Cum să te descurci și să scapi de algele filamentoase dintr-un acvariu?

Filaria sau algele filamentoase este un adevărat dezastru pentru acvariu. Hrănindu-se cu produsele fotosintezei, acestea se înmulțesc rapid și umple tot spațiul liber..

De ce algele filamentoase sunt periculoase, cum să le abordați, cum să efectuați prevenirea - răspunsurile la aceste întrebări pot salva chiar și cel mai supraaglomerat rezervor intern.

Ce este periculos?

Algele filamentoase sunt capabile să încurce un acvariu de orice volum în câteva zile. În același timp, eliberează în apă substanțe care dăunează atât celorlalte plante, cât și locuitorilor lumii subacvatice., Inclusiv, le poate distruge.

Consecințele creșterii algelor filamentoase:

 • Frunze de plante încâlcitoare și rizoizi de mușchi, filaria le blochează accesul la lumină, care este vital pentru creștere și dezvoltare.
 • Moartea parțială a filamentului devine o sursă de substanțe toxice, a căror concentrație crește rapid și ucide creaturile vii.
 • Încurcat în lăstari asemănători firului, peștii mici și prăjitorii mor.
 • Apa se murdărește și înnorat.

Procesul are, de asemenea, o latură pozitivă. Apariția unei filarii într-un corp de apă de acasă este un marker al unui mediu favorabil dezvoltării altor plante.

Ce provoacă creșterea țesutului filamentos:

 • Iluminare puternică - lumina directă a soarelui sau a luminii artificiale mai mult de 8 ore pe zi.
 • Cantitate mică de oxigen in apa.
 • Supraofertă de îngrășăminte cu un număr mic de plante.
 • Curățarea slabă a acvariului și schimbări rare de apă - se acumulează nitrați, care contribuie la creșterea filarelor.
Fir
Fir

În unele cazuri, planta filamentoasă crește la primul început al acvariului, când plantele superioare nu au avut încă timp să se dezvolte și unele dintre oligoelementele din apă rămân nerevendicate. Uneori firul poate fi „apucat” accidental la magazinul de animale de companie.

Tipuri și semne externe

Există mai multe tipuri de alge sub numele de filamentoase, care diferă între ele prin semne care sunt identificate numai la examinarea detaliată la microscop. Măsurile de control depind complet de soiul căruia îi aparține planta și ar trebui să fie diferite.

Acvariile includ adesea:

 • Edogonium - cel mai comun tip de filamente, care la început arată ca puf pe plante. În timp, crește în fire verzi lungi. Apariția acestei specii, în primul rând, semnalează epuizarea substratului și lipsa nutrienților din apă..
 • Spirogira - arată ca un mucus verde urât care se înmulțește foarte repede.
 • Rizocloniu - un vizitator frecvent la acvarii noi cu un echilibru biologic nesigur. Atâta timp cât nivelurile de amoniu sunt ridicate și nivelurile de nitriți sunt scăzute, se va simți grozav și, atunci când indicatorii microbiologici se stabilizează, va dispărea de la sine.

Caracteristicile comune ale algelor filamentoase sunt firele subțiri de culoare verde, moi și slab la atingere. Dacă îi scoți din apă, se lăsă.

Adesea algele cladofore sunt denumite filaria. Cu toate acestea, experții consideră că această opinie este eronată. Această plantă este dură la atingere, are o structură elastică care rămâne în aer. Cadofora apare în locuri unde apa stagnează sau este slab filtrată.

Cum să scapi de filament într-un acvariu?

Este extrem de dificil să îndepărtați algele verzi subțiri, deoarece cea mai mică particulă poate da noi „lăstari”. Filamentul într-un acvariu, cum să faceți față depinde de cauzele apariției sale, în unele cazuri poate deveni un adevărat dezastru.

Măsuri de control:

 • La primele semne de creștere filamentoasă în acvariu, ar trebui pescuiți toate firele vizibile. Este convenabil să le înfășurați pe un băț sau o perie mică, o periuță de dinți.
 • Bun sifonează pământul.
 • Bun detergenți pentru acvarii - Algele siameze, molinezia sau creveții Amano, care sunt bucuroși să mănânce fir. Pentru a face procesul mai amiabil, trebuie să țineți animalele pe o dietă mică..
 • Când apare edogoniul în apă, hrăniți plantele, care în sine vor deveni cel mai eficient mijloc de luptă. Apa nu trebuie schimbată frecvent. Lipsa nutrienților nu va provoca decât creșterea acesteia..

Poti de asemenea consuma droguri pentru a combate firul - algicide. Prelucrarea se efectuează strict conform instrucțiunilor.

Important! Dacă se menține iluminarea artificială în acvariu, ar trebui să acordați o atenție deosebită culorii lămpilor - lumina albastră stimulează creșterea rapidă a algelor filamentoase, este mai bine să utilizați alta, cu o radiație galbenă mai moale.

Alge filamentoase
Alge filamentoase

Măsuri preventive

Orice boală este mai ușor de prevenit decât de vindecat ulterior. Această regulă este valabilă și în cazul reproducerii necontrolate a algelor filamentoase. Însăși aspectul lor este un semnal pentru acvarist: opresiunea plantelor a început din cauza dezechilibrului nutrienților - unele sunt multe, altele nu sunt suficiente.

Pentru a preveni „apocalipsa” algală există măsuri preventive simple:

 • Firul se lipeste adesea de alte plante - poate fi adăugat în acvariu cu alge proaspăt cumpărate. Este necesar să examinați cu atenție, să clătiți noii „chiriași”, ștergând toate firele suspecte.
 • Igiena regulată în acvariu - curățarea și schimbarea apei. în caz contrar, se acumulează produși, nitrații, care devin „sol” fertil pentru dezvoltarea țesutului filamentos.
 • Controlul iluminatului. Dacă acvariul este expus la lumina directă a soarelui, cel mai bine este să găsiți o altă locație. Lumina artificială este aprinsă nu mai mult de 12 ore. Acest timp este suficient pentru dezvoltarea plantelor și a peștilor..
 • Balanța de vegetație - dacă există puține plante „cultivate”, oaspeții filamentosi neinvitați vor ocupa zona liberă.
 • Aerare de calitate regulată. Plantările care se simt bine vor inhiba creșterea algelor verzi.
 • Hrănirea locuitorilor iazului de acasă în fața normei - reziduurile de furaje devin adesea un teren favorabil pentru fibrele filamentoase. Este mai bine să dați furaje în părți, astfel încât să nu se întindă pe fund..

Concluzie

Algele sunt membri integrali și egali ai ecosistemului subacvatic. De fapt, nu ei înșiși sunt dăunători, ci reproducerea și creșterea lor necontrolată. Lupta cu filament în acvariu nu va fi necesară dacă mențineți echilibrul și respectați măsura în toate. Mulți acvaristi experimentați nu îndepărtează complet algele verzi, lăsând particule mici în zone subtile. Deci vor fi benefice prin absorbția unui exces accidental de substanțe nutritive și putrezirea produselor din apă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să te descurci și să scapi de algele filamentoase dintr-un acvariu?