Tratamentul și prevenirea putregaiului în fin în acvariul general

Peștii de acvariu, la fel ca alți reprezentanți ai lumii animale, sunt susceptibili la diferite boli, dintre care cea mai frecventă este putregaiul de înotătoare..

Această boală poate să apară atât independent, cât și să aibă caracterul unei infecții secundare..

Cine se poate îmbolnăvi?

Agenții cauzali ai bolii sunt bacteriile din grupurile Pseudomonas, Aeromonas și Vibrio, care se înmulțesc foarte repede, localizându-se pe aripioarele peștilor. Bacteriile patogene pot fi găsite în apă, alimente vii, sol și chiar alge.

Cel mai adesea, patologia se manifestă la pești cu aripioare mari care formează pliuri. Foarte des, boala afectează peștele cocos. De asemenea, predispus la infestare cu putrezirea aripioarelor:

 • Scalari,
 • Neoni,
 • Guppy,
 • Mollies,
 • Barbus,
 • Veiltail.
Rombus barbus
Rombus barbus

Putregaiul de aripi la guppi, în special la prăjit, determină oprirea aripioarelor în zdrențe. La peștii adulți, putregaiul corodează înotătoarea până la bază, iar la locul lor se formează ulcere cu margini albicioase, iar peștele moare.

Peștii cu aripioare scurte se îmbolnăvesc mult mai rar. Putregaiul fin este aproape întotdeauna fatal pentru peștii tineri, în timp ce peștii adulți au șansa de a se recupera..

Cauze și simptome

Bacteriile cauzatoare de boli se găsesc în aproape toate acvariile. Dacă imunitatea peștelui este puternică, atunci face față cu ușurință amenințării, dar de îndată ce slăbește, bacteriile încep să se înmulțească activ pe corpul peștilor. Principalii factori care provoacă dezvoltarea infecției sunt:

 • stres în pește,
 • de asemenea scăzut temperatura apă,
 • putrezire plante în acvariu,
 • prea cald apă,
 • murdar acvariu,
 • cartierul de pește asortat incorect - peștii agresivi în timpul luptelor deteriorează aripioarele vecinilor, unde bacteriile pătrund,
 • de calitate inferioară rautacios.

Atunci când cumpărați pești, este important să examinați cu atenție fiecare dintre aceștia și, pentru a reduce probabilitatea răspândirii infecției, peștele achiziționat trebuie pus în carantină - timp de cel puțin 7 zile, ar trebui să fie păstrați separați de alți pești și apoi să fie introduși în acvariu.

Acvariu murdar
Acvariu murdar

Simptomatologia bolii este foarte strălucitoare, prin urmare, este extrem de dificil să se confunde putregaiul de înotătoare cu alte patologii, manifestările caracteristice sunt:

 • roșu pete pe aripioare (vasele de sânge se înfundă, aportul de sânge este întrerupt și aripa începe să se descompună),
 • culoare peşte devenind slab,
 • peşte devine lent,
 • tulburare aripioare,
 • aspect pe aripioarele marginii albastre și albe,
 • margine coadă fin devine dezmembrat și se descompune treptat,
 • distrugere sân aripioare,
 • raze de aripioare scurtat,
 • aspect pe corp peștii, unde aripioarele erau anterior, ulcere, indicând faptul că patologia a afectat sistemul muscular și tratamentul devine inutil.
 • tulburare ochi.

Putregaiul de aripi la masculi le distruge rapid aripioarele, mănâncă la suprafață, făcându-i mai subțiri și mai vulnerabili la infecție. În ultimele etape ale bolii, aripioarele se transformă în cârpe..

Patologia se transmite foarte repede de la un pește bolnav la unul sănătos, de aceea este necesară o perioadă de carantină.

Putregaiul
Putregaiul

Tratamentul putregaiului fin

Boala este tratabilă, dar dacă merge prea departe, atunci peștii sunt pur și simplu aruncați. Principalele etape ale tratamentului sunt:

 1. Izolați peștii de congeneri, scoțând-o din acvariu. Ar trebui să fie plasat într-un recipient special cu apă declorurată proaspătă. De asemenea, alți pești trebuie eliminați din acvariu și transferați și în apă curată. Peștele ar trebui să fie atins cu diferite plase, astfel încât boala să nu se transmită printr-o plasă comună.
 2. Spălați acvariul și conținutul acestuia (sol, alge). Spălați cu apă caldă fără săpun, ștergeți colțurile acvariului cu un prosop de hârtie. Toate plantele vii trebuie plasate în apă curată, declorată. Pietrișul spălat și algele artificiale trebuie uscate la aer după spălare.
 3. Turnați apă proaspătă, cel mai bun dintre toate, dacă este apă declorurată sau condiționată 26-270C. Dacă s-a folosit un ciclu biologic în acvariu, atunci puteți înlocui 50% din apă și apoi schimbați apa în porțiuni mici. Dacă acvariul este echipat cu un filtru, acesta trebuie curățat de mucus și murdărie și abia apoi returnat în acvariu. Filtrul nu trebuie spălat cu apă de la robinet.
 4. Măsurați nivelul de aciditate apă de acvariu, ar trebui să aibă 7-8 pH, ar trebui să controlați și cantitatea de amoniac, nitrați și nitriți - nu mai mult de 40
 5. Returnați peștii, inclusiv cei infectați, este posibilă numai după toate aceste proceduri, adăugând în apă medicamente antibacteriene sau antifungice.

Agenții antibacterieni vă pot ajuta să scăpați mai repede de putrezirea aripioarelor și pot fi cumpărați de la orice magazin de animale de companie. Există multe astfel de medicamente, dar fiecare tip de pește are al său. De exemplu, medicamentele pentru tratamentul cocoșilor sunt interzise pentru tratamentul scalarilor.

În timpul utilizării agenților antibacterieni, este important să respectați doza, altfel efectul dorit nu va fi atins. De regulă, acestea includ antibiotice precum minociclina, trimetoprimul, sulfadimina. Cele mai populare sunt:

 • „Maracin”,
 • "Mixazin",
 • „Melafix”.
Melafix
Melafix

Dacă crescătorul nu dorește să utilizeze antibiotice, atunci puteți apela la „terapia naturală” - ulei de arbore de ceai sau sare de masă. Cu toate acestea, trebuie amintit că astfel de agenți au mai multe șanse de a avea un efect preventiv decât unul curativ. Va fi mai eficient să folosiți aceste fonduri în tandem cu antibiotice. Rețetele sunt destul de simple.

Rețeta numărul 1. Pentru a menține apa curată cât mai mult timp, adăugați 2 picături de ulei de arbore de ceai. Cu toate acestea, înainte de a utiliza uleiul, asigurați-vă că peștii nu au reacții specifice la acesta..

Rețeta numărul 2. Adăugați 15 g sare de masă în apă proaspătă obișnuită pentru fiecare 2 litri de apă.

De asemenea, puteți folosi băi de mangan pentru a trata peștele. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că manganul nu trebuie adăugat în acvariul general, ci utilizat numai pentru băi individuale. Pentru 20 de litri de apă, ar trebui să luați 1 g de mangan, în soluția rezultată ar trebui să rulați peștele timp de 10 minute de 2-3 ori la rând, făcând o pauză de cinci minute între proceduri. Procedura trebuie efectuată de două ori pe zi.

În timpul tratamentului peștilor, este foarte important să se asigure

îmbogățirea suplimentară a apei cu oxigen. Deoarece toate medicamentele absorb oxigenul din apă, este imperativ să instalați un atomizor de aer sau un compresor în acvariu..

Important! Alimentarea corectă cu aer în acvariu este importantă pentru tratamentul bolii la cocos. Ar trebui să fie lent, astfel încât să nu existe curent puternic, neplăcut pentru pești.

Nu puteți utiliza medicamente mai mult decât timpul specificat în instrucțiuni..

Măsuri preventive.

Pentru a preveni apariția putrezirii aripioarelor, trebuie efectuată prevenirea. Apa trebuie schimbată în timp util - în acvariile de 10 litri la fiecare 5-6 zile și în acvariile de 20 litri la fiecare 20-22 de zile. Dacă acvariul nu are un ciclu biologic, atunci apa ar trebui schimbată complet de fiecare dată când acvariul este curățat. După spălarea acvariului, sarea de acvariu trebuie adăugată în apă pentru a menține apa curată și alcalină..

Acvariul nu trebuie supraaglomerat, deoarece un acvariu dens populat poate stresa peștii și poate crește riscul de boli. Peștii ar trebui să fie populați foarte atent și să se asigure că se înțeleg pașnic între ei. Conflictele frecvente dintre pești sunt un semn important că acvariul este supraaglomerat. Dacă apar astfel de conflicte, atunci mai mulți pești ar trebui să fie izolați. De exemplu, gupii pașnici și slabi nu ar trebui să fie populate împreună cu barbele, tetras și spini..

Tetra
Tetra

Este foarte important să respectați toate regulile pentru hrănirea peștilor:

 • hrană numai hrană de înaltă calitate,
 • nu supraalimenta,
 • nu hrăniți prea puțin
 • asigurați-vă că nu există exces de alimente în acvariu, deoarece alimentele nemâncate măresc numărul de bacterii patogene.

După recuperare, peștii de acvariu își pot crește aripioarele prin regenerare. Perioada de recuperare a acestora depinde de tipul de pește, de condițiile de păstrare și de gradul de deteriorare a aripioarelor. Dacă aripioarele au fost distruse la sol, terapia nu este supusă.

Concluzie

Din păcate, peștii de acvariu, în ciuda întregii izolații față de lumea exterioară, sunt, de asemenea, predispuși la boli neplăcute care pot fi chiar fatale. Cu toate acestea, cu o prevenire adecvată, apariția unor astfel de patologii poate fi redusă la minimum..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tratamentul și prevenirea putregaiului în fin în acvariul general