Pești de acvariu macropod: întreținere și îngrijire

Macropodul sau peștele paradis este unul dintre cei mai vechi locuitori ai acvariilor. Premiat de acvaristi din intreaga lume pentru vitalitatea, adaptabilitatea ridicata si culoarea stralucitoare. Se reproduc ușor în captivitate, nu sunt pretențioși cu privire la puritatea apei, parametrii biochimici și regimul de temperatură..

Singurul lor dezavantaj este caracterul lor cocoșat, dar cu abordarea corectă, se pretează la ajustare..

Descriere și habitate

Patria macropodelor de pește de acvariu este Asia de Sud-Est (Coreea, China, Taiwan, țările triunghiului auriu). Acolo trăiesc în rezervoare de apă dulce acoperite de alge practic fără curent. Acestea pot fi găsite în râurile mari ale râurilor, câmpurilor de orez, canalelor de irigații, mlaștinilor și chiar în canalizări..

La fel ca majoritatea faunei tropicale, macropodele sunt foarte viu colorate. Partea din spate și de sus a capului sunt colorate în maro auriu. Modelul, format din dungi longitudinale largi în roșu, verde și albastru, începe pe spate și ajunge aproape până la abdomen. Dungi de aceeași lățime, chiar, nu ramificate.

Aripioarele sunt de un albastru pal cu pete roșii, coada este roșu aprins cu pete albastre. Culoarea tinde să crească atunci când temperatura apei crește sau când peștii sunt excitați.

Femelele acestei specii au o dimensiune de 6-8 cm, masculii de la 8 la 12 cm. Corpul este alungit, alungit și turtit din părți. Aripioarele anale și dorsale sunt lungi, în formă ascuțită. Coada poate atinge o treime din întreaga dimensiune a peștilor. Aripioarele pelvine funcționează ca organ de atingere și seamănă cu 2 flageli subțiri.

Brăncile macropodului, ca și ale altor pești labirint, sunt întotdeauna închise și nu se mișcă. Peștii respiră cu ajutorul unui organ supragilar special, format ca urmare a vieții în apă săracă în oxigen..

Există 4 tipuri de macropode:

 • macropod clasic. Cel mai frecvent pește din Rusia. Culori - standard, albastru, albinos, roșu neted și portocaliu.
 • negru macropod. Fundalul general al corpului este întunecat, nu există dungi pe părți.
 • macropod roșu-spate. Corpul și aripioarele sunt roșiatice cu un luciu argintiu.
 • cu coadă rotundă, sau macropod chinezesc. Nu este reprezentat în Rusia.
Macropod chinezesc
Macropod chinezesc

Întreținere și îngrijire

Peștele de acvariu Macropod este cel mai nepretențios și rezistent dintre toate tipurile de pești labirint. Este omnivor, tolerează fluctuații semnificative de temperatură (de la + 10 la + 35 de grade) și poate trăi chiar în apă murdară.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu are deloc nevoie de îngrijire. Ca orice alt locuitor al acvariului, depinde de stabilitatea ecosistemului și are nevoie de condiții la fel de apropiate de cele naturale.

Parametrii biochimici admisibili ai apei:

 • pH aciditate - de la 6,5 ​​la 8;
 • duritate dGH - de la 5 la 25.

Intervalul de temperatură preferat este de la 16 la 26 de grade. Cu cât apa este mai rece, cu atât peștele devine mai letargic și mai palid..

Macropodele sunt insensibile la prezența compușilor azotati toxici în apă, dar prezența lor afectează negativ starea ecosistemului în ansamblu. Prin urmare, o schimbare parțială a apei trebuie efectuată cel puțin o dată la 2 săptămâni..

Alegerea unui acvariu este în primul rând ghidată de numărul locuitorilor săi. Pentru fiecare pereche de pește aveți nevoie de cel puțin 20 de litri de apă și, de preferință, de 2 ori mai mult. Este de preferat să vă așezați în grupuri de sex diferit - 1 bărbat și 2 femele. Cu un raport de sex diferit, pot apărea conflicte.

Datorită agresivității puternice a macropodelor, un număr mare de adăposturi naturale trebuie echipate în acvariu, unde se pot ascunde pești mai slabi. Pentru aceasta, se iau următoarele măsuri:

 1. Algele bentice sunt plantate în partea de jos (vallisneria, hornwort, pinnate), plantele plutitoare sunt așezate la suprafață (riccia, rață, pistia, nymphea, salată de apă sau varză, salvinia).
 2. Amplasat în acvariu decorativ elemente sub formă de grote, case, blocaje.

Atenţie! Driftwood eliberează tanini în apă, care ajută la vindecarea rănilor mici primite în lupte.

În proiectare, ar trebui să respecte principiul - un adăpost pentru un pește.

Principalul lucru atunci când decorați un acvariu nu este să blocați accesul peștilor la suprafață. La fel ca toți proprietarii unui aparat labirint, macropodele primesc oxigenul necesar pentru respirație direct din atmosferă. Dacă îi privați de capacitatea de a înghiți bule de aer, peștii se sufocă.

Nu este necesar să instalați sisteme de aerare și filtrare decât dacă acvariul conține doar macropode. Dacă există alți locuitori, este mai bine să instalați un filtru care creează o mișcare foarte lentă a apei.

Macropod alb-portocaliu
Macropod alb-portocaliu

Compatibilitate cu alți pești

Macropodele sunt unele dintre cele mai agresive pești de acvariu. Acest lucru se aplică numai masculilor din această specie, femelele, dimpotrivă, se disting printr-o dispoziție pașnică și se înțeleg cu orice vecin.

Cea mai bună opțiune pentru păstrarea lor este un acvariu în care trăiesc reprezentanți ai unei singure specii. Dar chiar și atunci, este posibil ca conflictele să nu poată fi evitate - bărbații organizează lupte între ei și deseori atacă femeile.

Dacă intenționați să lansați reprezentanți ai diferitelor specii într-un acvariu, atunci trebuie să studiați cu atenție compatibilitatea peștilor între ei. Ca vecini pentru macropode, se aleg peștii activi care au dimensiuni similare și nu au aripioare de voal luxuriant.. Gourami, zebrafish, barbi (cu excepția Sumatranului), tetras, somn (ancistrus, synodontis), acanthophthalmus, colises.

Inacceptabil conține macropod cu pești mici (guppi, neoni), cu pești aurii, cu pui de Sumatra.

Atenţie! Macropodele pot fi învățate să coexiste pașnic cu alți locuitori ai acvariului doar la o vârstă fragedă (aproximativ 2 luni). Turma va reduce nivelul de agresiune și nu se va teme că în viitor macropodul va strica sau va ucide pe unul dintre vecini.

Peștele macropod cultivat singur va ataca orice locuitor al acvariului. Mai mult decât atât, nu numai reprezentanții altor specii vor deveni victime - ci se vor arunca de bună voie asupra propriilor rude.

Ce să hrănești în acvariu?

Dieta naturală a macropodelor constă în alimente bogate în proteine ​​animale. Mănâncă pui de pește, insecte și alte nevertebrate acvatice mici.

Acasă, sunt omnivori. Puteți hrăni toate tipurile de amestecuri uscate, alimente vii și congelate. Principalul lucru care trebuie luat în considerare sunt câteva reguli:

 1. Fulgii uscați pot servi doar ca supliment la alimentarea principală.
 2. Furaje peletate monobrăgate are o compoziție optimă și poate servi ca aliment complet.
 3. Pentru o dietă echilibrată este necesară atât hrană uscată, cât și naturală (viermi de sânge, creveți de saramură, viermi, calmar, ciclop, dafnie, creveți)
 4. Pentru a spori culoarea trebuie să includeți în dietă alimentele care conțin caroten.
 5. Peletele de alimente uscate trebuie să respecte mărimea peștilor. Mâncare mică pe care doar refuză să o mănânce.
 6. Macropodele tind să mănânce în exces. Pentru viața normală, trebuie să mănânce o cantitate de alimente egală cu 5% din greutatea corporală. Un număr mare duce la obezitate și boli.
Macropode în acvariu
Macropode în acvariu

Reproducere

Procesul de reproducere a macropodelor nu este deosebit de dificil. Spawning poate avea loc într-un rezervor comun, dar rata de supraviețuire a puilor va fi mai mare dacă echipați un acvariu separat în acest scop..

Următoarele cerințe sunt impuse terenurilor de reproducere:

 1. Nu ar trebui să fie prea mic. Pentru unele specii, un borcan de 3 litri este suficient pentru reproducere, dar macropodele au nevoie de mai mult spațiu liber. Volumul minim de la 10 litri.
 2. În ea sunt plantate mai multe plante, creând tufe dense. Hornwort, Riccia va face. Sunt necesare ca adăpost pentru femelă - imediat după reproducere, masculul o poate ataca și o poate ucide dacă nu are timp să se ascundă. În plus, algele sunt utilizate ca material de construcție pentru un cuib de aer..
 3. Faceți nivelul apei scăzut aproximativ 15-20 cm.
 4. Un dispozitiv de filtrare slab este obligatoriu. Până la formarea organului labirintului în alevini, aceștia vor primi oxigen din apă. Debitul creat de acesta trebuie să fie minim pentru a nu deteriora priza de aer fragilă..
 5. Temperatura apei ar trebui fi 26 - 29 de grade.
 6. Parametrii biochimici ai apei ar trebui să fie la fel ca în acvariul general.

În natură, macropodele apar în timpul sezonului ploios (din iunie până în octombrie). În condiții artificiale, nu există nicio referire la un anumit sezon.

Înainte ca ouăle să fie puse deoparte, trebuie făcute lucrări pregătitoare. Include:

 1. Alegerea producătorului. Pentru reproducere sunt selectați indivizi mari cu constituția anatomică corectă, aripioare lungi și culoare bogată. Dacă nu vă angajați în selecție dirijată, atunci descendenții se dovedesc a fi inexpresivi și decolorați.
 2. Stimularea icrelor. Cu o săptămână înainte de plantare în locurile de reproducere, perechea selectată de producători este așezată în diferite acvarii și hrănită abundent cu alimente vii sau congelate.

Băiatul este plasat primul în spațiul de reproducere. Fata poate fi lansată doar într-o zi.

Odată ajuns în același acvariu cu femela, masculul începe să construiască un cuib de aer - o structură de bule și particule de păsări de apă. De obicei se află sub frunza plantei. Crearea sa durează câteva zile.

După ce construcția este finalizată, masculul conduce femeia în ea și cuplul depune ouă. Peste 500 de ouă pot fi obținute odată. După finalizarea procesului, se recomandă ca femela să fie returnată înapoi în acvariul general. Deși dacă terenul de reproducere este suficient de mare și masculul nu este agresiv, acesta poate fi lăsat.

Perioada de incubație este de la 30 la 50 de ore (în funcție de temperatură). În tot acest timp, masculul are grijă de ambreiaj - menține integritatea cuibului aerian, îl protejează de prădători și aruncă ouă răsfățate. După apariția puilor, cuibul se dezintegrează.

Peștii mici care apar mai întâi trec prin stadiul larvelor în dezvoltarea lor. Câteva zile au rămas nemișcați în acvariu fără mișcare. Abia după 3 - 4 zile dobândesc capacitatea de a înota și de a mânca cele mai mici alimente (uscate sau congelate). În acest moment, masculul este îndepărtat.

Puii vor căpăta o culoare caracteristică până la vârsta de 2 luni, apoi se recomandă adăugarea lor în acvariu cu pești adulți. Macropodele devin maturi sexual cu 7 luni.

Cât timp trăiește un pește macropod într-un acvariu?

Durata de viață a unui macropod depinde în întregime de mediul în care trăiesc. Au o imunitate bună și o mare adaptabilitate, astfel încât, cu o îngrijire bună într-un acvariu curat, peștii pot trăi până la 8-10 ani. Și, dimpotrivă, sub influența factorilor negativi, această perioadă este redusă la 4 ani. Capacitatea de reproducere durează până la aproximativ 3 ani.

Concluzie

Natura beligerantă este poate singurul dezavantaj al macropodelor. Restul întreținerii și creșterii peștilor paradis nu provoacă mari probleme. Cu toate acestea, popularitatea a servit macropodelor un deserviciu. Creșterea analfabetă a peștilor paradis a condus la faptul că acum este aproape imposibil să cumperi persoane care îndeplinesc toate standardele speciilor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pești de acvariu macropod: întreținere și îngrijire