Compoziția, proprietățile farmacologice și metoda de administrare a medicamentului "baktopur"

„Baktopur”Toate viețuitoarele se îmbolnăvesc periodic, iar peștii de acvariu nu fac excepție. Uneori acvaristii găsesc pete ciudate, zone umflate și inflamate pe corpul animalelor de companie solzoase. Cel mai probabil, în acest caz, peștii sunt afectați de o infecție bacteriană și au nevoie de tratament, pentru care medicamentul „Bactopur” de la compania Sera poate fi potrivit..

Structura

Preparatul conține componente precum:

 • albastru de metil;
 • acriflavină;
 • fenil glicol;
 • apa distilata.
Cea din urmă componentă este auxiliară, în timp ce albastrul de metilen, fenil glicolul și acriflavina sunt principalele substanțe care combat eficient infecțiile și bolile bacteriene..
Verifică boli ale peștilor de acvariu.

Proprietăți farmacologice

„Baktopur” este un medicament german de înaltă calitate, care este conceput pentru a trata peștii ornamentali domestici, utilizați în acvariile de apă dulce.

Ingredientele active au un efect antibacterian, distrug majoritatea bacteriilor cunoscute, inclusiv Aeromonas și Pseudomonas. Produsul dezinfectează apa din acvariu și are un efect antiseptic asupra peștilor.„Baktopur”Fenil glicolul este un compus cu toxicitate redusă, care s-a dovedit a fi eficient atât împotriva bacteriilor gram pozitive, cât și a bacteriilor gram negative..

Acriflavina este o substanță cu nivel scăzut de toxicitate care limitează creșterea nu numai a bacteriilor dăunătoare, ci și a algelor, a ciupercilor sau a mucegaiului.

Albastrul de metilen este un colorant antiseptic care reacționează la majoritatea bacteriilor și micozelor, distrugând organismele dăunătoare.

Important! În ciuda faptului că toate componentele sunt recunoscute ca fiind puțin toxice, utilizarea lor pentru tratamentul peștilor sau a altor animale, care vor fi apoi consumate ca hrană umană, este inacceptabilă!

Formular de eliberare

Preparatul dezinfectant „Baktopur” este produs sub formă de soluție apoasă și sub formă de tablete. Lichidul are o nuanță verde deschis, tablete galbene. Sticlele de plastic cu substanța sunt produse în volume de 50, 100 și 500 de mililitri.„Baktopur”

Indicații de utilizare

Medicamentul este un agent antibacterian care este conceput pentru a combate majoritatea tipurilor de bacterii din peștii de acvariu de apă dulce. Potrivit pentru tratamentul colonarozei, a putregaiului branhial și a aripioarelor și a bolilor bacteriene tipice.

Infecțiile bacteriene ale peștilor se pot manifesta ca pete albicioase sau cenușii pe corp și aripioare. Marginile aripioarelor pot fi inflamate. Zonele edematoase și inflamate apar pe pielea animalelor de companie solzoase. De asemenea, poate apărea sângerare din anus.

Bolile infecțioase ale peștilor pot fi însoțite de balonare și hidropiză, atunci când cavitatea din interiorul corpului este umplută cu un umor apos. În același timp, la animalele de companie mici, ochii se umflă adesea, iar solzii încep să se umfle puternic.

afla, ce să faci dacă peștii mor într-un acvariu.

Puteți, de asemenea, să acordați atenție vânătăilor pe piele și pufului asemănător bumbacului din jurul gurii, iar pe aripioare și solzi apar pustule de culoare cenușiu-albicioasă. Aripioarele pot fi uneori complet distruse de o leziune infecțioasă..

Toate aceste manifestări sunt simptome ale unei infecții bacteriene în curs de dezvoltare la animalele de companie solzoase. Pe lângă semnele fiziologice externe, la pești se observă și schimbări psihologice - devin foarte interesante, se comportă adesea neliniștit, încearcă să rămână mai aproape de fundul acvariului.Disc și putrezirea aripioarelorMedicamentul este, de asemenea, potrivit pentru tratarea zonelor afectate de paraziți externi - lipitori și păduchi de pește, precum și de paraziți crustacei de pe branhiile peștilor.

Dozare

Pentru orice tip de leziuni infecțioase, medicamentul "Baktopur" este întotdeauna utilizat într-o doză de 1 mililitru de medicament, care este egal cu 22 de picături pe 20 de litri de apă.

Important! Frecvența și durata procedurilor de tratament sunt selectate individual și depind de gravitatea bolii și de tipul de pește.

Mod de aplicare

Există două moduri de a folosi „Baktopur” - într-un acvariu general sau într-un jig.

Pentru a utiliza medicamentul într-un acvariu general, agentul este diluat preliminar în 200-300 mililitri de apă așezată, după care soluția rezultată este adăugată la conținutul acvariului, distribuindu-l uniform pe tot volumul.„Baktopur” În acvariul general, tratamentul se efectuează conform următoarei scheme:

 • 1 zi - introducerea primei doze de medicament;
 • Ziua 2 - nu se efectuează niciun tratament, nu oferim medicamente, hrănim doar peștii;
 • Ziua 3 - facem o schimbare de 30% apă și adăugăm medicamentul;
 • Ziua 4 - nu se efectuează tratament.

afla, care este pericolul hexamitozei.

Și așa continuăm până când peștii sunt complet recuperați. Medicamentul este adăugat în apa din acvariu o dată la două zile și numai după o schimbare de 30% a apei.

Se recomandă să opriți lumina din acvariu direct în timpul introducerii medicamentului. În timpul tratamentului, aerarea ar trebui să fie maximizată, iar curățarea filtrelor de la absorbanți ar trebui să fie frecventă și de înaltă calitate, dar utilizarea cărbunelui activ este inacceptabilă.

Pentru tratamentul într-un jig, soluția este preparată într-un recipient de sticlă, unde cantitatea de apă este selectată individual, cu toate acestea, raportul dintre medicament și apă trebuie să rămână neschimbat - 1 mililitru la 20 litri de apă.

După prepararea amestecului, temperatura acestuia este adusă la același semn cu temperatura apei din acvariu. După aceea, peștii bolnavi sunt transplantați într-un recipient. În acest caz este necesară o aerare îmbunătățită.

Durata și frecvența procedurilor sunt determinate de indicații.

Metoda de utilizare a „Baktopur”: video

Important! Agitați bine înainte de fiecare utilizare..

Efecte secundare

Medicamentul "Baktopur" nu are în majoritatea cazurilor efecte secundare care afectează sănătatea peștelui, deoarece este un remediu destul de blând. Cu toate acestea, nu este întotdeauna eficient și poate face față doar infecțiilor ușoare..

Dacă remediul are o tendință pozitivă, atunci starea peștelui după tratament se îmbunătățește după primul sau al doilea aport de medicament. Dar dacă, chiar și după utilizarea repetată, nu există nicio îmbunătățire a stării peștilor, atunci are sens să apelăm la un alt remediu mai puternic..

Dintre efectele secundare, se poate remarca faptul că „Baktopur” tinde să afecteze filtrarea în acvariu, totuși, nu la fel de mult ca alte preparate similare. De asemenea, colorează apa acvariului într-o nuanță verde-gălbuie, iar colorarea elementelor decorative din poliuretan și silicon este rezistentă și nu mai este spălată..

Principalul dezavantaj al medicamentului este ineficiența pentru infecțiile bacteriene grave..„Baktopur”În plus, medicamentul afectează negativ vegetația acvariului, inhibând creșterea acestuia și distrugând bacteriile nitrificante..

După finalizarea tratamentului, se recomandă modificarea apei și utilizarea cărbunelui activ pentru purificarea completă a apei din medicamente.

Important! Pentru a restabili microflora, va trebui să utilizați un produs special care conține bacteriile necesare, care poate fi achiziționat de la un magazin de animale de companie..

Uneori, „Baktopur” poate determina creșterea sensibilității pielii peștilor la lumina ultravioletă, de aceea se recomandă păstrarea acvariului în afara razelor solare pentru perioada de tratament..

Contraindicații

Practic nu există contraindicații pentru „Baktopur”, cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea produselor pentru începători-acvaristi în acvarii noi, unde echilibrul biologic nu a fost încă stabilit și microflora nu s-a stabilizat. În caz contrar, medicamentul poate distruge complet rudimentele microflorei și poate provoca moartea plantelor și a peștilor. Aceasta înseamnă că medicamentul nu trebuie adăugat într-un acvariu nou în scopuri preventive..„Baktopur”Dacă este necesar să se utilizeze medicamentul într-un acvariu nou, este mai bine să se utilizeze un jig. În prezența unor boli infecțioase grave, utilizarea medicamentului „Bactopur” este, de asemenea, lipsită de sens, deoarece este capabilă să facă față doar infecțiilor ușoare. Cu toate acestea, medicamentul poate fi eficient atunci când este utilizat în stadiul inițial al bolii și când apar primele simptome. Dacă boala a început deja de mult timp, atunci este mai bine să apelați imediat la agenți antibacterieni medicinali mai puternici..

În cazuri rare, „Baktopur” ar putea să nu fie potrivit pentru unele specii de pești care sunt hipersensibili la medicament - de exemplu, somnul.

Este inacceptabil să utilizați medicamentul cu alte medicamente de la alți producători, deoarece acestea nu sunt combinate. Dar utilizarea în combinație cu orice alte medicamente de la producătorul Sera este încurajată..

Știați? Cel mai mare acvariu din lume deține 900 de mii de litri de apă! Acest gigant, care conține un banc de peste 2.500 de pești, este situat în Berlin (capitala Germaniei) și împodobește holul exorbitant de mare al hotelului Radisson SAS..

Conditii de depozitare

Trebuie să păstrați medicamentul numai la temperatura camerei în intervalul de la 15 la 25 ° C. Depozitarea este permisă numai într-un loc întunecat și inaccesibil pentru copii..„Baktopur”Aveți grijă să fiți atenți - sticla cu medicamentul trebuie închisă cu grijă pentru a preveni intemperiile și evaporarea ingredientelor active.

Aflați pentru ce sunt utilizate medicamentele: Costapur, Antipar.

Analogi

Pe lângă Baktopur, Sera oferă și un analog similar Omnipur. Dar acest producător nu este singurul care produce medicamente pentru infecțiile bacteriene ușoare din acvariu..

Această sarcină este, de asemenea, concepută pentru a face față unor medicamente precum:

 • „GeneralTonic” de la Tetra Medica (Gremania) nu numai că combate ciupercile și bacteriile, ci și vindecă rănile-
 • MelaFix și TS Capsule ”de la Aquarium Pharmaceuticals (SUA). Primul medicament, pe lângă efectele antibacteriene, vindecă în mod eficient rănile, iar al doilea este un antibiotic foarte ușor-Melafix de Aquarium Pharmaceuticals
 • Acriflavină și albastru de metil - produs ca ingrediente active separate, disponibile în producție de la diferiți producători-Albastru de metil
 • „Biseptol-480” și „Bicillin-5” sunt produse ca produse farmaceutice și sunt disponibile pentru cumpărare la farmacie, dar primul agent este slab solubil în apă și, prin urmare, necesită o aerare crescută, iar al doilea are un efect dăunător asupra florei vegetale a acvariului-
 • „Antibac” de la NEC "Agrovetzashchita" (Rusia) - ajută nu numai la infecțiile bacteriene obișnuite, ci și la bolile mixte bacterian-protozoice-„Antibac Pro”
 • „Akrimet” de la LLC „Zoomir” (Rusia) - similar cu „Baktopur”, dar conține, printre alte componente, verde malachit și este utilizat numai în jigger-„Akrimet”
 • Purple "K" este produs de mai multe companii din Rusia - este potrivit pentru combaterea ciupercilor, bacteriilor și protozoarelor.

Știați? Deținătorul recordului pe termen lung în rândul peștilor de acvariu este considerat a fi femela Pati eel, care a trăit 88 de ani! Originar din Marea Sargasso, acest pește a fost prins și și-a trăit viața îndelungată în Suedia în Muzeul Helsingborg.

În ciuda numărului mare de medicamente similare, „Baktopur” și-a dovedit eficacitatea în forme ușoare de infecții la peștii de acvariu. El face față în mod eficient sarcinii sale în stadiile incipiente ale bolii, prevenind revărsarea etapei inițiale în complicații. Medicamentul nu are practic contraindicații și este bine tolerat de majoritatea speciilor de pești ornamentali.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Compoziția, proprietățile farmacologice și metoda de administrare a medicamentului "baktopur"