Rac de acvariu din marmură: cum să ai grijă și ce să hrănești

Rac de acvariu din marmurăPrintre locuitorii acvariului există un reprezentant neobișnuit și spectaculos al crustaceelor ​​- raci de marmură de apă dulce. Este un animal de companie excelent pentru un acvarist novice: îngrijirea și reproducerea sunt simple, cancerul nu este pretențios în ceea ce privește mâncarea, iar vizionarea unui locuitor neobișnuit este foarte distractiv și interesant. Dacă doriți să vă diversificați lumea subacvatică de acasă, aruncați o privire mai atentă asupra acestei creaturi reperate.

Structura și dimensiunea

Raci de marmură diferă puțin în exterior de alte tipuri de raci. Lungimea corpului împreună cu mustața nu depășește 12-15 cm, dar nou-născuții sunt atât de mici încât trebuie să te uiți atent pentru a le distinge. Cancerul crește cu fiecare năvălire, speranța de viață este în medie de 18-24 de luni.Rac de acvariu din marmurăCuloarea corpului variază de la albastru și verde la maro și gri-negru, în timp ce partea din spate a artropodului este decorată cu un model ornamentat care seamănă cu dungi de marmură. La indivizii tineri, modelul este practic indistinguibil, dar cu cât artropodul devine mai în vârstă, cu atât este mai clar modelul de marmură..

Corpul cancerului este format din cefalotorax și abdomen, acoperite cu o coajă chitinoasă puternică. Ochii, antenele și deschiderile gurii sunt situate pe cap. Membrele sunt împărțite în maxilarele picioarelor (ajută la mâncare) și membrele de mers pentru mișcare.

afla, cum să păstrezi un crab pustnic într-un acvariu.

Întreținere și îngrijire

Chiar și un acvarist novice va putea crea condiții optime pentru un animal de companie marmorat. Vom vorbi mai departe despre acvariul pe care să îl alegem pentru cancer, cum să-l echipăm și să organizăm mediul acvatic corect..

Volumul acvariului

Volumul acvariului va determina numărul maxim de persoane pe care le puteți popula. De asemenea, puteți calcula din contră: câte animale de companie doriți să păstrați, va trebui să vă bazați atunci când alegeți un rezervor.Rac de acvariu din marmurăÎn medie, un cancer la adulți necesită cel puțin 5 litri de apă. Este optim să achiziționați un acvariu pentru 100-150 de litri. Dacă artropodul este prea aglomerat, acesta va crește încet, iar durata sa de viață va fi redusă semnificativ..

Important! Este foarte important să acoperiți acvariul cu atenție. Lentoarea și lentoarea raciului sunt greșite - poate urca foarte repede și rapid decorațiunile la suprafața acvariului și poate cădea. Deoarece coaja sa nu este ceruită, evaporă umezeala și cancerul moare rapid.

Apă

Rakov sunt adesea numiți ordonatori ai râurilor și indicatori ai purității apei și din motive întemeiate. Sunt foarte sensibili la compoziția chimică a apei: în prezența impurităților chimice, raci mor și pur și simplu nu încep în apă nepotrivită. Prin urmare, mediul acvatic din acvariu trebuie să fie organizat corect..

Cerințe principale:

 • temperatura - +20 ... + 28 ° С;
 • aciditate - 6,5-7,8 pH (aciditatea ridicată este inacceptabilă);
 • duritatea apei - 8-12 dH;
 • sistem puternic de aerare și filtrare;
 • schimbarea apei la fiecare 10-15 zile.
Rac de acvariu din marmurăAr trebui să fii deosebit de atent atunci când cumperi un aerator. În condiții naturale, raci trăiesc în apă curentă bogată în oxigen. Într-un acvariu, acest lucru poate fi realizat numai cu un aerator bun..

Solul și plantele

Acvaristii cu experiență care cresc raci de marmură recomandă utilizarea nisipului grosier (optim pentru crustaceii mici) sau pietricele (potrivite pentru păstrarea adulților), mai degrabă decât utilizarea solului. În ceea ce privește plantele - nu are sens să le plantați în scopuri decorative, deoarece toate vor fi mușcate sau complet mâncate.

Cu toate acestea, dacă scopul este de a modifica dieta animalului de companie, atunci este perfect acceptabil să plantați plante subacvatice nepretențioase. De asemenea, puteți încerca să aterizați mușchi javanez, pe care racii îl folosesc rar și cu reticență.

Dar singurul reprezentant al florei care poate supraviețui cu succes cartierului cu raci de marmură este păsările de apă..

Invata despre criterii pentru alegerea solului pentru un acvariu.

Decor

Este extrem de important să dotați acvariul cu tot felul de adăposturi, astfel încât animalul să se simtă confortabil și să nu intre în conflict cu alți colegi de cameră..Rac de acvariu din marmurăDiverse decorațiuni pot fi folosite pentru echiparea rezervorului:

 • roca de coajă;
 • piei de nucă de cocos;
 • ghivece și cioburi din lut și ceramică;
 • bucăți de țevi din plastic și ceramică cu un diametru de aproximativ 10 cm;
 • grote de piatră;
 • lemn de drift din lemn.
Știați? Există aproximativ 75 de mii de specii de crustacee studiate pe planetă, în realitate pot exista mai mult de 100 de mii!

Ce să hrănești

Hrănirea animalului dvs. de companie nu va fi dificilă, deoarece raci de marmură sunt o creatură omnivoră. Dieta sa este foarte largă și poate varia de la furaje speciale de somn granulat / ancitrus până la resturile de masă umane..

Hrana granulată stă la baza dietei, dar nu puteți limita animalul de companie doar la acesta, deoarece pentru o creștere completă, mutare și reproducere, are nevoie de o gamă completă de vitamine și minerale..Rac de acvariu din marmurăComponentele vegetale ale dietei:

 • salată și spanac tocate mărunt;
 • legume: morcovi rasi, varza si dovlecei;
 • fasole și mazăre tinere;
 • porumb.
Înainte de hrănire, toate alimentele vegetale trebuie să fie umezite cu apă clocotită. Pentru ca dieta animalului să rămână completă iarna, verdele, legumele și leguminoasele trebuie congelate. Alimentele vegetale trebuie administrate la fiecare două zile..

Produse animale:

 • file de peste;
 • ficat;
 • carne slabă.
Produsele de origine animală trebuie administrate o dată pe săptămână. Deoarece raci sunt animale nocturne, este mai bine să le hrăniți seara târziu, când animalul de companie începe să fie activ.

afla, cum să crească alimente vii pentru pești.

Molting

Așa cum am indicat deja, periodic cancerul suferă năvală, din cauza căruia are loc creșterea sa. Un proprietar nepregătit și fără experiență poate fi șocat de acest spectacol, deoarece coaja chitinoasă este separată împreună cu mustața și ghearele, iar cancerul în sine, fără coajă, arată foarte neprezentabil..Rac de acvariu din marmurăÎn același timp, fără să știți, vă puteți gândi cu ușurință că animalul de companie este bolnav, deoarece în perioada de năpârlire, animalul de companie devine liniștit, temător, inactiv, ascunde constant și evită orice contact cu alți locuitori ai acvariului și, de asemenea, refuză să mănânce. Procesul de mutare este complet fiziologic, deci nu trebuie să vă fie frică de el.

Important! În niciun caz nu trebuie să îndepărtați și să aruncați vechea coajă - cancerul o mănâncă, datorită căreia corpul este saturat cu mineralele și chitina necesare pentru a construi o nouă "armură"..

Este posibil să păstrați în același acvariu cu pești

Este foarte posibil să păstrați un rac de marmură împreună cu pești, dar trebuie să țineți cont de nuanțe - racii sunt o creatură omnivoră, prin urmare pești de fund (inclusiv soms) poate deveni și hrana acestuia.

Din același motiv, rezervorul nu poate fi populat. melci, pește lent și pește cu aripioare din voal. Evitați vecinătatea raci marmurați și specii de pești mari și prădători care pot ataca un animal de companie artropod.Rac de acvariu din marmurăDar speciile care trăiesc în straturile de suprafață ale apei sunt destul de potrivite pentru un cartier de succes.

Soiuri permise pentru conținut partajat:

 • tetras;
 • guppy;
 • coada sabiei.

afla, cum să porniți un acvariu pentru prima dată.

Reproducere

Un interes deosebit îl reprezintă reproducerea acestor artropode, deoarece, spre deosebire de alte crustacee, racii de marmură nu au masculi - toți indivizii sunt femele și pot reproduce descendenți independent prin partenogeneză.

Cu condiția să existe o alimentație bună, aerisire și adăpost, femelele încep să depună ouă sub abdomen. Purtarea durează aproximativ 4 săptămâni, în timp ce animalul de companie este foarte curios de observat, mai ales atunci când crustaceul ventilează ouăle cu gheare. Înainte de eclozare, crustaceul practic nu iese din adăpost.

În curând, se nasc 20 până la 100 de crustacei mici. Arată ca puricii care roiesc în nisip și se mișcă în coloana de apă. De la naștere, dieta racului nu diferă de cea a unui cancer la adulți..Rac de acvariu din marmurăSe întâmplă adesea ca femela să mănânce descendenții nou eclozați, astfel încât micii crustacei și mama trebuie să fie păstrați separat.

După cum arată experiența proprietarilor, nu este posibilă plantarea bebelușilor datorită dimensiunii și numărului lor microscopic, de aceea este mai bine să plantați crustaceul într-un acvariu cu o capacitate de aproximativ 30 de litri pe săptămână înainte de apariția bebelușilor.

Când bebelușii încep să apară, nu vă grăbiți să plantați femela, deoarece procesul de aruncare a ouălor durează până la o zi. Abia după acest timp, animalul de companie poate fi returnat în acvariu, iar bebelușii pot fi hrăniți.

Știați? În magazinele de animale de companie americane și europene, vânzarea de raci de marmură este interzisă, deoarece este recunoscută ca o specie periculoasă pentru ecosistem datorită reproducerii sale rapide, apetitului ridicat și omnivorului..

Este posibil să mănânci raci de marmură

Nu există informații cu privire la posibilitatea de a mânca raci de marmură. Această specie este complet decorativă, deși structura artropodului nu diferă de cea a rudelor sale sălbatice, cu care suntem obișnuiți să mâncăm..

Dacă doriți să diversificați fauna acvariului dvs., racii de marmură vor fi o soluție excelentă. Urmați câteva condiții simple pentru organizarea rezervorului și veți avea un nou locatar crustaceu drăguț, cu o culoare bizară a cochiliei!

Cancer de marmură: video

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rac de acvariu din marmură: cum să ai grijă și ce să hrănești