Cum este sarcina la chinchilla

Sarcina chinchilelor este o perioadă palpitantă și stresantă, care culminează cu apariția puiilor neajutorați. Îngrijirea adecvată este esențială pentru ca o mamă să aibă grijă de descendenții ei. Hrănirea corectă a unei chinchile gravide și monitorizarea stării acesteia sunt două dintre cele mai importante aspecte.

Cum merge procesul de gestație, care este durata sarcinii și ce surprize vă pot aștepta, vom vorbi mai jos.

Simptomele și primele semne ale sarcinii la chinchilla

Chinchilele nu „merg pe cont propriu”, deci nu pot rămâne însărcinate fără știrea proprietarului. O excepție este rezidența perechilor de chinchilla de sex opus în aceeași casă. În acest caz, animalele de companie se pot împerechea oricând după apariția căldurii sexuale.

Nu orice împerechere duce la sarcină. Dacă așteptați în mod deliberat copii, atunci ar trebui să monitorizați primele semne ale sarcinii:

 • Creștere în greutate - viitoarea mamă trebuie cântărită în fiecare săptămână. Creșterea în greutate pe fundalul unei diete obișnuite va indica sarcina.
 • Umflarea glandelor mamare - la femelele însărcinate cu chinchilla, chiar și în stadiile incipiente, mameloanele cresc. În plus, pielea mameloanelor devine sensibil roz în stadiile incipiente..
 • Schimbarea stării de spirit - la fel ca femeile, chinchilele gravide sunt afectate de hormoni. Pe fondul restructurării corpului, animalul de companie poate să nu se comporte ca de obicei - să devină mai activ sau pasiv, să înceapă să facă provizii, să nu manifeste niciun interes față de proprietar etc..

Dacă nu aveți experiență în reproducerea chinchilelor, este mai bine să contactați medicul veterinar pentru a diagnostica sarcina. Cu ajutorul unor echipamente speciale, sarcina poate fi determinată de la 10-16 zile. Pe lângă confirmarea faptului de sarcină, puteți primi sfaturi cu privire la îngrijire de la medicul veterinar.

Sarcina timpurie și consecințele acesteia

Statistic, o chinchilla ajunge la pubertate la vârsta de 7-8 luni. Unii indivizi, în special femele, se pot matura mai devreme. În medicina veterinară, s-a stabilit că ipotetic, o femeie poate rămâne însărcinată la vârsta de 4-5,5 luni. Pentru a preveni sarcina timpurie, chinchilele de diferite sexe sunt păstrate în cuști diferite de la 4 la 7,5 luni.

Important! Cu o coabitare pe termen lung a așternutului, frații și surorile se pot împerechea. Femelele poartă cu succes descendenți și deseori dau naștere unor pui sănătoși din punct de vedere vizual. Cu toate acestea, consangvinizarea este o practică distructivă care duce la mutații genetice..

Conform recomandărilor general acceptate, femelele nu au voie să se împerecheze până la vârsta de 8-9 luni. Crescătorii profesioniști cred că este mai bine să așteptați până când femela are un an. Până la aproximativ această vârstă, chinchila continuă să crească, iar sarcina poate duce la întreruperea dezvoltării.

Sarcina timpurie este în detrimentul corpului femeii:

 • Durata medie de viață a chinchilelor este de 17 ani, dar statisticile arată că femelele, introduse timpuriu în reproducere, trăiesc cu greu până la vârsta de 10 ani.
 • Sarcina timpurie crește riscul resorbției, decesului intrauterin și excrementelor moarte.
 • Sarcina înainte de vârsta de 7 luni se încheie adesea cu travaliu dificil, care este însoțit de sângerări și amenință viața femeii.

Notă! Sarcina târzie la chinchilla nu este mai puțin periculoasă decât sarcina timpurie. Experții recomandă îndepărtarea animalelor cu vârsta peste 10 ani din activitățile de reproducere..

Caracteristicile primei sarcini la chinchilla

Vânătoarea sexuală de chinchilla depinde de anotimpul anului. De obicei, chinchilele ajung în căldură din noiembrie până în mai. Ciclul de scurgere poate varia de la 25 la 50 de zile. Durata estrului este de 3-4 zile. Timpul optim pentru concepție este de 2-3 zile de est. După debutul sarcinii, femela se calmează și nu mai intră într-o stare de căldură sexuală.

Perioada medie de gestație este de 111 zile. Odată cu evoluția normală a gestației, femeia însărcinată se înțelege bine cu alte chinchille, indiferent de sex.

Caracteristicile primei sarcini la chinchilla sunt:

 • Cu un risc ridicat de perturbări hormonale și stres, femeia devine iritabilă, nu doarme bine și își pierde pofta de mâncare. În acest caz, chinchila trebuie mutată într-o cușcă separată..
 • O schimbare bruscă a poftei de mâncare - animalul de companie poate refuza să mănânce din cauza toxicozei sau a stării de sănătate precare. Opțiunea opusă este, de asemenea, posibilă - femela începe să mănânce mai mult.

Notă! În timpul sarcinii, în special prima, este foarte descurajat să simțiți și să palpați burtica femelei. Chiar dacă sunteți foarte atenți, riscul de deteriorare a fructelor este prea grav..

Resorbția sarcinii la chinchilla

Resorbția sarcinii la chinchilla este o metodă naturală de a scăpa de embrioni. Mecanismul și cauzele nu au fost încă studiate, dar sunt cunoscute unele fapte:

 • Corpul viitoarei mame poate scăpa de tot sau doar de o parte din făt.
 • Embrionul moare, după care este absorbit sau mumificat. În primul caz, nu există consecințe, în al doilea, embrionul mumificat este expulzat la naștere.
 • Resorbția este unul dintre mecanismele naturale de evitare a inflamației în cazul morții fetale intrauterine.

Există mai multe motive care cresc probabilitatea resorbției embrionilor:

 • Sarcina timpurie.
 • Îngrijire sau hrănire slabă - corpul scapă de embrioni pentru a conserva resursele.
 • Predispoziție genetică - dacă femela are tendința la naștere dificilă sau deces în timpul nașterii bebelușilor.
 • Sarcină multiplă - dacă o femeie poartă 10 sau mai mulți embrioni, corpul poate reduce sarcina prin resorbția mai multor embrioni.

Deoarece fenomenul resorbției sarcinii nu a fost studiat cu atenție, nu există metode care să o prevină. Mai mult, medicii veterinari recomandă să nu interfereze cu procesul de gestație, chiar dacă există o amenințare de avort spontan. Întreținerea artificială a sarcinii, dacă corpul chinchilla nu este pregătit pentru aceasta, poate afecta negativ sănătatea și severitatea nașterii.

Durata sarcinii

Durata sarcinii la chinchilla este de 111 zile. Nașterea poate avea loc mai devreme sau mai târziu de data scadenței.

Modificarea perioadei de gestație poate depinde de:

 • Calitatea îngrijirii și hrănirii.
 • Ereditate.
 • Boli cronice sau latente.
 • Factori externi - temperatura aerului, presiunea atmosferică, sezon.

Puii sunt considerați pe termen lung, dacă s-au născut cu cel puțin 1,5-2 săptămâni înainte de data scadenței. Riscul de deces la naștere cu 2 săptămâni mai devreme este de 10-30%.

Puii nu sunt considerați transportați, care s-au născut cu 1,5-2 săptămâni mai târziu decât data scadenței. Cu sarcina prelungită, riscul de complicații la naștere crește brusc, deoarece craniul copiilor devine mai greu.

Comportamentul chinchilelor în timpul sarcinii

Comportamentul chinchilelor în timpul sarcinii depinde în mod direct de temperamentul și starea de sănătate. Dacă femela este tânără, atunci sarcina este normală, comportamentul se schimbă numai în ajunul nașterii.

Notă! Dacă o chinchilla poartă 2-4 pui, primește o dietă echilibrată și trăiește într-un mediu confortabil, sarcina poate trece neobservată până la 55-60 de zile.

Schimbările bruște de comportament pot indica:

 • Modificările hormonale sunt temporare și nu durează mai mult de 3-4 zile.
 • Stres sau disconfort - în acest caz, se observă iritații, depresie și oboseală cronică. Femela încearcă în mod constant să construiască un adăpost sau se ascunde în colțul îndepărtat al cuștii.

Important! Stresul la o chinchilla gravidă este un risc mare. Dacă femela nu se poate odihni complet, corpul nu poate face față fizic sarcinii de muncă..

Din experiența proprietarilor, se pot distinge următoarele metamorfoze comportamentale comune:

 • Femela începe nu numai să mănânce mai mult, ci și face activ rezerve, chiar dacă nu a fost înclinată mai devreme spre un astfel de comportament.
 • Femelele prietenoase, ieșite, pot deveni teritoriale și chiar pot începe etichetarea.
 • Femelele independente devin mai sociabile și chiar intruzive.

Experții sfătuiesc să fiți calmi cu privire la schimbările în comportamentul chinchilelor gravide, dacă nu observați simptome alarmante. Încearcă să nu impui comunicarea și atenția viitoarei mame, dar răspunde de bunăvoie la inițiativa ei.

Creșterea în greutate în timpul sarcinii

În timpul sarcinii normale, greutatea femelei crește treptat. Creșterea în greutate se datorează producerii de sânge și lichide suplimentare, creșterii embrionilor și acumulării unui strat protector de grăsime în regiunea peritoneală a mamei..

Norma pentru creșterea în greutate în timpul sarcinii la o chinchilla este de 25-30 de grame. pe luna. În ultima lună, intervalul poate fi de 30-50 gr. Creșterea în greutate normală, treptată, este un semn al unei sarcini sănătoase..

Complicații posibile în timpul sarcinii

Dacă femela este sănătoasă în timpul fertilizării, în teorie, sarcina ar trebui să continue fără complicații. Probleme temporare pot apărea dacă femela nu primește mâncarea necesară, deoarece proprietarul nu își dă seama că animalul său de companie este însărcinat. Alte posibile complicații pot fi legate de calitatea îngrijirii și de mediu:

 • Avort. Cel mai adesea declanșat de probleme ale sistemului cardiovascular sau de așa-numitul conflict sanguin. Avortul spontan poate apărea în orice stadiu al sarcinii. Un grup special de risc include femeile care nu primesc nutriție adecvată. Stresul sever sau prelungit poate declanșa, de asemenea, un avort spontan. Leziunile, luptele, săriturile, căderile pot duce la avort spontan. Dacă femela are un avort spontan, mănâncă embrionii prematuri și placenta. Destul de des, urme de sânge (pete) se găsesc în celulă.

 • Deficitul de calciu. Cu o lipsă de calciu la femeie, calitatea stratului, ghearele se deteriorează și pot fi observate probleme dentare. Embrionii suferă foarte mult. La pui, scheletul și organele interne nu se dezvoltă corect, ceea ce poate duce la moartea intrauterină sau la nașterea descendenților cu defecte fizice.
 • Re-sarcina imediat după naștere. Datorită caracteristicilor fiziologice, o chinchilla feminină poate intra într-o stare de căldură sexuală în 36 de ore imediat după naștere. Sarcina repetată în timpul alăptării copiilor nou-născuți poate duce la moartea femelei și a puiilor.

Îngrijirea unei femei însărcinate

Îngrijirea unei femei însărcinate înseamnă asigurarea confortului și siguranței viitoarei mame, pregătirea cuibului și a cuștilor pentru apariția copiilor.

Nu vă faceți griji dacă nu puteți identifica sarcina devreme, când femela este „rotundă”, veți avea suficient timp să vă pregătiți.

 • Dotați cușca. La sfârșitul sarcinii, odihna este extrem de importantă pentru chinchila..
 • Asigurați-vă că tânărul nu poate scăpa prin golurile dintre ramuri. Scoateți etajele superioare și toate structurile suspendate din cușcă, astfel încât bebelușii care încep să părăsească cuibul să nu fie răniți dacă cad.
 • Baia de praf poate fi păstrată în cușcă până în ziua nașterii. De îndată ce bebelușii se nasc, acesta trebuie îndepărtat. În ultimele 1-2 săptămâni de sarcină și după naștere, niciun animal străin nu trebuie să intre în cușca femelei.
 • O burtă mărită semnificativ poate face dificilă chinchilei să depășească obstacolele, să urce la etajele superioare etc. De îndată ce observați că femela a devenit neîndemânatică, este necesar să scoateți toate accesoriile inutile din cușcă și să așezați cuibul în ea. Cu 2-3 zile înainte de naștere, dacă nu aveți un băutor special, înlocuiți vasul adânc cu o farfurioară.

Important! Nu luați și nu ridicați niciodată o chinchilla gravidă de coadă, cu o garanție de aproape 100%, astfel de acțiuni vor duce la avort spontan.

Hrănirea unei chinchille gravide

Pentru purtarea normală, hrănirea echilibrată a unei chinchile gravide este extrem de importantă. Consecințele hrănirii necorespunzătoare pot să nu fie detectate imediat, dar când puii au 2-3 luni.

Sfat! Mulți medici veterinari recomandă administrarea de suplimente probiotice de chinchilla gravide, acest lucru poate proteja viitoarea mamă de absorbția incompletă a alimentelor și de lipsa nutrienților..

Mulți proprietari, în special în timpul primei sarcini într-o chinchilla, sunt foarte îngrijorați și încearcă să îmbogățească dieta cât mai mult posibil.. Din păcate, această abordare este fundamental greșită, deoarece hipervitaminoza și un exces de minerale pot duce la tulburări de creștere intrauterină.. Dacă femeia câștigă prea mult exces de greutate, se garantează că acest lucru va duce la dificultăți la naștere..

Este extrem de important să nu supraalimentați chinchila și să excludeți din dietă legumele proaspete. Acestea pot duce la creșterea producției de gaze și balonarea peritoneului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum este sarcina la chinchilla