Raci de acvariu: caracteristici de întreținere, descrierea raselor

Conținutul de raciMulți acvaristi sunt deosebit de curioși cu privire la diferite creaturi exotice. Din acest motiv, pe lângă speciile rare de pești, creveții, tritonii, broaștele și raci mici apar adesea în „ținuturile” lor. Acestea din urmă merită o atenție specială, deoarece ei posedă:

 • aspect frumos;
 • structură corporală unică;
 • caracteristici interesante ale comportamentului;
 • conținut fără pretenții;

Articolul nostru de astăzi le este dedicat..

Deci, tema „raci de acvariu: întreținere și îngrijire” este de interes pentru mulți cunoscători ai faunei subacvatice unice. Ce temeiuri teoretice ar trebui găsite înainte de a cumpăra aceste animale uimitoare, cum să le ținem împreună cu peștii, cum să le hrănim și cum să le protejăm de numeroase boli. Să încercăm să ne ocupăm de toată lumea astfel de întrebări cât mai detaliate posibil.

Observarea comportamentului raci într-un acvariu este mult mai interesant decât v-ați putea imagina. Aceste creaturi minuscule duc un stil de viață foarte activ, sapă cu îndrăzneală găuri lângă tufișuri, fac tranșee întregi și se agită constant. În partea de jos a acvariului, puteți așeza pietricele de râu cu pietricele mici, cu dimensiuni cuprinse între trei și douăzeci de milimetri. În mod ciudat, dar chiar și astfel de firimituri mișcă liber pietre în ghearele lor puternice..

Descrierea speciei

Conținutul de rac de acvariuRacii sunt apă dulce și fauna marină, care sunt din ce în ce mai frecvente în viața acvaristilor. Au o coajă puternică, destul de groasă, dinți rotunzi albi, 19 perechi de membre și ochi strălucitori pe tulpini subțiri. Mustățile funcționează ca un receptor sensibil. Cancerul se mișcă și se apără cu clești zimțate. Coada animalului este împărțită în mai multe segmente chitinoase.

Racii preferă viața de noapte stilul de viață și produsele vegetale sau animale sunt folosite ca alimente. Un adult crește până la 13 centimetri în lungime, deși în natură există și indivizi cu dimensiuni care depășesc 20 de centimetri și reprezentanți minusculi ai speciei, de până la 4 centimetri lungime. Astăzi, specia este formată din peste 100 de specii, dar nu toate sunt potrivite pentru conținut involuntar. Prin urmare, înainte de plasare cancer în acvariu, asigurați-vă că supraviețuiește acolo.

Păstrarea raci de acvariu cu pești

După observarea îndelungată a raciului, în concordanță cu alți locuitori acvatici, acvaristii au putut determina că primii nu prezintă un pericol pentru cei din urmă. Și, deși crustaceii mănâncă în mod constant plante, deși într-un volum nesemnificativ, atacă peștii bolnavi sau morți, sunt foarte prietenoși cu indivizii sănătoși.

Practic, opiniile experților și acvaristilor experimentați cu privire la această problemă sunt foarte diferite.. Există două opinii principale:

 1. Prima categorie consideră că racii și peștii nu sunt categoric potriviți pentru păstrarea în comun. Vor intra în conflict și vor lupta, ceea ce va duce la consecințe dezastruoase, până la moartea peștilor;
 2. Reprezentanții celeilalte categorii sunt siguri că racii din acvariu sunt un locuitor subacvatic foarte amabil și amabil, care nu își va ataca niciodată vecinii;

Dar, după cum spun statisticile, adevăratul răspuns la întrebarea: „este posibil să se păstreze racii cu pești” este între două categorii.

Cu un astfel de conținut, este important să acordați atenție caracteristicilor rasei de raci și pești. Este important să alegeți animalele „potrivite”, precum și să le oferiți condițiile adecvate pentru o dezvoltare deplină.

Raci de acvariu:

Tipuri de raci pentru pastrare la domiciliuTrebuie reamintit din nou că nu toate racurile pitice sunt potrivite pentru viața într-un acvariu tropical, cu reprezentanți ai faunei tropicale în aceleași condiții. De exemplu, indivizii care se găsesc în regiunile noastre au sânge rece, deci pur și simplu nu vor supraviețui în acvariu..

Și dacă ați citit sute de articole și mituri teribile care spun cum racii au atacat masiv peștii și au distrus fără milă plantele, ducând la putrezirea apei, poate că va trebui să le așezați într-un acvariu separat.. În acest caz este important să puneți solul și plantele în partea de jos. Volumul optim al recipientului va fi de 60 de litri de apă, iar zona de jos trebuie să rămână suficient de mare. De asemenea, ar trebui să aveți grijă de un sistem de aerare și filtrare bun..

În partea de jos a acvariului, ar trebui să existe sol, de cel puțin șase centimetri înălțime și ar trebui să conțină pietre mici de diferite diametre (de la 3 la 15 milimetri). Acest lucru se datorează faptului, că în habitatul lor natural, astfel de animale preferă adăposturile din vizuini, pe care le fac singuri. Dar un raci minuscul nu va putea ridica o piatră grea pentru a echipa o casă, deci este mai bine să îl folosiți ca material de construcție:

 • pietricele fluviale sau marine;
 • cărămidă roșie tăiată;
 • lut expandat îmbibat și zdrobit;
 • sol cumpărat care este disponibil în magazine;

Și alte opțiuni similare.

Plantele din interiorul acvariului: condiții optime de păstrare

A păstra raci într-un acvariu înseamnă a avea o cantitate abundentă de vegetație. Acest lucru se datorează faptului că animalele sunt obișnuite să creeze adăposturi lângă tufișuri, iar rădăcinile vor împiedica prăbușirea vizuinelor și vor servi drept refugiu retras pentru animale. Dacă solul este foarte superficial, iar în partea de jos există structuri artificiale, cum ar fi țevi ceramice, cochilii din nuci și altele, raci de acvariu vor săpa încă găuri, deoarece au această activitate la nivel instinctiv.

Este important să înțelegem, că un echilibru biologic stabil și complet ar trebui să fie prezent într-un acvariu cu raci. Dar este aproape imposibil să o realizăm fără plante. Dintre vegetația adecvată, cele mai eficiente sunt:

 1. criptorene;
 2. aponogetone;
 3. echinodorus;

Și alte alge exotice.

Intensitatea muncii la aerare și filtrare este determinată de volumul de apă și de numărul de animale. Disponibilitatea filtrelor interne - o regulă obligatorie de păstrare a racului într-un acvariu. Faptul este că astfel de dispozitive își asumă rolul sistemelor de filtrare biologică care combate în mod eficient orice focar bacterian neașteptat..

Sănătatea raciilor depinde în mod direct de eforturile dvs. și de respectarea regulilor de bază de întreținere. Nu puteți supraalimenta racii și puteți da multă mâncare. Acest lucru se datorează faptului, că animalele vor ascunde hrana rămasă în vizuini și, după o anumită perioadă de timp, vor începe să putrezească și să strice starea apei. Ca urmare, apariția unui focar bacterian și decăderea rezervelor de apă nu este exclusă..

Reguli pentru păstrarea raci de acvariu: curățarea și schimbarea apei

Ce mănâncă RaculDacă, dintr-un anumit motiv, culoarea apei s-a schimbat mult, a devenit tulbure și murdară și există un miros stricat din acvariu, este necesar să schimbați apa cât mai curând posibil sau să reduceți intensitatea hrănirii. Puteți folosi apă proaspătă dintr-un acvariu sănătos pentru a înlocui apa. Se va întoarce în scurt timp echilibru biologic optim.

Înlocuirea apei are loc o dată pe lună, când o a patra sau o cincime din apa veche este înlocuită cu apă proaspătă. Dar în niciun caz nu trebuie să refuzați un astfel de eveniment. Dacă există un aport regulat de lichid proaspăt în acvariu, acest lucru va afecta în mod favorabil compoziția sa hidrochimică și va avea un efect pozitiv asupra dezvoltării raci de acvariu. De asemenea, odată cu răcorirea, numărul substanțelor nocive va scădea., iar conținutul de oxigen va crește rapid.

La determinarea parametrilor de bază ai apei, unde va locui racul, este necesar să se studieze în detaliu trăsăturile speciilor selectate, deoarece cerințele hidrochimice pot varia în funcție de caracteristicile rasei. Dacă achiziționarea firimiturilor de artropode a fost efectuată într-un magazin de încredere pentru animale de companie, atunci împreună cu animalul vi se va oferi o listă de cerințe de bază pentru condițiile de păstrare.

În general, se acceptă faptul că racii dintr-un acvariu nu sunt pretențioși față de compoziția apei, deci nu există restricții specifice. Dar este important să se țină seama de faptul că apa prea moale poate duce la consecințe fatale în timpul năpârlirii racului sau la o modificare a membranei chitinoase..

Cum se hrănește cancerul într-un acvariu

Păstrarea raciului într-un acvariu acasă înseamnă utilizarea alimentelor corecte și echilibrate. Se crede că astfel de creaturi sunt omnivore, deci rația alimentară este foarte diferită. Trebuie să conțină atât ingrediente vegetale, cât și animale.. Dar, după cum spun statisticile, În ceea ce privește abolirea racilor de apă dulce care se găsesc în râurile și lacurile noastre, opțiunea pentru acvariu preferă hrana pentru animale. În majoritatea cazurilor, îi puteți hrăni cu alimente obișnuite din pește..

O soluție bună este să folosiți inimă de vită rasă, carne macinată slabă, bucăți de pește proaspăt sau viermi de sânge. De asemenea, în magazin puteți cumpăra alimente speciale pentru speciile de pești de fund, care se caracterizează prin proprietăți nutriționale crescute și o compoziție bogată în vitamine..

Când vă hrăniți, este important să nu exagerați și să nu aruncați nimic care vă atrage privirea în apă. Alimentarea trebuie să fie echilibrată și selectată corespunzător. În caz contrar, va duce la un rezultat dezastruos..

Când vine vorba de alegerea alimentelor vegetale, atunci ar trebui să le dați numai dacă există puține alge în acvariu. În caz contrar, animalul va găsi în mod independent hrană de natură vegetală.

Racii sunt foarte pasionați de frunzele roase. plantele de acvariu, în timp ce lasă rădăcinile intacte, pentru a nu le provoca daune, ceea ce poate afecta siguranța casei. O bună opțiune alimentară pe bază de plante este:

 • Consumul de raci domesticiurzica;
 • nufăr;
 • pdest;
 • morcov;
 • castraveți;
 • dovlecel;
 • pătrunjel;

Caracteristici de reproducere

Dacă racii din acvariu îți trezesc interesul și curiozitatea specială, până la punctul în care vrei să începi să le crești, ia în considerare o mulțime de caracteristici și factori. Cu întreținerea locuinței, există adesea o astfel de problemă încât doar persoanele de același sex sunt concentrate într-un acvariu.și. Pentru a evita această situație, este important să învățați să le deosebiți în funcție de caracteristicile lor sexuale, astfel încât atât cancerele masculine, cât și cele feminine să fie în apă.

Caracteristicile naturale de reproducere sunt ambigue pentru diferite tipuri de raci de acvariu. De exemplu, racii de mlaștină pitici sunt considerați maturi sexual încă din vârsta de trei luni. În același timp, creșterea masculului rareori depășește 2-2,5 centimetri (femelele sunt puțin mai mari - până la patru centimetri). Condițiile optime de detenție implică prezența unei temperaturi stabile a apei de 15-27 grade Celsius. Speranța medie de viață ajunge la doi ani.

Cancerele încep să se reproducă imediat după sfârșitul perioadei de năpârlire. Un bărbat are două sau trei femele. Când vă reproduceți acasă, trebuie să aplicați un tip special de sol în care vor fi prezente frunze de migdale sau stejar, conuri de arin și pietricele mici. Un astfel de sol va fi un refugiu excelent pentru firimiturile frumoase..

Dacă masculul s-a împerecheat cu femela, atunci ea va depune imediat de la 40 la 50 de ouă și se va ascunde într-un adăpost pentru o perioadă de timp. De regulă, aceasta durează până la 14 zile, după care se nasc pui mici..

La ce boli sunt expuși racii de acvariu?

Cum se păstrează raciiLa fel ca alți reprezentanți ai faunei din acvariu, racii sunt predispuși la diferite boli. O parte semnificativă a acestora se datorează condițiilor inadecvate de detenție, concentrației ridicate de nitrați și altor probleme. Bolile infecțioase sunt reprezentate de o scădere a activității normale, o deteriorare a proprietăților reproductive și moartea în masă a populației. Cele mai periculoase boli sunt ciuma cancerului, pete ruginite și boli de porțelan.. Până acum, remedii eficientepentru a combate aceste viruși, nu. Pentru a preveni infecția, este important să monitorizați cu atenție starea apei, echilibrul furajelor și alte caracteristici ale conținutului.

Cu îngrijirea potrivită, creșterea raci de acvariu acasă poate fi o experiență foarte interesantă. Aceste firimituri drăguțe vă vor încânta pe dvs. și pe oaspeții dvs. mai bine decât alte animale de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Raci de acvariu: caracteristici de întreținere, descrierea raselor