Cum se determină sexul hamsterilor dzungari și sirieni acasă

Atunci când achiziționează un rozător mic, noul proprietar de multe ori nu are nicio idee despre cum să stabilească sexul hamsterului. Acest aspect este deosebit de important dacă intenționați să cumpărați mai multe animale simultan. Cu o examinare greșită, există un risc ridicat de incidente cu o sarcină neplanificată sau împerechere a persoanelor de același sex. Nu trebuie să vă bazați pe opinia asistenților de vânzări dintr-un magazin de animale de companie, deoarece mulți dintre ei nu au o educație veterinară și pot profita de lipsa de experiență a cumpărătorului pentru a vinde animalele cu siguranță. De aceea este recomandat să vă familiarizați în prealabil cu principalele trăsături distinctive ale femelelor și bărbaților. În acest număr, rasa nu joacă niciun rol, anumite diferențe sunt caracteristice atât pentru hamsterii dzungari, cât și pentru cei sirieni.

1 Pregătirea pentru inspecție

Hamsterii sunt prada prădătorilor, prin urmare, prin natura lor, sunt foarte timizi. Când se găsesc în condiții incomode, încearcă să se apere manifestând agresivitate. Dacă inspecția se efectuează inept și incorect, există un mare risc ca animalul să înceapă să muște și să scape din mâini. Aceasta este o reacție normală la o situație stresantă și periculoasă..

Pentru a evita rănirea și a nu speria animalul, trebuie să cunoașteți regulile de bază de inspecție:

 1. 1. Animalul trebuie să fie calm, de preferință pe jumătate adormit. Dacă este prea activ, anxios sau agitat, cel mai bine este să amânați examenul pentru data viitoare..
 2. 2. Înainte de procedură, trebuie să vă spălați pe mâini pentru a îndepărta mirosurile străine. Dacă aroma din mâini interesează animalul și i se pare apetisant, el poate mușca degetul.
 3. 3. Înainte de a lua hamsterul în brațe, trebuie să te mângâi, să-l mângâi, să îi vorbești în liniște și calm, să-l tratezi cu deliciul tău preferat.
 4. 4. În timpul examinării, rozătoarea nu trebuie întoarsă cu capul în jos: va fi foarte înspăimântat și va arăta cu siguranță agresivitate. De asemenea, este interzis să stoarceți prea mult hamsterul: oasele sale sunt atât de fragile încât pot fi sparte.

Când este selectat momentul potrivit pentru inspecție, trebuie să luați animalul în mâna stângă, încorporând un index închis și un deget mare într-un inel. Partea inferioară a corpului animalului va atârna în jos, iar capul cu picioarele din față va rămâne în partea de sus. Dacă este necesar, puteți susține rozătoarea de jos cu degetul mic și degetul inelar sau cu palma mâinii libere. O fixare similară în poziție verticală, prezentată în fotografia de mai jos, este cea mai confortabilă pentru un animal temător..

De asemenea, puteți determina sexul unui hamster în acest fel:

 1. 1. Așezați animalul de companie în palma stângă.
 2. 2. Cu indexul și degetul mare al mâinii drepte, apucați ușor pliul pielii de la baza gâtului între omoplați.
 3. 3. Întoarceți-vă pe spate și începeți inspecția, așa cum se arată în fotografia de mai jos.

Această metodă este mai potrivită pentru crescătorii experimentați care pot verifica rapid. Dacă păstrați rozătoarea în această poziție pentru o lungă perioadă de timp, cu siguranță va începe să se elibereze și să muște. Pentru a evita un accident, este recomandabil să inspectați ceva moale, cum ar fi un prosop tery, la o înălțime mică. Dacă animalul se eliberează accidental de mâini, nu se va putea răni atunci când cade, aterizând pe o suprafață moale.

2 Cum se determină sexul unui hamster?

Este posibil să se determine sexul unui hamster prin aceleași semne, indiferent de rasa rozătoarelor..

Diferențele de sex sunt clar vizibile la persoanele mature sexual cu vârste cuprinse între 30 și 35 de zile. Distingerea unui băiat de o fată la o vârstă mai mică este extrem de problematică, deoarece organele genitale la bebeluși nu sunt complet dezvoltate și, prin urmare, sunt slab exprimate. Se recomandă păstrarea hamsterilor în cuști separate în acest stadiu, pentru a evita descendenții neplanificați. Dacă este nevoie urgentă de a determina sexul rozătoarelor (de exemplu, atunci când cumpărați un hamster la un magazin de animale de companie), puteți încerca să faceți acest lucru în următoarele moduri:

 1. 1. Examinează cu atenție fundul animalului. Acolo puteți vedea două mici cercuri roz cu marginile ușor ridicate. Așa arată anusul și tractul urinar. La băieți, distanța dintre găuri este puțin mai mare decât la fete (la fete se pare că ar exista un singur cerc).
 2. 2. Examinați abdomenul: la fete, puteți găsi cosuri mici, situate simetric - acestea nu sunt încă mameloane formate.

Distanța dintre anus și organele genitale la băieți este de două ori mai mare decât la fete

Dacă hamsterul are mai mult de patru săptămâni, nu va fi dificil să distingi sexul acasă. Pentru a face acest lucru, trebuie să acordați atenție comportamentului animalului și să vă familiarizați cu principalele caracteristici sexuale ale femelelor și masculilor..

2.1 Dimensiune și caracter

Femelele sunt mai active, mai mobile și mai energice: pot alerga zile întregi într-o roată instalată într-o cușcă, se pot deplasa rapid de la mână la mână în timp ce se joacă cu proprietarul. Bărbații au o dispoziție mai liniștită: în cea mai mare parte stau, dorm sau își roșesc delicatețea preferată. În ciuda unui stil de viață atât de activ, fetele sunt încă mult mai mari decât partenerii lor. Creșterea rapidă în greutate și creșterea volumului indică sarcina femeii.

Este demn de remarcat faptul că fetele de hamster sirian nu se pot înțelege într-o singură cușcă: se confruntă constant și chiar luptă. Bărbații găsesc calm o limbă comună și pot trăi într-un teritoriu comun toată viața..

Masculul poate fi recunoscut și prin haina: haina lui este mai groasă decât cea a femelei. Fetele dzungare se disting printr-un fund mare și rotunjit, în timp ce în partenerii lor are o formă mai ascuțită și rămâne în sus. Astfel de diferențe sunt foarte vizibile atunci când mai mulți hamsteri sunt în cușcă simultan și este posibil să le comparați între ei..

2.2 Caracteristici sexuale

Puteți afla cu exactitate sexul hamsterului examinând organele genitale. La bărbații adulți, testiculele convexe în formă de migdale sunt clar vizibile în perineu. Există cazuri rare când testiculele rămân în cavitatea abdominală și nu pot fi văzute. Această boală se numește criptorhidie. De aceea este posibil să se determine sexul unui hamster numai cu ajutorul unei examinări cuprinzătoare - conform mai multor semne.

La hamsterii masculi pitici, pe burtă lângă deschiderea urinară, puteți vedea o pată umedă ușor gălbuie - aceasta este o glandă mirositoare specială cu care animalul își marchează teritoriul. Femelele nu au o astfel de placă fără păr..

Gaura din mijlocul abdomenului la hamsterii pitici este o glandă specială care este prezentă doar la masculi..

Acum ar trebui să acordați atenție zonei dintre anus și uretra:

 1. 1. La băieții dzungari decalajul este de la 5 la 10 mm, la sirian - 10-15 mm. Zona dintre găuri este acoperită cu lână.
 2. 2. La femele, distanța este la jumătate și nu există păr între anus și organele genitale, formând un „punct chel” caracteristic.

  Localizarea organelor genitale atât la bărbați, cât și la femei va ajuta la determinarea exactă a genului

Etapa finală a examinării este examinarea abdomenului. La masculi este complet acoperit cu păr, iar la femele puteți vedea 3 perechi de sfarcuri, care sunt dispuse simetric în 2 rânduri.

Cumpărarea simultană a unei perechi de hamsteri este o ocazie excelentă de a crea condiții confortabile, astfel încât animalul de companie să nu se plictisească singur. Trebuie amintit că hamsterii sirieni nu le place să-și împartă teritoriul cu cineva, iar hamsterii dzungari se simt foarte bine. Determinarea la timp a sexului va ajuta la evitarea incidentelor cu împerechere cu animale de același sex și la prevenirea descendenților nedoriti.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se determină sexul hamsterilor dzungari și sirieni acasă