Întreținerea corectă a hamsterilor dzungari și a obiceiurilor lor de hrănire

Întreținerea corectă a hamsterilor dzungari și a obiceiurilor lor de hrănire

În articol, vă sugerez să vă familiarizați cu regulile pentru păstrarea acasă a unui hamster dzungar. Voi oferi informații detaliate despre dzungarika. Vă voi spune despre cum să oferiți cel mai confortabil loc pentru animalul dvs. de companie, cum să faceți dieta corectă, cum să o hrăniți, cum să o îmblânziți, cum să știți cum să înțelegeți că hamsterul este însărcinat, cât durează sarcina. Voi vorbi, de asemenea, despre bolile comune ale hamsterilor dzungari și despre metodele de tratament, interacțiunea cu alte specii și reproducerea în captivitate.

Rasa de hamster dzungarian

Hamsterul dzungarian este unul dintre cele mai frecvente animale de companie în rândul rozătoarelor..

Acest animal are un aspect atractiv, nu necesită condiții dificile de păstrare și intră ușor în contact. În sălbăticie, acești hamsteri trăiesc în zonele de stepă din Siberia, Kazahstan, Khakassia. Similar cu dzungarika este, de asemenea hamster campbell, dar cu unele diferențe.

Aspect și caracter

Hamsterii dzungari sunt rozătoare foarte mici. În medie, nu ating mai mult de 7 cm înălțime și aproximativ 40 de grame de greutate. Arată: gri sau maro, uneori cu pete roșiatice. Vara, hamsterii au o culoare mai închisă a hainei, iar până iarna se luminează. Dacă le lipsește căldura, devin aproape albe.

Este posibil ca primul prieten al unui copil să nu fie o pisică sau un câine, ci un dzungarik pufos
Este posibil ca primul prieten al unui copil să nu fie o pisică sau un câine, ci un dzungarik pufos

Durata de viata depinde de condițiile de detenție. În medie, aceasta este de 2 - 3 ani. Dar dacă oferiți rozătoarelor o îngrijire adecvată, atunci animalul poate trăi până la 5 ani. Hamsterul dzungarian se atașează rapid de oameni.

Dzungarik va fi fericit să stea pe poala stăpânului său, adormind din când în când de căldura corpului uman. Poate fi călcat și manipulat.

Rareori manifestă agresivitate față de o persoană, dar poate mușca, apărându-se pe sine sau pe teritoriul său.

Într-o cușcă, animalul este foarte neliniștit, astfel încât o roată specială este adesea plasată acolo pentru a asigura odihna activă pentru animalul de companie.

Condiții de întreținere și îngrijire

Hamsterul dzungarian poate fi plasat într-o cușcă sau acvariu.

Este ușor să ai grijă de el. Rețineți că animalul de companie este rapid mestecă pe tije din lemn sau plastic. Prin urmare, este mai bine să preferați o cușcă metalică fără culoare (bucăți de vopsea pot pătrunde în stomacul unui animal și pot provoca daune ireparabile sănătății sale) sau un acvariu spațios, cu un volum de cel puțin 75 de litri. Potrivit ca umplutură:

 • Rumeguş. La dispoziția tuturor, deoarece sunt ieftine și se vând aproape peste tot. Dezavantajul lor poate fi considerat o rezistență slabă la umiditate. De asemenea, încep să miroasă rapid a deșeurilor de hamster. Umplutura trebuie schimbată la fiecare 2 până la 3 zile. Un alt dezavantaj semnificativ este ușurința lor. Drept urmare, există gunoi în toată camera în care se află cușca hamsterului. Nu vor exista astfel de probleme cu un acvariu..
 • Fân. Fânul este bun, deoarece este cel mai aproape de habitatul natural al unei rozătoare. Îl puteți usca singur sau îl puteți cumpăra de la un magazin. Hamsterul va face cu bucurie un cuib din el și va putea chiar să ia o gustare cu iarbă uscată dacă are nevoie de el. Merită să schimbați fânul la fiecare 4 zile.
 • Umplutură de lemn. Un alt nume este rumeguș comprimat. Îl puteți cumpăra de la un magazin de animale de companie. Avantajul său este că este ecologic și absoarbe bine mirosurile neplăcute. Dezavantajul este că animalul de companie poate căpăta un obicei prost - să mănânce rumeguș comprimat, ceea ce este periculos pentru corpul animalului. Umplutura se schimbă pe măsură ce se murdărește.
 • Umplutură celulozică. Absoarbe puțin miros și umezeală, dar are un avantaj față de materialele de umplutură naturale, deoarece este absolut sigur pentru hamster. Este puțin probabil ca animalul să-l roască. Umplutura de celuloză este perfectă pentru hamsterii predispuși la reacții alergice.
Pentru a evita rănirea hamsterului, se recomandă cuști cu un singur nivel
Pentru a evita rănirea hamsterului, se recomandă cuști cu un singur nivel

Să vorbim despre condițiile de temperatură și lumină pentru existența confortabilă a hamsterului dzungarian. Temperatura optimă este de 20-22 ° C. Nu așezați cușca hamsterului sau acvariul pe podea, deoarece ar putea aluneca. În plus, el poate ușor fugi dacă lăsați accidental ușa deschisă. Încercați să nu deschideți ferestrele în timp ce cușca pentru animale de companie este în cameră. Spală-ți animalul de companie recomandat după cum este necesar.

De asemenea, nu ar trebui să existe multă lumină în cameră, deoarece hamsterii sunt animale nocturne și le place întunericul..

Împărtășirea cu alte animale

Hamsterii dzungari preferă viața individuală, prin urmare va fi extrem de dificil să vă împrieteniți cu un hamster de altă specie, mai ales dacă indivizii sunt deja adulți. Cel mai probabil, vor începe o luptă acerbă pentru teritoriu, care se poate termina cu moartea. Dacă totuși decideți să plasați doi hamsteri diferiți într-o cușcă sau acvariu, atunci ar trebui să începeți să vă obișnuiți unul cu celălalt încă din copilărie..

Nu uitați să puneți o roată specială într-o cușcă sau acvariu.

Dacă animalul de companie nu exercită activ, se va îngrășa, ceea ce va duce în cele din urmă la obezitate și va dăuna sănătății animalului..

Cum să îmblânzești un jungarik

Hamsterul Dzungarian nu necesită tehnici speciale de îmblânzire. Va intra cu bucurie în contact cu noul proprietar, se va obișnui rapid cu el și se va comporta extrem de prietenos. Dar nu jigniți micul animal de companie, altfel, apărându-vă împotriva unui potențial inamic, el vă poate mușca și vă poate pierde încrederea în voi..

Din zilele în care hamsterul apare acasă, învață-l în mâinile tale - atunci el va fi calm și blând
Din zilele în care hamsterul apare acasă, învață-l în mâinile tale - atunci el va fi calm și blând

Dieta și hrănirea

Hamsterii dzungari sunt considerați omnivori. Dar alimente trebuie să fie echilibrat. Listă: mâncați legume (morcovi, sfeclă) și fructe decojite (mere, struguri, rodii, banane), semințe de floarea-soarelui nefierte, dovleac și in - ouă tocate mărunt și file de pui, pește alb slab, nuci.

Hrana umană - nu îi puteți oferi animalului de companie: gras, sărat și dulce. De asemenea, varză, cartofi, pâine, brânză, citrice și ciuperci. Puteți cumpăra mâncare specială la magazinul pentru animale de companie.

Sănătate și boli

Adesea hamsterii dzungari pot răci din cauza nerespectării regimului de temperatură sau din cauza umpluturii murdare.

Ar trebui să acordați atenție acestor simptome:

 • animalul a devenit agresiv, deși nu fusese remarcat înainte;
 • respirație dură;
 • lână umedă;
 • animalul de companie zace nemișcat cu ochii închiși;
 • formarea ulcerelor cutanate;
 • animalul de companie tremură fără motiv;
 • scaune largi frecvente;
 • aspect de purici.
Păstrarea unui animal cu un stil de viață nocturn înseamnă a nu-l deranja în timpul somnului de zi
Păstrarea unui animal cu un stil de viață nocturn înseamnă a nu-l deranja în timpul somnului de zi

Aceste simptome pot fi o consecință a unor boli precum cistita, rahitismul, bolile sistemului digestiv, scabia, enterita, viermii. De asemenea, hamsterii au adesea probleme cu ochi.

Dacă se constată simptome, este mai bine să nu se autotrateze hamsterul, ci să arate animalul de companie medicului veterinar, care va prescrie tratamentul și medicamentele adecvate.

Reproducerea și reproducerea

Hamsterii dzungari bine rasa în captivitate. Litiera este de la unu la zece pui. Reproducerea acasă poate avea loc pe tot parcursul anului. Împerecherea persoanelor poate începe la vârsta de patru luni. Nu este atât de ușor să stabiliți și să înțelegeți imediat că hamsterul se află într-o poziție interesantă, deoarece burtica femeilor însărcinate crește doar în a doua jumătate a sarcinii.

Purtă bebeluși 2 - 3 săptămâni. Un hamster gravid nu trebuie stresat, deoarece poate dăuna descendenților. Ea ar trebui să creeze condiții de viață confortabile.

Bărbatul trebuie izolat în timpul sarcinii, deoarece femela este agresivă în această perioadă.
Creșterea hamsterilor dzungari acasă necesită anumite cunoștințe
Creșterea hamsterilor dzungari acasă necesită anumite cunoștințe

Prețul hamsterilor dzungari

Nu vă faceți griji cu privire la cheltuirea multor bani pe achiziționarea unui hamster dzungarian..

Sunt ieftine, în medie 100 - 200 de ruble.

Va costa mai mult să cumperi o cușcă sau un acvariu, umplutură.

În concluzie, merită remarcat faptul că hamsterul dzungarian va fi primul animal de companie ideal. El te va încânta întotdeauna cu prietenia și căldura lui, dacă ai grijă de el..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Întreținerea corectă a hamsterilor dzungari și a obiceiurilor lor de hrănire