Cameleonul pantera: aspect, distribuție, întreținere și îngrijire

Cameleonul PanteraPrintre cameleoni, există o specie uimitoare - cameleonul panterei. Pentru a porni acasă, trebuie mai întâi să aflați despre caracteristicile comportamentului și conținutului său..

Cameleonul panteră este semnificativ diferit de omologii săi, întregul său corp este acoperit cu un model colorat curcubeu..

Descrierea și caracteristicile comportamentului

Cameleonul panteră a fost descris pentru prima dată de biologul francez Georges Cuvier în 1829 și i-a dat numele de Furcifer pardalis: furcifer înseamnă dualitate, natură dublă și se referă la forma membrelor, iar pardalis este reptila pătată, de culoare leopard. Comportamentul unui cameleon panteră este în principal măsurat, calm, sedentar, dar în timpul zilei, în perioada de activitate, este foarte activ, îi place să sară din ramură în ramură și să alerge repede.Cameleonul PanteraNoaptea, cameleonul doarme. Preferă un stil de viață singuratic, cu excepția sezonului de împerechere. Un loc de odihnă preferat este arbuștii puțini și copacii cu creștere redusă, cu multe ramuri. Pădurilor întunecate dense nu le place, puteți vedea un cameleon panteră într-o zonă iluminată cu raze calde ale soarelui.

Știați? Aproape jumătate din toate speciile de cameleoni trăiesc în Madagascar, iar 59 dintre ele nu se găsesc nicăieri altundeva în lume..

Cu ce ​​seamănă

Cameleonii pantera masculi sunt mai luminoși și mai mari decât femelele. Caracteristicile apariției reprezentanților acestei specii sunt după cum urmează:

 • cameleonul panteră este o șopârlă de dimensiuni mari: masculii cresc până la 40-55 cm, iar femelele - până la 20-35 cm;
 • greutate medie este de 150 g;
 • schema de culori de bază albastru, verde, portocaliu și roșu. Petele sunt maro, roșu, galben, cu un model vertical sub formă de dungi care traversează. Din cauza petelor maro închis și portocaliu, această șopârlă este numită cameleon panteră. Modelul depinde de locul nașterii și de viață. Masculii au o dungă albă continuă de-a lungul întregului corp. Schimbarea culorii pielii depinde de majoritatea factorilor: umiditate, temperatură, fundal, iluminare și chiar starea de spirit a șopârlei;
 • limba este foarte lungă, puternic și rapid, uneori mai lung decât corpul. „Trage” la o viteză de 3-4 m pe secundă și se agață de mâncare cu fraierele slimy, după care o strânge, iar fălcile înmoaie prada pentru înghițire;
 • cap lat, convex cu două creșteri sub formă de petale. Cu cât umflatura este mai puțin pronunțată, cu atât șopârla este mai slabă și mai rezistentă. Pe gât există un sigiliu sub formă de pungă cu lunges laterale crescute și solzi mari;
 • trunchiului are un model variat de pete;
 • creasta dorsală bogat în multe excrescențe dorsale dense-petale de dimensiuni mici, așa-numitele „excrescențe creste”, care sunt dispuse pe rând cu dimensiuni descrescătoare spre coadă;
 • coadă are aceeași lungime ca lungimea corpului acestei specii de cameleoni;
 • mișcare pe suprafețele inegale, aspre ale ramurilor copacilor, cameleonii sunt ajutați de membre cu degetele fuzionate împreună. Ele prind suprafața dorită cu ajutorul ghearelor ascuțite;
 • ochi mari, convexe, verzi sau roșii, strălucitoare la masculi și palide la femele. Se rotesc 360 de grade independent unul de celălalt, ceea ce vă permite să țineți cont de mai multe obiecte simultan. Când victima este aproape, ochii se concentrează exclusiv asupra lor cu o vedere stereoscopică. Datorită acuității sale vizuale, vede la o distanță de 5-12 metri. De asemenea, razele ultraviolete nu interferează cu vederea lui, deoarece ochii acoperă complet pleoapele piele și doar pupilele se deschid periodic.
Cameleonul Pantera

Unde trăiește și cât trăiește

Locuiesc în principal în zonele de coastă din Madagascar, precum și pe insulele din apropiere Nosy Be, Saint Mary, Nosy Mangaben, Nosy Buraha, Nosy Tanikeli, iar această specie a fost adusă și în Mauritius și Runion. Cameleonii Pantera sunt calzi și iubitori de umiditate: temperatura normală pentru ei în timpul zilei este de aproximativ +25 ... + 28 grade, iar noaptea - în regiunea +5 ... + 10, se simt bine cu precipitații frecvente în habitatele lor. Nu se tem de oameni, ci dimpotrivă, trăiesc lângă ei și terenurile lor agricole.

Știați? Cameleonul panteră își schimbă culoarea și forma corpului, în timp ce efectuează mișcări speciale nu doar pentru distracție - în acest fel reptila dă un semnal despre comportamentul său: protecție, agresivitate, prietenie, disponibilitate pentru reproducere. Acesta este modul în care cameleonii comunică între ei. Și schimbând culoarea, dar fără să se miște, cameleonul fuzionează cu mediul pentru autoapărare..

Speranța de viață este de 1-2 ani, perioada maximă este de până la 5 ani. Au un nivel ridicat de adaptare la condiții de viață schimbătoare. Dacă arborele pe care au trăit este doborât, atunci foarte repede îi dislocă pe rezidenții permanenți dintr-un alt copac și își apucă un loc pentru o viață nouă.

Reproducere

În sezonul de împerechere, masculul capătă o culoare și mai strălucitoare. Femela atrage cu capul din cap. Dacă ea răspunde, atunci se așează calm pe o ramură și urmărește masculul și, dacă nu, își îndoaie spatele, începe să șuiere și să manifeste agresivitate. Cu o atitudine pozitivă a femelei, el se urcă pe ea și o împinge de câteva ori, după care ea ridică ușor coada. Procesul de conectare durează aproximativ o jumătate de oră. După aceea, femela rămâne pregătită încă 3 zile..Cameleonul PanteraSarcina este însoțită de o dispoziție nervoasă cu poftă mare, culoarea se întunecă. După o perioadă de așteptare de 2 luni, viitorul tată pregătește cuibul săpând o gaură. Femela poate depune câte 10–45 de ouă la un moment dat. La 2 săptămâni după ouat, este din nou pregătită pentru reproducere. Femela depune ouă de 2-5 ori pe an. Perioada de incubație durează 7-9 luni. Bebelușii se nasc foarte ușori, trebuie să fie udați cu apă, hrăniți cu insecte mici și tot ce conține un complex de vitamine și minerale. Rasa ușor în captivitate.

Cum să ai grijă acasă

A avea grijă de acest animal de companie exotic este o mare responsabilitate, deci trebuie să cunoașteți complexitatea păstrării unui cameleon, astfel încât acesta să nu se îmbolnăvească sau să moară brusc.

Selectarea și amenajarea unui terariu

Principalul criteriu pentru alegerea unui terariu este dimensiunea sa: este de dorit ca acesta să fie cât mai liber posibil pentru libera circulație în jurul său. Terariul poate fi decorat în multe feluri.

Important! Femela are nevoie de un terariu mai mic, dar necesită un strat profund de substrat (până la 14 cm).

Cerințe de bază pentru terariu:

 • lungime - 60-80 cm în medie;
 • lățime - aproximativ 60-80 cm;
 • înălțime - 50-60 cm;
 • volum - 110-130 l;
 • asigurați un capac etanș;
 • ventilația trebuie să fie cât mai bună posibil, pentru aceasta este necesar să strângeți ochiurile de sus din toate părțile;
 • plantele, ramurile, lemnul de drift sunt necesare pentru un nivel ridicat de oxigen în terariu și pentru a face animalul de companie mai confortabil să trăiască.
Terariu

Condiții confortabile

Pentru o viață confortabilă în captivitate, un cameleon are nevoie de:

 • umiditatea trebuie să fie relativă - 50–70% ziua, 80–100% noaptea, terariul trebuie pulverizat dimineața și noaptea, sau chiar mai des, se recomandă instalarea unui mic rezervor de mică adâncime în care cameleonul să-și poată hidrata pielea;
 • iluminarea trebuie să fie moderată, 2 lămpi sunt instalate în terariu - OZN și incandescent, primul ar trebui să fie pornit timp de 5-8 ore pe zi, în timp ce temperatura sub lampă este cu aproximativ 5 grade mai mare;
 • curățarea terariului necesare pentru a evita disconfortul animalelor de companie 1 dată în 2-3 zile.
Important! Modificările puternice ale temperaturii sunt foarte dăunătoare sănătății și afectează negativ durata de viață a cameleonului panterei. Temperatura normală ar trebui să fie de aproximativ +27 grade, dacă noaptea scade sub +16 ° C, atunci acest lucru este foarte nociv pentru cameleon.

Mâncare și apă

Reptila are un sistem digestiv complex și necesită o varietate constantă de alimente pentru a nu dezvolta boli ale tractului gastro-intestinal. Baza dietei este micile insecte (gândaci, muște, gândaci, greieri). De asemenea, puteți hrăni viermi, bucăți mici de fructe (banane, mere). Supraalimentarea are un efect dăunător asupra organismului. Tinerii consumă până la 3 insecte, adulții - până la 5 insecte. Apa trebuie turnată în mod constant în băutor și pulverizată cu frunze de plantă.Cameleonul Pantera

Comunicare

Sociabilitatea este foarte caracteristică acestei specii: poate fi ridicată, mângâiată, hrănită, de preferință nu din mâini, ci din pensete. Foarte repede se obișnuiește cu oamenii. Ocazional, datorită caracteristicilor sale individuale, un cameleon nu poate intra în contact, dar șuieră și se ține departe de el. Temperament mai moale la indivizii crescuți inițial în captivitate.

afla cum să ții un cameleon acasă.

Dacă sunteți un iubit exotic, nu ezitați să începeți un cameleon panteră și să vă puteți decora colțul de locuit cu un animal atât de minunat. Îngrijirea și îngrijirea atentă vor asigura viața lungă a animalului de companie.

Video: cameleonul pantera și al său

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cameleonul pantera: aspect, distribuție, întreținere și îngrijire