Unde și cum trăiesc șobolanii pasyuk?

Şobolan

În acest articol, vă voi spune despre caracteristicile șobolanilor pasuk obișnuiți: caracteristicile lor, locul în care trăiesc și caracteristicile nutriționale. Veți afla fapte interesante despre rozătoare și beneficiile și daunele acestora pentru oameni.

Caracteristicile generale ale șobolanului Pasyuk

Pasiuk printre reprezentanții șoarecilor se disting prin cei mai mari parametri. Ajung la 28 de centimetri. Lungimea cozii nu este inclusă. Masa nu depășește jumătate de kilogram. Există exemple cunoscute când șobolanii cântăreau 1 kilogram.

Rozătoare tinere de culoare gri, fără amestecuri de alte culori. Persoanele mai în vârstă au marcaje cafenii și maro. Negrul Pasyuk și alte culori sunt rare. Rozătoarele se așează în imediata apropiere a habitatelor umane. Dieta lor este risipa de alimente.

Rozătoarele acordă principala lor preferință mâncării din carne. Pot petrece câteva zile fără hrană, dar au mare nevoie de apă.

Rozătoarele se reproduc în natură în principal vara. Când trăiesc în clădiri, aduc descendenți pe tot parcursul anului. Maturitatea sexuală a femelelor începe încă din 3 luni, dar acestea încep să poarte în mod activ descendenți mai aproape de un an.

Speranța medie de viață este de 3 ani.

În condiții naturale, dimensiunea populației este foarte stabilă. În condițiile megalopolurilor, experții observă o fluctuație accentuată a numărului de rozătoare.

Șobolanul Pasyuk este un șobolan gri obișnuit.
Șobolanul Pasyuk este un șobolan gri obișnuit.

Istoria originii speciei

Șobolanii au apărut acum mai bine de 12 mii de ani. Inițial, teritoriul reședinței lor era o zonă mică în estul Asiei. Pe măsură ce clima s-a schimbat, habitatul lor s-a extins: au apărut în Altai, în Primorye, ocupând o parte din Transbaikalia, regiunile sudice ale Chinei. Pe navele cu primii navigatori, rozătoarele au apărut în Europa, Australia, Africa, America. Mai târziu ne-am stabilit în toate regiunile cele mai potrivite pentru ele în funcție de condiții. Până în prezent, nu există Pasyukov doar în Arctica.

Pasyukov mai este numit norvegian (Rattus norvegicus). Acest nume le-a fost dat pentru prima dată de către naturalistul John Berkenhout la începutul secolului al XVIII-lea. El a decis că rozătoarele către țărmurile englezești de pe navele navigatorilor norvegieni. Conform datelor istorice, în Norvegia nu existau rozătoare în acel moment..

Habitat animal

Astăzi, pasuka sunt comune în toată lumea. Se găsește în sălbăticie, precum și în habitatele umane. În condiții naturale, pentru cuiburi sunt alese buturugi, lemn de drift, locuințe în ruină ale altor animale. În mediile urbane, ei preferă depozitele de deșeuri, haldele de gunoi, subsolurile și canalizarea.

Rozătoarele sunt nocturne. Activitatea lor se încadrează între orele 19:00 și 08:00. Vârful activității are loc la ora 10. În timpul zilei, acestea ies la suprafață numai în caz de nevoie urgentă.

Pasyuk sunt rozătoare omnivore. În natură, hrana lor constă din cereale, legume, fructe, ouă, carne de pui, pește și fructe de mare. Rozătoarele mici, insectele și chiar fecalele sunt folosite ca alimente..

Pasyuki sunt omnivori. Vor mânca orice vor găsi
Pasyuki sunt omnivori. Vor mânca orice vor găsi

Șobolanii care trăiesc în vecinătatea oamenilor se hrănesc cu resturi și recolte alimentare umane. Cărțile, hârtia, firele electrice sunt folosite ca alimente.

Când se hrănește pentru hrană, Pasyuk pătrunde în găuri de mărimea capului.

Reproducere

Șobolanii sunt cei mai numeroși rozători. Acest lucru se datorează ratei ridicate de reproducere a acestora. Capacitatea de a avea descendenți în condiții favorabile rămâne la femele pe tot parcursul anului. În mediul lor natural, împerecherea are loc în principal primăvara și vara. În frig extrem, activitatea sexuală scade.

Șobolanii ating maturitatea sexuală încă de la vârsta de 3 luni. Femelele curg la fiecare 4-5 zile conform unui program clar. Se oprește numai în timpul sarcinii..

Sarcina femeii durează de la 18 la 24 de zile. Într-o așternut, apar 8 până la 15 pui. Șobolanii se nasc cheli, orbi și surzi. După o săptămână, ochii și urechile lor se deschid. Încep viața independentă după 30 de zile..

Femela este pregătită pentru concepție repetată în decurs de 18 ore de la eliberarea sarcinii.

Menopauza apare între aproximativ 18-24 de luni. În acest moment, ciclul devine instabil, dispare periodic, fertilitatea scade. În cele din urmă, căldura se oprește. În timpul menopauzei, femeia poate suferi și ea, dar sarcina este adesea mai complicată.

O femelă de șobolan este pregătită pentru fertilizare în decurs de 18 ore după naștere
O femelă de șobolan este pregătită pentru fertilizare în decurs de 18 ore după naștere

Creșterea și creșterea animalelor sunt afectate de:

 • exterminarea de către prădătorii naturali;
 • propria agresiune și canibalism;
 • subdezvoltarea descendenților și dependența de femeie;
 • boli infecțioase.

Beneficii și daune pentru oameni

Astăzi, Pasyuk sunt cele mai frecvente rozătoare. Numărul lor mare este direct legat de beneficiile și daunele aduse oamenilor. Rozătoarele provoacă daune ireparabile agriculturii.

 1. Răspândirea recoltei. Șobolanii mănâncă și duc în găurile lor recolta de cereale, leguminoase, fasole din hambare mari și grădini private, roade legume și fructe. Iarna, rădăcinile răsadurilor tinere sunt grav afectate.
 2. Deteriorarea instrumentelor agricole. Rozătoarele strică în mod activ pungile, cutiile din lemn și alte echipamente.
 3. Deteriorarea clădirilor. Expunerea la șobolani afectează negativ clădirile agricole. Șobolanii roiesc pereții magaziilor, hambarelor, strică cablurile electrice.
 4. Atac asupra animalelor de companie. Nu este neobișnuit ca șobolanii să atace animalele de companie. Contribuie la răspândirea rabiei și a altor boli infecțioase.
Pasiuk strică culturile, atacă animalele domestice și răspândește boli periculoase
Pasiuk strică culturile, atacă animalele domestice și răspândește boli periculoase

În ciuda prejudiciului rozătoarelor, se remarcă și beneficiile acestora. Acestea sunt utilizate în mod activ pentru experimente în medicină și industria farmaceutică..

Există cazuri când șobolanii au fost folosiți pentru a căuta minele și minele terestre. Această direcție de utilizare a rozătoarelor este asociată cu simțul acut al mirosului, inteligența, activitatea.

Fapte interesante

Fapte interesante despre rozătoarele cenușii sunt legate de caracteristicile fiziologice, distribuția și habitatul lor.

 1. Mobilitate. Într-o perioadă de pericol, dezvoltă o viteză de până la 10 km / h, sunt capabili să sară pe distanțe de metru și, de asemenea, urcă peste obstacole înalte de până la 80 de centimetri.
 2. Abilități de înotător. Șobolanii sunt înotători duri. Există cazuri în care rozătoarele au rămas în apă timp de trei zile.
 3. Gândire abstractă. Pasyuk are o mentalitate abstractă care le permite să evite momelile otrăvitoare.
 4. Rezistent la temperaturi extreme și radiații. Șobolanii suportă o scădere a temperaturii până la -45 ° C și o creștere de până la + 55 ° C. Rezistent la radiații 300 roentgens / oră.
 5. Sociabilitate. Dăunătorii trăiesc în colonii. O femelă naște 2 până la 20 de pui. Colonia ajunge la câteva mii.
 6. Prevalenta. Numărul rozătoarelor cenușii de pe pământ depășește populația umană de aproape 2 ori.
 7. Utilizare în medicină. Experimentele de laborator sunt efectuate pe rozătoare. Firele de coadă de rozătoare sunt extrem de durabile. Sunt utilizate în operații oftalmice.
Datorită șobolanilor, umanitatea descoperă noi droguri și droguri
Datorită șobolanilor, umanitatea descoperă noi droguri și droguri

Caracteristici de reproducere

Pasyuk este ușor de îmblânzit. Sunt crescuți activ pentru cercetare și întreținere ca animale de companie..

Prin reproducere selectivă, șobolani albini, specii transgenice.

Reprezentanții selecției de laborator devin animale de companie ale colțurilor de locuit.

Ca animal de companie la șobolanii decorativi, există:

 • curăţenie;
 • îngrijire fără pretenții;
 • omnivor;
 • lipsa mirosului;
 • caracter calm.

Dintre neajunsuri, se remarcă socialitatea. Șobolanii care trăiesc singuri sunt ușor deprimați..

Există cluburi și societăți pentru protecția păstorilor, precum și cei care ajută la sfaturi cu privire la reproducerea și alăptarea șobolanilor sălbatici acasă..

Pasuk-urile sălbatice sunt mai greu de adaptat la condițiile cuștii. La bărbați, apariția concurenților duce la agresiune. Pasyuk, mai ales la început, nu tolerează curățarea coliviei și alte proceduri.

Șobolanii Pasyuk sunt cei mai răspândiți și numeroși rozători. Au cucerit teritorii mari datorită dispoziției și fertilității lor nepretențioase. Din ce în ce mai mult, hibrizii Pasyuk și persoanele decorative sunt găsiți ca animale de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde și cum trăiesc șobolanii pasyuk?