Picioarele din spate ale unei pisici nu merg bine: cauze și tratament

Lipsa capacității normale de susținere a picioarelor din spate la o pisică provoacă o anxietate puternică a proprietarului și acest lucru este destul de logic: este clar pentru toată lumea că un astfel de tablou clinic este cel mai adesea un semn al unor boli grave care pot costa viața unui animal de companie. Pentru a ajuta animalul în timp util, ar trebui să înțeleagă motivele și să prescrie tratamentul corect într-un timp scurt. Uneori, terapia medicamentoasă nu este suficientă. Apoi va fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a restabili funcțiile picioarelor din spate..

Printre factorii care provoacă frecvent sunt următorii:

 • Fiind rănit. Foarte des, după o săritură sau cădere nereușită, chiar și de la o înălțime mică, pot apărea leziuni de severitate diferită. Majoritatea oamenilor cred că pisicile se pot aglomera într-o fracțiune de secundă atunci când sunt aruncate, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul. Consecințele traumei pot fi observate imediat sau se pot manifesta după un anumit timp, așa că trebuie să vă amintiți dacă au existat astfel de incidente recent..

Picioarele din spate ale pisicii nu merg bine

 • Predispoziția rasei. Unele rase de pisici sunt expuse riscului anumitor boli care pot provoca un simptom alarmant corespunzător. Pentru rasa birmaneză, hipoglicemia este considerată o problemă obișnuită. Displazia femurală apare adesea în Chartreux și Maine Coons, iar Cimrick este considerat o rasă cu slăbiciune congenitală a picioarelor din spate. Astfel de dificultăți sunt recompense pentru frumusețea crescută artificial și manipularea genelor efectuate de crescători.
 • Procese inflamatorii și infecții. Acestea pot viza orice organ sau sistem de organe, dar în diferite etape dau complicații sub forma unei capacități motorii afectate a picioarelor din spate. În astfel de cazuri, faptul că pisica nu merge bine este departe de singurul semn al bolii..
 • Întreruperea proceselor metabolice. Adesea, o deficiență de vitamine importante duce la paralizia labelor. Motivul pentru aceasta poate fi atât tulburările metabolice, cât și nutriția necorespunzătoare a animalului..

Cauze

Este posibil să se stabilească în mod independent motivul pentru care pisica merge prost doar în cazul unei vătămări care a avut loc în fața proprietarului. În alte cazuri, numai un medic veterinar calificat, pe baza unui sondaj și a unei examinări, este capabil să își asume corect diagnosticul primar.

Bolile care cauzează aceste dificultăți pot fi foarte diferite. Unele dintre ele duc la sprijin parțial, în timp ce altele pot provoca paralizie completă a picioarelor din spate..

Pisica are picioarele posterioare sărace

Infecții parazitare

Adesea, o pisică începe să meargă prost după ce un acarian al urechii a stat în urechi de mult timp. Prezența sa face ca puroiul să apară în urechea internă și, dacă corpul nu poate depăși singur acest fenomen, atunci acesta duce la inflamația meningelor. Consecințele și mai grave pot fi cauzate de paraziții interni, care sunt transportați prin fluxul sanguin și se așează în țesuturile creierului sau ale sistemului nervos..

Tromboembolismul arterelor

Apare datorită migrării unui cheag de sânge și blocării unui vas de sânge. Aceasta devine cauza ischemiei și a morții unui situs tisular. Cheagurile de sânge sunt provocate de patologii precum cardiomiopatia hipertrofică sau dilatată.

Tromboembolismul are întotdeauna un debut pronunțat: pisica țipă tare sau miaună tare, începe brusc să meargă prost. Când încearcă să simtă țesutul din regiunea pelviană, ea se poate comporta agresiv din cauza durerii. Labele devin deseori reci, deoarece aportul de sânge este afectat. Puteți fi atenți la starea tampoanelor: acestea devin mai ușoare decât la labele sănătoase. Temperatura corporală totală a animalului poate scădea. Adesea animalul de companie respiră intens cu gura deschisă..

În astfel de cazuri, trebuie să reacționați foarte repede, deoarece cu neintervenție, moartea va avea loc în curând.

Hernia intervertebrală

Când discul intervertebral este deplasat, există o presiune crescută asupra măduvei spinării. Datorită deteriorării inervației membrelor posterioare, animalul începe să meargă prost. Acest lucru se poate manifesta de la tulburări minore de coordonare până la paralizie completă, în funcție de stadiul de presiune. Într-o măsură mai mare, animalele bătrâne și pisicile supraponderale sunt susceptibile la hernii intervertebrale, dar o astfel de imagine se poate dezvolta după o leziune.

Picioarele din spate ale pisicii se trag

Adesea, problema atacă rasele cu coada scurtată, deoarece au modificări anatomice în partea sacrală a coloanei vertebrale. Simptomele lor progresează cel mai adesea treptat și, dacă sunt detectate în stadiul inițial și este prescris tratamentul corect, problema poate fi eliminată sau progresia acesteia poate fi oprită..

Mielită

O boală foarte periculoasă în care o pisică se poate comporta agresiv chiar și în raport cu membrii familiei. Uneori există o temperatură ridicată, picioarele din spate sunt împletite, există probleme serioase cu digestia. Există tulburări de urinare. Un animal bolnav caută să-și lingă în mod constant picioarele din spate sau să le muște tare.

Cauza dezvoltării mielitei poate fi infecția, otrăvirea severă, complicațiile după sarcină. În cazuri mai simple, mielita afectează o zonă mică a măduvei spinării, dar uneori se răspândește în toate părțile acesteia. Apoi tabloul clinic este cel mai sever..

Avitaminoza

Cu o lipsă acută de vitamine esențiale, apar defecțiuni ale diferitelor funcții fiziologice. Acest lucru poate fi provocat de infecții parazitare ale tractului gastro-intestinal, sarcină, hrănire, malnutriție (în special la o vârstă fragedă). Adesea, deficitul de vitamine se dezvoltă din cauza lipsei de lumină solară, astfel încât pisicile ținute în apartamente suferă de ea mai des decât animalele care trăiesc în proprietăți private. Uneori este declanșat de boli pe termen lung sau de antibiotice grele..

Simptomele deficitului de vitamine sunt somnolența crescută a animalelor, pierderea în greutate, anemia. Animalul refuză să se joace și încearcă să se ascundă într-un loc retras. În plus, starea stratului se deteriorează.

Picioarele din spate ale pisicii se trag

Insuficiență renală

Semnele se dezvoltă rapid și întregul sistem genito-urinar eșuează rapid. Cel mai adesea, insuficiența renală poate fi determinată de o scădere a volumului de urină, care devine mai mică în fiecare zi. Pe lângă faptul că animalul de companie începe să meargă prost, dezvoltă letargie, tulburări digestive sub formă de vărsături sau diaree, iar temperatura crește adesea. Starea se agravează rapid.

Displazia

Dacă articulația șoldului nu se dezvoltă corespunzător, riscul de luxație sau fractură în centura superioară a membrelor posterioare crește. În același timp, se observă o scădere a activității motorii, este clar că este dureros pentru animal să pășească și să meargă, apare șchiopătarea picioarelor din spate și curbura membrelor este posibilă. Pisica preferă să stea într-un singur loc și, după o leziune, se poate opri din mers și începe să se târască..

Diagnostic

Cu cât diagnosticul este început mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a vindeca animalul fără consecințe fatale. Înainte de a programa o examinare, medicul veterinar află următoarele puncte:

 • cu cât timp în urmă au apărut primele simptome;
 • treptat sau brusc animalul a încetat să meargă;
 • dacă tulburarea a fost precedată de vătămare sau boală.

Picioarele din spate ale pisicii se trag

Pentru diagnosticare extinsă, sunt prescrise următoarele analize și examinări:

 • examen neurologic cu determinarea conducției reflexe;
 • setarea sensibilității picioarelor din spate;
 • Radiografia coloanei vertebrale;
 • Ecografia organelor abdominale;
 • analize clinice generale ale urinei și sângelui;
 • RMN al capului și al spatelui.

Pe baza datelor obținute, specialistul pune un diagnostic și determină de ce pisica nu merge bine. În cazuri rare, sunt necesare teste suplimentare, cum ar fi cultura.

Tratament

Tratamentul începe numai după ce motivul pentru care pisica a început să meargă prost a fost identificat cu exactitate. Tratamentul inadecvat poate duce la o deteriorare rapidă a stării, și uneori chiar la moarte.

Terapia în diferite cazuri se efectuează în următoarele domenii:

 • Leziunea coloanei vertebrale. Tratamentul la domiciliu este permis numai în caz de leziuni ușoare: se prescriu unguente și geluri, fizioterapia și masajele dau un efect bun. Uneori este prescrisă acupunctura. În cazurile mai severe, tratamentul se efectuează într-un spital cu ajutorul intervențiilor chirurgicale.
 • Mielită. În paralel cu terapia care vizează principala cauză a dezvoltării simptomelor, se iau măsuri pentru prevenirea ulcerelor de presiune. Animalul de companie trebuie să fie răsturnat des și, în plus - să maseze picioarele din spate folosind uleiuri sau unguente de încălzire (de exemplu, cu ulei de camfor).
 • Tromboembolism. Dacă sensibilitatea membrelor posterioare este păstrată chiar puțin, funcția lor poate fi restabilită. Pentru aceasta, se prescrie fizioterapie și se administrează anticoagulante..
 • Avitaminoza. Perfect supus tratamentului dacă modificările nu au devenit încă ireparabile. Este important să urmați dieta corectă pentru rasa și grupa de vârstă. Pot fi necesare suplimente de vitamine.
 • Displazia. Fixarea membrelor ajută la reducerea sarcinii. Luarea de condroprotectori ajută bine și, în stadii ulterioare, se folosesc adesea injecții antiinflamatorii.
 • Insuficiență renală. După restabilirea echilibrului apă-sare, este important să urmați o dietă specială..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Picioarele din spate ale unei pisici nu merg bine: cauze și tratament