Caracteristici ale alegerii și utilizării unui filtru extern pentru un acvariu

filtru extern pentru acvariu

În articolul de astăzi vom încerca să ne ocupăm de echipamente atât de importante pentru un acvariu precum un purificator extern de apă, care este adesea numit „canistră” sau „găleată”. Pentru iazurile mari de acasă, acest dispozitiv este pur și simplu de neînlocuit. Atunci când alegeți un agent de curățare, trebuie să luați în considerare nu numai factorul de calitate și suprafața totală a modelului, ci și caracterul practic al utilizării acestuia..

Dispozitivul și principiul de funcționare

În primul rând, să ne dăm seama ce este un filtru extern pentru un acvariu, cum funcționează și să luăm în considerare și cum funcționează.

Dispozitiv. Un agent de curățare extern (sau extern) este un container care găzduiește sistemul de curățare. Acesta este un mecanism mai avansat decât purificatoarele interne, face ca apa să fie cât mai pură pentru viața vertebratelor acvatice. Dispozitivul în sine este amplasat în afara vasului cu pește (de obicei sub nivelul apei, într-o comodă sub recipient) și două furtunuri sunt plasate în mediul acvatic pentru a lua apă murdară și a returna apă curată. Astfel, tehnologia nu ocupă spațiu valoros în interiorul iazului de acasă. Un agent de curățare extern este adesea numit curățator de canistre (acesta este același mecanism extern, numai cu o capacitate mai mare - este utilizat pentru navele mari și dens populate).filtru extern pentru acvariu

Modificarea aproape tuturor filtrelor externe este combinată. Au un compartiment pentru filtrarea automată a apei cu o cârpă sintetică sau un furtun care absoarbe depunerile de murdărie. În plus, există un compartiment suplimentar, care conține așa-numitele biomateriale - un focar de bacterii (cărbune, granule ceramice) care sunt importante pentru activitatea vitală. Fără aceste bacterii, devine imposibil să se mențină echilibrul biologic dorit. Bacteriile vă permit să creați echilibrul necesar al indicatorilor de duritate și aciditate a apei. Astfel, secțiunea superioară a echipamentului este responsabilă pentru funcționarea automată, în timp ce secțiunea inferioară conține biomateriale auxiliare..

Vă recomandăm să citiți despre, cum să porniți acvariul pentru prima dată, De ce începeți să configurați acvariul, ce sunt algele de acvariu Si cum lupta cu ei, și, de asemenea, ce cele mai bune plante pentru acvariu.

De asemenea, în cupa de curățare, există de obicei mai multe coșuri, în care mecanismul de filtrare este coborât..

Principiul de funcționare. Un purificator extern îndeplinește mai multe sarcini importante în paralel - tratamentul automat, biologic și chimic al apei, precum și absorbția diferitelor elemente. Prin furtunul de admisie, apa din recipient intră în purificator. Motorul (pompa) pompează apă în cupă. Apoi, apa trece prin mai multe straturi de diferite mecanisme de filtrare, iar din nou prin conductă, deja apă pură, este pompată înapoi în vas cu pește. Apa poate curge de sus în jos sau invers (totul depinde de marca și modelul dispozitivului).

Știați? Cel mai scump iaz din lume, Dragonul de Aur, este estimat la aproximativ 5 milioane de dolari. Vasul este din aur. Și creatorul său este șocantul arhitect și designer britanic Stuart Hughes..
filtru extern pentru acvariu

Care este diferența față de intern

Aproape fiecare hobbyist se confruntă cu o sarcină dificilă: ce filtru să aleagă pentru un acvariu, intern sau extern. Pentru a ajuta în această problemă, iată diferențele dintre aceste două tipuri de produse de curățat și, de asemenea, luați în considerare argumentele pro și contra..

Nu necesita mult efort in ingrijirea pestilor gourami, darijo dario, spini, coada sabiei, pește cocoș, pecilia, galben labidocrom.

Principalele diferențe

Principala diferență este volumul acestor modele. Curățătorul intern preia volumul rezervorului în sine, astfel încât dimensiunea și performanța unui astfel de dispozitiv sunt întotdeauna limitate. Filtrul extern este montat în exteriorul navei, ceea ce înseamnă că nu are astfel de restricții. Mecanism de filtrare extern conceput pentru acvarii profesionale de dimensiuni și capacități mari.

Apoi, puteți evidenția o astfel de diferență ca eliberarea de căldură. Motoarele electrice care conduc fluxul de apă emit destul de multă căldură. Un filtru extern este capabil să încălzească mai puțin apa, transferând o parte din căldură în cameră. Filtrul intern poate disipa căldura în apa din jur. Aceasta înseamnă că încălzirea apei purificatorului intern va fi mai mare decât cea a celui extern. Vara, într-o cameră fără aer condiționat, o sursă suplimentară de căldură poate crește semnificativ temperatura în mediul acvatic.

Vă va fi util să știți despre, cum se alege un filtru, lampă, autocolante de fundal și sol pentru acvariu, și cum se determină duritatea apei și optim regimul de temperatură în acvariu.

Următoarea diferență este mecanismele auxiliare încorporate (încălzitor, sistem de aerare și sterilizare UV) în purificatorul extern, care nu se află în filtrul intern.filtru extern pentru acvariu

În cele din urmă, ultima diferență este costul structurilor. Un produs de curățare intern este de obicei mai puțin costisitor pentru portofelul acvarist decât un produs de curățare extern..

Ce e mai bine

Un plus important al echipamentelor de exterior este acela că nu ocupă spațiu în rezervorul acvariului, ceea ce înseamnă că este oferit spațiu pentru alte echipamente auxiliare sau decor. Este suficient să ascundeți dispozitivul într-o comodă sau să îl așezați pe podea lângă rezervorul acvariului. Filtrul are performanțe bune, utilizarea sa se caracterizează printr-o eficiență și fiabilitate mai mari.

Dezavantajul unui produs de curățare extern este că nu este atât de ușor să îl conectați și, în caz de scurgere sau deteriorare, există pericolul de a scurge vasul cu pește..

Plusul purificatorului intern este siguranța în ceea ce privește scurgerile de lichid (scurgerile de apă sunt imposibile, deoarece echipamentul este situat în interiorul rezervorului și întregul proces de filtrare se efectuează în interiorul acvariului). În plus, un astfel de filtru este mai silențios în funcționare. În plus, este suficient de accesibil. Pentru familiile cu copii mici, avantajul incontestabil al purificatorului intern se explică prin faptul că copiii nu vor avea acces direct la dispozitiv și acest lucru ajută să se protejeze de multe probleme..

Dezavantajul filtrului intern este că, după cum sa menționat deja, ocupă mult spațiu în acvariu. În plus, aceste dispozitive nu au aspectul cel mai frumos (deseori încearcă să le mascheze).

Deci, în alegerea tipului de purificator, totul depinde de condițiile specifice de funcționare ale filtrului de acvariu, precum și de cerințele pentru acest mecanism..

Știați? Anghila femelă, poreclită Party, rămâne deținătoarea recordului dintre peștii de acvariu de lungă durată. Se știe că s-a născut în 1860 șimerla la 88 de ani într-un muzeu suedez în 1948.

Cum să alegi

Acum să ne dăm seama cum să alegeți filtrele externe potrivite pentru acvariu. Pentru a nu face greșeli și a nu avea o dezamăgire amară, trebuie să vă concentrați pe următorii parametri.filtru extern pentru acvariu

Specificații

Atunci când alegeți un mecanism de filtrare pentru un acvariu, luați în considerare parametrii tehnici ai acestuia. Acordați atenție indicatorilor precum: volumul de apă pompată, sarcina (numărul de sedimente care trec prin filtrare), debitul de apă preferat pentru pești.

Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor în acvariu, utilizați Albastru de metil, „Verde de malachit” și dezinfectant „Sidex”.

Principalul lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este performanța. Puterea unei tehnici este determinată de capacitatea sa de a trece o anumită cantitate de apă într-o anumită perioadă de timp. Productivitatea, cel mai adesea, este fixă ​​(ambalajul dispozitivului indică 300 l / h sau 1000 l / h).

Dacă nu doriți să calculați capacitatea necesară a echipamentului, puteți pur și simplu să țineți cont de volumele recomandate de acvariu pentru un anumit model de purificator, marcat de producător pe ambalaj. Cu toate acestea, această cifră nu corespunde întotdeauna realității. Prin urmare, vă recomandăm să alegeți echipamentele cu marca „cantitate recomandată” cu un ordin de mărime mai mare.

O altă caracteristică tehnică importantă a tehnologiei filtrelor este zgomotul. Mecanismele de calitate sunt zgomotoase, dar silențioase.

Conținutul pachetului și calitatea construcției

Există încă un aspect mic, dar important al dispozitivului tehnic al mecanismului de filtrare - setul complet și calitatea construcției. Unele exemplare, chiar mecanice, sunt echipate cu două recipiente, unele cu unul, altele cu duze auxiliare pentru aerare și alte detalii. Unele dispozitive sunt ușor de demontat și curățat, altele sunt dificile. Prin urmare, atunci când alegeți echipamentul cel mai potrivit de pe piață, inspectați echipamentul și componentele acestuia, gândiți-vă cât de mult aveți nevoie de ele..

filtru extern pentru acvariu

Producători

Luați în considerare cei mai buni producători de filtre externe pentru acvariu din lume.

Pentru a nu regreta achiziția, acordați atenție copiilor de la următoarele mărci:

  • Aquael;
  • Jebo;
  • Resun;
  • Tetra.
Cel mai popular este Aquael - marca care se poziționează pe primul loc în ceea ce privește raportul calitate-preț. O tehnologie bună vă va încânta nu numai cu filtrarea excelentă a apei, ci și cu o perioadă lungă de funcționare..

Important! Dacă este posibil, încercați să nu cumpărați filtre dubioase ale mărcilor necunoscute. Mărcile comerciale care s-au stabilit pe piață încearcă să facă produsele lor de înaltă calitate și fără zgomot.

Categorii de prețuri

Producătorii moderni de produse pentru acvariu oferă clienților lor o mare varietate de filtre externe. Există modele în diverse categorii de preț, de la foarte accesibile până la scumpe indecente.filtru extern pentru acvariu

Prețul pentru un sistem de filtrare extern este cu un ordin de mărime mai mare decât pentru unul intern. De multe ori, o tehnică bună de curățare este chiar mai scumpă decât multe acvarii. Prețul mediu al unui filtru extern pentru un acvariu cu un volum de 200-400 litri este de aproximativ 1500-3500 grivne.

Ca plante pentru acvariu sunt utilizate: hornwort, mușchi javanez, cryptocoryne și Hemianthus Micrantemoides.

Instalare și reguli de utilizare

Deci, dispozitivul pe care tocmai l-ați achiziționat este gata de instalare. Pentru fiecare model, acest proces merge diferit (este indicat în instrucțiunile de utilizare), prin urmare nu vom descrie toate etapele de instalare a tuturor componentelor. Să ne oprim doar asupra aspectelor generale:

  • în primul rând, scoateți din pungi umpluturile și buretii de curățare cu care echipamentul este echipat;
  • apoi clătiți corpul, recipientele, toate umpluturile și bureții cu apă caldă pentru a spăla praful din fabrică;
  • așezați toate umpluturile conform instrucțiunilor pentru tehnică.
De asemenea, trebuie să monitorizați scurgerile de lichid. Dacă găsiți undeva o scurgere de apă, opriți umplerea dispozitivului până când scurgerea este eliminată.

Echipamentul în sine nu necesită prea mult efort de întreținere. Curățarea poate avea loc în orice loc convenabil pentru dvs., trebuie doar să deconectați echipamentul de furtunuri și să îl opriți din rețea. Sub rezerva anumitor condiții pentru calitatea și puritatea apei din acvariu, aceasta trebuie curățată la fiecare 2-3 luni..filtru extern pentru acvariu

Important! Majoritatea acvaristilor hobby își hrănesc peștii cu purificatorul în funcțiune. Cu toate acestea, atunci când se utilizează alimente uscate sau crustacee mici, majoritatea vor fi absorbite de tehnică. Din acest motiv, opriți purificatorul înainte de a adăuga alimentare. De îndată ce peștele și-a terminat masa, puteți reporni tehnica.
Peștele va fi mult mai confortabil dacă casa lor arată ca un habitat natural, deși cu ajutorul tehnologiei. Sperăm că acest mic tutorial a răspuns unor întrebări despre cum să alegeți un filtru extern pentru acvariu..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Caracteristici ale alegerii și utilizării unui filtru extern pentru un acvariu