Aluniță comună: caracteristici și habitat

Aluniță - unde trăiește și cum trăieșteToată lumea știe probabil că alunița este orb în mod natural. G. H. Andersen, în basmul său „Thumbelina”, a făcut din personajul său un bogat bogat într-o haină de blană și pălărie de lux. Cum arată de fapt o aluniță? Puteți citi mai multe despre acest animal în articol.

Aluniță comună (Talpa europaea)

Descriere și caracteristici

Alunița comună și europeană se găsește cel mai adesea în păduri, pajiști și câmpuri. Unde trăiesc alunițele, întunericul domnește, așa alunițele nu au ochi. Unii reprezentanți au uneori ochi, sunt mici și practic nedezvoltate, cu ajutorul lor alunița poate distinge doar noaptea de zi.

Aluniță comună - habitateAlunița este subterană aproape tot timpul; ajunge la suprafață în procesul de săpare a molelor. Subteran o aluniță nu are nevoie de vedere, a ascuțit alte simțuri - miros, atingere și auz foarte sensibil. Organele interne ale auzului într-o aluniță.

Deci, cum arată o aluniță? Acesta este un individ destul de mic, a cărui lungime nu depășește 20 cm. Botul unei alunițe fără ochi este acoperit cu fire de păr, cu ajutorul cărora alunița percepe lumea din jur. Nasul animalului seamănă trompă. Cu ajutorul său, alunița își primește propria hrană. Animalul este acoperit cu blană neagră, haina este catifelată și moale la atingere. Cel mai adesea, acest animal se găsește în culoarea neagră, dar reprezentanții acestei specii sunt, de asemenea, frasin și maro. Haina crește exclusiv în sus, nu s-au observat direcții de creștere, adică haina nu se întinde nici la dreapta, nici la stânga, nici în sus sau în jos.

Labele unei alunițe seamănă cu mâinile. Au degete, doar 5. Pe degete există gheare lungi și dense care ajuta animalul să sape pământul și construiți tuneluri. Gâtul animalului poate fi trecut cu vederea la prima examinare.

De obicei, reprezentanții acestei specii se varsă de 2-3 ori pe an. Cel mai bine este să atingeți și să priviți lâna după năvodul de toamnă, înainte de iarnă devine mai groasă și mai autentică pentru a proteja animalul de hipotermie iarna.

De-a lungul vieții, reprezentanții acestei rase cresc până la 44 de dinți.

În ciuda înălțimii medii, greutatea animalului este extrem de mică. Alunițele cântăresc doar 180-200 de grame. Masculii sunt puțin mai mari decât femelele.

Aluniță europeană - caracteristiciÎn sezonul de iarnă, locuitorii subterani nu se culcă, hibernarea nu este tipică pentru ei. În timpul zilei, ei dorm 2-3 ore și se culcă de câteva ori pe zi. Cu rude nu coexista în lume, împarte teritoriul. Sunt capabili să mănânce cari, să mănânce colegi de trib morți. Practic nu au inamici sub pământ. Prădătorii solului - vulpile, jderele - reprezintă un pericol pentru aluniță. Un locuitor subteran pentru aceste animale este ultimul din lanțul alimentar, deoarece alunița emană un miros neplăcut pentru toate celelalte animale..

Paraziții pielii provoacă o mulțime de probleme animalelor subterane, iar acest lucru duce adesea la moarte.

Habitat

La întrebarea „unde locuiește alunița?” există un răspuns clar. Un om cu propriile mâini creează condiții favorabile existenței alunițelor. Milioane de hectare de teren sunt cultivate anual de fermieri decât reprezentativ pentru această specie și se bucură. El „se mută” în pământul deja arat. Acest lucru facilitează foarte mult activitatea vitală a animalelor, deoarece solul este slăbit pe câmpuri, prin urmare nu sunt necesare eforturi speciale atunci când se sapă tuneluri și găuri pentru alunițe..

De obicei, alunița merge 6-7 cm sub pământ, dar uneori adâncimea tunelului poate ajunge la 50 cm. Adesea subteran reprezentanți ai speciei construiți locuințe pe malurile rezervoarelor. Sunt înotători minunați și adoră apa. Nu sunt adaptate vieții de pe uscat, este aproape imposibil să mergi cu astfel de labe. O aluniță nu poate să se târască din motive de siguranță, pentru a nu deveni o pradă ușoară pentru un prădător.

Excavatoarele subterane sapă tuneluri complexe, acestea sunt de obicei împărțite în:

  1. Tuneluri rezidențiale, care duc adesea la un corp de apă și comunică între ele.
  2. Tunele Stern, săpând pentru a găsi hrană.

Alimente

Aluniță comună - descrierea animalului (diagramă)Un reprezentant al acestei specii este extrem de vorac. Într-o zi, mănâncă alimente care cântăresc de la sine (100-120 grame). Fermieri și grădinari cred din greșeală, că alunița se hrănește cu rădăcini sub pământ. Se întâmplă ca un aluniță animal, în timp ce săpa un tunel, roade o rădăcină întâlnită pe drum și planta moare.

Locuitorii subterani sunt departe de a fi erbivori. Se hrănesc în principal cu insecte, reptile mici și rozătoare. Dieta lor include:

  • crustacee;
  • larvele;
  • viermi;
  • melci;
  • centipedele;
  • șopârle;
  • șoareci mici.

Locuitorii din subteran încearcă să mănânce exclusiv alimente nevertebrate. Iarna, mănâncă ceea ce au depozitat pentru tot sezonul cald. Mai devreme sau mai târziu, mâncarea se termină pe o anumită bucată de pământ, astfel încât locuitorul subteran se mută într-un nou loc de reședință.

Reproducere

Alunita obișnuită este utilă sau dăunătoare?Șobolanii aluni subterani se reproduc în același mod ca majoritatea celorlalte mamifere. Procesul implică doi indivizi, un bărbat și o femeie.

Înainte de reproducere, perechea echipează cuibul. Fundul este acoperit cu iarbă uscată sau mușchi moale tânăr. Cuiburile sunt izolate cu frunze căzute. Sunt montate suficient de adânc, la aproximativ un metru și jumătate. Animalele își sapă cuiburile sub rădăcinile copacilor sau sub tufișuri dese, ceea ce servește ca factor de protecție suplimentar.

Sarcina durează aproximativ 40 de zile, puietul este de la 3 la 10 moli. Puii aluniți se nasc cheli, dar cresc rapid, cresc rapid cu blana și se îngrașă. După câteva săptămâni, puii aluniți încep să trăiască separat, părăsesc cuibul și caută hrană pentru ei înșiși. La vârsta de 2 luni, animalele tinere încep să-și sape propriile găuri.

Daunele și beneficiile alunițelor

Fermierii înțeleg imediat că un chiriaș neinvitat a ajuns pe proprietatea lor. Apare pe teren mici movile de pământ. Aceasta este ieșirea animalului la suprafață și orificiul de ventilație în același timp. Tunelurile comunică între ele, ceea ce a fost făcut și pentru a se asigura că există suficient aer oxigenat în locuința subterană..

Uneori, săpătorii subterani provoacă daune semnificative recoltei, deteriorând rădăcinile și luând umezeală din plante. Prea slăbit, dezgropat de aceste animale planta își pierde suportul la sol, o cantitate suficientă de umiditate nu pătrunde în rădăcini.

În ceea ce privește beneficiile, săpătorii subterani se hrănesc în principal cu insecte, astfel încât să poată salva cultura de atacul excesiv al păduchilor de lemn, viermi și alți dăunători..

Paltoanele de blană alunite au început să apară în industria modei moderne. Sunt foarte scumpe, dar și calitatea este excelentă. Se consideră că într-o haină de blană similară imposibil de înghețat. Alte produse din blană au fost cusute din haina de blană a aluniței..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Aluniță comună: caracteristici și habitat