Cum se reproduc molii într-un acvariu acasă

MolliesMolii de pești mici, în condiții naturale care locuiesc în zone întinse din America de Nord și de Sud, au prins rădăcini în acvarii și au devenit unul dintre cei mai populari locuitori ai acvariului, soiurile sale negre sunt deosebit de comune. Popularitatea molii se datorează atât datelor sale externe, cât și pretențiilor. Cu toate acestea, cu toată simplitatea păstrării acestui pește, trebuie create anumite condiții pentru reproducerea acestuia. Să ne dăm seama cum se reproduc molii într-un acvariu acasă.

Maturitatea sexuală și diferențele dintre femei și bărbați

În exterior este destul de simplu să se distingă bărbații și femelele. Aripioara anală a masculului este așa-numitul gonopodiu - este un organ al sistemului reproductiv care arată ca un proces de ac. Este echipat cu o canelură prin care sperma intră în deschiderea genitală feminină. Bărbații devin maturi sexual la vârsta de 8-12 luni.Mollies masculin și femininFemelele au o aripă anală triunghiulară normală. În plus, acestea sunt adesea mai mari decât masculii, iar abdomenele lor sunt mai rotunjite. Femelele devin potrivite pentru reproducere deja la vârsta de 5-6 luni.

Important! Molii, la fel ca peștii vivipari, pot schimba sexul în anumite condiții. Mai mult, femeile pot deveni bărbați, dar transformarea bărbaților în sexul opus este imposibilă. De obicei, o astfel de transformare are loc atunci când există o amenințare la conservarea populației..

Condiții confortabile pentru reproducere

Se recomandă păstrarea acestor pești în acvariu la turme de 5-6 indivizi și într-o astfel de turmă ar trebui să existe cel puțin doi masculi. Dacă bărbatul este singur, atunci el poate pierde interesul pentru curte, deși acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Parametrii optimi de apă pentru acești pești sunt după cum urmează:

  • aciditate (pH) - 7,3-8,0 unități;
  • duritate - 10-25 °;
  • schimbarea apei - o treime din volum săptămânal;
  • filtrare și aerare - foarte de dorit.
Molii în acvariuTemperatura optimă a apei este de 23-25 ​​° С, cu toate acestea, pentru a stimula sezonul de împerechere, uneori este ridicată la 26-28 ° С, dar nu mai mult. La temperaturi mai mici sau mai ridicate, debutul procesului de reproducere poate fi întârziat sau deloc..

Invata despre reguli și întreținerea molii negre într-un acvariu acasă.

În plus, este recomandat să aranjați desișuri dense de plante în partea din spate a acvariului, inclusiv specii cu frunze mici, printre care este convenabil să se ascundă puietul. Sunt de dorit plante plutitoare, cum ar fi riccia sau raia.

Iluminarea solară este permisă nu mai mult de două ore pe zi. Iluminarea artificială ar trebui să fie suficient de strălucitoare, dar să fie umbrită cu sol și plante plutitoare.

În hrănire, accentul trebuie pus pe alimentele vegetale, cum ar fi rădăcina tocată, frunzele de salată opărite și tocate. Bineînțeles, este mai ușor să folosiți furaje pentru plante industriale.MolliesDar nu este necesar să se excludă complet din dieta peștilor și hrana animalelor - acestea pot fi administrate sporadic, de exemplu, o dată pe săptămână. Poate fi o cortetra, un tubul, o dafnie roșie. Dar încă nu merită să te duci cu ele, deoarece abundența unor astfel de furaje duce la obezitatea peștilor și la deteriorarea bunăstării acestuia.

Știați? Cel mai mic pește de acvariu din lume este Shindleria prematurusu, care a fost descoperit de oamenii de știință în apele Marii Bariere de Corali. Greutatea acestui pește este de doar 2 mg, lungimea este de 3–4 mm. Pe lângă dimensiunea și greutatea microscopică, este renumit pentru că este considerat unul dintre cei mai rari locuitori ai acvariului. În prezent, doar câteva exemplare vii (până la 10 persoane) sunt cunoscute a fi păstrate în acvarii specializate din întreaga lume..

Creșterea acasă

Creșterea molies este ușoară. Adesea, procesele de fertilizare și spălare din alevin se produc chiar și atunci când acvaristul nu își pune sarcina de reproducere a acestor pești. Condițiile optime de reproducere sunt descrise mai sus..MolliesFertilizarea unei femele necesită de obicei mai multe copulații. O femeie însărcinată poate fi identificată printr-un abdomen mărit; înainte de nașterea puietului, acesta ia o formă cubică. Perioada de gestație durează 6-8 săptămâni. În acest timp, femela depune puii, dar nu dintr-o dată, ci în mai mulți pași. În total, se nasc de la 30 la 200 de alevini - numărul depinde de specie, de vârsta individului (cu cât sunt mai în vârstă, cu atât sunt mai mulți alevini) și de condițiile de detenție.

Vă sfătuim să citiți despre, cum să porniți acvariul pentru prima dată, de unde să începi un acvariu marin, și ce sunt algele de acvariu și cum să le tratăm.

Luați în considerare caracteristicile reproducerii acestei specii într-o reproducere specială și în acvarii generale.

În spațiile de reproducere

Cei mai frumoși și viabili urmași sunt obținuți în acvarii speciale de reproducere, unde pot fi create condiții ideale pentru reproducere. În plus, în astfel de rezervoare, este ușor să se organizeze reproducerea unei forme de molie..Molii în acvariuÎn acvariile generale, în prezența mai multor soiuri ale aceleiași specii, pot apărea cei mai bizari hibrizi care, de regulă, în datele lor externe sunt semnificativ inferioare formelor originale.

Dimensiunea unui rezervor de reproducere poate varia pentru diferite specii ale acestor pești. Deci, pentru sphenops molii, soiurile sale negre, pete și galbene, este suficient un volum de 6 litri pentru câțiva pești. Molliesia latipina mai mare (formele sale populare sunt dalmate, fulgi de zăpadă, balon) are nevoie de cel puțin 10 litri de apă pentru un cuplu. Iar cea mai mare specie, velifer molies, necesită 25 de litri per pereche.

Important! În majoritatea cazurilor, acest pește nu prezintă agresivitate față de proprii descendenți, dar o astfel de situație nu este exclusă. Prin urmare, este important să aveți desișuri de plante cu frunze mici în acvariu, în care puietii se refugiază de pericole. În plus, indivizii care nu mai sunt implicați în procesul de reproducere sau sunt prea agresivi sunt de obicei îndepărtați.

În acvariul general

Acești locuitori ai acvariului se pot reproduce în acvariul general, totuși, nu sunt prea populați. Cu toate acestea, există o mare probabilitate ca puii să fie consumați de alți pești foarte repede. Într-o astfel de situație, se practică adesea depunerea femelelor deja însărcinate din comun într-un acvariu separat cu un volum de 10-20 litri.

Cum să aibă grijă de pui

Puii nu se nasc la fel de activi ca descendenții altor pești vivipari, cum ar fi gupii. De ceva timp după naștere, cu greu se pot mișca, fiind pe fundul sau pe frunzele plantelor. Pentru a le hrăni, folosiți hrană specială obișnuită pentru prăjiți. Se recomandă să începeți cu ciliate, apoi să utilizați:

  • ciclop,
  • artemia,
  • hrana lichida pentru prajiti.
Mollies prăjescÎn timp, tinerii sunt transferați pentru a se hrăni cu componente mai mari. Puii sunt mai sensibili la puritatea apei, prin urmare, schimbările de apă din acvariu se efectuează mai des, aproximativ o dată la cinci zile.

În plus, se utilizează filtrarea apei. Pentru a le crește imunitatea, apa din acvariu este ușor sărată folosind o linguriță incompletă de sare la 20 de litri de apă. Temperatura optimă a apei pentru alevini este de 25–26 ° С.

Știați? La un moment dat, existau multe legende despre peștele auriu. În XVIII-Vânzătorii acestor secole din secolele XIX răspândesc legenda că nu ar trebui hrăniți, deoarece se hrănesc exclusiv cu apă curată. În urma grevei foamei, peștele a murit în câteva luni. Astfel de zvonuri au fost răspândite exclusiv în scopuri comerciale, astfel încât iubitorii de exotici să cumpere acest produs cât mai des posibil. Cu îngrijire normală și hrănire, un pește aur poate trăi o perioadă foarte lungă de timp, peste 40 de ani..

După cum puteți vedea, reproducerea molies nu este deosebit de dificilă, chiar și pentru acvaristii începători. Se pot reproduce în acvarii comune dacă sunt prezente alte specii de pești.

Cu toate acestea, pentru a obține cele mai frumoase și viabile descendenți, precum și pentru a-l păstra, este recomandabil să le crești într-un acvariu special, deoarece nu este dificil să-l organizezi.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se reproduc molii într-un acvariu acasă