Goldfish: o descriere a soiurilor și a nuanțelor de păstrare în acvariu

Patria peștelui auriu este China antică. În urmă cu aproximativ 1500 de ani, au fost descoperite acolo mai mulți carasi sălbatici de culoare aurie. Această mutație genetică a marcat începutul formării multor rase de pești de acvariu, care s-au răspândit treptat în toate țările. În zilele noastre, peștele auriu este unul dintre cei mai populari locuitori din acvarii și iazuri de grădină. Cu toate acestea, îngrijirea acestor descendenți a crucilor nu poate fi numită simplă. Cu o îngrijire adecvată, animalele de companie pot trăi acasă până la 15-20 de ani și chiar mai mult..

1 Descriere generală

Toți peștii aurii, chiar și cei mai bizari și neobișnuiți, descendeau din carasul comun. De la el au primit capacitatea de a trăi în apă rece și de a se adapta condițiilor de detenție.. Exemplare atât de plastic încât să nu crească mai mult decât permite volumul rezervorului. Într-un acvariu de 50 de litri, o pereche de cozi de voal sau telescoape vor crește până la 10-12 cm, într-un acvariu de 10 litri peștii vor rămâne pentru totdeauna pitici.

Peștele auriu vine în galben, portocaliu, roșu, maro, negru, argintiu, perlat și chiar alb. Acesta din urmă este considerat cel mai valoros. Culoarea depinde de combinația de pigmenți din celule. Cântarele peștișorului sunt de fapt transparente. Dedesubt este un strat subțire de pigment și substanță cristalină care oferă luciul metalic caracteristic majorității rocilor.. Indivizii albi nu au pigment, dar au un strat cristalin.

Aripioarele pot fi scurte, lungi, voalate, bifurcate, duble sau absente.. Viteza și caracteristicile mișcării rocii depind de lungimea și forma lor. Pe părțile laterale ale corpului peștilor sunt mușchii puternici care împing înotătoarea caudală dintr-o parte în alta, ceea ce asigură mișcarea înainte. Rase deosebit de cozi lungi urcă greu.

Aripioarele pectorale controlează mișcarea, vă permit să vă opriți. Dorsalul dorsal ajută peștii să se deplaseze drept fără să se prăbușească, astfel încât rasele care nu îl au nu pot înota rapid și ușor să se răstoarne pe partea lor.

Nu există dimorfism sexual la peștele auriu. Indivizii diferă între ei numai în perioada premaritală, când verucile albe mici apar pe branhiile masculilor maturi sexual. Uneori la bărbați prima rază a aripii pectorale este îngroșată.

Durata de viață a raselor cu corp lung în condiții adecvate este de 20-35 de ani, rasele cu corp scurt trăiesc până la 15 ani.

Motivele morții premature a peștelui auriu:

 • supraalimentare;
 • leziuni de la alți pești;
 • apă murdară, tulbure, toxică;
 • un transfer într-un singur pas de la o navă de transport la un acvariu permanent, care duce la moartea raselor sensibile în decurs de o zi sau o săptămână din cauza unei modificări accentuate a parametrilor apei;
 • adăugarea de lichid nedeclinat de la robinet în acvariu (cauzează moartea din embolie gazoasă);
 • diverse boli.

În China, tatuajele sunt realizate pe corpul peștelui auriu cu vopsea impermeabilă, se aplică hieroglifele „Longevitate”, „Fericire” și altele. Recent, în mass-media chineză au apărut știri că au fost obținute persoane în culori albăstrui și violet în țară, dar exportul lor este interzis, deoarece culorile nu au fost încă fixate ereditar. Peștele auriu chinezesc este o comoară națională a țării. Persoanele care intră pe piețele altor țări pot fi numite căsătorie de selecție. Cei mai buni reprezentanți ai rasei nu părăsesc niciodată teritoriul Chinei.

1.1 Rase comune

Munca lungă și minuțioasă de reproducere a dus la apariția a peste 100 de rase de pești de aur. Printre acestea există rase cu un corp regulat, alungit, scurt și în formă de ou. Unele specii au forme neobișnuite ale capului și ale ochilor, creșteri, pomponi, cavități mari pline de lichid și ochi bombați telescopici.

Regula de bază: cu cât rasa este mai aproape de tipul său natural și cu cât seamănă mai mult cu un caras comun, cu atât este mai ușor să o întrețineți. Cu cât forma peștilor diferă de cea originală, cu atât conținutul este mai dificil..

Soiurile populare sunt descrise în tabel:

Numele și fotografia Scurta descriere
Peștele auriu sau peștele auriu obișnuit Forma corpului și aripioarelor nu diferă prea mult de forma naturală a crapului auriu. Puii au culoarea crapului argintiu sălbatic și, când cresc, îl schimbă în aur. Mărimea depinde de volumul vasului sau rezervorului, de alimentarea și de temperatura apei. Când este ținut într-un iaz, poate ajunge la 45 cm, într-un acvariu nu crește mai mult de 30 cm. Corpul este alungit, aripioarea caudală este unică. Culoarea este strălucitoare, roșu-portocalie, există soiuri albe și pete. Cea mai potrivită opțiune pentru acvaristul începător
Coada de voal sau peștele auriu voalat Corpul este rotunjit, ovoid, aripioarele sunt lungi, coada este dublă. Culoare principală - roșu sau roșu-alb. Ideal pentru acvarii la temperatura camerei. Nu este potrivit pentru iazuri
Telescop O rasă destul de comună. Corpul este rotund, aripioarele sunt bine dezvoltate. Se deosebește de alte specii cu ochi proeminenți. Colorare - de la negru la alb. Există soiuri de calico și fără scară. O varietate de telescop negru cu ochi rubini a fost lansată la Moscova. Lungimea ochilor la peștii adulți mari ajunge la 5 cm. Lungimea corpului este de până la 20 cm
Stargazer sau ochi ceresc O varietate de telescoape. Ochii peștilor sunt îndreptați în sus. Nu există aripă superioară, corpul este rotunjit, lungimea este de până la 15 cm. Aripioarele cozii sunt luxuriante, bifurcate, ochii sunt uriași, mărginite de piele și țesut conjunctiv. Vopsit colorat, auriu cu alb, roșu, portocaliu
Lionhead Corpul este ovoid, coada este dublă, nu există înotătoare dorsală, caudalul și pectoralele sunt scurte. Există o creștere pe cap care face ca peștele să arate ca un leu. Capul este roșu aprins, culoarea unei roșii coapte. Coada și aripioarele sunt roșii sau cu margini albe. Cântarele de pe corp sunt lămâie, fiecare scară este mărginită cu o margine roșie. Dimensiunea nu depășește 20 cm. Peștele este lent, preferă apa caldă și calmează vecinii
Perla

Corpul este aproape rotund, aripioarea dorsală este verticală, restul sunt scurte. Coada este dublă. Poate fi de orice culoare. Caracteristica rasei: solzi conveși apar pe corp, asemănători cu perle. Lungimea corpului - aproximativ 10 cm. Culoare comună - roșu-portocaliu.

Există variații de culoare:

 • albastru;
 • negru;
 • ciocolată;
 • alb;
 • chintz - intercalat cu galben și roșu
Cometă Lungimea corpului - aproximativ 18 cm. Corpul este alungit, aripioarea caudală este simplă, cu o tăietură adâncă, mai lungă decât corpul în sine. Lobii aripioarei caudale formează o furculiță. Aripioarea dorsală este verticală, pectoralii atârnă în formă de panglici. Culori diverse. Special pește cu o coadă roșie aprinsă sau galben-lămâie și roșu-pete albe pe corp
Oranda, sau scufița roșie Corpul este alb lăptos. Capul este decorat cu o creștere roșie bine dezvoltată, lăsând doar gura și ochii liberi. Corpul este alungit, ovoid. Aripioarea dorsală este înaltă; aripioarea caudală și anală sunt duble, lungi, agățate liber. Crește până la 23 cm în acvariu. Rasa este predispusă la boli fungice și probleme de vezică înotătoare
Ranchu Corpul scurt oval acoperit cu solzi mari irizați. Aripa dorsală este absentă, restul sunt destul de scurte. Culoarea este roșu, roșu-alb, roșu-negru, chintz. Peștele arată ca un cap de leu, dar cu o „coamă” mai puțin pronunțată. Înoată stângace, deci nu poate fi ținut cu pești agresivi și în mișcare rapidă. Nu este potrivit pentru păstrarea în iazuri datorită termofilicității. Lungimea corpului - aproximativ 13 cm

2 Cerințe pentru acvariu

Peștele auriu prosperă în acvarii spațioase, cu populație moderată, cu filtrare și aerare puternice, combinate cu schimbări parțiale săptămânale de apă. Cu cât acvariul este mai mare, cu atât este mai ușor de îngrijit și cu atât locuitorii acestuia sunt mai confortabili.

Peștii aurii nu sunt pretențioși pentru aciditatea și duritatea apei. Pentru întreținerea lor, puteți utiliza lichidul obișnuit de la robinet fără tratament special, după ce ați stat 2-3 zile pentru a scăpa de clor.

2.1 Volumul și forma

Peștii cresc peste 15 cm într-un acvariu, astfel încât vasele mici nu sunt potrivite pentru ele. Se crede că este necesar un acvariu de 100 litri pentru o pereche de pești adulți. Un vas de 10-12 litri este potrivit pentru peștii recent cumpărați de 2-3 centimetri, dar pe măsură ce animalele de companie cresc, va trebui înlocuit.

Pentru a calcula volumul, utilizați regula: pentru fiecare centimetru din lungimea peștilor, trebuie să treacă cel puțin 5 litri de apă. O altă metodă de numărare este că pentru fiecare centimetru din lungimea corpului unui pește fără coadă este nevoie de 60 de metri pătrați. vezi suprafața apei.

Anterior, peștii aurii erau păstrați în principal în acvarii circulare, dar este dificil să instalați un sistem modern de filtrare internă în ele.. Având în vedere tendința peștilor de a săpa în pământ și de a elibera o cantitate mare de deșeuri, trebuie să alegeți recipiente de formă dreptunghiulară clasică. Sunt mai ușor de curățat, un filtru puternic poate fi instalat în ele, iar suprafața mare a suprafeței apei asigură o mai bună îmbogățire a lichidului cu oxigen.

2.2 Echipamente tehnice

În vas trebuie instalat un filtru mecanic și biologic intern. O curățare bună este deosebit de importantă, deoarece animalele de companie mănâncă mult și generează multe deșeuri.

Peștele auriu nu are nevoie de încălzire. Se simt confortabil la o temperatură normală a camerei de 18-22 de grade. Unele rase, cum ar fi fermele, preferă un nivel mai mare de 20-25 de grade. Cozile voalate necesită lichid cu indicatori de până la 27 de grade. În astfel de cazuri, un termostat este instalat în acvariu..

Este necesar un compresor pentru toate speciile de pești de aur din China. Aerarea este deosebit de importantă noaptea când plantele nu produc oxigen..

Apa rece conține mai mult oxigen decât apa caldă, astfel încât peștii se pot sufoca în căldură. Dacă plutesc lângă suprafață, încercând să capteze aerul, atunci există puțin oxigen în apă și trebuie să măriți suflarea sau să schimbați o parte a lichidului în proaspăt.

Iluminarea din spate nu este la fel de importantă, deoarece plantele artificiale sunt utilizate în principal în acvariile de pești de aur. Dar, în razele de lumină, animalele de companie par mai atractive. Se recomandă iluminarea acvariului cu o lampă fluorescentă de o astfel de putere încât pentru fiecare litru de volum să existe 0,5 W.

Lumina de fundal este aprinsă timp de 10-14 ore pe zi. Noaptea, peștii dorm, deși nu închid ochii. În timpul somnului, se scufundă până la fundul acvariului, culoarea lor se estompează. Peștii dorm mai bine pe întuneric, astfel încât lumina de fundal este oprită noaptea.

2.3 Solul și vegetația

O atenție deosebită este acordată pregătirii solului. Peștelui aur îi place să sape în partea de jos, astfel încât cea mai bună opțiune este pietrișul rotunjit cu o dimensiune a particulelor de 3-6 mm. Nisipul de râu obișnuit nu este potrivit: este bun pentru plante, dar rapid împietrit și compactat. Peștii, săpând în nisip, ridică un noroi puternic, care înfundă filtrul.

Peștelui aur îi place să înoate deasupra solului. Pot dezrădăcina planta sau o pot mânca. Din această cauză, plantele de plastic sunt adesea plasate în acvarii cu astfel de animale de companie..

Un iaz cu plante artificiale are nevoie de o îngrijire mai atentă a calității apei și de aerare suplimentară.

Vegetația plastică poate fi completată cu plantații naturale. Acestea joacă un rol important în menținerea echilibrului biologic din acvariu: eliberează oxigen, care este vital pentru pești și bacteriile benefice..

Pentru vasele cu pești de aur, plantele cu frunze dure pe care peștii nu le pot roade sunt potrivite:

 • echinodorus;
 • anubii;
 • vallisneria;
 • criptorene.

Plantele vii trebuie să creeze cele mai bune condiții pentru supraviețuire și creștere, deoarece vor fi constant atacate de pești. Îngrășămintele complexe pentru plantele acvatice sunt adăugate în sol sau apă, contribuind la creșterea și înrădăcinarea rapidă. Pentru a împiedica peștele auriu să scoată rădăcinile, puteți pune mai multe pietre mici la baza lor..

2.4 Decorațiuni

Nava poate fi decorată cu pietre și lemn de plutire cumpărate la magazinul de animale de companie. Înainte de a fi introduse în acvariu, elementele decorative sunt spălate cu apă fierbinte curentă folosind o perie, dar fără detergenți sau fierte. Lemnul de drift și pietrele nu trebuie să aibă margini ascuțite și colțuri în jurul cărora peștele poate fi rănit, poate deteriora aripioarele sau le poate scoate ochii.

Nava nu trebuie supraîncărcată cu obiecte: peștilor le place să se ascundă, dar au nevoie de un loc pentru înot.

Lemnul de plutire mare este așezat în fundal și în lateral. Trebuie avut grijă ca acestea să nu intre în contact cu echipamentul acvariului. Pietrele mari sunt așezate pe peretele din spate. Mijlocii și mici sunt așezați în prim-plan, ușor cufundați în pământ - așa cum se află de obicei în natură.

Un set de pietre arată mai bine decât mai multe pietre aflate între ele.

2.5 Curățarea

Întreținerea acvariului constă în îndepărtarea deșeurilor de pești, curățarea suprafețelor de creștere a algelor și o schimbare săptămânală a apei. Curățarea internă a ochelarilor se efectuează de îndată ce se murdăresc cu un raclet sau un burete dur. La fiecare două până la trei săptămâni trebuie să curățați filtrul și să clătiți elementele filtrante în apă curată din acvariu. Solul este cernut cu un sifon cel puțin o dată la 7 zile..

Frecvența schimbărilor de apă depinde de densitatea stocului de pești. De obicei, 30% din fluid se schimbă săptămânal. Dacă acvariul este mic, apa din el se schimbă cu 60-90%. Temperatura lichidului care trebuie adăugat trebuie să fie egală cu temperatura apei din acvariu..

3 Hrănirea peștilor

Pentru peștele auriu se produc furaje speciale care conțin ingrediente naturale: ierburi, componente proteice. Fulgii de marcă sunt echilibrați, ușor absorbiți de corp. Acestea conțin o cantitate redusă de proteine ​​în comparație cu hrana pentru pești tropicali. Acest lucru evită poluarea inutilă a apei și obezitatea animalelor de companie. Peștii care primesc formulări proprietare au o culoare mai strălucitoare.

Pentru a adăuga varietate la meniu, puteți utiliza 2-3 alimente diferite, dar separat, fără a amesteca. Peletele trebuie să fie suficient de mari pentru a fi consumate de cei mai mici pești din acvariu..

Peștele auriu pare întotdeauna flămând, dar îi puteți hrăni de cel mult 2 ori pe zi, oferind cât poate mânca în 2-5 minute. Animalele de companie sunt predispuse la supraalimentare și obezitate, care dăunează sănătății lor. O zi de post pe săptămână va fi utilă..

Supraalimentarea mai rapidă a peștilor decât supraalimentarea va duce la probleme. Peștii sănătoși vor mânca cu lăcomie orice mâncare, dar după un timp vor începe să se miște prost. Acesta este un semnal că data viitoare trebuie să li se ofere mai puțină mâncare..

Peștele de aur poate fi hrănit cu alimente naturale:

 • viermi de sânge vii și dezghețați;
 • felii de portocala;
 • salată tocată.

Îndepărtați particulele nemâncate după fiecare hrănire pentru a evita contaminarea apei.

Peștii cu apă rece consumă multă energie, motiv pentru care acvaristii experimentați adaugă întotdeauna vitamine în alimentele lor. Aceste medicamente ajută la prevenirea apariției bolilor cauzate de lipsa nutrienților.. Vitamina hrănirea este necesară imediat după stabilirea în acvariu, după o schimbare parțială a apei, în perioada de reproducere, după o boală.

3.1 Hrănirea raselor cu corp scurt

Peștele auriu în formă de ou - cozi de voal, perle și ferme - necesită hrană specială. Înghit alimentele care plutesc la suprafață împreună cu aerul, ceea ce duce la probleme de flotabilitate. Granulele destinate acestora trebuie mai întâi înmuiate timp de aproximativ un minut și abia apoi, umflate, așezate în acvariu, unde se vor scufunda ușor și vor fi consumate de pești.

Nu înmuiați alimentele prea mult timp: vitaminele solubile în apă sunt spălate din el.

4 Boli frecvente

Dacă există o schimbare în comportamentul sau aspectul peștilor, cel mai probabil este că este bolnav. Simptomele patologiei pot fi afectarea pielii și aripioarelor, roșeață, ulcere, decolorare, activitate scăzută, refuzul de a mânca.

Cele mai frecvente boli și metode de tratament ale acestora sunt indicate în tabel:

Boala și apariția peștilorDescriere și tratament
Ichthyophthyrioosis

Pe piele apar puncte albe, asemănătoare grișului. Boala este cauzată de o amibă care trăiește în apă. Peștii bolnavi încep să se comporte neobișnuit, se freacă de obiecte. Boala poate fi adusă cu un pește nou sau cu apa în care a fost transportată. Prin urmare, peștii noi nu sunt plantați niciodată imediat în acvariu, ci mai întâi păstrați într-un recipient separat timp de 2 săptămâni.

Tratamentul se efectuează în tot rezervorul pentru a elimina toate etapele dezvoltării amibei. Unul dintre preparate este adăugat în recipient:

 • Tetramedica contralck.
 • Sera costapur.
 • Tetramedica aurit.

Acesta din urmă este recomandat în special pentru acvariile de pești de aur. Tratamentul durează aproximativ o săptămână la temperatura camerei și 6 zile la +29 grade

Hidropizie Dacă solzii unui pește au crescut, din cauza cărora a devenit ca un con de molid, acesta este un semn clar de hidropiză. Cauza bolii este o infecție bacteriană internă. Șansele de supraviețuire a peștilor bolnavi sunt mici, dar trebuie să încercați să-l salvați. Individul bolnav este scos din acvariu și plasat într-un rezervor de carantină. Adăugați 2 lingurițe în apă. Sare Epsom pentru 40 de litri. Medicamentul ajută la extragerea excesului de lichid din corpul peștilor, ameliorând starea acestuia. Boala nu este contagioasă, deci nu este nevoie să procesați apa în acvariu
Probleme ale vezicii înotătoare Caracterizat prin comportament anormal al peștilor (înotând lângă suprafață, întins pe o parte). Mai ales frecvent la rasele exotice. Nu există un tratament specific. Este necesar să mențineți apa în stare optimă și să oferiți peștilor o mâncare variată

Dacă pe corpul unei persoane apar bile albe pufoase, înseamnă că peștele are o boală fungică care s-a dezvoltat ca urmare a rănirii sau a stresului.. Este necesar să utilizați orice remediu pentru saprolegnia:

 • Soluție 5% de sare comestibilă timp de 5 minute;
 • soluție verde malachit la o concentrație de 1: 100000, expunere - 10-15 minute.

Placa albă nu dispare întotdeauna imediat după tratament. În acest caz, individul bolnav este scufundat suplimentar într-o soluție medicamentoasă de două sau trei ori cu un interval de două zile..

5 Reproducerea

Creșterea peștelui auriu acasă nu este o sarcină pentru un începător. Un acvariu suplimentar pentru reproducere și timp liber vor fi necesare pentru îngrijirea ouălor și a prăjiturilor.

Peștii chinezi devin maturi sexual la aproximativ 2 ani.. Când masculul este pregătit pentru reproducere, pe capacele branhiale apar tuberculi albi asemănători grișului. O provocare pentru reproducere poate fi o creștere a temperaturii apei cu mai multe grade, cu o schimbare semnificativă simultană (mai mult de 30%).

Indivizii pregătiți pentru reproducere încep să urmărească cu fermitate femelele și să le lovească cu gura în zona anală, determinându-i astfel să facă reproducere. Când apar aceste semne, peștii sunt transferați într-o cutie de reproducere umplută cu apă cu aceeași temperatură și parametri ca în acvariul principal. Plantele și solul nu sunt utilizate în spațiile de reproducere, dar este necesară filtrarea.

Un mare pericol pentru prăjituri este un tub care aspiră apa în filtru, prin urmare un filtru convențional de ridicare a aerului cu un burete de spumă este instalat în cutia de reproducere.

Doi masculi și o femelă sunt plantați pentru reproducere. Continuă câteva ore. O femelă mare poate genera câteva mii de ouă. Când a eclozat toate ouăle, peștii trebuie să fie plantați astfel încât să nu mănânce prăjiturile.

Ouăle au o dimensiune de numai 1 mm, sunt translucide și se află pe fund. Cele fertilizate devin palide după un timp, cele fertilizate devin mucegăite. Ouăle moarte trebuie îndepărtate, astfel încât ciuperca să nu se răspândească în ouă sănătoase..

Larvele vor ecloza în 4-5 zile. Primele zile nu sunt hrănite. Când încep să înoate, vor avea nevoie de o hrană specială pentru alevini, formată din alge microscopice și organisme acvatice.. Când puii cresc până la 2 centimetri, pot fi plantați într-un acvariu comun. Dimensiunea dorită a peștilor este atinsă în doar 6 săptămâni.

6 Vecini potriviti si nepotriviti

Peștii aurii nu sunt creaturi gregare, dar singurătatea le este dificilă. Acestea pot fi combinate cu pești din aceeași rasă sau cu orice altă specie neagresivă de dimensiuni adecvate..

Se înțeleg cel mai bine în acvarii cu labe și tetre mari: congo, diamant, spini. Vara, pot fi păstrate în iazuri de grădină cu o temperatură a apei de 18-20 de grade, alături de alți pești cu apă rece: macropode, stinghii de soare.

Rasele rapide și active - aur obișnuit, comete - nu se înțeleg cu corpul scurt exotic, cum ar fi perlele. Aproape de vecinii activi, exoticele sunt în mod constant sub stres, nu au alimente și sunt expuse riscului de rănire.

Peștele auriu și somnul sunt vecini certători. Este deosebit de periculos să le păstrați împreună în acvarii mici, unde somnul se desprinde de pe cozile și părțile laterale ale peștilor chinezi..

Peștii mici, rapizi, furiși, precum barbele, nu vor funcționa: vor mânca cea mai mare parte a mâncării. Ciclidele pot răni ochii și aripioarele vecinilor lor încet și pașnici.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Goldfish: o descriere a soiurilor și a nuanțelor de păstrare în acvariu