Hexamitoza - boală de găuri la pești, simptome și tratament

Hexamitoza - boală de găuri la pești, simptome și tratamentMai devreme sau mai târziu, fiecare acvarist întâmpină boli ale peștilor de acvariu, deoarece cele mai mici modificări ale indicatorilor principali creează un mediu favorabil dezvoltării agenților patogeni.

Apoi, luați în considerare hexamitoza infecției periculoase: agentul său cauzal, simptome caracteristice și metode de tratament.

Descrierea bolii

Vă rugăm să rețineți că această boală are mai multe denumiri, și anume: octomitoză, spironucleoză, „boală de gaură”. Există, de asemenea, o versiune prescurtată a denumirii standard - „hexa”.

Hexamitoza este o boală parazitară caracterizată prin formarea de mici urechi sau brazde pe corpul peștilor, care se formează ca urmare a activității parazitului.Descrierea boliiCiclidele africane și americane, peștii labirint și peștii asemănători bibanilor suferă cel mai mult de „hexe”. Cu toate acestea, nu ar trebui să presupunem că, dacă agentul patogen intră în acvariu, atunci acesta va ocoli peștii altor specii, prin urmare, de fapt, toți peștii de acvariu obișnuiți se pot îmbolnăvi de hexamitoză, chiar și cei care sunt considerați fără pretenții..

Vă recomandăm să vă familiarizați cu diferite tipuri și caracteristici ale ciclidelor, în special cu Ciclide malawiene, reprezentant al ciclidelor africane - galben labidocrom, cichlid melanochromis meingano și haplochromis Boadzulu.

Caracteristicile agentului patogen

Boala este cauzată de un parazit - flagelat intestinal. Acesta este un organism microscopic care nu poate fi văzut cu ochiul liber, deoarece este de câteva ori mai mic decât un ciliat. Examinând agentul patogen la microscop, se poate observa că este o creatură translucidă în formă de lacrimă cu patru flageli.Caracteristicile agentului patogenOdată ajuns în condiții favorabile, flagelatul începe să se înmulțească prin împărțire, drept urmare populația sa crește exponențial. Într-o stare inactivă, parazitul formează chisturi, protejându-se de mediul extern.

Știați? Când presiunea atmosferică scade, locuitorii acvariului nu mănâncă bine și își petrec cea mai mare parte a timpului la suprafață. Acest lucru se datorează faptului că atunci când presiunea scade, gazele se dizolvă mai rău în apă, iar peștele suferă de o lipsă de oxigen.

Chisturile se formează în intestinele peștilor, după care unii dintre paraziți, împreună cu fecalele, își părăsesc corpul.

Acest lucru reprezintă o amenințare de infecție pentru toți locuitorii acvariului, deoarece microorganismele sunt capabile să se atașeze la sol, sticlă, plante și decorațiuni.Caracteristicile agentului patogenÎn această stare, pot exista suficient de mult până când intră în corpul unei noi victime împreună cu mâncarea sau în procesul de respirație (prin branhii).

Verifică TOP 10 plante, care sunt folosite în acvariu.

Simptomele bolii

În stadiul inițial, hexamitoza nu se manifestă în niciun fel, prin urmare, nu va fi posibilă „expulzarea” parazitului din acvariu până nu vor începe modificări vizibile în corpul peștilor. Într-o etapă ulterioară, boala poate fi confundată cu alte afecțiuni ale locuitorilor acvariului. Un pește bolnav se ține departe de semeni, culoarea se estompează, pierderea în greutate se observă ca urmare a refuzului de a se hrăni. Simptome caracteristice hexamitozei:

 • apariția pe cântare a micilor urechi, găuri;
 • întunecarea liniei laterale a corpului;
 • sunt vizibile procesele filamentare albe, care nu arată ca o boală fungică;
 • fecalele sunt albe, iar anusul este umflat;
 • aripioarele și cartilajul sunt distruse, vârfurile seamănă cu o linie arsă;
 • se formează abcese pe cap, în care se acumulează mucus.
Caracteristicile agentului patogen

Important! Nu confundați acest lucru boala putrezirii aripioarelor. Se caracterizează prin apariția unui strat albastru pe aripioare..

Motivele apariției

Rețineți că peștii sănătoși, care au un meniu variat, sunt păstrați în condiții bune și nu experimentează stresul, sunt extrem de rar afectați de boli, inclusiv de hexamitoză. Parazitul va putea trăi în interiorul unei astfel de gazde, dar în același timp activitatea flagelatului va fi limitată, astfel încât să nu poată dăuna sănătății peștilor..

Puteți „popula” parazitul în acvariu împreună cu alimente contaminate, apă, precum și cu plante, decorațiuni și sol, pe care au rămas chisturi. În același timp, este extrem de important pentru parazit ca temperatura apei să fie sub 33 ° С - apa mai caldă este nefavorabilă pentru creșterea populației sale.Motivele aparițieiAlte cauze ale unui focar de hexamitoză:

 1. Aerare slabă a apei, lipsă de filtrare.
 2. Dieta greșită, tranziția bruscă la alte furaje.
 3. Stresul peștelui.
 4. Densitatea ridicată a plantării lor.

Citiți și ce ar trebui să fie duritatea apei și regim de temperatură pentru peștii din acvariu.

Măsuri care trebuie luate la detectare

Deoarece agentul patogen nu este numai în interiorul peștilor, nu are sens să-l plantăm exclusiv. Trebuie să îndepărtăm pe toată lumea.

Cu toate acestea, dacă există multe specii în acvariu, pentru care nu numai parametrii de bază sunt importanți, ci și disponibilitatea propriului spațiu, va trebui să selectați mai multe jigger-uri pentru a elimina luptele și a reduce stresul..

Flagelatul se mișcă liber în coloana de apă, prin urmare este imposibil să folosiți apa din acvariul comun pentru a umple ulcioarele.

Din acest motiv, ar trebui să pregătiți în prealabil volumul necesar de apă, având grijă ca parametrii de bază să nu difere prea mult, altfel locuitorii acvariului vor avea un șoc care le va afecta sănătatea mai mult decât o boală..

Tratament

Tratamentul începe cu o creștere a temperaturii la 33-35 ° C pentru a crea condiții nefavorabile pentru flagelat. Este important să ne amintim că nu toți peștii pot rezista la acest lucru, așa că înainte de a încălzi apa din borcane, asigurați-vă că citiți despre temperaturile confortabile pentru fiecare tip de pește..

Important! Este ineficient tratarea ciclidelor cu febră..

Există un număr mare de medicamente destinate în mod special tratamentului și prevenirii peștilor de la hexamitoză, și anume:

 • Sera BAKTOPUR Direct;
 • Sera MED Professional Flagellol;
 • Tetra Medica HexaEx;
 • ZMF HEXA-ex.
ZMF HEXA-ex.Instrucțiunile de utilizare sunt atașate preparatelor, deci nu vor exista probleme cu dozajul. Amintiți-vă că depășirea dozei poate ucide peștii sau poate provoca daune grave membranelor mucoase și branhiilor..

Familiarizați-vă cu regulile de îngrijire a unor pești de acvariu obișnuiți precum: coada de voal, gourami, guppy, tetra, barbus, purtător de sabie, pește zebră rerio și scalar.

Dacă dintr-un anumit motiv nu puteți cumpăra medicamente de marcă, cumpărați Metronidazol la farmacie. Este un agent antiprotozoal care eliberează cu succes peștii de paraziți. Poate fi utilizat atât pentru tratamentul în ulcioare, cât și într-un acvariu general. Pentru fiecare 3,5 litri de apă, trebuie să luați 2,5 mg de medicament.

Este recomandabil să îl diluați într-o cantitate mică de apă așezată, apoi să-l turnați încet într-un vas cu pește. Nu puteți opri filtrul sau aeratorul.„Metronidazol”.În faza inițială, medicamentul se aplică timp de 3 zile la rând, făcând schimbări zilnice de un sfert din apa din recipient. În a 4-a zi, se aplică aceeași doză, dar numai 15% din apă este înlocuită. Cursul tratamentului este de 12-14 zile. Îmbunătățirea va fi vizibilă după prima săptămână de tratament.

Important! Dacă în timpul tratamentului cu „Metronidazol” peștele a încetat să mai mănânce, este necesar să refuzați medicamentul.

Prevenirea

 1. Îndepărtarea regulată a fecalelor reziduale și a alimentelor de jos folosind un sifon.
 2. Aerare 24 de ore și filtrare a apei.
 3. Peștele achiziționat ar trebui pus în carantină și numai atunci - într-un acvariu comun..
 4. Plantele achiziționate trebuie plasate într-un rezervor de apă, după care ar trebui adăugat unul dintre preparatele de mai sus pentru a proteja locuitorii acvariului comun..
 5. Verificați regulat nivelul pH-ului, Gh, faceți teste pentru nitrați, clor, amoniac, metale grele. Utilizați medicamente pentru a scădea / crește performanța.
 6. Lemnul derivat și pietrele luate din rezervoare deschise trebuie fierte. Lemnul se fierbe cu sare. Temperatura ridicată ucide toți paraziții.
Prevenirea

Știați? Cel mai mare acvariu din lume se află în Georgia, SUA. Volumul său este de 31 de mii de metri cubi. m. Găzduiește 120 de mii de persoane, al căror cost total este de 290 de milioane de dolari.

Boala parazitară trebuie tratată cu medicamente adecvate. Cel mai bine este să consultați un specialist înainte de a cumpăra un medicament pentru a exclude toxicoza din pește. Rețineți că tocmai medicamentele antiprotozoale trebuie utilizate, deoarece medicamentele care distrug o infecție bacteriană nu vor afecta flagelul. Dar principalul lucru nu este să uitați de prevenire, deoarece este mai ușor să preveniți o boală decât să o vindecați..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hexamitoza - boală de găuri la pești, simptome și tratament