Proteina dvs. Degu: îngrijire și întreținere

Degu este un animal originar din America de Sud care arată ca un jerboa. De asemenea, cunoscut sub numele de veveriță chiliană sau șobolan Bush.

Recent, sunt din ce în ce mai mulți oameni care doresc să cumpere acest animal ca animal de companie. Degu sunt destul de interesanți, activi și curioși.

Durata și calitatea vieții depind de respectarea de către proprietar a regulilor de îngrijire și întreținere.

Ce este acest animal și cum să alegi?

Veverițele chiliene adulte ating rareori 40 de centimetri în lungime cu o greutate de 200-300 g. Trăsăturile distinctive ale unui rozător sunt un cap mic, rotund, ușor alungit, ochii deschiși, nasul turtit, urechile rotunde, gâtul scurt, gros, spatele cu cocoașă. Picioarele din spate sunt mai lungi decât picioarele din față, iar vârful cozii este cu ciucure. Blana grosieră și densă poate fi de culoare castaniu sau bronz. 16 dinți cresc toată viața.

Pentru a determina dacă un degu este potrivit pentru dvs. ca animal de companie, trebuie să vă familiarizați cu nuanțele de alegere și conținut:

 1. Vârstă. Este necesar să luați veverița chiliană în casă după sfârșitul hrănirii cu laptele matern - la 1,5-2 luni. În acest moment, nu vor exista probleme cu organizarea alimentelor. În plus, bebelușii au timp să învețe obiceiurile și abilitățile adulților și să dobândească o imunitate stabilă..
 2. Părinţi. Este important ca animalele să fie sănătoase, bine îngrijite și ținute în bune condiții.
 3. Dieta părinților. Descendenții animalelor subnutriți sunt susceptibili la diabet.
 4. Comportamentul părinților. Minunat dacă degusurile adulte nu se sperie, ci studiază pe cei din afară.
 5. Aspectul lui Cub. Blana trebuie să fie netedă și fără pete chele, ochii uscați și strălucitori.
 6. Locație masculină. Animalele-băieți de la vârsta de o lună și jumătate ar trebui să trăiască într-o cușcă separată cu tatăl lor, iar fetele cu mama lor. În caz contrar, poate apărea fertilizarea timpurie..
 7. Single nu este recomandat rozătoare vesele, care se înțeleg bine între ele. Un cuplu sau o turmă de degus le va oferi proprietarilor multă distracție urmărindu-și jocurile.
Belchata
Belchata

Îngrijire și întreținere la domiciliu

Înainte de a vă decide cu privire la un astfel de pas crucial ca achiziționarea unui animal exotic, trebuie să vă familiarizați cu avantajele și dezavantajele acestei decizii..

Beneficii:

 • consum redus de furaje;
 • nu este nevoie să alocați o suprafață mare;
 • sociabilitatea, activitatea animalelor, apariția atașamentului față de proprietar, susceptibilitatea la antrenament;
 • curățenia, hipoalergenicitatea, lipsa mirosului neplăcut și asigurarea unei igiene speciale;
 • stil de viață de zi;
 • dezvoltarea responsabilității la copil;
 • consumul unei cantități mici de lichid;
 • secreții minore și curățarea rară a celulei;
 • o perioadă destul de lungă de viață;
 • descendenți de până la trei ori pe an.

Dezavantaje:

 • curățarea regulată a nisipului în care se scaldă veverițele, împrăștiindu-l pe părți;
 • domesticire destul de dificilă;
 • tendință la răceli, tulburări ale tractului digestiv și diabet;
 • nevoia de a roade diverse obiecte de uz casnic.
Degu veveriță
Degu veveriță

Condițiile proteinei chiliene

Degu nu poate fi numit capricios în ceea ce privește îngrijirea și întreținerea, dar anumite reguli vor trebui respectate.

O cușcă sau o volieră din oțel inoxidabil ar trebui să fie spațioasă, dimensiunea medie: 100x50x120 cm. Sunt acceptabile terariile de sticlă cu un grătar superior. Se recomandă echiparea a două sau trei niveluri conectate prin scări și tranziții.

Important! Durata de viață a animalelor singure este semnificativ redusă în comparație cu păstrarea perechii.

Echipament obligatoriu pentru colțul cu animale:

 1. case separate și adăposturi suplimentare;
 2. rafturi pe mai multe niveluri pe pereți pentru mișcare verticală;
 3. mai multe hranitoare pentru fiecare tip de alimente;
 4. boluri de băut atașate de perete;
 5. roata de rulare;
 6. gunoi (hârtie albă, zdrențe, așchii de lemn sau spice de porumb presate);
 7. recipient cu nisip;
 8. rădăcinile și ramurile copacilor;
 9. bara sau piatra (pentru ascutirea dintilor).
Înființarea unei cuști degu
Înființarea unei cuști degu

Cușca este situată într-un loc în care nu există curenți și lumina directă a soarelui, astfel încât o persoană să nu atârne deasupra ei, creând iluzia unui atac de păsări de pradă sau animale.

Degusul dăunează mirosurilor puternice, deci nu sunt așezate în bucătărie și nu fumează în interior. De asemenea, aproape de locuința animalelor, nu este permis să ascultați muzică tare și să le așezați în aceeași cameră cu câini și pisici, care pot începe să vâneze degus. Plantele otrăvitoare sunt, de asemenea, periculoase, de exemplu: dieffenbachia, feronia, rădăcină picantă, o frunză, calla, aralia, crin de palmier, sansiviera.

Contacte veveriță

Un animal prietenos nu se deranjează să fie ținut puțin în brațe, mângâindu-l și, în același timp, scoate sunete ronțăitoare. Cu toate acestea, cel mai bine este să-i oferi libertate de mișcare..

Important! Este strict interzis să apuci degusul de coadă - vei avea pielea în mâini, iar animalul se va ascunde și își va scoate coada.

Cu puțin timp și răbdare, nu va fi dificil să îmblânzi veverita chiliană și să predai comenzi simple. Principalul lucru este că rozătoarele sunt convinse de siguranța sa, pentru care la început este imposibil să faci zgomot și să faci mișcări bruște. În primul rând, animalul trebuie să se obișnuiască să ia mâncare din mâinile sale. În timp, o dispoziție neliniștită, curioasă și un intelect dezvoltat vor prevala și degusul va intra de bunăvoie în contact cu o persoană, va înțelege și se va supune.

Important! Studierea și imitarea sunetelor scoase de animal vă va permite să „comunicați” sau cel puțin să o înțelegeți.

Mersul împreună aduce animalul de companie mai aproape de proprietar, dacă acordați atenție următoarelor aspecte:

 1. Mergând degus prin camere după stabilirea unei relații de încredere pentru a evita situațiile stresante.
 2. Frecvența plimbărilor depinde de mărimea cuștii. Veverița chiliană are nevoie de spațiu pentru un stil de viață activ, altfel va începe să doară, să se ofilească și chiar să moară. În prezența unei cuști mari, mersul pe jos se desfășoară de mai multe ori pe săptămână.
Veveritele drăguțe ale lui Degu
Veveritele drăguțe ale lui Degu

Etanșeitatea este compensată de plimbări zilnice dacă se respectă următoarele reguli:

 1. Asigurați un control strict asupra mișcării degusului în camere. Un pericol grav îl constituie cablul electric, pe care animalul încearcă să îl roască.
 2. Ascundeți lucruri atractive pentru animal: o cameră, un telefon mobil, o telecomandă și articole similare. Acest lucru se aplică și bibliotecii de acasă, deoarece acești gurmanzi adoră hârtia, în special hârtia veche..
 3. Urmărește-ți întotdeauna pasul. Un rozător flexibil și agil, de dimensiuni mici, se mișcă rapid și imperceptibil, astfel încât există riscul de a călca pe el sau de a-l ciupi de o ușă, sertare de mobilier.
 4. Închideți ferestrele și ușile balconului.
 5. Nu vă lăsați animalul să urce prea sus. În ciuda labelor tenace și a instinctelor naturale, degusul cade uneori și nu întotdeauna cu succes.
 6. Un rozător curioz se blochează adesea în locuri dificile, încercând să exploreze potențiale ascunzișuri.
 7. Dacă mirosul proprietarului rămâne pe obiectele textile, fără a arunca o privire adecvată, riști să faci găuri..

Important! Animalul înfricoșat intră în panică atunci când strâng mâna pe care stă.

Veverițele chiliene îngrijite nu tolerează murdăria. Deoarece procedurile de apă sunt contraindicate pentru ele din cauza susceptibilității lor la răceli, o cușcă de nisip este plasată în cușcă, la care se adaugă puțin talc. Scăldatul cu nisip este benefic pentru sănătatea degusului prin degresarea stratului.

Este necesar să se mențină curățenia în locuința rozătoarelor după cum urmează: resturile de alimente umede sunt îndepărtate zilnic, precum și așternutul umed. Scaunul este îndepărtat o dată pe săptămână. Curățenia generală se face lunar. Pentru ca după această procedură animalul să nu simtă stres, așternutul este parțial schimbat pentru a menține mirosul obișnuit din cușcă..

Cum se hrănește degus?

La întocmirea unui meniu pentru un animal de companie cu coadă, ar trebui luate în considerare mai multe cerințe:

 • oferă hrană erbivoră pentru rozătoare de origine vegetală;
 • nu hrăniți legume, fructe și fructe de pădure cu un conținut ridicat de zahăr, pentru a evita diabetul;
 • în caz de dificultate în a compila o dietă pe cont propriu, utilizați furaje specializate pentru chinchilla sau cobai de la farmaciile și magazinele veterinare în care sunt prezente toate substanțele utile;
 • pentru a oferi animalului de companie în sezonul cald o cantitate suficientă de furaje suculente și iarbă proaspăt tăiată, iar iarna - fân de înaltă calitate. Aceste animale preferă lucernă, salată, trifoi, frunze de păpădie, salcie, tei, măr;
 • introduce noi tipuri de furaje treptat, în porții mici;
 • cumpărați în mod regulat amestecuri de cereale, care includ grâu, orz, mei, ovăz;
 • este permisă hrănirea degusului cu morcovi tăiați, pere, mere neîndulcite.
Consumul de proteine ​​Degu
Consumul de proteine ​​Degu

Pentru a îmblânzi proteina chiliană și, uneori, în viața de zi cu zi, puteți trata proteina cu semințe de dovleac sau de floarea-soarelui, boabe de porumb, arbuști, păducel, șolduri.

Interzis:

 • caise uscate, stafide, curmale;
 • fructe de padure si fructe prea coapte;
 • lactate;
 • carne si peste;
 • toată mâncarea „umană”.

Diurna este împărțită în 4-5 părți.

Cât trăiește o veveriță??

Degusii sălbatici nu trăiesc mai mult de patru ani, deoarece sunt adesea pradați de prădători.

În captivitate, animalele au șansa unei vieți mai lungi și mai confortabile, care depinde de persoană. Animale de companie care au:

 • îngrijire;
 • hrănire competentă;
 • hrană de calitate;
 • confort și siguranță;
 • sănătate din natură.

Combinarea acestor factori oferă posibilitatea dezvoltării cu succes a rozătoarelor în termen de 8-9 ani.. În ceea ce privește vârsta umană, animalul a trăit de peste un secol.

Degu veveriță în sălbăticie
Degu veveriță în sălbăticie

Creșterea veverițelor chiliene

Pentru reproducere, trebuie să începeți o familie de degus de la un bărbat și mai multe femele. Dacă masculul a fost invitat din exterior special pentru împerechere, animalele ar trebui să aibă posibilitatea să se obișnuiască unul cu celălalt, altfel crește probabilitatea unei situații de conflict.

Veverița chiliană atinge maturitatea sexuală la vârsta de un an și jumătate. De regulă, femela dă naștere la descendenți de două până la trei ori pe an. O așternut conține de la 6 la 12 pui. Pentru a menține sănătatea mamei și a obține descendenți puternici, se recomandă controlul frecvenței împerecherii, nepermițând mai mult de o sarcină pe an..

Important! Legăturile de familie duc la slăbirea imunității la animalele tinere și degenerarea rasei în viitor..

În primele două săptămâni, degusii nou-născuți sunt hrăniți de mamă, după care sunt transferați treptat în hrana pentru adulți timp de câteva săptămâni. Tinerii devin capabili de viață independentă în 5-6 săptămâni.

În cazul îngrijirii competente, oferind degusului tot ce au nevoie și îngrijire îngrijitoare, animalele vor prinde rădăcini bine acasă. Nu vor cauza probleme și nu vor depune mult efort, timp și bani. Drept urmare, veți avea un prieten loial strălucitor, pozitiv, de neînlocuit..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Proteina dvs. Degu: îngrijire și întreținere