Câți ani trăiesc pisicile acasă?

PisicileDupă ce am adus un pisoi în casă, rareori credem că durata de viață a acestor animale drăguțe și adorabile nu este atât de lungă. Când un animal de companie crește și devine un membru cu drepturi depline al familiei, proprietarii, care doresc să extindă „calea vieții” animalului de companie, încep din ce în ce mai mult să se întrebe: câți ani trăiesc? pisici acasa.

Câte pisici trăiesc

Respingând toate credințele și miturile conform cărora pisicile au 9 vieți, este sigur să spunem că durata medie de viață a unei feline este de 7-10 ani. Pentru noi, oamenii, aceste cifre par prea mici și scurte în ceea ce privește speranța de viață și mulți sunt interesați de raportul real dintre vârsta animalelor de companie și oamenii..

Știați? Numărul gospodăriei pisici în lume atinge o valoare de 500 de milioane.

Vârsta unei pisici în termeni umani este corelată (în ani):

 • pisoi: de la 0 la 6 luni - un copil până la 14 ani;
 • tânăr: de la 6 luni la 2 ani - un tânăr sub 25 de ani;
 • în vârful vieții: de la 2 la 6 ani - un adult până la 42 de ani;
 • matur: de la 7 la 10 ani - persoană matură până la 54 de ani;
 • vârstnici: de la 11 la 14 ani - vârstnici până la 72 de ani;
 • vechi: de la 15 ani - persoană în vârstă de la 76 de ani.
Câte pisici trăiesc
Probabil că veți fi interesat să citiți despre, cât trăiesc câinii.
Dar este foarte dificil să răspunzi fără echivoc la întrebarea speranței lor de viață. Condițiile de viață ale acestor animale variază, ceea ce afectează în special calitatea vieții lor..

Acasă

Viața acasă, speranța medie de viață pisici în medie cu 5-6 ani mai mult decât indicatorii standard. Dar această perioadă poate ajunge la 20 de ani. Și factorul principal contribuie la aceasta - dragostea și grija proprietarului animalului de companie..

Important! Pisicile au un sistem nervos sensibil care nu este adaptat pentru a face față stresului, ceea ce poate duce la disfuncționalități în organism.

Condițiile de viață confortabile, lipsa stresului, îngrijirea de calitate și observarea în timp util de către un medic veterinar sunt considerate condiții ideale pentru o viață lungă a unui animal de companie. Astfel de pisici au o sănătate bună și pentru un număr maxim de ani își pot încânta stăpânii cu prezența lor..Pisică

Stradă

Habitatul afectează direct modul în care trăiesc oamenii de pe stradă. pisici. Riscurile morții premature la astfel de animale sunt mari și pot exista motive externe și interne pentru aceasta..

Motivele externe includ:

 • tot felul de pericole - mașini, câini și lupta pentru teritoriu;
 • nu întotdeauna condiții climatice bune - rece și umed;
 • lipsa sau aportul alimentar neregulat;
 • lipsa apei curate.
Motivele interne includ:
 • boală, provocate de viruși, bacterii sau paraziți și lipsa tratamentului acestora-
 • otrăvire provocată de mâncare de proastă calitate și adesea stricată.

Speranța medie de viață a străzii pisici nu depășește 7-10 ani. Șansele de a trăi o viață lungă la astfel de animale sunt minime. Dar cel mai rău lucru este că noi înșine - oamenii contribuim.

Mulți proprietari de pisici sunt adesea îngrijorați de următoarele întrebări: cum se hrănesc pisoii, cum să scapi de mirosul de urină de pisică, cum să antrenezi o pisică la litiera de gunoi și cum să speli o pisică fără abraziuni și zgârieturi.
PisicăAcest grup de animale include, de asemenea, pisici domestice cu capacitatea de a merge pe jos. Vârsta acestor animale de companie este puțin mai mică decât cea a omologilor exclusiv domesticite..

Când vizitează strada, animalul este, de asemenea, expus pericolelor și, neadaptat la „lupta pentru supraviețuire”, este mai susceptibil la influența factorilor negativi.

Important! Pisicile domestice care vizitează strada trebuie vaccinate împotriva bolilor infecțioase și a rabiei..

Sălbatic

În unele zone și regiuni îndepărtate de centru, puteți găsi animale sălbatice. Speranța medie de viață a acestor pisici nu depășește 7-10 ani și se datorează și riscului de moarte prematură..

Dar „habitatul” nu necesită o luptă pentru teritoriu și concurență între semeni, ceea ce reduce oarecum riscurile. Dar hrana unor astfel de animale este complicată de procesul de „obținere” a hranei, depinde de dexteritatea în vânătoarea de mici rozătoare și necesită anumite abilități.PisicăÎn general, existența pisicilor sălbatice nu este foarte diferită de pisicile obișnuite de stradă și depinde de aceleași motive externe și interne. Dar vigilența și instinctul de autoconservare la astfel de pisici sunt mai dezvoltate decât la omologii de pe stradă, ceea ce le protejează de multe situații negative.

Ce determină durata

Există factori care afectează vârsta pisicii:

 • durata datorată rasei;
 • durata datorată eredității;
 • calitatea mâncării servite;
 • îngrijirea animalelor de companie.
Știați? Castrat /sterilizat pisicile și pisicile trăiesc mai mult decât semenii lor. Acest lucru se datorează producției scăzute de hormoni sexuali, respectiv nivelului de stres asociat cu găsirea unui partener împerechere, acestor animale le lipsește.
Combinarea acestor factori poate reduce semnificativ existența unui animal de companie..

Rasă

Pisicile crescute prin selecție nu diferă de rasele naturale. Afirmația potrivit căreia indivizii genealogici au un secol scurt este eronată. Statisticile speranței de viață pentru unele rase indică faptul că:

 • Birmanez și abisinian trăiește mai mult de 15 ani-Pisică birmană
 • ragamuffins și australian fumos - 17 ani-Afumat australian
 • siamez și Manx fără coadă (Manx) ajung la 20 de ani.Pisică siameză
O caracteristică poate fi considerată faptul că reproducerea selectivă a afectat structura fiziologică a raselor și a determinat tendința lor spre diferite boli.
Știați? O pisică poate naște peste 100 de pui în întreaga sa viață..
Dar abordarea corectă a încrucișării și reproducerii face imposibile riscurile dezvoltării anomaliilor, iar observarea și atenția asupra caracteristicilor corpului reduc probabilitatea de complicații și moartea unui animal de companie.

Genele

Rolul genelor în durata de viață a fost supraestimat. Fără îndoială, predispoziția ereditară afectează viața animalelor, dar numai asupra stării de sănătate. Durata va fi afectată doar de prezența / absența îngrijirii și atenției.

Este destul de logic ca pisicile de rasă născute din părinți sănătoși să trăiască mult mai mult decât pisicile de stradă. Apropo, acest fapt se explică prin faptul că pisicile de stradă au o reproducere frecventă și necontrolată, ceea ce determină transferul „genelor rele” și o predispoziție la mutații.Pisică

Alimente

Nutriția afectează, de asemenea, cât trăiesc pisicile. Corect și echilibrat alimente asigură furnizarea nutrienților, oligoelementelor și vitaminelor necesare pentru sănătatea și vitalitatea animalului de companie. Principala regulă aici ar trebui să fie conformitatea cu regularitatea și dimensiunea optimă a porțiunii..

Aflați mai multe despre avantajele și dezavantajele hranei pentru pisici: FortiFlora, "Royal Canin", „Dealuri”, "Purina" și „Kitekat”.

Îngrijire

Atenția proprietarului și grija pentru animalul său de companie, dragostea și afecțiunea prezentate, jocurile comune sunt punctele cheie pentru menținerea unei stări psiho-emoționale la un nivel ridicat.

Cum să prelungiți viața unei pisici acasă

Procesul de îmbătrânire la pisici începe la vârsta de 5-6 ani. Este imposibil să opriți acest proces, dar este foarte posibil să încetiniți și să prelungiți viața unui „prieten apropiat”.

Pentru a realiza acest lucru, trebuie să respectați câteva principii:

 • nutriție completă și echilibrată;
Mâncare pentru pisici
Important! Pisicile care au împlinit vârsta de 10 ani sunt predispuse la boli ale sistemului digestiv și urinar, prin urmare, o dietă de alimente exclusiv uscate nu este recomandată.

 • stil de viață activ (jocuri în aer liber);
 • igiena la timp (urechi, dinți, lână);
 • prevenirea puricilor și a altor paraziți;
 • observarea de către medicul veterinar și tratamentul în timp util.

Împreună, aceste principii pot garanta o pisică veche și fericită..

Despre pisici de lungă durată

În ciuda indicatorilor medii stabiliți ai speranței de viață a pisicilor, au fost înregistrate mai multe persoane care distrug aceste fapte..

Deci, în Cartea Recordurilor Guinness înregistrată Lucy, care locuiește în sudul Țării Galilor. Vârsta lui Lucy era 39 de ani și a fost înregistrat în 2011.LucyPierdut de Lucy Crime Puff din Texas, a murit în vârstă 38 de ani. Locul al treilea este ocupat de Lady Katalina din Melbourne (Australia), vârsta ei - 37 de ani.Crime PuffPisica este pe locul patru Puss din Anglia cu o speranță de viață de 36 de ani.PussPisica completează cele cinci Spike din Anglia, a murit în 31 de ani.SpikeAceastă listă poate fi continuată, ceea ce mărturisește că dragostea, atenția și grija șterg toate limitele și miturile despre speranța de viață a fraților noștri mai mici.

Știați? În Austria, pisicile care servesc ca gardieni de depozit au dreptul la o pensie pe tot parcursul vieții sub formă de bulion, carne și lapte..

Pisicile nu încetează niciodată să ne uimească! Aceste creaturi adorabile pot trăi o viață lungă în mâini îngrijitoare. În general, mulți factori afectează durata de viață medie a pisicilor - habitat, nutriție echilibrată și îngrijire. Respectarea acestora garantează o viață lungă și fericită a animalului de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câți ani trăiesc pisicile acasă?