10 Boli virale și infecțioase ale pisicilor

Boli virale ale pisicilor

În acest articol voi oferi o scurtă prezentare generală a bolilor virale obișnuite ale pisicilor, cum ar fi rabia, leucemia, rinotraheita, panleucopenia etc. Voi descrie simptomele acestor boli și metodele de tratament. Vă voi spune cum se transmit bolile și cum sunt periculoase.

Soiuri de boli virale ale pisicilor: simptome și tratament

Multe boli, a căror dezvoltare este cauzată de infecții bacteriene, virale și adenovirale, sunt fatale dacă nu se iau măsuri la timp. Astfel de boli sunt foarte contagioase, ușor de transmis de la un animal bolnav la unul sănătos..

Afecțiunile virale sunt mai frecvente la animalele aglomerate și la animalele de companie cu sistem imunitar slăbit. De asemenea, factorii de risc includ o dietă dezechilibrată, lipsa tratamentelor pentru paraziți și vaccinări.

Rabia

Această boală este cauzată de virusul rabiei. Afectează creierul și sistemul nervos. Rata mortalității pentru rabie este de 100%. Agentul patogen este transmis prin sânge (de obicei printr-o mușcătură).

Rabia la pisici este o boală incurabilă
Rabia la pisici este o boală incurabilă

Perioada asimptomatică poate dura până la 6-8 săptămâni și, uneori, până la șase luni. Rabia se desfășoară în mai multe forme (violent - apare cel mai adesea, atipic, ușor). Comportamentul animalului se schimbă, devine fie afectuos, apoi manifestă agresivitate necontrolată.

În ultima etapă, animalul dezvoltă rapid paralizie. În primul rând, maxilarul suferă, apoi membrele și, ca urmare, paralizează întregul corp, inclusiv organele respiratorii. Animalul cade în comă, după care moare.

Nu există nici un remediu pentru rabie. Pisicile simptomatice sunt izolate și observate timp de 10-14 zile. Animalele ucise de rabie sunt eliminate în stațiile veterinare.

Panleucopenia

Al doilea nume pentru panleucopenie este ciuma felină sau ataxie. Agenții patogeni se găsesc în salivă, fecale, urină, secreții nazale. Boala se transmite ușor prin obiecte comune (boluri, canapele, jucării etc.). Pisoii pot fi infectați de la o mamă bolnavă.

Semne de tulburare felină
Semne de tulburare felină
Rezultatul letal în panleucopenie depășește 90%. Boala este periculoasă nu numai pentru pisoi, ci și pentru animalele adulte. Animalele de companie care au supraviețuit ciumei rămân purtătoare ale agentului patogen mult timp..

În cazul panleucopeniei, se observă următoarele simptome:

 • febră (până la 41 de grade);
 • vărsături de spumă galbenă cu mucus;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • diaree sângeroasă fetidă;
 • formarea unor mici pete roșii pe piele, care în timp se transformă în bule umplute cu lichid;
 • flux mucos abundent din ochi și nas.

Tulburare felină sunt tratați cu medicamente antivirale care stimulează sistemul imunitar (Fosprenil, Maxidin, Vitafel etc.). Deshidratarea este tratată cu fluide intravenoase. Fără tratament, animalele mor în decurs de 3-5 zile.

Rinotraheita

Cu rinotraheita, pisicile dezvoltă o descărcare purulentă din nas și ochi.
Cu rinotraheita, pisicile dezvoltă o descărcare purulentă din nas și ochi.

Rinotraheita numită și rinită virală. Se transmite prin contact direct. În cazul rinotraheitei, suferă ochii, nasul, mucoasa bucală, bronhiile și plămânii. Adesea boala apare în asociere cu pneumonie și keratoconjunctivită.

Animalele bolnave sunt letargice, evită lumina puternică, tusea, scurgerea purulentă curge din ochi și nas. Adesea cu rinotraheită se dezvoltă stomatită (apar ulcere mici și dureroase pe mucoasa bucală). Pentru tratament, se utilizează Fosprenil, Maxidin, Ampicilină, Tetraciclină.

Calciviroza

Cu calciviroza, tractul respirator al animalului este afectat. Agenții cauzali ai bolii sunt virușii din genul Calicivirus. Boala se transmite prin contact direct sau prin picături aeropurtate.

Animalele tinere și pisoii sunt expuși riscului.
Cu calciviroza, apar răni pe limba și buzele pisicii
Cu calciviroza, apar răni pe limba și buzele pisicii

Simptom caracteristic calciviroza - apariția ulcerelor pe limbă, buze și mucoasa bucală. Conjunctivita se dezvoltă adesea cu această boală. În cazurile severe, febră, scădere în greutate din cauza lipsei poftei de mâncare, anemie.

La începutul dezvoltării bolii, Vitafel este eficient. În etapele ulterioare, se utilizează Fosprenili și Maxidin, precum și Cerebrolysin și Aminovit.

Chlamydia

Agentul cauzal al bolii este microorganismul Chlamydophila felis. Transmis chlamydia sexual, prin contact direct, prin aer sau prin fluide biologice (saliva, curgere din nas și ochi, urină). Pisoii pot fi infectați de la o mamă bolnavă în timpul nașterii..

La pisici, chlamydia formează o infecție cronică a sistemului respirator superior și inferior.
La pisici, chlamydia formează o infecție cronică a sistemului respirator superior și inferior.

Simptomele clamidiei sunt următoarele:

 • o ușoară creștere a temperaturii corpului;
 • dezvoltarea conjunctivitei și apoi blefarospasmul;
 • apariția curenților din nas;
 • în cazuri severe - dificultăți de respirație, tuse, pneumonie, febră.

Cu un curs ușor, pisicile mănâncă bine și duc o viață normală. Forma severă poate duce la edem pulmonar, din care animalul moare.

Chlamydia este tratată cu antibiotice (tilozină, enrofloxacină, eritromicină etc.). De asemenea, medicamente utilizate pentru tratarea ochilor - picături Bars, Dextra-2. Asigurați-vă că prescrieți aportul de imunostimulante (Immunofan, Fosprenil etc.).

Leucemie

Al doilea nume pentru leucemie este leucemie sau FeLV. Boala este contagioasă, se transmite prin contact direct și prin utilizarea paturilor comune. La animalele cu un sistem imunitar puternic, virusul poate muri pur și simplu, dar la pisicile slăbite, acesta începe să se răspândească activ în tot corpul..

Nu există simptome specifice ale leucemiei. Animalul poate suferi de boli respiratorii, se observă adesea diaree și inflamații ale pielii. Pisicile cu leucemie sunt predispuse la apariția neoplasmelor maligne.

Nu există nici un remediu pentru leucemie. Medicii prescriu terapie simptomatică menită să elimine bolile concomitente. Transfuzia de sânge dă un efect bun. Pisicile bolnave trebuie izolate de pisicile sănătoase..

Gripa felină

Această boală se caracterizează printr-o rată ridicată a mortalității - până la 100% la pisici și până la 90% la pisicile tinere. În primul rând, gâtul și nasul sunt afectate, iar apoi inflamația se îndreaptă spre bronhii și plămâni. Gripa continuă rapid - după 2-3 zile animalul are febră puternică, apar curenți purulenți din nas, din cauza edemului, pisica are dificultăți de respirație.

Gripa felină este o boală inflamatorie a căilor respiratorii superioare
Gripa felină este o boală inflamatorie a căilor respiratorii superioare

Tratați gripa felină cu antibiotice cu spectru larg, Fosprenil și Gamavit. De asemenea, efectuează terapie simptomatică (scade temperatura ridicată, tratează ochii etc.).

Peritonită

Această boală este adesea denumită FIP. Agentul cauzal este un coronavirus, care se transmite prin fecale sau prin apă și băutură contaminate.

Pisicile, pisicile tinere și vârstnice sunt cele mai sensibile la virus.

Scurgeri peritonită sub două forme: umed și uscat. În primul caz, pisica are ascită, febră, anemie și diaree severă. Animalul este dificil să respire, există o leziune a vaselor de sânge. În această formă, pisicile nu trăiesc mai mult de 12 săptămâni..

Cu FIP uscat, se formează noduli densi pe pereții intestinali. Boala intestinală este adesea însoțită de conjunctivită, leziuni ale ficatului, rinichilor și plămânilor, tulburări ale sistemului nervos central.

Peritonita la pisici este o inflamație a peritoneului care are puțin sau deloc vindecare.
Peritonita la pisici este o inflamație a peritoneului care are puțin sau deloc vindecare.

FIP la pisici este netratat și întotdeauna fatal. Puteți ameliora starea pompând fluid din peritoneu. De asemenea, medicii prescriu terapie de susținere: imunostimulante, antibiotice, transfuzii de sânge.

Virusul imunodeficienței feline

Agentul cauzal al imunodeficienței feline este similar cu virusul SIDA uman. Mai des, boala apare la adulții care merg pe stradă și se transmite prin mușcături.

Simptomele imunodeficienței la pisici sunt după cum urmează:

 • o creștere a temperaturii corpului până la 40 de grade;
 • ganglioni limfatici măriți;
 • diaree severă;
 • piele palidă și mucoase (anemie).
Virusul imunodeficienței feline nu este periculos pentru sănătatea umană
Virusul imunodeficienței feline nu este periculos pentru sănătatea umană

Boala devine adesea cronică și poate să nu se manifeste timp de luni sau ani. După aceea, animalul începe să prezinte simptome precum pierderea poftei de mâncare, apariția rănilor pe gingii și mucoasele gurii, febră periodică, curgerea nasului, curenții din ochi.

Tratamentul este îndreptat spre ameliorarea simptomelor. Veterinarii prescriu antibiotice (Penicilină, Ampicilină etc.), Imunoglobulină, vitamine, antihistaminice (Tavegil, Difenhidramină etc.). Este imposibil să vindeci complet boala, pisicile rămân purtătoare pe viață.

Herpes

Virusul herpes este mai frecvent la puii tineri. Această boală se manifestă prin febră, scurgeri purulente din ochi, apatie, lipsa poftei de mâncare, diaree verzui. De asemenea, herpesul poate fi însoțit de traheită și apariția ulcerelor pe mucoasa bucală.

Semne de herpes pe buza unei pisici
Semne de herpes pe buza unei pisici

Pentru tratament, se utilizează medicamente precum Maxidin, Fosprenil, Immunofan. Dacă animalul are diaree, sunt prescrise diaree și probiotice (Vetom, Linex etc.). Virusul herpesului este transmis prin placenta de la o mamă bolnavă la descendenți.

Prevenirea infecțiilor virale

Prevenirea bolilor, a căror dezvoltare este provocată de infecții virale, este după cum urmează:

 1. Mâncarea unei diete echilibrate.
 2. Scăparea animalului de paraziții externi și interni.
 3. Vaccinarea regulată cu Quadricat, Nobivac, Purevax, Multifel, Felovax, Leukocel. Aceste vaccinuri vă protejează animalul de companie împotriva rinotraheitei, panleucopeniei, leucemiei, calcivirozei, clamidiei, rabiei.

Multe boli infecțioase virale sunt mortale, prin urmare este necesar să se izoleze animalele bolnave în timp util și să se înceapă tratamentul cât mai curând posibil. Vaccinarea anuală vă va proteja animalul de companie de multe afecțiuni.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 10 Boli virale și infecțioase ale pisicilor