Compatibilitatea scalarului cu alți pești de acvariu

Pterophyllum, sau scalari, sunt pești de acvariu pașnici, numiți uneori „pești înger”. Acestea combină comportament interesant, stil de înot neobișnuit, aspect exotic, frumusețe și grație. Cu toate acestea, într-un acvariu, acesta nu este cel mai ușor locuitor. De fapt, pterophyllums sunt mari prădători vorace care mănâncă prăjiți, pești mici și creveți. Este foarte important să știți cu cine se pot înțelege și cine este mai bine să îl scoateți imediat într-un alt container..

1 De ce scalarii nu pot trăi cu toți peștii

Dacă există scalari în acvariu, proprietarul se confruntă cu sarcina de a organiza în mod competent teritoriul și de a ridica locuitori care se vor înțelege unul cu celălalt. Scalarul poate trăi într-un acvariu comun, deși nu cu toată lumea. Acești pești sunt prădători, de asemenea ciclide. Ca toate tsikhlovykh, are un comportament teritorial specific și cerințe speciale pentru parametrii apei.

1.1 Diferența în procedurile de izolare

Pentru ca scalarii să trăiască într-un acvariu, veți avea nevoie de:

 • un vas cu o înălțime de cel puțin 50 cm;
 • temperatura 20-27 grade;
 • apă de la neutru la ușor alcalin;
 • lichidul se schimbă până la o treime din volum săptămânal;
 • iluminare puternică.

Aceste condiții nu sunt potrivite pentru toți peștii. Dacă specia este mai termofilă, iubitoare de frig sau are nevoie de apă acidă, atunci este imposibil să o păstrați în același acvariu cu scalari.

Motivul incompatibilității poate fi lipsa de înțelegere a peștilor între ei.. Locuitorii din diferite locuri percep semnalele diferit. Pozele și mișcările servesc drept semnale pentru pești, prin care comunică despre agresivitate, supunere, liniște și marchează limitele teritoriului ocupat. Locuitorii din Amazonul scalar nu se pot înțelege întotdeauna cu ciclide de aceeași dimensiune din alte regiuni:

 • Africa;
 • America de Nord;
 • Asia;
 • Madagascar.

1.2 Prădători activi

În natură și în acvariu, scalarii preferă să mănânce alimente pentru animale:

 • peste mic;
 • prăji;
 • nevertebrate.

Ocazional roșesc părțile moi ale plantei. Datorită acestor obiceiuri de hrănire, pterofilele reprezintă o amenințare pentru peștii mici care se pot încadra în gura unui prădător..

În sălbăticie, scalarii trăiesc în aceleași corpuri de apă cu haracin mici:

 • neonuri;
 • priscila;
 • spini;
 • tetras.

În acvariu, dacă există o lipsă de hrană, ei pot începe să vâneze prada obișnuită. Alți pești mici sunt, de asemenea, amenințați:

 • pește zebră;
 • guppy;
 • micro-taxe;
 • prăji.

Scalarianii vânează creveți și îi distrug foarte repede curat.

1.3 Protecția teritoriului

Ciclidele au un comportament teritorial pronunțat. Fiecare persoană, pereche sau turmă își protejează zona de hrănire sau terenul de reproducere. În natură, indivizii mai slabi înoată atunci când sunt atacați. Într-un acvariu înghesuit, vor fi pur și simplu uciși. Ciclida cea mai puternică consideră că întreaga navă este a sa, iar apoi ceilalți locuitori ai săi nu vor avea încotro.

Cu toate acestea, scalarii sunt ciclide relativ pașnice. Chiar și în timpul reproducerii, iau pentru teritoriul lor la numai 40-50 cm de cuib. Dar fiecare pește capturat în zona restricționată va fi alungat sau ucis. Excepția este somnul. Practic nu sunt amenințați din cauza stilului lor de viață aproape de fund.

2 Cum se înțeleg scalarii între ei

În natură "îngeri de pește" trăiesc în turme, în care se formează perechi separate. În timpul reproducerii, perechea este izolată și, după reproducere, se reintegrează în turmă. În acvariu, scalarul poate fi ținut într-un grup, o pereche sau unul câte unul. Cel mai interesant comportament este demonstrat de o școală de pești.

Într-o turmă, scalarii aderă la o ierarhie strictă. Cuplul dominant primește cea mai bună mâncare. Pentru a menține disciplina, indivizii de vârf atacă simbolic restul haitei din când în când, dar nu vine niciodată să ucidă..

La scalari, atât femelele, cât și masculii pot lupta. Cei mai agresivi masculi, dar dacă turma constă doar din ei, nu vor exista lupte puternice, deoarece ierarhia se va construi rapid. O agresiune reală în turmă apare atunci când femela este gata să dea naștere.. În restul timpului, bărbații demonstrează doar un comportament de luptă: își umflă branhiile, își întind aripioarele.

Este dificil să o numim agresiune. Dimpotrivă, în timpul unei astfel de clarificări a relațiilor, peștii sunt cei mai eficienți - sclipesc în nuanțe diferite, iau poziții demonstrative. Un semn de agresivitate evidentă în turmă este apariția aripioarelor rupte, solzi rupți, corali în spatele filtrului. În astfel de cazuri, peștii afectați trebuie să fie plantați..

3 vecini nepotriviti

Scalarul din apropiere este mortal pentru multe specii. Minorii pterophyllum dintr-un acvariu mare se înțeleg bine cu pești de aceeași dimensiune, dar după ce cresc, un astfel de cartier devine nedorit. Pentru speciile mari, scalarul în sine devine pradă, având în vedere încetineala sa.

Cu cine scalarii adulți nu se înțeleg cu:

 1. 1. Guppy. Devin repede furaje.
 2. 2. Ciclide din Africa și America de Sud. Rudele apropiate ale scalarilor, dar prezintă agresivitate teritorială și comportament prădător. Numai peștii care trăiesc împreună de la o vârstă fragedă se pot înțelege normal.
 3. 3. Goldfish și alți reprezentanți ai crapului. Solicitați diferite condiții de detenție.
 4. 4. Haracin mic. Sunt mâncați rapid de scalari. Pterophyllum se înțelege bine cu peștii zebră, neoni și cardinali numai dacă au suficientă hrană și au crescut într-un acvariu cu pești mici..
 5. 5. Speciile sunt mai mari și mai agresive decât scalarele: piranha, aravan, barracuda de apă dulce și zgârieturi, astronote.

4 Buni vecini

Scalarii din acvariu sunt păstrați în principal în straturile medii și inferioare ale apei. Pot fi păstrate cu pești care trăiesc în straturile inferioare și superioare. Specii pașnice de aceeași dimensiune vor fi vecini buni..

Vecinii potriviți pentru un scalar:

Numele și fotografia

Comportament

Pseudotrofii

Aparțin ciclidelor, dar în practică se înțeleg bine cu scalarii, în ciuda izolării teritoriale a ambelor specii. Au existat cazuri în care pseudotrofiile au roșit aripioarele scalarilor, astfel că acvariul va trebui să fie atent urmărit

Labeo

Pește rapid, activ, care urmărește specii mici în jurul acvariului. Scalar și alți pești mari nu se ating

Barbele

Mai mic decât scalar, dar agresiv și activ. De multe ori se înțeleg pașnic, dar uneori conduc "pește înger" și ronțăie înotătoarele lor. Barbele curioase și plictisitoare intimidă vecinii mai mari fără teamă. O turmă agilă în câteva zile distruge aripioarele scalarilor lenti. Barbele din Sumatra sunt mai pașnice decât altele

Cocori

Trăiesc singuri, intră doar în conflict unul cu celălalt. Scalarii atacă masculii numai în timpul reproducerii

Coridoare și alte somnuri

Acestea ocupă stratul inferior, practic nu intră în contact cu alți pești. Corpul alungit vertical nu permite scalarilor să colecteze hrana de jos, deci nu se întâlnesc cu somnul

Gourami

Calmați peștii mari, în mod tradițional acvaristii îi aleg ca vecini pentru pterofili

Molii și platouri

Pește vivipar, destul de mare. Coexistați cu succes cu scalarii dacă au crescut împreună. Pterofilele nu reacționează la ele în niciun fel

Disc

Rudele scalarului și vecinii buni pentru ei. Peștii au o dietă similară și condiții de detenție. Discurile se păstrează în turme, iar pterofilele înoată în perechi. Pentru păstrarea în comun a discului și scalarului, este adecvat doar un acvariu foarte mare

Iris

Învățarea peștilor, prea rapidă și mare pentru a fi de interes pentru scalari

Neoni roșii (tetra cardinal)Pești de școală rapidă. Mai mari decât neonii obișnuiți: femelele au 5 cm lungime, masculii -3 cm lungime. Nu sunt consumate de scalari datorită dimensiunii lor mari
Rhodostomus (bot tetras roșu)Pești de școală de 4,5 cm lungime, în natură trăiesc în aceleași corpuri de apă ca scalarii. Nu sunt consumate de scalari, cu condiția să existe o cantitate suficientă de hrană în acvariu și prezența desișurilor de plante cu frunze mici.

4.1 Condiții necesare pentru coexistența pașnică

Respectarea tabelului de compatibilitate al scalarului cu alte specii atunci când populați un acvariu nu este o garanție de pace. Ea dă doar o idee aproximativă despre cine "îngeri de pește" se poate intelege.

Cel mai important factor în calmul unui acvariu este păstrarea condițiilor. Într-un rezervor spațios, cu un număr mare de locuri izolate, chiar și speciile incompatibile se vor înțelege, mai ales dacă tinerii au fost crescuți împreună. Cele mai favorabile condiții fac peștii mai pașnici între ei..

O opțiune pentru așezarea cu succes a unui acvariu cu scalari cu un volum de 60 litri sau mai mult:

 1. 1. Cumpărați 5 pterofili adolescenți.
 2. 2. Oferă posibilitatea de a forma o pereche, restul sunt eliminate.
 3. 3. Adăugați rhodostomus - acești pești formează frumoase turme dense.
 4. 4. Se adaugă neonii roșii - sunt mai mari decât de obicei și nu se încadrează în scalari în gură.
 5. 5. Coridoarele sunt așezate în partea de jos.

La prima dată după lansarea locuitorilor în acvariu, trebuie să le monitorizați comportamentul. Dacă încep certurile și luptele, peștii vor trebui relocați.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Compatibilitatea scalarului cu alți pești de acvariu