentare în vrac în recipiente din sticlă sau metal, cu capace etanșe. Cutiile de carton și pungile de plastic nu reprezintă o barieră pentru molii.

Pentru a conserva lucrurile și produsele și a preveni apariția dăunătorilor în casă, creați condiții inacceptabile pentru existența lor.

Prevenirea moliilor

 1. Verificați cu atenție articolele și produsele după cumpărare.
 2. Aruncați imediat alimentele contaminate..
 3. Aburiți lucrurile la mâna a doua sau spălați la temperaturi peste 500C, apoi călcați.
 4. Aspiră și pulverizează mobilierul folosit.
 5. Aerisiți frecvent dulapurile din bucătărie și dulap, lăsând ușile deschise.
 6. Porniți lampa UV periodic, aceasta va înlocui razele soarelui.
 7. Așezați un cățel de usturoi în recipiente cu alimente uscate - mirosul va speria insectele. Nu trebuie să curățați usturoiul.
 8. Obțineți o mușcată sau un coleus, moliei nu îi place mirosul puternic.
 9. Chiar dacă nu există molii, nu neglija comprimatele și cutiile antimolente: așezați-le în dulapuri cu haine.
 10. Utilizați coaja proaspătă de citrice pentru dulapurile de bucătărie și înlocuiți-o pe măsură ce se usucă.

Consiliu. Folosiți uleiuri parfumate în locul plantei care respinge molia. Înmuiați bucăți de vată și aranjați-le în dulapuri sau lăsați sticle deschise pe rafturi.

Revizuiri ale metodelor de combatere a dăunătorilor

Alunițele din casă sunt o problemă care este cel mai bine prevenită. La urma urmei, larvele neobservate se pot înmulți și pot provoca daune la scară globală: strica o haină de blană, o canapea sau aprovizionarea cu alimente. Cunoștințele acumulate vă vor ajuta să scăpați de astfel de fluturi discret, dar periculoși. Respectați regulile de depozitare a lucrurilor și produselor și preveniți noua apariție a vandalilor înaripați.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vandali neinvitați: totul despre molii casei