Cum și ce să hrănești peștii din acvariu?

Nutriția rațională este cheia dezvoltării cu succes a oricărei creaturi vii, obținând cantitatea necesară de proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale, vitamine.

Ce ar trebui să fie inclus în dietă? Ce alimente sunt periculoase? Cât de des și cel mai important - cum să vă hrăniți corect secțiile?

Tipuri de furaje

Preferințele gastronomice ale anumitor pești sunt determinate de habitatul lor. Orice aliment, în primul rând, este necesar pentru creșterea și dezvoltarea organismului, reaprovizionarea energiei consumate, păstrarea funcției de reproducere a unui individ.

Alimentele din pește sunt împărțite în 4 tipuri:

 • în viaţă;
 • îngheţat;
 • vegetal.
Feed live
Feed live

Ar trebui să se acorde preferință produselor mărcilor cunoscute. Produsul lor este reprezentat pe scară largă pe piață, testat nu numai prin metode de laborator, ci și prin mulți ani de experiență a acvaristilor. Producători cunoscuți de alimente pentru pești - companii TETRA, SAN, WARDLEY, sera, JBL, hrana pentru animale "AQUA-MENU", FOOD FISH FOOD.

Uscat (marca)

Furajele de marcă universală sunt produse sub formă de granule, tablete, farfurii, fulgi, pastă. Fiecare tip conține mai mulți nutrienți, minerale, vitamine.

Această hrană pentru pește este produsă în pachete închise ermetic pentru a exclude penetrarea umezelii. Învelișul conține instrucțiuni de dozare și informații despre cum să vă hrăniți peștii de acvariu cu alimente uscate. Nu este nevoie să achiziționați un produs artificial în volume prea mari și să îl utilizați după data de expirare.

Pe o notă! Pentru peștii mai mari, este mai bine să folosiți alimente uscate pentru pelete. Cu greu îl observă pe cel mic, se așează pe fund și degradează semnificativ calitatea apei. Peștii mici nu pot înghiți bucăți mari. Cumpără furaje ușor de măcinat.

Daphnia uscată, Gammarus sau Cyclops sunt departe de a fi cea mai mare valoare nutritivă pentru pești. Este slab absorbit și nu este potrivit pentru utilizarea zilnică. În plus, acest aliment poate acționa ca un alergen pentru proprietarii de acvariu..

Animale

Hrana vie este un depozit de proteine ​​pentru toate tipurile de pește. Crustaceele mici, viermii, viermii de sânge, cortetra, tubifex, muștele fructelor, greierii stau la baza dietei peștilor. Astfel de alimente trebuie clătite bine înainte de utilizare. Păstrați produsul viu la frigider.

Nu se recomandă hrănirea peștilor cu același aliment. Micii gurmanzi preferă varietatea. În plus, hrănirea constantă cu viermi de sânge, de exemplu, are un efect negativ asupra digestiei..

Alimente congelate pentru peștii de acvariu

Cele mai bune produse sunt cele realizate cu uscare prin congelare (congelare rapidă). În aceste alimente liofilizate se păstrează mult mai mulți nutrienți. Sunt ușor de depozitat și foarte ușor de utilizat plasând cantitatea necesară de îngheț sub apă curentă. Bricheta se dezintegrează ușor în componente.

Există nu numai tipuri omogene de alimente congelate pentru pește, ci și amestecate, inclusiv un amestec de diferite tipuri de viermi..

Alimente congelate pentru peștii de acvariu
Alimente congelate pentru peștii de acvariu

Vegetal

Hrana vegetală este o parte integrantă a dietei aproape tuturor speciilor de pești din habitatul lor natural. Ei mănâncă cu plăcere alge și plante: rață, ferigă, lemna, wolfia, naiad. Furajele artificiale pe bază de plante, produse sub formă de tablete, granule, fulgi, sunt la mare căutare..

Hrănirea în funcție de clasă

Acvariul poate fi locuit de carnivore, erbivore sau omnivore. În funcție de aceasta, sunt elaborate diferite meniuri, proprietarul determină ce să hrănească peștii de acvariu, astfel încât culoarea celor mici să devină mai strălucitoare, organismele lor mici să fie mai sănătoase, iar viața într-un rezervor închis este mai confortabilă.

Carnivore

Prădătorii, desigur, preferă mâncarea vie sau congelată. Stomacul lor este destul de încăpător. Ei consumă alimente în porții mari, dar numărul meselor este mai puțin frecvent. Prădătorii, desigur, nu vor mânca iarbă, dar dieta lor include totuși furaje îmbogățite cu proteine ​​vegetale.

Erbivore

Peștii vegetarieni sunt adepții alimentelor pe bază de plante. Dieta lor principală este alge, semințe, plante. Gurmandii consumă foarte puțină mâncare la un moment dat, deci trebuie să fie hrăniți mai des. De 2-3 ori pe săptămână, meniul este diversificat cu alimente proteice - alimente vii sau congelate.

Ar trebui sa stii. Dieta peștilor vegetarieni este formată din 70% alimente vegetale și 30% animale. Pentru carnivore, accentul este pus pe alimentele proteice, cu ingrediente pe bază de plante reprezentând 30%.

Omnivori

Majoritatea peștilor de acvariu preferă o dietă mixtă. Atât proteinele vegetale, cât și cele animale trebuie incluse în dieta lor. Astfel de pești trebuie să alterneze în mod necesar tipuri de alimente, ceea ce face ca meniul lor să fie mult mai variat..

Pești omnivori
Pești omnivori

Cât de des să se hrănească?

Peștii adulți trebuie hrăniți de 1-2 ori pe zi și vom lua în considerare câtă hrană au nevoie în secțiunea următoare. Mâncarea este distribuită uniform în tot acvariul, astfel încât să existe suficientă hrană atât pentru animalele de companie active, „persoanele liniștite”, cât și pentru locuitorii de jos.

Ar trebui sa stii. Este recomandabil să hrăniți locuitorii acvariului în același timp. Frecvența de hrănire și dozarea trebuie echilibrate, deoarece supraalimentarea sau subalimentarea sunt inerente extreme de evitat.

Perioadele de timp pentru hrănire sunt stabilite pe baza stilului de viață al animalului de companie. Pentru peștii adulți care sunt activi în timpul zilei, este suficient să dați mâncare doar dimineața. Dacă este necesar să vă hrăniți din nou, se efectuează nu mai devreme de 5-6 ore, cu excepția mâncării înainte de culcare.

Locuitorii de jos care trăiesc în modul de noapte ar trebui să fie hrăniți la amurg sau în lumină foarte scăzută. În acest moment, devin activi, în timp ce alți pești se odihnesc..

Câtă mâncare să dai peștelui?

O persoană ar trebui să mănânce până la 5% din greutatea sa corporală pe zi. Mărimea bucăților alimentare depinde direct de mărimea individului..

Pentru o hrănire a peștilor, o astfel de cantitate de alimente este introdusă în acvariu, astfel încât să fie consumată în 3-4 minute. Această perioadă de timp nu va permite peștilor să mănânce în exces, dar vor avea timp să obțină suficient. Ideal - dacă nu o singură bucată de furaj cade pe fund.

Peștii de jos sunt hrăniți separat. Speciile de somn care răzuiesc algele de pe pereții acvariului au acces non-stop la alimente. Mâncarea suplimentară va fi suficientă pentru ei de 2 ori pe săptămână. În cazul în care nu există „ordonanți” în acvariu, trebuie să colectați imediat resturile de alimente nerevendicate de jos pentru a preveni putrezirea și deteriorarea calității apei.

Important! Nu trebuie permisă supraalimentarea la pește! Obezitatea duce la boli și le scurtează viața. Concentrația substanțelor organice din acvariu crește din cauza supraalimentării. În plus, resturile de alimente depuse pe fund contribuie la acumularea de amoniac și nitrați. Ca urmare, este necesară o schimbare completă a apei.

Înger pește
Înger pește

Cât de mult nu poți hrăni?

O dată pe săptămână, este necesar să aranjați o zi de post pentru locuitorii subacvatici. Luarea unei astfel de măsuri contribuie la:

 • prevenirea obezității;
 • curățarea intestinelor supraîncărcate cu supraalimentare;
 • activitate sexuală crescută;
 • îmbunătățirea proceselor de recuperare în organism.

În sălbăticie, supraalimentarea este imposibilă. Chiar și după ce a luat o masă consistentă, peștele cheltuie o cantitate uriașă de energie în căutarea de alimente noi. Și nu îl găsește întotdeauna suficient de rapid. Ca urmare, peștele poate rămâne fără hrană pentru o lungă perioadă de timp. Prin urmare, o zi de grevă a foamei într-un rezervor artificial nu le va afecta deloc.

Când nu există hrană

Uneori trebuie să gătești mâncarea pentru pește cu propriile mâini dacă produsul finit se epuizează brusc. În acest caz, se poate utiliza o gamă destul de extinsă de produse:

 • soiuri cu conținut scăzut de grăsimi de pește și carne, calmar;
 • râme;
 • legume (castravete, dovlecei, morcovi fierți, dovleac, mazăre verde, ardei gras);
 • frunze de varză, spanac, urzică tânără, salată verde;
 • cereale (gris, hrișcă, mei, fulgi de ovăz).
Castraveți
Castraveți

Este bine să faceți așchii din carne congelată (inima de vițel este cea mai bună opțiune) sau pește și să hrăniți peștele în porții foarte mici, după ce le-ați spălat în apă. Viermii sunt, de asemenea, bine spălați și zdrobiți. Ouăle fierte tocate și calmarul fiert sunt populare ca alimente proteice..

Legumele proaspete sau fierte sunt frecate pe o răzătoare fină, iar frunzele sunt opărite cu apă clocotită și tocate. Legumele rase pot fi chiar pregătite pentru utilizare viitoare prin congelarea lor în porții mici, astfel încât mai târziu să nu mai trebuie să dezghețați întregul monolit.

Cerealele trebuie fierte în apă fără a adăuga sare fierte tare. După fierbere, acestea sunt spălate sub apă rece și măcinate printr-o sită..

Concluzie

Orice animal de acasă nu este doar distractiv, ci o responsabilitate imensă. Trebuie să urmați tacticile și regulile de hrănire pentru interacțiunea cu lumea acvariului:

 1. Hrănirea cu alimente de care natura este dependentă.
 2. Nu supraalimentați, respectați doza de alimente pentru 1 masă.
 3. Monitorizați diversitatea dietei.
 4. Îndepărtați resturile de resturi de alimente după hrănire.
 5. Este important să nu se introducă germeni cu alimente vii.
 6. Când programați hrănirea, luați în considerare prezența alimentelor interne (plante și alge), precum și stilul de viață al animalelor de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum și ce să hrănești peștii din acvariu?