Cât de des trebuie să schimbați apa dintr-un rezervor de pește?

Nu este întotdeauna ușor pentru un acvarist neexperimentat să înțeleagă cât de des și cât să schimbe apa dintr-un rezervor de pește. Este necesar să se țină seama de factori precum volumul rezervorului decorativ, prezența sau absența filtrelor în acesta, numărul de locuitori pe unitate de volum, compoziția speciilor lor, precum și maturitatea mediului acvatic. Câștigând treptat experiență, puteți învăța să înțelegeți când să înlocuiți această sau acea porțiune de lichid în fiecare acvariu specific..

1 Care ar trebui să fie apa din acvariu?

Peștii de acvariu, ca și plantele, nu se vor simți foarte confortabil în apa distilată.. Pentru o existență normală, peștii au nevoie de un lichid în care se dizolvă o anumită cantitate de anumite substanțe chimice. De asemenea, ar trebui să fie populat cu o microflora specifică.. Numai un astfel de mediu acvatic devine un ecosistem care se autoreglează, potrivit pentru viață.

Un ecosistem similar este creat după cum urmează. Apa de la robinet regulată, în picioare timp de trei zile, în compoziția sa chimică este destul de potrivită pentru viața majorității locuitorilor acvariului. Rămâne să o populezi cu o microflora specifică, adică cu anumite tipuri de bacterii.

Pentru a face acest lucru, apa de la robinet este turnată într-un acvariu gol, pe fundul căruia este așezat solul. După o zi sau două, va începe să crească tulbure datorită reproducerii active a acestor bacterii. Va dura ceva timp și reziduurile vor dispărea de la sine. Echilibrul biologic va începe să fie stabilit într-un rezervor artificial.

Apa din acvariu devine tulbure din cauza multiplicării active a bacteriilor

Dar nu va fi stabilit într-o singură zi. De îndată ce tulburarea dispare, melcii ar trebui lăsați să intre în acvariu și, la o săptămână după aceea, să înceapă plantarea plantelor acvatice. După încă o săptămână, puteți așeza primul pește. Guppiuri dorite, cozi de spadă sau orice altă rasă care nu este obligatorie pentru condițiile de detenție. Și dacă totul merge bine, acest lucru indică faptul că s-a stabilit un echilibru biologic în mediul acvatic și că peștii mai capricioși pot fi populați acolo. Procesul de mai sus se numește de obicei pornirea acvariului..

Se întâmplă ca acvariștii novici, într-o zi, să pună sol pe fundul primului lor acvariu din viața lor, să planteze plante în el, să-l umple cu apă și să lase peștii să meargă acolo. După câteva zile, din cauza multiplicării active a bacteriilor, apa dintr-un astfel de acvariu devine tulbure. Este complet înlocuit, dar apoi începe să devină din nou tulbure și este complet înlocuit din nou. Acest lucru va continua la nesfârșit până când acvariul este pornit corespunzător..

2 De ce să te schimbi?

Mediul acvatic dintr-un acvariu care funcționează corespunzător este un sistem ecologic autoreglabil și autocurățat, care amintește oarecum de cel natural. Dar orice iaz natural sau lac primește periodic o anumită cantitate de apă proaspătă (cu ploi, de la sol sau după ce zăpada s-a topit). Când un astfel de venit devine insuficient, un iaz sau un lac se transformă într-o mlaștină. Pentru a preveni acest lucru, o anumită cantitate de apă trebuie înlocuită din când în când..

Există acvaristi care susțin că nu schimbă apa din acvariu pentru a evita supărarea echilibrului biologic care s-a dezvoltat acolo și nu se întâmplă nimic teribil din acest lucru. Într-adevăr, un acvariu mare și slab populat, cu filtre puternice și un echilibru biologic stabil, este poluat încet. Peștii care trăiesc într-un astfel de acvariu au timp să se adapteze la calitatea deteriorării treptate a habitatului lor..

Dar merită să plantați un pește obișnuit cu condițiile normale de viață într-un astfel de acvariu, deoarece va deveni stresat și va muri. Moartea sa va perturba echilibrul biologic stabilit în ecosistemul artificial și va duce la boli și la moartea altor pești. Pentru a evita această dezvoltare a evenimentelor, ar trebui să schimbați periodic o mică parte din apa din acvariu..

3 Cum se schimbă corect?

Frecvența acestei proceduri și cantitatea de lichid care trebuie înlocuită la un moment dat depind de următorii factori:

 • volumul acvariului;
 • prezența unui filtru;
 • numărul de locuitori pe unitate de volum;
 • compoziția speciilor de locuitori;
 • maturitatea mediului.

3.1 Volumul acvariului

Este mult mai ușor să creați și să mențineți echilibrul biologic în containerele vrac. Schimbarea apei în astfel de recipiente poate fi efectuată mai rar, iar cantitatea de lichid care trebuie înlocuită la un moment dat poate fi mai mare.

Volumul posibil:

 • 100 litri. Un astfel de acvariu se murdărește încet, ceea ce vă permite să schimbați apa o dată pe lună. Și echilibrul biologic, deranjat de o cantitate excesivă de apă proaspătă adăugată la un moment dat, se restabilește rapid.
 • 20-30 litri. Este mai dificil să se realizeze autoreglarea mediului într-un astfel de acvariu, acesta devine mai poluat mai repede și, dacă înlocuiți prea mult lichid, echilibrul ecosistemului poate fi serios perturbat mult timp. Într-un acvariu de acest volum, schimbați parțial apa de 2-3 ori pe săptămână.
 • 5-10 litri. Este foarte dificil să se realizeze stabilirea echilibrului biologic aici. Mini acvariile se murdăresc instantaneu, trebuie să schimbi apa în fiecare zi și în porții mici. Prea mult lichid proaspăt poate duce la dezastru.

3.2 Disponibilitatea filtrului

Un filtru de înaltă calitate selectat corespunzător face o treabă excelentă de a menține acvariul curat și permite schimbări de apă mai puțin frecvente.

Într-un acvariu fără filtru, va trebui să îl schimbați mai des. Deoarece filtrul asigură purificarea apei din deșeuri, dacă este absentă, trebuie să schimbați apa în fiecare zi..

3.3 Numărul de locuitori pe unitate de volum

Într-un rezervor artificial dens populat, murdăria se acumulează foarte repede. Aici este necesar să efectuați procedura în mod regulat.

Acvariile slab populate se auto-curăță excelent.

3.4 Compoziția speciilor de locuitori

Creșterea peștilor capricioși, cum ar fi pești disc sau pești scalari, necesită o monitorizare atentă a stării habitatului lor cu adăugarea constantă de lichid proaspăt în acvariu unde sunt păstrați..

Peștii vivipari (grupuri, cozi de spadă, brachyvaris etc.), neonii, barbele și peștii aurii sunt mai puțin pretențioși în ceea ce privește calitatea mediului.

Peștii labirint (gourami, cocoși, macropode) tolerează cu ușurință apa contaminată.

3.5 Maturitatea mediului

În funcție de gradul de maturitate, mediul acvatic este împărțit în:

 • nou (primele două luni de la lansare);
 • tineri (a treia până la a șasea lună);
 • matur (a șasea-a douăsprezecea lună);
 • vechi (douăsprezece luni după lansare).

Apa nouă nu se schimbă. Tânărul se poate schimba (nu mai mult de 20% o dată pe lună) nu pentru că locuitorii săi au nevoie de el, ci pentru că va rămâne tânăr mai mult timp. Apa matură trebuie schimbată fără greș (aproximativ 20% o dată pe lună), cea veche se schimbă de două ori mai des (20% o dată la două săptămâni).

La înlocuirea a 20% din apă, echilibrul biologic este complet restabilit în două zile, la înlocuirea a 50% - numai după câteva săptămâni, ceea ce duce la moartea unor plante și pești.

4 Înlocuirea completă a mediului acvatic

Toată apa trebuie înlocuită numai în cazuri excepționale, cum ar fi:

 • înflorire rapidă;
 • tulburări persistente;
 • detectarea mucusului fungic;
 • contaminarea cu microorganisme periculoase;
 • acidificarea solului.

După înlocuirea completă a apei din acvariu, aceasta va trebui repornită..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cât de des trebuie să schimbați apa dintr-un rezervor de pește?