Gourami: tipuri, caracteristici de îngrijire și întreținere, reproducere acasă

Gourami 15.03.2018 4,8 mii 3,2 mii 10 minute.

Gourami aparține familiei de pești labirint, care diferă de ceilalți locuitori acvatici într-o singură caracteristică curioasă: datorită unui aparat special, sunt capabili să respire aerul atmosferic. De aceea, reprezentanții de acest tip erau foarte obișnuiți în secolul al XIX-lea, când compresoarele nu erau încă inventate. Datorită simplității și a pretențiilor în îngrijire, a naturii calme și a aspectului atractiv, popularitatea gourami nu a scăzut de-a lungul anilor. Peștii amuzanți și plini de culoare sunt la cerere în rândul acvaristilor care tocmai își încep cunoștința cu locuitorii lumii subacvatice și nu au ocazia să-și dedice mult timp animalelor lor de companie.

1 Originea

Patria gourami sunt Indochina, India, arhipelagul Malacca, Indonezia. Acolo trăiesc în corpuri mici de apă, adesea stagnante, deoarece tolerează cu ușurință deficiența de oxigen și nu sunt exigente pentru calitatea apei. Majoritatea timpului peștele îl petrece în straturile medii și superioare de apă, deoarece înoată periodic până la suprafață pentru a respira aer. În lumina puternică, ei capătă o culoare bogată, strălucitoare și schimbătoare de nuanță în funcție de unghiul de iluminare..

Denumirea științifică generică pentru gourami este Trichogaster. Este alcătuit din două cuvinte latine, dintre care unul este tradus în rusă ca „păr”, celălalt - „burta”. Un astfel de nume ciudat a apărut datorită trăsăturii distinctive a structurii corpului peștilor - aripioare pelvine anterioare alungite. În gourami, ei îndeplinesc o funcție tactilă și ajută la explorarea spațiului înconjurător. Deoarece peștii trăiesc în ape tulburi, acest aranjament le permite să navigheze mai bine..

La sfârșitul secolului al XIX-lea, au încercat să transporte gourami în Europa, dar primele încercări nu au avut succes. În timpul transportului, butoaiele cu pește erau umplute până sus cu apă și bine închise cu capace, astfel încât încărcătura vie nu a trăit până la destinație, ci a murit pe drum. Apoi, unul dintre biologii care au studiat reprezentanții acestei specii de pești a sugerat să umpleți recipientul cu lichid cu două treimi și să nu-l acoperiți cu un capac pentru a oferi acces la oxigen. Datorită sfatului înțelept al unui om de știință cu experiență, gourami au fost aduși pentru prima dată în Europa în 1896, iar 19 ani mai târziu au ajuns în Rusia..

2 Descriere generală și soiuri

Gourami arată ca un pește plat subțire, cu un corp compactat, oval-alungit. În condiții naturale, lungimea sa ajunge în medie la 15 cm, în captivitate - nu mai mult de 10-11 cm. Dimensiunea peștilor depinde în mod direct de specia și scopul său - peștii pitici destinați întreținerii „acvariului” cresc până la 3 cm și comercial (lunar gourami) - până la jumătate de metru. Ultimele din țările din Asia de Sud-Est sunt consumate.

În timpul reproducerii, gourami capătă o nuanță mai intensă: dungile de pe corp devin expresive și distincte. Este ușor să distingeți un mascul de o femelă prin aripioarele ascuțite și florile pestrițe. Femela are o înotătoare dorsală rotunjită, iar culoarea este mai modestă și mai estompată.

Există multe varietăți de gourami pentru gospodărie, care variază în mărime și culoare. Sunt uniți de aceeași structură corporală, „mustață” distinctă pe abdomen și caracter docil prietenos:

Vedere gourami

Descriere

Pestriţ

Lungime - 12 cm, are o culoare argintie cu o nuanță de liliac, două pete mici pe laturi, trăiește până la 10 ani

Perla

Lungimea este de 11 cm, corpul este acoperit cu mici puncte argintii, ceea ce conferă un aspect elegant și original. Speranța de viață este de 7 ani. Foarte timizi, pretențioși, capricioși, necesită condiții speciale de detenție

Marmură

Lungime - până la 15 cm, culoare sub formă de pete întunecate pe un corp albastru închis, arată ca o piatră cu același nume, speranța de viață este de 4-6 ani. Ușor de întreținut și îngrijit, potrivit pentru acvaristii începători

Aur

Lungime - 13 cm, culoare aurie cu două pete întunecate pe laturi, trăiește până la 7 ani.

Lunar

Lungime - 12-14 cm, culoare argintie monocromatică fără pete și dungi cu o nuanță perlată, trăiește 6 ani

Sărutând

Lungime - 12-14 cm, culoare gri sau roz. Reprezentanții acestei specii și-au primit numele datorită particularităților comportamentului: înotând unul în fața celuilalt, peștii se blochează în mod neașteptat cu buzele lor, care din lateral seamănă cu un sărut. În realitate, se spală reciproc pe dinți.

Ciocolată

Lungimea nu depășește 5 cm, peștele are o culoare originală ciocolată cu dungi mai multe nuanțe mai deschise. Ei trăiesc 4-5 ani, dar sunt greu de întreținut

Albastru (Sumastran)

Lungime - 8-10 cm, speranța de viață 7 ani. Culoare acvamarină cu dungi albastre și două pete negre

Pitic

Lungime - până la 4 cm, culoare maro, solzi de albastru, verde sau roșu strălucesc în lumină cu toate culorile curcubeilor. Trăiește 4 ani

3 Îngrijire și

Durata de viață a gourami depinde de tipul și condițiile de detenție. Dacă creați cele mai confortabile condiții de viață, un frumos locuitor acvatic va trăi în acvariu cu 2-3 ani mai mult decât vârsta sa medie..

Nu ar trebui să existe curenți de aer în locul în care va sta acvariul, deoarece peștele se poate răci. Gourami sunt foarte timizi, deci nu le place atunci când sunt adesea transferați sau transplantați într-un alt container. Pământul trebuie să fie întunecat și iluminatul să fie luminos. Se recomandă ca sursa de lumină să fie în partea de sus, ca și în habitatul natural. Astfel, culoarea peștilor va deveni mai strălucitoare, mai frumoasă și mai expresivă. Este de dorit ca razele soarelui să cadă pe acvariu dimineața..

3.1 Instalarea acvariului

Acvariul trebuie să fie spațios, astfel încât toți peștii să poată circula liber

Acvariul pentru gourami ar trebui să fie spațios, de la 50 de litri, astfel încât toți peștii să se poată deplasa liber. Cu cât locuitorii sunt mai mari, cu atât containerul ar trebui să fie mai mare. Raport optim: 7 pești pe acvariu de 100 litri. Excepții sunt pitic și gourami care sărută. Într-un container cu același volum, puteți găzdui simultan 18 reprezentanți de primul tip și doar 2 din al doilea. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între + 23-27 grade, dar să nu scadă sub +21 grade, deoarece peștii se pot îmbolnăvi. Modificările bruste ale temperaturii sunt, de asemenea, contraindicate..

Nu există cerințe speciale pentru calitatea apei, dar este de dorit ca aceasta să fie neutră sau ușor acidă. Este permis să nu se utilizeze filtrul, dar în acest caz, o treime din apă va trebui schimbată o dată pe săptămână. Nu este nevoie de aerare, deoarece gourami se ridică la suprafață după aer. În acest scop, este necesar să asigurați schimbul de aer și să faceți găuri în capac pentru ventilație. Acoperirea acvariului este necesară, deoarece peștii mobili le place să sară în sus. Când utilizați un compresor, asigurați-vă că nu sunt creați curenți puternici în acvariu..

Guarele perlelor impun cerințe crescute în condiții: temperatura nu trebuie să fie mai mică de + 27-28 grade (până la +35), apa trebuie să fie moale, cu un conținut scăzut de nitriți și nitrați, ușor „turbă”. Încă o dată, nu ar trebui să deranjați peștii cu un transplant, deoarece datorită fricii lor se obișnuiesc mult timp cu noul mediu și la început nu colorează puternic.

Ar trebui să existe o mulțime de alge în acvariu, astfel încât peștii să poată găsi adăpost în ele. Plantele trebuie așezate în grupuri mici, lăsând spațiu liber pentru gourami să se miște. Grupurile plutitoare de vegetație precum ferigile sunt utile în timpul reproducerii, deoarece masculii încep să construiască cuiburi în ele..

3.2 Hrănirea

Gourami sunt fără pretenții în alimente, prin urmare mănâncă de bună voie atât amestecuri uscate, cât și alimente vii. Mâncarea din urmă este o adevărată delicatesă pentru ei. Potrivit:

 • vierme de sânge zdrobit;
 • dafnie;
 • producător de țevi.

Înainte de a trata peștele cu o delicatesă, acesta trebuie tăiat în bucăți de cel mult 2 cm fiecare, deoarece gura gourami este foarte mică. Se recomandă să vă concentrați asupra alimentelor de origine animală în timpul reproducerii. Trebuie avut grijă ca peștii să nu mănânce în exces, deoarece mănâncă excesiv și sunt predispuși la obezitate. Hrănire suficientă de 1-2 ori pe zi și zi de post săptămânală. Este posibil ca adulții să nu fie lipsiți de alimente timp de aproximativ 2 săptămâni, astfel încât gourami sunt ideali pentru persoanele ocupate care călătoresc adesea în călătorii de afaceri sau sunt rareori acasă..

3.3 Îngrijirea sănătății

În ciuda faptului că sunt îngrijite fără pretenții, gourami sunt susceptibile la anumite boli asociate cu întreținerea și hrănirea necorespunzătoare.. Pentru a prelungi viața peștilor și a avea grijă de sănătatea lor, se recomandă să vă familiarizați cu lista celor mai frecvente boli:

 1. unu. Hidropizie. Când este bolnav, peștele se umflă. Boala este asociată cu o lipsă de oxigen, de aceea este necesară îmbunătățirea aerării acvariului prin instalarea unui compresor sau asigurarea fluxului de aer la suprafață. În acest scop, nu este necesar să acoperiți strâns recipientul cu un capac..
 2. 2. Limfocistoză (hipertrofie celulară). Apare din cauza infecției cu ciuperci, paraziți. Boala este tratată prin cauterizarea limfocistului, după care acvariul este dezinfectat, iar apa este schimbată.
 3. 3. Liguloza. Daphnia este sursa infecției. Burtica pestelui se umfla, apoi isi pierde pofta de mancare. Dacă nu se iau măsuri la timp, aceasta poate muri și infecta alți locuitori ai acvariului..
 4. 4. Aeromonoza. Hrana de calitate slabă este sursa bolii. Gourami perlele sunt cele mai sensibile la această boală. La peștii bolnavi, solzii se ridică în sus, apetitul dispare și apoi se scufundă până la fund și mor. Această situație este adesea văzută în acvariile mici, cu o mulțime de pești..

Dacă una dintre persoane refuză să mănânce, pare epuizată și inactivă, este urgent să o mutați într-un alt acvariu, astfel încât să nu infecteze alți pești.. Este recomandabil să schimbați apa, să dezinfectați acvariul, încercând în același timp să reanimați gourami bolnav într-un recipient separat.

3.4 Vecinătate cu alți pești

Gourami sunt creaturi pașnice și calme, deci compatibilitatea lor cu alți pești este foarte mare. Cei mai buni vecini sunt:

 • somn;
 • scalari;
 • tipuri mici de gheare;
 • analiză;
 • bătălii;
 • neonii.

Se înțeleg cu guppii și discuri numai dacă acvariul este suficient de spațios, fiecare are propriul spațiu personal și nimeni nu deranjează pe nimeni. În caz contrar, va apărea o confruntare, în urma căreia unele vor fi mâncate de alții. Cu piranha, crapii koi și ciclide gourami, este recomandat să nu vă așezați. Datorită naturii lor flegmatice, peștele auriu cade adesea pradă gourami: celor din urmă le place să-și smulgă cozile. Pește papagal, pe de altă parte, sunt dominante și se simt ca stăpâni. Un tabel auxiliar vă va ajuta să vă amintiți mai bine compatibilitatea:

Specii prea rapide de pești, cum ar fi rechinul cu minge, adoră să alunge aripioarele tactile ale gourami, așa că trebuie să fie așezate într-un acvariu separat. Mai multe soiuri de gourami pot fi păstrate împreună, dar este necesar să le oferim spațiu, deoarece pot apărea conflicte asupra teritoriului între bărbații de vârstă matură. Dacă în acvariu trăiesc doar masculi, aceștia se vor lupta între ei și se vor răni reciproc..

Gourami luptă eficient împotriva melcilor mici (colaci, fizami), care, atunci când se reproduc necontrolat, sunt capabili să umple întregul acvariu și să mănânce plante, lăsând găuri rotunde în ele. Peștii flămânzi sunt fericiți să distrugă hidra și melcii.

3.5 Reproducerea

Gourami nu aparțin viviparilor: se nasc singuri. Persoanele cu vârsta de un an sunt mature sexual. Dintr-o școală de pești, este necesar să alegeți culoarea cea mai izbitoare, un bărbat și o femelă, și să le așezați separat. Ei trebuie hrăniți cu hrană pentru animale timp de două săptămâni. Femela, gata de reproducere, ar trebui să aibă un butoi rotunjit.

Veți avea nevoie de un acvariu de 20 litri pentru reproducerea cu succes. Un acvariu comun nu este potrivit ca teren de reproducere, deoarece peștii din cartier pot mânca prăjiți. Un acvariu separat trebuie umplut cu apă până la semnul de 15 cm, setați temperatura la 27-28 de grade, nu utilizați compresorul. În interior, ar trebui să existe o cantitate suficientă de alge, precum și plante care se află în coloana de apă (Riccia, hornwort). Ei sunt cei pe care masculul îi folosește pentru a construi cuibul. Odată construit cuibul, o femelă trebuie plasată în acvariu..

Procesul de reproducere este după cum urmează:

 1. 1. Masculul începe dansul de împerechere, invitând femela la cuib.
 2. 2. Perechea este situată sub cuib, masculul întoarce femela cu susul în jos și strânge părțile, astfel încât ouăle să iasă.
 3. 3. Fertilizează ouăle în porții, le adună în gură și le pune în cuib. Întregul proces durează 3-4 ore.

Imediat după fertilizare, masculul devine foarte agresiv față de femelă, așa că se grăbește să se refugieze în desișurile plantelor. Este mai bine să controlați acest timp și să o plantați imediat, astfel încât să nu fie rănită de partenerul ei.

Este puternic descurajat să plantezi o femelă care nu este pregătită pentru reproducere (subțire, fără abdomen rotunjit) la mascul. Partenerul agresiv este capabil să conducă un pește neajutorat la moarte sau să-și smulgă puternic părțile laterale și aripioarele.

După apariția ouălor, temperatura apei trebuie scăzută la 24-25 de grade, iluminatul ar trebui să fie puternic. Este foarte important să se creeze condițiile necesare pentru dezvoltarea guramilor mici, deoarece masculul este capabil să distrugă toate ouăle fertilizate dacă consideră că condițiile de detenție nu sunt suficient de confortabile. După 24-26 ore apar prăjituri din ouă, iar după 3-4 zile încep să înoate din cuib. Puii noi trebuie hrăniți cu dafnii sau creveți mici cu saramură.

În tot acest timp, masculul nu este hrănit, prin urmare, până când apar alevii, el devine flămând și îi poate mânca din greșeală, confundându-i cu mâncarea. Din acest motiv, adulții sunt depuși la 10 zile după apariția descendenților. Micul gourami fortificat poate fi plasat într-un acvariu comun la vârsta de două luni.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gourami: tipuri, caracteristici de îngrijire și întreținere, reproducere acasă