Hamsteri dzungari: îngrijire, nutriție și întreținere acasă

Cum să ai grijă de rozătoareRozătoare mici și drăguțe Hamsterii dzungari din natură trăiesc în Caucazul de Nord-Est, Asia Centrală și de Vest și Siberia de Vest. Habitatul lor este zonele stâncoase semi-deșertice, cincifoilele și stepele pelinului fără arbuști. Dzhungariki trăiește bine acasă, unde întreținerea lor nu necesită mult timp și bani. Iubitorii de animale de companie sunt fericiți să-i țină în apartamentele lor, iar acest lucru este de înțeles, deoarece le place să se joace cu copiii și să se bucure de jocurile lor amuzante.

Cunoașterea hamsterului dzungarian

Un rozător foarte activ, cu blană frumoasă, crește doar până la 10 cm și are o greutate corporală de 45 g. Particularitățile aspectului său includ dungă întunecată pe spate, ceea ce îl deosebește de semenii săi. Blana animalului are o culoare pestriță și pete albe, datorită cărora, în condiții naturale, rozătoarea se poate masca în siguranță și se poate ascunde de prădători. Hamsterii domestici pot avea următoarele culori:

 • perla;
 • mandarin;
 • standard;
 • safir.

Iarna, haina animalului se varsă și devine albă. Păturile devin invizibile, rămâne doar o bandă gri pe spate.

Mulți oameni ca Dzungariki nu numai pentru fața lor de pluș drăguță, ci și pentru că se disting prin curățenie excepțională și nu emite un miros neplăcut. La nivel genetic, chiar și acasă, depozitează mâncare, împăturind-o în spatele obrajilor lor dolofani. Este foarte interesant să urmăriți rozătoarea amuzantă. Hamsterii dzungari sunt activi doar la amurg. Zi și noapte dorm și pot face asta cu plăcere în poala proprietarilor.

La fel ca toate rozătoarele, Jungariki poate manifesta agresivitate și chiar mușca. Mușcătura lor nu este periculoasă pentru oameni, cu toate acestea, este destul de sensibilă. Această trăsătură de caracter a animalului trebuie reținută dacă hamsterul este cumpărat pentru un copil.

Păstrarea unui jungarik acasă

Ce condiții sunt necesare pentru păstrarea dzungariksHamsterii sunt foarte nepretențioși și confortabili. Opțiunea ideală pentru păstrarea lor este o cușcă. Deoarece rozătoarele pot roade cu ușurință tije din plastic și lemn, este mai bine dacă rama locuinței va fi zincată. Cușca ar trebui să fie suficient de mare pentru a se potrivi unei case de animale de companie, o roată specială și există încă loc pentru mișcarea activă a hamsterului.

Cușca ar trebui să fie echipată cu:

 1. O casă destul de spațioasă, cu o deschidere largă în care rozătoarele ar trebui să intre cu ușurință.
 2. Lazami sub formă de tuburi, ramuri și cai.
 3. O toaletă specială pentru animale mici și umplută cu material absorbant.
 4. Așternut sub formă de rumeguș comprimat sau nisip fin, care trebuie să fie capabil să absoarbă umezeala și să absoarbă mirosurile. Este strict interzisă acoperirea cu ziare, cârpe, șervețele și vată pentru hamsteri.
 5. Vas de băut cu un volum de cel puțin 50 ml. Cel mai bine este să alegeți un băutor automat care se atașează de peretele cuștii. Apa animalului dvs. de companie trebuie să fie întotdeauna proaspătă.
 6. Alimentator, a cărui lățime ar trebui să fie de la 3 la 10 cm.
 7. O roată care este selectată în funcție de dimensiunea animalului de companie. Trebuie să aibă fundul fără grătar și proeminențe transversale.
 8. Kupalka, care diferă prin faptul că nisipul este turnat în el în loc de apă. Nu se recomandă umezirea și scăldatul dzungariks.

Păstrează hamsterii dzungari posibil în acvarii cu dimensiuni 40 cm înălțime și 100 cm lungime. Nu se recomandă păstrarea lor în recipiente înguste cu pereți înalți, deoarece aerul din ele este puțin ventilat. Drept urmare, bacteriile care afectează negativ sănătatea animalului se înmulțesc în acvariu..

Caracteristici de îngrijire

Acasă jungariki și îngrijirea lorRozătoarele curate nu necesită îngrijire specială. Se spală și curăță blana cu labele. Va fi necesar să schimbați umplutura de toaletă pe măsură ce se umple și să curățați cușca o dată la 5-7 zile. O dată pe lună, fundul cuștii trebuie spălat cu apă și săpun de rufe..

Deoarece este imposibil să scăldăm hamsterii dzungari, uneori ar trebui să fie au o baie cu nisip. Acest lucru este necesar numai dacă blana rozătoarelor nu strălucește și este mată. Pentru a face acest lucru, un pic de nisip este turnat într-un recipient și un animal de companie este lansat în el. Se va răscoli cu bucurie în nisip și își va curăța blana.

Aceste măsuri simple de îngrijire jungarică vă vor menține animalul mic sănătos și fericit..

Mâncare de hamster dzungarian

Dacă îngrijirea rozătoarelor este destul de simplă, atunci trebuie să acordați o atenție specială nutriției. Este recomandat să vă hrăniți animalul de companie de două ori pe zi în același timp. Acest lucru trebuie făcut dimineața când se trezește hamsterul și seara când începe să fie activ. Femela gravidă este hrănită la intervale regulate de patru ori pe zi.

Dimineața, legumele fierte, proteinele și furajele suculente ar trebui incluse în dieta unui jungarik. Seara este obosit să dea cereale, mâncare uscată și delicatese.

Baza dietei hamsterilor dzungari include:

 • Cum să ai grijă de hamsterimâncare uscată specială;
 • legume fără amidon fierte fără sare;
 • legume și fructe proaspete;
 • boabe fără semințe;
 • cereale;
 • răsaduri de cereale;
 • semințe și nuci, cu excepția migdalelor;
 • crenguțe uscate și frunze proaspete de fructe și foioase;
 • biscuiți de casă și fructe de roșcove ca răsfăț.

De două ori pe săptămână, dieta rozătoarelor trebuie să includă proteine ​​sub formă de ouă fierte, brânză de vaci, chefir, iaurt natural, pește fiert cu conținut scăzut de grăsimi sau file de pui fiert.

Se recomandă hrănirea femeilor însărcinate, a hamsterilor bolnavi și subțiri cu alimente pentru copii fără apă, fără zahăr și sare. În caz de supărare intestinală, animalul de companie poate fi hrănit cu orez lipicios și, dacă este constipat, dați o picătură de ulei vegetal.

Lista produselor interzise pentru dzhungariks include:

 • Lista alimentelor restricționateramuri de conifere;
 • diverse mezeluri și cârnați;
 • smântână, smântână, lapte;
 • unt;
 • gropi de fructe;
 • cartofi, ciuperci;
 • ceapa si usturoiul;
 • mentă;
 • pepene;
 • fruct citric;
 • ciocolata, prajituri, inghetata;
 • kozinaki;
 • Miere;
 • sare, zahăr, condimente.

Când cumpărați mâncare pentru un rozător mic într-un magazin de animale de companie, trebuie să fiți atenți. Conceput pentru rozătoare mari amestecurile aspre nu sunt potrivite pentru jungari. Au o compoziție complet diferită, care poate fi dăunătoare sănătății unui hamster mic..

Boli ale dzungarului

Cum să crească dzungariksCreaturile mici și delicate pot fi susceptibile la diferite afecțiuni. Trebuie să știți despre cele mai simple dintre ele, astfel încât să puteți îngriji în mod corespunzător un hamster în caz de boală..

La cădere, animalele active pot lovi sau pot fi dislocate sau fracturate. Principalele simptome în aceste cazuri sunt problemele în mișcarea animalului și curbura membrului. Pur și simplu este imposibil să remediați picioarele rupte sau coada. Prin urmare, medicii veterinari sfătuiesc să ofere hamsterului un loc liniștit și să-l hrănească cu o dietă bogată în calciu. Scările și roata sunt îndepărtate temporar din cușcă. Fixarea membrelor cu o astfel de îngrijire vor crește împreună în 10-14 zile.

Hipotermia poate provoca răceala hamsterilor sau gripa de la locuitorii casei. Primele simptome ale bolii sunt: ​​scăderea activității, curgerea nasului și strănutul animalului. Dacă nu există alte manifestări ale bolii, atunci cușca animalului de companie dintr-un tiraj ar trebui să fie rearanjată într-un loc mai cald, adăugați un așternut cald și dați-i lapte cald. Puteți spori imunitatea cu legume și fructe. Cu o scădere accentuată a greutății, pierderea poftei de mâncare și descărcarea purulentă din ochi, se recomandă să contactați urgent un medic veterinar care vă va prescrie un tratament și vă va spune cum să aveți grijă de un hamster dzungarian în timpul bolii.

Infectie cu bacterii se poate dezvolta în conjunctivită. În acest caz, durerile de ochi sunt șterse ușor cu apă sărată. Dar dacă lentila ochiului a devenit tulbure, iar zona pupilei este gri, atunci cel mai probabil hamsterul a dezvoltat o cataractă. Animalele bătrâne sunt expuse la această boală. Nu poate fi tratat.

Cu stres frecvent, hamsterii pot dezvolta eczeme sau dermatofitoze, care se manifestă prin căderea părului și descuamarea pielii. În acest caz, trebuie să solicitați imediat ajutorul unui specialist care vă va prescrie un curs de antibiotice..

Uneori la hamsteri dzungari există probleme dentare. Prin urmare, în cazul unui refuz brusc al unui rozător de la alimente, trebuie să verificați integritatea dinților. În unele cazuri, dinții prea lungi care pot fi îndreptați cu tăietoare obișnuite pentru unghii împiedică hamsterul să se hrănească. Dar o astfel de procedură este cel mai bine încredințată unui specialist..

După cum puteți vedea din articol, păstrarea și îngrijirea hamsterilor dzungari nu este foarte dificilă. Măsuri simple, cum ar fi furnizarea rozătoarelor cu hrană și apă proaspătă, curățarea cuștii și jocul regulat cu ea vor asigura o viață sănătoasă animalului de companie și vor aduce bucurie atât animalului de companie, cât și proprietarului acestuia..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hamsteri dzungari: îngrijire, nutriție și întreținere acasă