5 Motive pentru care o pisică are burta umflată și ce să facă în astfel de cazuri

de ce pisica are burta umflata

În acest articol voi enumera principalele motive pentru care o pisică are părțile umflate ale burții (constipație, gaze, boli etc.). Vă voi spune cum să vă ajutați animalul de companie și când trebuie să vă contactați medicul veterinar.

Motive pentru care o pisică are burta umflată

Balonarea se poate întâmpla din mai multe motive, dintre care unele pun viața în pericol..

Alimente și gaze necorespunzătoare

Burtica unui pisoi poate fi umflata din anumite alimente. Deseori flatulența (acumularea de gaze în intestine) este cauzată de hrănirea animalului de companie cu lapte și produse lactate (în special pentru animalele adulte).

Cauza balonării poate fi un conținut crescut de carbohidrați din meniu: grâu, porumb etc..

Constipație

Constipație - aceasta este o acumulare de fecale, în timp ce acestea devin uscate și dure și nu pot ieși singure afară. Acest lucru duce la intoxicația corpului, iar gazele încep să se acumuleze în intestine, care sunt cauza balonării..

Constipația apare din mai multe motive:

 • dieta necorespunzătoare compusă;
 • obstructie intestinala;
 • acumularea de lână în stomac;
 • anomalii congenitale;
 • obezitate și inactivitate.
Constipația poate provoca balonare la pisici
Constipația poate provoca balonare la pisici

Intestinele umflate de la viermi

Infestarea severă cu viermi la o pisică este o altă cauză de flatulență sau balonare..

Paraziții se înmulțesc activ în intestinele animalului de companie, provocând intoxicație. Alături de balonare, pisica are și alte simptome: vărsături, tulburări de scaun, prezența viermilor în fecale. Mai mult, pisica poate fi subțire, dar cu un intestin umflat..

Animalul mănâncă mult

Adesea pisicile suferă de flatulență, care sunt foarte lacome și mănâncă mult. În același timp, înghit mâncarea fără a o mesteca, ceea ce duce la o cantitate mare de aer care intră în intestine și stomac. Ca urmare, intestinele se pot umfla la dimensiuni incredibile. De obicei animalele în sine care trăiesc în adăposturi sau creșe mănâncă atât de lăcomios..

Supraalimentarea duce la balonare la animale
Supraalimentarea duce la balonare la animale

Boli interne

Un intestin mărit poate fi un simptom al bolilor grave ale organelor interne:

 1. Pyometra. Cu această afecțiune, puroiul se acumulează în uterul pisicii, care este însoțit de o creștere a cavității abdominale. Simptome asociate: depresie, febră (nu întotdeauna prezentă), descărcare din buclă.
 2. Peritonită. Mărirea abdominală sau ascita (acumularea de lichid în abdomen) însoțește forma umedă a infecției cu coronavirus (FIP).
 3. Tumori. Volumul abdomenului poate crește semnificativ din cauza unei tumori maligne în cavitatea abdominală.
Balonarea poate apărea cu obstrucția intestinului. Această afecțiune pune viața în pericol și necesită o intervenție chirurgicală imediată..
Anumite afecțiuni medicale pot provoca balonare
Anumite afecțiuni medicale pot provoca balonare

Cum să eliminați balonarea la pisică și pisoi

Acum să vorbim despre ce trebuie să faceți pentru a elimina stomacul umflat de la animalul dvs. de companie. Modul de eliminare a balonării depinde de cauza principală a acestei afecțiuni:

 • Dacă flatulența a fost cauzată de o alimentație necorespunzătoare, este necesar să se excludă din dieta animalului de companie toate produsele care formează gaze (în principal laptele). De asemenea, puteți oferi animalului dvs. de companie Espumisan, Lactobacterin sau Acipol.
 • Când constipația este necesară pentru a exclude obstrucția. Dacă nu este acolo, animalului de companie i se administrează mai întâi ulei de vaselină și, dacă nu dă efect, atunci puteți folosi laxative (Lactusan, Duphalac etc.).
 • Dacă balonarea a fost cauzată de viermi, ar trebui să îi dați animalului de companie un medicament pentru acești paraziți. Următoarele remedii sunt cele mai eficiente: Milbemax, Caniquantel, Prazitel, Drontal. Cu spălare severă, medicamentul se administrează de două ori, cu o pauză de 10 zile.
 • Dacă balonarea a fost cauzată de supraalimentarea sau de înghițirea lacomă de aer de către pisică în timp ce mănâncă, puteți pre-umple alimentele uscate cu apă caldă. Se recomandă, de asemenea, să oferiți animalului de companie acces constant la alimente (în același timp, o rată strict zilnică este turnată în castron pentru o zi).

În cazul în care o creștere a abdomenului a fost rezultatul bolilor organelor interne, este necesar să arătați animalul de companie unui medic veterinar.

Tratamentul balonării la o pisică
Tratamentul pentru o pisică ar trebui să depindă de diagnostic.

Când să vă vedeți medicul veterinar pentru a vă trata pisica

Dacă animalul dvs. de companie are simptome precum vărsături, durere, salivare, împreună cu burtă umflată, trebuie să vă contactați medicul veterinar.

Medicul va prescrie testele și examinările necesare (test de sânge, ultrasunete, raze X etc.), după care va prescrie tratamentul adecvat:

 • O afecțiune patologică, cum ar fi piometra, necesită intervenție chirurgicală imediată. În timpul operației, medicul îndepărtează cu atenție uterul împreună cu puroiul care s-a acumulat în el..
 • Dacă abdomenul este mărit din cauza peritonitei infecțioase, medicul prescrie un tratament de susținere: antibiotice și corticosteroizi. De asemenea, sub formă umedă FIPa pompând periodic lichidul care se acumulează în abdomen.
 • Dacă pisica are o obstrucție, medicul va prescrie o operație imediată, în timpul căreia cauza principală a acestei afecțiuni (corp străin, tumoare etc.).
Balonarea nu indică întotdeauna o patologie gravă..

În majoritatea cazurilor, flatulența este rezultatul unei diete formulate necorespunzător. Acumularea de gaze în intestine provoacă disconfort animalului de companie, deci este necesar să îl ajutați pe animal cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 5 Motive pentru care o pisică are burta umflată și ce să facă în astfel de cazuri