Putregaiul fin al peștilor de acvariu: simptome, tratamente, medicamente

Peștii de acvariu sunt susceptibili la diferite boli, dintre care una este putregaiul de înotătoare. Este o boală infecțioasă de natură bacteriană. Principalele motive: condiții nefavorabile pentru păstrarea locuitorilor acvariului, condiții stresante ale peștilor. Putregaiul de aripi afectează cel mai adesea puii și poate duce la moartea lor..

Tratamentul constă în îmbunătățirea condițiilor de viață și utilizarea medicamentelor speciale. Există diferite moduri de utilizare a medicamentelor într-un acvariu și într-un singur vas.

1 Caracteristicile bolii

Putregaiul (pseudomonoză, boala ulcerului peptic) se caracterizează prin distrugerea aripioarelor, se referă la bolile infecțioase ale peștilor care sunt păstrate în condiții nefavorabile. Agenții cauzali ai bolii sunt bacteriile din genul Pseudomonas.

Principalele cauze ale bolii:

 • agresivitate și condiții stresante ale peștilor;
 • schimbare rară de apă în acvariu;
 • temperatura incoerentă a apei;
 • contactul cu pești infectați;
 • suprapopularea acvariului.

Cel mai adesea, putrezirea aripioarelor afectează neonii, scalarii, gouramii, guppii, macropodele, molii, cocoșii, cozile de spadă, peștele de aur, barbele. Pseudomonoza este deosebit de periculoasă pentru puiet..

2 Semne

Simptomele bolii depind de stadiul procesului și de vârsta peștilor de acvariu..

Se observă următoarele manifestări:

 1. 1. În stadiul inițial - turbiditate ușor vizibilă a culorii alb-albăstrui a părților marginale ale aripioarelor. Se remarcă mai ales la puii cu aripioare transparente.
 2. 2. Următorul semn - dungi și pete roșii apar pe aripioare, care este asociat cu blocarea vaselor de sânge.
 3. 3. Aripioarele peștilor putrezesc, părțile afectate ale razelor se inflamează, separarea lor de bază este permisă. La tineri, aripa poate cădea complet.
 4. 4. La un pește adult, se formează ulcere cu margini albicioase la baza aripioarelor distruse, puroiul este eliberat, coloana vertebrală este expusă, individul moare.

La peștii cu putregai de înotătoare, comportamentul se modifică, constând în coordonarea afectată a mișcărilor, comportamentul pasiv și refuzul de a se hrăni..

3 Tratament

Boala poate fi tratată devreme. Dacă mușchii și bazele aripioarelor sunt intacte, infecția poate fi eliminată prin îmbunătățirea condițiilor de păstrare a peștilor de acvariu. În primul rând, ar trebui:

 • curățați acvariul, curățați filtrul;
 • înlocuiți 30% din apă cu apă proaspătă și ridicați-o la maxim.

Dacă aceste măsuri nu au ajutat, în etapele ulterioare ale bolii, se utilizează tratamentul medicamentos, care poate fi efectuat atât în ​​acvariul general, cât și într-un vas separat..

3.1 În acvariu

Cele mai frecvente medicamente pentru acvariu pentru tratamentul pseudomonozei includ:

 1. 1. Biomicină.
 2. 2. Bitsillin-5.
 3. 3. Streptocid.
 4. 4. Sulfat de cupru.

Consumul de droguri:

Un drogDozaCererePerioada de tratament
Biomicină0,13-0. 15/10. 0 g / l
 1. 1. Adăugați fiecare doză în apă la intervale de 7 zile.
 2. 2. Temperatura apei nu crește, filtrele nu se opresc.
 3. 3. După tratament, apa nu poate fi schimbată
10-30 zile
Streptocid1–2 / 10. 0 g / l
 1. 1. Pregătiți soluția într-un recipient separat.
 2. 2. Adăugați la un acvariu comun cu o temperatură a apei de 24-26 ° C.
 3. 3. Actualizați doza inițială de medicament o dată pe săptămână
10-30 zile
Bitsillin-5500 de mii de unități pentru 100 de litri de apă
 1. 1. Medicamentul este diluat într-o cantitate mică de apă (de la 0,25 l) cu o temperatură de 28 ° C și adăugat într-un acvariu cu o temperatură a apei de 24-26 ° C peste noapte (medicamentul este cel mai activ în întuneric timp de 2 ore din momentul diluării).
 2. 2. Înainte de a treia introducere a bicilinei în acvariu, o treime din apă trebuie înlocuită cu proaspătă, decantată. Poate fi folosit pentru pești de la vârsta de două luni.

În timpul tratamentului cu bicilină, se utilizează numai alimente vii; după adăugarea medicamentului în acvariu, nu puteți hrăni peștii timp de 2 ore.

6 zile

Când utilizați sulfat de cupru (sulfat de cupru), adăugați 5 ml de soluție la 20 litri de apă. Temperatura apei este optimă. Cursul terapiei este de 10 zile. Produsul trebuie retras treptat, prin schimbarea apei..

Uneori pentru tratamentul putrezirii aripioarelor, peroxidul de hidrogen este utilizat în concentrație de 2,5 ml la 10 litri de apă. Utilizat într-un acvariu comun o dată sau de două ori pe zi timp de 1-2 săptămâni.

3.2 Într-un container separat

Pentru a evita răspândirea infecției, unii acvaristi practică plasarea peștilor bolnavi într-un acvariu de carantină. Ar trebui să se țină seama de modul în care schimbarea situației va afecta starea individului. În special pentru școli pești care pot experimenta stres în afara mediului lor nativ, ceea ce reduce efectul terapeutic al medicamentului.

Acest tratament este, de asemenea, utilizat pentru a îmbunătăți sănătatea animalelor de companie care nu pot tolera temperatura ridicată a apei în acvariul general..

3.2.1 Tăvi

Procedura de terapie a putregaiului cu aripioare într-un vas separat constă în utilizarea băilor medicinale.

Principalele tipuri:

Substanta activaDozareDurata procedurii, cursul tratamentuluiNotă
Permanganat de potasiu10 mg de produs pe 1 litru de apă10-20 minuteLa fiecare 12 ore
K violet de bazăPregătiți o soluție stoc (100 mg de medicament pe 1 litru de apă). Apoi diluați 10-15 ml de soluție în 10 litri de apă4 zileRespectați cu strictețe concentrația pentru a evita efectele secundare (pierderea capacității de reproducere de către peștii vivipari)
Verde malachit1-2 zile: 0,5 mg per 1 litru de apă-3-4 zile: 0,7 mg / l5:00
 1. 1. Temperatura apei și a soluției - 24-25 ° C, ph - 5. 5-6. 8.
 2. 2. Pregătiți ingrediente proaspete în fiecare zi.
 3. 3. Aerează lichidul (între tratamente și în timpul tratamentului).
 4. 4. Tratați numai peștii adulți din următoarele specii: gourami, guppies, barbele, coada sabiei, molii, cozi de voal, pecilia, heteroclit, plyaiferi, shubunkins, heteromorph rasbor, Arapirangian nannostomuses
Bitsillin-51 milion 500 mii unități la 10 litri de apă6 zile timp de 30 de minutePregătiți zilnic o nouă soluție
Levomycetin0,6 g la 10 l0,5 ore în fiecare zi (3-5 zile)Măcinați comprimatul înainte de a se dizolva. Reînnoiți apa din vas cu 30% în fiecare zi sau zilnic. Respectați comportamentul indivizilor, anxietatea reduce doza
Sulfat de cupru (sulfat de cupru de laborator)50 ml pentru 3 litri de apă sedimentată10-30 minute (7 zile)Nu este recomandat nevertebratelor și în special peștilor sensibili. Toxic pentru plante. Urmați exact doza
Sare de bucătărie1 lingură. l. sare la 10 l apă de acvariu10-15 minute (10-30 zile)Nu se recomandă utilizarea pentru tratamentul barbusului Sumatran, somnului, haracinei, altor nevertebrate. Utilizați cu precauție la peștii labirint tineri

3.2.2 Utilizarea medicamentului "Antipar"

Remediul este un antiseptic pentru peștii de acvariu. Sigur pentru alge.

"Antipar" conține:

 • verde malachit;
 • formol.

Medicamentul nu este recomandat pentru tratamentul organismelor acvatice nevertebrate și a peștilor cu țesuturi integumentare perturbate.

Băile medicale pe termen scurt se efectuează de 2 ori cu o pauză de 24 de ore:

 1. 1. În 10 litri de apă, dizolvați 1 ml de anti-vapori. Timp de expunere - 3 ore.
 2. 2. Pentru utilizare pe termen lung (3-8 zile), luați 1 ml de medicament pe 50 de litri de apă. Aplicați până când simptomele clinice dispar.

După dizolvarea medicamentului, apa devine albastru-verde.

În caz de supradozaj, sunt posibile efecte secundare, manifestate prin dezechilibru și coordonarea mișcărilor la pești.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Putregaiul fin al peștilor de acvariu: simptome, tratamente, medicamente