Cocosii de pește de acvariu: îngrijire și întreținere

„Pauni” de acvariu - pești de cocos incredibil de frumoși sau pești de luptă.

Aspectul lor uimitor și foarte atractiv le-a făcut una dintre cele mai populare specii de pești de acvariu..

Descriere, specii și habitate

Peștele cocos (pește Betta) aparține ordinii de biban, familia peștilor labirint. Membrii familiei se disting printr-un organ special al sistemului respirator, care amintește de un labirint. Scopul său este de a facilita asimilarea aerului atmosferic, prin urmare, bărbații nu numai că respiră branhial.

În exterior, aproape toate soiurile de pești de luptă arată impresionant. Variațiile de culoare sunt aproape nelimitate: strălucitoare cu o singură culoare (roșu, albastru, galben, verde, portocaliu, roz), pești cu două și trei culori și chiar perle se găsesc în natură.

Aceste animale colorate în sine își pot evalua atractivitatea. Una dintre caracteristicile comportamentului lor este urmărirea reflectării lor și jocul cu „adversarul”. În plus, în funcție de dispoziție, condițiile de mediu și în timpul reproducerii, culoarea peștilor se poate schimba, ca un cameleon.

Se pronunță dimorfismul sexual. Bărbații (până la 10 cm) sunt considerabil mai mari decât femelele (4 cm) și au o culoare mai intensă. Se observă vizual că femela are aripioare mai scurte.

Peștele de cocos este agresiv față de rudele sale. Uneori, propria sa reflecție în sticlă poate fi o „rudă”. De aceea cocoșii sunt numiți și pești de luptă: obișnuiau să participe la lupte cu pești în Asia.

Cocos de pește Homeland - Thailanda. Peștii Betta adoră apele dulci calde, stagnante sau lente din Asia de Sud-Est, Thailanda, Vietnam, Peninsula Malay și Indonezia.

Tailanda
Tailanda

Există mai multe tipuri de pește cocos:

 • Betta Pi. Trăsătura distinctivă externă este un model neobișnuit lângă gură, care amintește de litera „pi” a alfabetului grecesc. Această vedere este ușor de întreținut, de aceea este potrivită pentru începători.
 • Betta simplu. Are o culoare deschisă, cu o nuanță gri-roz, există mai multe dungi orizontale pe corp. Coada și aripioarele sunt decorate cu o margine albastră strălucitoare. Bărbații sunt mai mari și mai strălucitori decât femelele, iar dimensiunea medie a peștilor este de 4-6 cm. Potrivită acvaristilor experimentați.
 • Betta Uber. Pești mici de culoare roșie aprinsă (până la 4 cm) cu aripioare și solzi frumoși devin mai întunecați în timp, apar nuanțe albastre. Au nevoie de condiții speciale de detenție, astfel încât începătorii nu le pot face față.
 • Cocoș siamez. Bărbații pot avea o culoare solidă sau o culoare interesantă multicoloră, ajungând la o dimensiune de 7 cm.
 • Emerald Betta sau Cocos verde. Adulții, de obicei, nu depășesc 6 cm. Culoarea solzilor este gri deschis, maro deschis, cu frumoase nuanțe de smarald, roșu, albastru, verde. Acești indivizi pot fi găsiți rar, numai în rândul colecționarilor avizi.
 • Cocos subțire. Pești de luptă mari (până la 9 cm), relativ nepretențios.
 • Cockerel de vin. Corpul este de o culoare roșiatică bogată. Adulții ating lungimea de 6 cm. Acest animal de companie poate fi început chiar de acvaristi novici..
 • Cockerel negru. Unul dintre cele mai nepretențioase tipuri de cocoși: ușor de întreținut și crescut, se înțelege bine cu alți pești, puțină agresivitate. Dimensiunea unui animal adult este de numai 5-6 cm. Culoarea este maro, cu multe pete albastre.
 • Cocoș Fersha Este extrem de agresiv și, prin urmare, nu este potrivit pentru acvaristii începători. Dimensiunea unui adult este de 4-5 cm. Culoarea este albastru închis cu nuanțe verzi, pe cap sunt două dungi roșii-portocalii..
 • Cockerel Persephone are o dimensiune de doar 3 cm. Corpul este întunecat, aproape negru, iar aripioarele și coada sunt turnate în albastru.

Există, de asemenea, tipuri: Cocker javanez, Betta Kuehne, Cocker Ibana, Cocker Krataios, "Frumusețea Brunei", Cockerel mascat, Betta Falxa alte.

Unii crescători clasifică masculii după alte criterii. De exemplu, după culoare:

 • Simplu;
 • Bicolor;
 • Multicolor.

În funcție de caracteristicile aripioarelor și cozii:

 • Cu coada de voal;
 • Regal;
 • Semilună;
 • Cu două cozi;
 • Coadă de coroană;
 • Cu coadă rotundă;
 • Coadă cu perie;
 • Coada-delta;
 • Flagtail;
 • Poster.
Pește de cocos cu două cozi
Pește de cocos cu două cozi

Îngrijire și

Acvariu

Bărbații sunt pești fără pretenții, deși unele specii nu sunt potrivite pentru acvaristii începători. Dacă un entuziast novice încă mai dorește să riște, trebuie să urmezi câteva reguli pentru îngrijirea luptei cu pești.

3-4 litri de apă sunt suficienți pentru un pește, așa că atât acvariile mici, cât și cele mari le vor potrivi. Dacă acvaristul optează pentru acesta din urmă, acesta poate fi împărțit prin partiții transparente, se pot face găuri în ele pentru circulația aerului, iar alge lungi și frumoase pot fi permise de-a lungul pereților despărțitori. În acest caz, puteți păstra doi masculi într-un acvariu..

Păstrarea cocoșilor în acvariu necesită o acoperire sau o plasă, deoarece peștii sunt capabili să sară deasupra suprafeței apei.

Acvariul nu trebuie să fie în curent sau în lumina directă a soarelui..

Apă

Temperatura adecvată a apei pentru un cocos într-un acvariu este de 24-28 de grade. Dacă, dintr-un anumit motiv, apa s-a răcit pentru scurt timp (18 grade), peștii luptători o vor suporta.

Calitatea și compoziția apei înseamnă puțin pentru ei, dar optimele sunt valorile durității în intervalul 4-15 dGH și aciditatea pH-ului - de la 6 la 7,5.

Prevenirea bolilor și a stresului se efectuează folosind sare de masă la o rată de 0,5 lingurițe. pentru 3 litri de apă.

Schimbarea apei din acvariu este o condiție prealabilă pentru continuarea luptei cu peștii. În acvariile mari, este suficient să schimbați apa la fiecare 2 săptămâni, în acvariile mici - la fiecare trei zile. Este important să îndepărtați toate reziduurile de alimentare din partea inferioară..

Este necesar un filtru în acvariu, dar de putere redusă, pentru a nu crea un curent.

Suprafața apei din acvariu nu trebuie înfundată cu alimente, alge crescute sau acoperită cu un film bacterian. După cum știți, peștele labirint al cocoșului captează aerul cu gura deasupra suprafeței apei..

Plinătatea acvariului

Pentru cocoși, nisipul de râu sau pietrișul este potrivit ca sol, care trebuie calcinat sau spălat în apă fierbinte înainte de a fi introdus în acvariu..

Cocorii sunt destul de pozitivi în ceea ce privește plantele artificiale și vii. Singura cerință este absența marginilor ascuțite, pe care peștele le poate răni..

Algele vii sunt plasate fie în ghivece speciale, fie direct în pământ. Flora ar trebui să ocupe cel puțin o treime din spațiu, cu toate acestea, trebuie monitorizată îndeaproape, iar frunzele putrezite trebuie îndepărtate în timp util.

Peștii Betta vor accepta bine prezența decorațiunilor în acvariu: pietre, ciocnituri, grote. Le place să înoate între obstacole și în labirinturi, deci este important să nu existe colțuri ascuțite sau așchii.

Mic acvariu
Mic acvariu

Compatibilitate cu alți pești

Dacă vorbim despre compatibilitatea mai multor indivizi de cocoși, aceasta este o chestiune de noroc: dacă proprietarul dă peste un pește cu o dispoziție blândă, nu vor exista probleme. Dar un cocos agresiv, dintre care există mai multe în natură, nu se va înțelege nici cu masculii, nici cu femelele de felul său. De exemplu, înainte de reproducere, masculul poate ucide femela. Există și femele agresive.

De asemenea, cocoșii nu se înțeleg cu astronotii, piranha, papagalii, lineatus, tetraodonii, akarii.

Nu ar trebui să vă asumați riscul și să adăugați cocoși la guppi, pești neon, cardinali, barbă, gourami și labeos..

Vecinii buni pentru lupta cocoșilor vor fi spadasini, platouri, molii, somn pașnic, minori, rasbora, spini și gourami mormăiți.

Ce să hrănești în acvariu?

Cocorii sunt, de asemenea, nepretențioși în nutriție și pot fi numiți aproape omnivori. Mâncarea vie, uscată și congelată este potrivită pentru ei, dar cea mai mare parte a dietei ar trebui să fie prima. Peștii vor mânca viermi de sânge, tubifex, dafnii și ciclopi, precum și viermi zdrobiți, melci și zooplancton..

1-2 mese pe zi sunt suficiente pentru pești, mai mult, toate furajele trebuie consumate în aproximativ 15 minute. Dacă mâncarea rămâne în acvariu după această perioadă, aceasta trebuie îndepărtată..

O zi de post va aduce beneficii o dată pe săptămână.

Reproducere

Dintre doi indivizi de cocoși, este ușor să se facă distincția între un mascul și o femelă: cel care atrage atenția prin culoarea sa strălucitoare, dimensiunea mare și aripioarele generale este aproape sigur un mascul. Fetele de pește care luptă tind să fie „mai modeste”.

Două persoane cu vârsta cuprinsă între 6-8 luni sunt potrivite pentru reproducere. Este mai bine să plantați un cuplu într-un acvariu separat de 4-5 litri, de cel puțin 15 cm lungime. Apa trebuie să se stabilească mai întâi timp de 3-4 zile, iar în acvariu temperatura sa trebuie să crească la 28-30 de grade.

Asigurați-vă că instalați un loc în acvariu unde femela se poate ascunde de masculul agresiv, de exemplu, o grotă.

Înainte de reproducere, femela și masculul sunt separați și pregătiți pentru fertilizare. Se recomandă creșterea temperaturii apei cu 1-2 grade și adăugarea de alimente vii și congelate cu un conținut ridicat de proteine. Astfel de condiții trebuie menținute timp de 10-14 zile, astfel încât masculii să formeze ouă și lapte și să fie gata să dea naștere..

Masculul este așezat mai întâi în spațiul de reproducere, astfel încât să construiască un cuib din bule de aer, din propria secreție și din particule mici de alge. Apoi femela i se alătură și „apreciază” eforturile mirelui. Dacă totul i se potrivește, începe să arunce ouă. În acest moment, masculul urmărește femela, strângând ouă de pe ea și fertilizându-le imediat.

La terminarea reproducerii, femela este semănată separat. Masculul plasează toate ouăle în cuibul pregătit și începe să aibă grijă de ele. Tatăl îngrijitor întoarce ouăle care au căzut din cuib. Este foarte important să instalați o sursă bună de iluminat deasupra acvariului în acest moment, astfel încât cocosul să nu adoarmă noaptea. În caz contrar, ouăle găsite accidental în afara cuibului vor muri..

Perioada de incubație durează 1-2 zile, apoi apar larvele. Pentru încă 3-4 zile, ei se pot hrăni cu conținutul sacului gălbenușului și apoi înoată din cuib în căutare de hrană. De îndată ce puii au început să părăsească cuibul, este mai bine să scoateți masculul din acvariu..

Este mai bine să hrăniți prăjitorii cu „praf viu”, gălbenuș de ou și să introduceți în dietă ciclopi nauplii și creveți de saramură. Nu se recomandă administrarea de alimente uscate.

La vârsta de trei săptămâni, puii sunt sortați: cei mari sunt plantați, astfel încât să nu mănânce omologii mici. Când puii au o lună, puteți elimina aerarea: în acest moment se formează în cele din urmă aparatul labirintic.

De îndată ce peștii nou-născuți încep să manifeste agresivitate unul față de celălalt, sunt așezați și încep să fie păstrați ca cocoșii adulți..

Câți pești cocos trăiesc?

Speranța medie de viață a cocoșilor este de 3 ani. În condiții bune, pot trăi mai mult. Pentru a face acest lucru, trebuie să preveniți doi bărbați să locuiască în același acvariu, precum și suprafețe reflectorizante: cocoșul este capabil să lupte până la moarte cu propria sa reflecție. Unii experți recomandă purificarea profilactică a apei sărate, așa cum este descris mai sus..

Mai bine să nu călcați cocoșii, deși sunt condescendenți la asta. La contactul cu corpul peștilor, degetul șterge membrana mucoasă de pe solzi, care este responsabilă pentru imunitatea individului.

Concluzie

Peștii Betta sunt unul dintre cei mai frumoși locuitori ai biocenozei acvariului. Chiar și un locuitor singuratic al acvariului îl va face luminos, bogat și plin de viață atunci când vine vorba de cocos. Peștii care luptă sunt considerați fără pretenții, dar condițiile pentru întreținerea lor trebuie respectate în interior și în exterior. Așa că cocoșul te va încânta zi de zi timp de câțiva ani..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cocosii de pește de acvariu: îngrijire și întreținere