Acneea la pisici pe bărbie: cauze și tratament

Acneea este o boală a pielii cauzată de inflamația glandelor sebacee. La pisici, acneea este localizată cel mai adesea pe bărbie sau în colțurile gurii, mai rar în abdomen sau la baza cozii. O astfel de localizare selectivă se explică prin faptul că în aceste zone se află majoritatea glandelor care produc secreția de grăsime..

Pisica care se scarpină sub bărbie

Există mai multe etape succesive ale dezvoltării acneei:

 • inflamație și umflarea zonei pielii:
 • formarea de noduli subcutanati densi;
 • maturarea comedoanelor cu aspectul unei pete purulente pe vârful lor;
 • deschiderea abceselor;
 • formarea crustelor de uscare.

Boala provoacă mâncărime severă, pisica zgârie constant pielea, se pot forma abcese (pustule) la locul zgârieturilor, care împiedică procesul de vindecare. Dacă infecția intră în răni, pisica poate dezvolta inflamații purulente-necrotice ale glandelor sebacee sau ale foliculilor de păr.

Bine de știut: Nici omul, nici animalul nu pot fi infectați de o pisică cu acnee, deoarece această boală este cauzată de o disfuncționalitate a glandelor și nu de microorganisme patogene..

Acnee la pisică

Cauze

Cauza imediată a formării acneei este funcționarea defectuoasă a glandelor subcutanate, care produc grăsimi și tulburări în procesul de keratinizare. Stratul superior mort al epiteliului ar trebui să se desprindă, să se desprindă, iar celulele tinere să-i ia locul. În cazul în care nu se produce detașarea în timp util, celulele moarte, precum dopurile, înfundă porii, ceea ce duce la formarea de noduli subcutanati specifici de culoare albă sau neagră.

Tendința către acnee nu depinde de rasă sau de vârsta pisicii. Se crede că factorii care declanșează acneea la o pisică includ:

 • boli de piele;
 • patologia dezvoltării glandelor sebacee sau a foliculilor de păr;
 • metabolism necorespunzător,
 • imunitate redusă;
 • perturbări hormonale;
 • funcție hepatică slabă;
 • predominanța alimentelor grase în dieta pisicii;
 • încălcarea regulilor de igienă (în special, spălarea ocazională a hrănitorului sau băutorului de pisici poate provoca acnee pe bărbie la o pisică).

Diagnostic

Pentru a face un diagnostic precis, medicul veterinar va efectua o examinare externă a animalului de companie și va prescrie o serie de teste de laborator. Acneea are un aspect foarte tipic.

Acnee pe bărbia unei pisici

Dar ar trebui să se înțeleagă că o acnee pe bărbia unui animal poate fi un semn al unei alte boli care are simptome similare:

 • tumori ale glandei sebacee;
 • demodicoză sau scabie (leziuni cutanate cu acarieni microscopici);
 • dermatofitoză (lichen, o boală cauzată de ciuperci dermatofite Microsporum canis, Microsporum gypseum și Trichophyton);
 • granuloame eozinofile și alte boli alergice ale pielii;
 • lepra (o boală a pielii cauzată de bacteria Mycobaterium lepraemurium);
 • ouă de ectoparaziți depuși pe suprafața pielii (purici, păduchi, păduchi);
 • muscaturi de insecte.

Pentru a diferenția acneea de alte patologii, pisicii i se face un test de sânge general și serologic, acest lucru vă permite să identificați un posibil agent patogen (bacterii, viruși, protozoare). De asemenea, se efectuează o examinare bacteriologică a unei probe de țesut din zonele afectate ale pielii. Dacă se suspectează o ciupercă, lampa UV a lui Wood poate fi utilizată pentru a clarifica diagnosticul..

Tratament

Tratamentele pentru acnee la pisici depind de gravitatea bolii. Dacă există puține comedoane și acestea nu se strică, este suficient să se utilizeze medicamente de acțiune locală (externă). În cazul unei boli avansate, se utilizează medicamente de uz intern.

Atenţie! Modul de tratare a acneei la o pisică poate fi stabilit doar de un medic. Automedicația este periculoasă. În niciun caz nu trebuie să stoarceți chiar și comedoane simple care s-au format pe bărbia unei pisici.

Regimul de terapie locală este de obicei după cum urmează:

 • Zonele pielii afectate de acnee sunt tratate cu agenți antiseptici de mai multe ori pe zi. Poate fi alcool salicilic, peroxid de hidrogen, tinctură de alcool de calendula. Există antiseptice speciale pentru piele - Miramistin, Clorhexidină, Percutan. Puteți folosi săpun de gudron sau șampoane medicinale de la Harz și Bifar..
 • Când apar cruste purulente, zonele afectate sunt tratate cu o soluție de antibiotic Bactroban (Mupirocin).
 • În cazul inflamației severe, poate fi prescris un curs de tratament cu unguent de prednisolon.
 • Unguentele nutritive sunt frecate în piele dezinfectate cu un antiseptic. Usucă comedoanele și împiedică formarea pustulelor. Într-o farmacie veterinară puteți cumpăra unguent Yam, Levomekol, salicilic, zinc, sulfuric, tetraciclină unguent sau Liniment syntomycin.

Unguentele se aplică pe zona afectată a pielii cu un strat subțire și se lasă aproximativ o jumătate de oră, după care resturile sunt îndepărtate cu atenție cu un tampon de bumbac. Nu lăsați pisica să vă lingă medicamentul.

Dacă boala este avansată, medicul veterinar poate prescrie un tratament de două săptămâni cu antibiotice sistemice pentru pisică. Cele mai frecvent utilizate sunt Amoxicilina, Enrofloxacina sau medicamentele din grupul cefalosporină: Cefazolin, Cefuroximă, Cefotaximă, Cefepim. Acestea sunt administrate pisicii în tablete sau injectate intramuscular, doza este determinată de medicul veterinar.

Rezultatele destul de bune în tratamentul acneei pot da remediile populare. Printre cele mai populare rețete:

 • Bulion de Celandine. Se toarnă 2 linguri de ierburi în 0,5 litri de apă, se fierbe, se insistă și se răcește. Folosiți bulionul strecurat pentru loțiuni.
 • Decoct de mușețel cu furacilină. Se toarnă o lingură de flori de mușețel cu un pahar cu apă clocotită, se insistă o jumătate de oră sub capac, apoi se strecoară. Zdrobiți 2 comprimate de furacilină, amestecați cu 3 linguri de bulion de mușețel. Lubrifiați erupțiile cu acest amestec de mai multe ori pe zi.
 • Decoct de coadă. O lingură de flori de coada șoricelului se prepară într-un pahar cu apă, obținut de bulion, cu grijă, fără a deteriora comedoanele, șterge pielea afectată.

O condiție prealabilă pentru terapia complexă a acneei este dieta: alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi sunt excluse din dieta pisicii până când manifestările acneei dispar complet..

Pisică britanică

Prevenirea

Măsurile de prevenire a acneei la pisica dvs. sunt foarte simple. În primul rând, trebuie să aveți grijă de curățenia vaselor pentru pisici și de igiena pisicii în sine. Alimentatoarele și băuturile trebuie spălate în fiecare zi. Este mai bine să cumpărați boluri din ceramică sau metal pentru hrană și apă. Bacteriile se pot colecta cu ușurință în vase de plastic, deoarece au pori destul de mari. Dacă pisica își murdărește bărbia în timp ce mănâncă, ștergeți-o cu o cârpă curată și umedă; în loc de apă, puteți utiliza o soluție antiseptică.

Dacă pisica dvs. este predispusă la erupții pe piele, cum ar fi acneea, limitați-vă dieta la alimente grase. O dietă completă și variată, în care există o cantitate suficientă de nutrienți, vitamine și oligoelemente, va contribui la întărirea imunității animalului, astfel încât corpul său să poată face față mai bine bolilor potențiale.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acneea la pisici pe bărbie: cauze și tratament