De ce s-au lipit ochii de hamster: ce să-i faci proprietarului

Hamsterii au meritat o faimă binemeritată ca animale de companie fără probleme. Într-adevăr, rareori trebuie să vă faceți griji cu privire la sănătatea lor. Dar acest lucru se întâmplă și. De exemplu, ce să faci dacă ochii unui hamster sunt lipiți împreună și cu ce poate fi asociat acest fenomen?

De ce hamsterul nu deschide ochii

Deci, de ce hamsterul nu deschide ochii? Mai jos vom lua în considerare câteva motive patologice, acțiunea cărora duce la imposibilitatea deschiderii pleoapelor de către animal..

Unele dintre ele nu sunt prea periculoase, în timp ce în alte cazuri proprietarul trebuie să cheme imediat medicul veterinar..

Intrarea unui obiect străin

Una dintre cele mai frecvente cauze ale lipirii pleoapelor este tocmai pătrunderea unui obiect străin. De regulă, rumegușul și alte „elemente” de gunoi acționează în rolul său.. Există, totuși, cazuri când, ca urmare a utilizării rumegușului gratuit de la cea mai apropiată gateră, un hamster primește așchii de metal în ochi. Prin urmare, pentru sănătatea animalului dvs. de companie, nu ar trebui să economisiți la calitatea așternutului său! În toate situațiile de mai sus, hamsterul nu poate deschide ochii din două motive:

 • Datorită reacției puternice de durere, animalul încă o dată nu vrea să deschidă ochii.
 • Deoarece un corp străin este mereu „plin” de microflora patogenă și patogenă condițională, organul deteriorat va deveni neapărat inflamat și va începe să fie eliberat un exudat inflamator. Acesta din urmă lipeste marginile pleoapelor atât de sigur încât hamsterul poate scârțâi de durere de frică, dar nu-și va deschide ochii.

Simptome:

 • Durere severă, îngrijorări ale hamsterilor, scârțâituri, aleargă în jurul cuștii.
 • În aproape 100% din cazuri, un singur ochi este afectat. Există șansa de a obține un corp străin în doi ochi simultan, dar este aproape de zero.
 • Dacă luați cu atenție hamsterul în mâini și priviți cu atenție, în unele cazuri puteți vedea corpul străin în sine.

Reactie alergica

O cauză obișnuită a ochilor ciudați și a „lipirii” ochilor poate fi o reacție alergică „banală”. De regulă, acasă, motivele exacte nu pot fi stabilite, deoarece acestea pot fi extrem de diverse:

 • Componente de alimentare.
 • Produse chimice și cosmetice pentru uz casnic.
 • Polen de la copaci sau flori înflorite.
 • Există chiar și cazuri în care hamsterii sunt alergici la ... părul altor animale de companie.

Simptome:

 • Ochii animalului se umflă și se umflă vizibil. Hamsterul este foarte asemănător cu cel chinezesc.
 • Animalul mâncărime activă, strănut.
 • Dacă animalul de companie este cu părul scurt și are o culoare deschisă a hainei, pe pielea sa se văd numeroase erupții cutanate.
 • O mulțime de exsudat lichid curge din ochi. Dacă la proces se adaugă o microflora piogenă, starea animalului se agravează din cauza dezvoltării paralele a inflamației purulente.

Tratamentul constă în numirea unor doze de șoc de antihistaminice. Uneori sunt necesare antibiotice cu spectru larg.

Conjunctivită

Acesta este numele inflamației cavității conjunctivale. De regulă, conjunctivita se dezvoltă ca urmare a pătrunderii corpului străin în ochi, din cauza anumitor boli infecțioase, precum și a alergiilor. Simptomatologia este similară cu cea descrisă mai sus, metoda de tratament este aproape aceeași.

Alte cauze ale lipirii ochilor la hamsteri

Luați în considerare alte cauze ale lipirii ochilor la hamsteri:

 • Patologii oftalmice la animalele de companie cu părul pufos și lung. Se întâmplă că fie intră în ochi, fie începe să crească astfel încât firele de păr să se sprijine direct pe suprafața corneei. Din acest motiv, astfel de animale de companie ar trebui să taie în mod regulat părul crescut din jurul ochilor..
 • Dacă iarba de la cel mai apropiat umăr este folosită pentru hrănirea animalului, „Homa” poate avea miriște în ochi (aceste animale de companie nu diferă în special de geniu, din păcate).
 • Dacă animalul aleargă regulat prin casă în modul liber, atunci i se pot întâmpla și mai multe probleme. Animalul de companie poate răni organele vizuale cu elemente mici de jucării pentru copii, diverse deșeuri menajere. În plus, în acest caz, substanțele chimice de uz casnic pot pătrunde în ochii animalului, ceea ce va duce aproape sigur la orbirea hamsterului..

Primul ajutor pentru un hamster bolnav

Furnizarea în timp util a primului ajutor unui animal bolnav este extrem de importantă:

 • Animalul de companie este odihnit complet și nu este deranjat inutil.
 • În unele cazuri, este posibil să îndepărtați obiectele străine și resturile de pe ochii animalului. Pentru aceasta, crescătorii experimentați folosesc o seringă mică și o soluție salină caldă..
 • Dacă suspectați o alergie, puteți oferi animalului dvs. de companie câteva picături de Zyrtek sau un medicament similar. Difenhidramina și alte medicamente sub formă de tablete nu trebuie administrate, deoarece pot exista probleme cu administrarea.

Tratarea ochilor lipicioși la hamsteri

De regulă, tratamentul ochilor lipicioși la hamsteri nu provoacă probleme speciale:

 • Dacă pătrunderea unui corp străin nu a fost detectată imediat și a ajuns la inflamație, animalului i se prescriu antibiotice cu spectru larg (sau alți agenți antibacterieni sau medicamente antifungice).
 • În unele cazuri, sunt necesari corticosteroizi antiinflamatori.
 • Hamsterul bolnav trebuie clătit în mod regulat pentru a evita lipirea ochilor. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza atât o soluție salină normală, cât și agenți mai „viguroși” sub formă de soluție de furacilină. Înainte de utilizare, toate aceste fonduri trebuie încălzite la temperatura camerei, deoarece clătirea ochilor cu soluții reci nu poate decât să agraveze evoluția bolii.
 • Dacă inflamația și aderența ulterioară a pleoapelor sunt cauzate de corpuri străine care intră în ochii animalului de companie și nu a fost posibilă îndepărtarea acestor resturi prin spălare obișnuită, acestea recurg la îndepărtarea chirurgicală a oricărui exces. Nu merită să încercați să le scoateți singuri, deoarece sunt necesare instrumente speciale și abilități adecvate.

Când trebuie să contactați un medic veterinar

Uneori, încercarea de a ajuta un animal de companie pe cont propriu este cea mai proastă idee, deoarece prea multă întârziere poate duce la consecințe foarte triste. Iată cazurile în care trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar:

 • Animalul se simte atât de rău încât mănâncă prost sau refuză cu totul mâncarea. Dacă animalul de companie refuză și apa, atunci trebuie să sunați imediat la medic, indiferent de ora din zi..
 • Mare slăbiciune și apatie. Pentru hamsterii activi în mod normal, aceste semne sunt atipice și indică puternic probleme grave de sănătate..

Prevenirea și îngrijirea ochilor hamsterilor

Astfel, prevenirea în timp util și îngrijirea ochilor pentru hamsteri vă vor ajuta să scăpați de multe probleme:

 • Așa cum am scris mai sus, în cazul animalelor de companie cu păr lung, părul suplimentar lângă ochi trebuie tăiat.
 • Animalul de companie trebuie examinat în mod regulat, dacă este necesar, spălați crustele secreției oculare uscate cu un tampon de bumbac și o soluție salină caldă, sterilă..
 • Pentru a evita problemele asociate cu pătrunderea corpului străin în ochi de la așternutul de calitate slabă, vă recomandăm să folosiți numai material de așternut de înaltă calitate. Dacă doriți să vă hrăniți animalul de companie cu iarbă proaspătă, numai părțile suculente și moi ale plantelor ar trebui rupte.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce s-au lipit ochii de hamster: ce să-i faci proprietarului