Cum nasc hamsterii

Hamster cu copiiProblemele legate de sarcină și nașterea unui hamster sunt îngrijorătoare pentru mulți proprietari ai acestor animale. Apariția descendenților este o perioadă responsabilă și interesantă în care femeia va avea nevoie de o îngrijire mai atentă. Prin urmare, fiecare proprietar de hamsteri ar trebui să se familiarizeze cu caracteristicile reproducerii, evoluția sarcinii și întreținerea mamei nou-născute și a puiilor..

Caracteristici de reproducere

Printre oameni, hamsterii sunt cunoscuți ca animale foarte prolifice, deși acest lucru este doar parțial adevărat. În captivitate, hamsterii se reproduc pe tot parcursul anului, dar în sălbăticie se supun instinctelor și reproduc descendenți doar primăvara și vara. În medie, o femelă naște de 2-4 ori pe an, în timp ce numărul puiilor într-o așternut variază foarte mult - de la 1 la 18, dar în medie 8 animale se nasc într-o așternut. Cuplu de hamsteriCapacitatea de reproducere a descendenților începe deja la vârsta de 1,5-2 luni, deși într-o perioadă atât de timpurie, sarcina poate să nu se încheie cu succes. Este optim să se împerecheze o femelă de la 4 luni și un mascul de la 3 luni. În același timp, masculul poate fi folosit ca producător până la vârsta de 10 luni..

Știați? Știați? Cea mai numeroasă descendență a unui hamster este o pui de 26 de pui, care a fost reprodusă de un hamster din familia american Miller în 1974.
Purtarea durează de la 15 la 22 de zile și a doua zi după apariția copiilor, hamsterul feminin este gata fiziologic pentru o nouă concepție. Ținând cont de speranța de viață în captivitate până la 3, maximum 4 ani, pot apărea complicații chiar și la vârsta de 1-1,5 ani în timpul sarcinii. Se știe că animalele nulipare trăiesc mai mult decât femelele care dau descendenți.

Cum nasc hamsterii

Nu fiecare proprietar reușește să contemple nașterea animalului său, deoarece în majoritatea cazurilor apariția descendenților are loc noaptea. În ciuda acestui fapt, merită să cunoașteți caracteristicile și semnele apariției copiilor, precum și posibilele complicații la femeie și procedura de acțiune într-o situație similară.Hamsterul hrănește hamsterul

Adevărate semne de abordare a travaliului și cursul lor

Puteți afla despre finalizarea iminentă a sarcinii prin următoarele semne:

 • animalul încetează să mai mănânce;
 • activitatea scade;
 • se deschide canalul nașterii.

Important! Dacă bebelușii se nasc foarte repede, este posibil ca hamsterul să nu aibă timp să străpungă vezica fetală și atunci puiul va muri. Femela mănâncă bebeluși morți, precum și slăbiți și chiar unii sănătoși. Un fenomen similar apare adesea în timpul primei sarcini..
Însăși nașterea unui puiet are loc destul de repede.. În funcție de tipul de hamster, dimensiunea acestuia și numărul de descendenți, nașterea poate dura de la 1 la 6 ore. Fiecare bebeluș apare cu un interval de 2-3 minute (la hamsterii sirieni) sau la 15-30 de minute (la o rasă dzungariană). În această perioadă, mami reușește să roască vezica fetală, să roasă prin cordonul ombilical, să mănânce placenta și să lingă bebelușul. În timpul nașterii, hamsterul se află într-o poziție așezată, aplecat peste stomac. Ea însăși ajută bebelușii să se nască cu dinții..Femelă cu pui

Ce trebuie să faceți, cum să ajutați un hamster să nască

Ca atare, asistența umană nu este necesară în timpul livrării unui hamster. Sarcina principală este de a oferi condiții confortabile viitoarei mame:

 1. Cu 1-3 zile înainte de naștere, trebuie să curățați și să spălați cușca (este mai bine să folosiți un etaj pentru o femeie însărcinată), înlocuiți umplutura, furnizați alimente care nu se strica.
 2. Este necesar să mențineți temperatura optimă (21-24 ° C) în cameră, evitați curenții de aer.
 3. Este recomandabil să așezați cușca cu viitoarea mamă într-un loc retras, liniștit și confortabil, unde nimic nu o va deranja.
 4. O femeie însărcinată și care alăptează nu trebuie înspăimântată, ridicată și atinsă din nou.
 5. Nu este strict permisă păstrarea unui bărbat și a unei femele în aceeași cușcă și nu numai pentru perioada de sarcină și hrănire, ci, în general, în orice moment! Este necesar să plasați animale de sex opus în cuști diferite imediat după împerechere.

Citește despre, ce ar trebui să fie o cușcă pentru un hamster și cum să-l echipăm corespunzător.

Acestea sunt principalele manipulări pe care trebuie să le faceți înainte de a naște. Dacă femela dă naștere în timpul zilei în prezența ta, poți doar să te uiți. Cu toate acestea, dacă există o mulțime de descendenți și femela nu poate face față, puteți încerca să vă ajutați: înfășurați ușor câțiva bebeluși cu un șervețel de hârtie pentru a îndepărta mucusul și vezica fetală, apoi tăiați cordonul ombilical ușor deasupra abdomenului și readuceți-l înapoi în cușcă la restul bebelușilor. Hamsteri nou-născuțiÎn niciun caz nu trebuie să interferați cu procesul dacă femela după naștere a început să mănânce descendenții. Maximul care se poate face în această situație este de a-i furniza hrană proteică. De obicei, după odihnă, femela începe să admită animalele în mameloane. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cușca trebuie așezată într-un loc întunecat, acoperită și, poate, într-un timp scurt, mama se va ocupa de descendenți.

Posibile complicații

Complicațiile pot apărea atât în ​​timpul nașterii, cât și după apariția descendenților:

 1. Toxicoza. Vine în ultimele zile înainte de naștere, femela cu puiet poate muri în timpul nașterii sau la scurt timp. Nu există terapie pentru această afecțiune..
 2. Moartea descendenților în pântece. Apare din cauza alimentației slabe, a infecției, a vârstei, a fiziologiei sau a geneticii. Dacă nu efectuați o operație de îndepărtare a uterului, femela va muri în curând de otrăvire cu sânge.
 3. Muncă prelungită. Ele apar din cauza vârstei de peste 12 luni (la femele, în timp, oasele pelvine își pierd elasticitatea), datorită dimensiunii mari a puiilor, mai ales dacă sunt puțini dintre ei în puiet. În acest caz, apar contracții neproductive - fătul nu trece prin oasele pelvine, chiar și cu contracții puternice și numeroase. În acest caz, este necesară o operație.
 4. Mastită. Boala glandelor mamare, apare la scurt timp după naștere și duce la lipsa lactației, a inflamației.
 5. Endometrita. Inflamația uterului, apare și la scurt timp după naștere, se manifestă prin scurgeri sângeroase, cu miros neplăcut, care durează mai mult de 3 zile.
Important! La animalele din rasa dzungariană, complicațiile din timpul nașterii apar mult mai des, în special în timpul traversării interspecifice. Motivul este fructul mare în raport cu mărimea femelei. În cazurile severe, femela poate muri.

Îngrijirea hamsterului după naștere

La fel ca orice mamă proaspătă, un hamster are nevoie de îngrijire și atenție specială după o muncă grea depusă. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să o păstrezi liniștită, calmă și bine hrănită, astfel încât să se poată recupera și să aibă grijă de puii ei în mod normal..Hamster după naștere

Pace și liniște

Dacă înainte de naștere ați pregătit în mod corespunzător locul pentru cușcă (un colț retras, liniștit, umbrit), nu ar trebui să schimbați nimic, lăsați gustul cu descendenții să rămână acolo 2-3 săptămâni. În acest moment, nu deranjați animalul de companie, încercați să luați hamsterii în brațe și deranjați animalele în toate modurile posibile. Acest lucru poate fi plin de refuzul femelei de a hrăni puii sau, în general, de canibalism. Altor animale de companie nu ar trebui să li se permită să se apropie de cușcă și să deranjeze hamsterii.

Vă sfătuim să citiți caracteristici de reproducere a hamsterilor dzungari.

Ce să hrănești

Când transportă, naște și hrănește puietul, hamsterul își pierde până la 1/3 din greutatea sa, chiar dacă dieta sa este completă și echilibrată, prin urmare, sarcina pentru animal este un proces destul de consumator de energie și epuizant. În același timp, la animalele de companie în vârstă, recuperarea este mai gravă. Prin urmare, este foarte important să susțineți corpul femeii cu o dietă echilibrată și variată..Hamster după naștereFemela poate manifesta interes pentru mâncare deja la o jumătate de oră după nașterea copiilor. La nașterea prelungită, atunci când bebelușii apar la intervale lungi de timp (nu trebuie confundat cu nașteri prelungite, dificile!), Hamsterul poate chiar să se odihnească și să mănânce între aspectul animalelor. Hrănirea în perioada postpartum este diferită de cea a animalelor care nu sunt însărcinate. Porțiunile trebuie mărite cu 100%, conținutul de proteine ​​nu trebuie să fie mai mic de 20%, iar conținutul de grăsime nu trebuie să fie mai mic de 10%. Împreună cu amestecurile de cereale, ar trebui să includeți cu siguranță în dietă furaje suculente din lista celor permise:

 • verdeață (mărar, pătrunjel, salată, urzică și frunze de păpădie)
 • legume (dovlecei, dovleac, castraveți și roșii, varză etc.);
 • fructe și fructe de pădure (căpșuni, zmeură, pere, mere, piersici și caise etc.).
Asigurați-vă că dați de trei ori pe săptămână un ou fiert, piept de pui fiert, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi. Femela trebuie să aibă acces constant la apă potabilă proaspătă..

afla, ce să-ți hrănești hamsterul, și merită să îi dai varză de hamster și banane.

Când să ridici hamsteri de la mama

Hamsterii se nasc absolut neajutorați: sunt orbi, surzi, lipsiți complet de păr și roșu, pentru o orientare minimă în spațiu și găsirea mamei, bebelușii au un simț al mirosului ușor dezvoltat. În general, sunt complet dependenți de mama lor și sunt foarte vulnerabili - până la 10 zile fără mamă, hamsterii mici nu vor supraviețui!Hamster cu hamsteriUnele caracteristici de dezvoltare:

 • în ziua a 5-a apare prima lână;
 • la varsta de o saptamana, bebelusii incep sa guste alimente solide;
 • în ziua a 14-a, ochii încep să se deschidă;
 • în zilele 20-21, alăptarea se încheie complet, iar bebelușii trec la o alimentație independentă.
Știați? La naștere, greutatea unui copil de hamster nu depășește 2 g, iar dimensiunea sa este de doar 10-15 mm!
În această perioadă, pot fi luate de la mamă și așezate în cuști separate. Perioada maximă până la care animalele pot fi ținute împreună este de 5 săptămâni. Este foarte periculos să ții animalele de companie împreună mai mult timp, deoarece, prin natura lor, sunt singuri și sunt foarte gelosi pe teritoriul lor.Hamsteri vechi de opt zile

Astfel, apariția descendenților la hamsteri este un proces destul de interesant, dar extrem de responsabil. Creșterea animalelor de companie nu trebuie permisă la întâmplare, deoarece sarcina și nașterea femeilor sunt o sarcină dificilă. Prin urmare, nașterea hamsterilor mici trebuie abordată în mod responsabil, respectați intervalele dintre sarcini, oferiți femelei posibilitatea de a-și reveni complet și asigurați animalului său de companie condiții confortabile cât mai mult posibil, astfel încât viața ei și a bebelușilor săi să fie în siguranță!

Video: Ce să faci dacă hamsterul a născut

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum nasc hamsterii