Anemie la pisici și pisici

Anemia la pisici și pisici este o boală care se dezvoltă datorită scăderii cantității de hemoglobină sau a globulelor roșii în sine. Uneori vorbim despre anemie, când volumul total de sânge devine mai mic. Astăzi vom vorbi despre cauzele, simptomele și modul de tratare a anemiei la pisici..

Eritrocitele, după cum știți din lecțiile de biologie, sunt celule roșii din sânge. Aceste celule conțin fier. Când este „în contact” cu oxigenul, „se oxidează”, eritrocitele sunt transportate de fluxul sanguin către celule, care „iau” oxigenul necesar. Dacă nu există suficientă hemoglobină, globule roșii sau sângele în sine, atunci oxigenul necesar pur și simplu nu va fi suficient. Și din cauza foametei de oxigen, activitatea țesuturilor și a organelor este întreruptă.

PosthemoragicSe dezvoltă după pierderea sângelui. Cu anemia posthemoragică la o pisică, volumul de sânge circulant scade.
HemoliticCu acest tip de anemie, se înregistrează distrugerea eritrocitelor în sine. Aceasta este de obicei asociată cu o boală parazitară (babezioză, piroplasmoză, hemobarteneloză) sau otrăvire (de exemplu, nitriți). Uneori se remarcă și anemie hemolitică ereditară. Mai rar, pisicile au boli autoimune care duc la distrugerea globulelor roșii..
HipoplasticCu acest tip de anemie, cauza bolii constă în lipsa substanțelor care sunt necesare direct pentru formarea celulelor roșii din sânge. Dacă la un moment dat apare un eșec, atunci nu vor exista suficiente globule roșii din sânge.
AplasticMotivul pentru acest tip de anemie este că măduva osoasă nu poate face față funcției hematopoietice. Încălcarea poate apărea din cauza intoxicației. Nu uitați de o astfel de boală ca leucemia..

anemie la pisici

Cauze

După ce v-ați familiarizat deja cu clasificarea, este clar care sunt cauzele anemiei la pisici.

 • Pierderi de sange. Acestea sunt atât externe de la răni, cât și interne (de exemplu, de la ulcere). Prin urmare, leziunile pot fi atribuite motivelor.
 • Infecții. Ei „otrăvesc” corpul, distrug eritrocitele. Unele infecții chiar distrug măduva osoasă (de exemplu, leucemia virală).
 • Paraziți. Inclusiv cele care infectează și distrug eritrocitele (piroplasmoza).
 • Medicamente. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să vă auto-administrați tratament animalelor. Nu sunteți sigur cum acest medicament va afecta sănătatea animalului. De exemplu, paracetamolul, care este obișnuit pentru noi cu febră, este fatal pentru pisici. În niciun caz nu trebuie utilizat pentru tratarea mustaței. Și analogii săi sunt, de asemenea, interzise. Iată o astfel de intoleranță individuală. Și unele medicamente au contraindicații sau efecte secundare. Asigurați-vă că citiți adnotările, consultați medicul veterinar înainte de a da animalului dumneavoastră de companie orice medicament.
 • Predispoziţie. De exemplu, pisicile somaleze și abisiniene suferă din cauza faptului că globulele lor roșii sunt foarte instabile, distruse rapid. Aceste rase au nevoie de examinări veterinare amănunțite, asigurați-vă că donați sânge pentru analiză.
 • Alimentație necorespunzătoare. Aceasta duce la faptul că animalul are o scădere a fosfatului din sânge. Sau dacă îți hrănești animalul de la masă, oferindu-i hrană care conține ceapă, atunci nu ar trebui să te mire că animalul dezvoltă anemie. O dietă dezechilibrată duce la faptul că hemoglobina nu este suficient formată.
 • Transfuzie de sange, care este incompatibil cu grupa sanguină a animalului primitor. Uneori, pisoii nou-născuți au astfel de probleme (mai ales dacă nu sunt hrăniți de mama lor, ci de o altă frumusețe care alăptează). Se întâmplă un conflict. Iar celulele roșii din sânge sunt distruse.
 • Alte motive. Deficiență de fier. Procese inflamatorii cronice (chiar dacă sunt ascunse).

După cum putem vedea, există pur și simplu o mulțime de cauze posibile de anemie la pisici..

Simptome

Să identificăm cele mai evidente simptome ale anemiei la pisici pentru a vă ajuta să identificați boala în stadiile incipiente..

Anemie post-hemoragică

Simptomele acestui tip de anemie la o pisică sunt că toate membranele mucoase devin atât de palide, parcă albe. Și totul pentru că există mult mai puțin sânge în corp. Ritmul cardiac crește și, dacă ascultați inima, bate foarte tare în piept. Temperatura scade, iar animalul de companie în sine este foarte letargic. Dacă se pierde mult sânge, atunci animalul dezvoltă șoc..

un simptom al anemiei la o pisică

Alte simptome

Alte simptome ale anemiei la pisici:

Anemie hemoliticăDacă cauza anemiei la o pisică constă în distrugerea celulelor roșii din sânge, atunci membranele mucoase capătă o nuanță gălbuie. Pisica slăbește. El dezvoltă dificultăți de respirație și semne de insuficiență cardiacă..
Anemie hipoplazicăMembranele mucoase sunt palide, mustața este flască. Dacă donați sânge pentru analiză, atunci hemoglobina din acesta este mult mai mică decât în ​​mod normal..
Anemie aplasticaAici, pe lângă simptomele caracteristice anemiei hipoplazice, apar semne de intoxicație sau o boală infecțioasă, ceea ce a dus la o încălcare a hematopoiezei. Reduce nu numai conținutul de eritrocite, ci și leucocite, care este foarte periculos pentru viața animalului (imunitatea nu va face față infecției, chiar și o simplă răceală este distructivă). Cel mai adesea, anemie aplastică în "duet" cu leucemie.

Tratament

Cum se tratează anemia de pisică? În primul rând: nu vă diagnosticați și nu vă auto-medicați!

Tratamentul pentru o pisică care are anemie ar trebui să înceapă cu aflarea cauzei. Numai după ce ați tratat-o ​​puteți alege tratamentul potrivit. De acord, nu are rost să beți medicamente care conțin fier dacă anemia este cauzată de insuficiența măduvei osoase.

Dacă animalul dvs. de companie are pierderi de sânge, atunci trebuie să vă asigurați că sângerarea sa oprit (atât externă, cât și internă). Este posibil să fie necesară transfuzia de sânge și pentru aceasta este imperativ să contactați o clinică veterinară. Mai mult, căutați-l pe cel în care pisicile au o bancă de sânge pentru tratamentul anemiei (sau găsiți un donator sănătos).

 • Soluție intravenoasă (numai intravenoasă!) 10% clorură de calciu.
 • Se poate administra o picurare de glucoză (sau altă soluție salină) pentru a restabili volumul de sânge.
 • Dacă nu există probleme cu măduva osoasă, nu există infecție sau alți factori care contribuie, atunci acest lucru vă va ajuta. Pulsul este normalizat, iar celulele roșii din sânge se vor recupera în timp.
 • Veterinarul va prescrie suplimente de fier pentru a crește cantitatea de hemoglobină.

Iată cum să hrănești o pisică cu anemie:

Dieta trebuie îmbogățită cu proteine ​​(brânză de vaci, carne, pește, ouă etc.), vitamine (în special acid ascorbic) și microelemente (cobaltul este bun). De la remedii populare pentru tratamentul pisicilor cu anemie, se folosesc decocturi de trandafir sălbatic, mușețel, urzică, lingonberry, păducel, cenușă de munte. Dacă motivul constă în otrăvire, atunci asigurați-vă că îndepărtați otrava din corp. Este bine aici și spălarea tractului gastro-intestinal și a laxativelor și a diureticelor. Dar toate acestea vor fi prescrise de medicul veterinar.

Sperăm că materialul nostru te-a ajutat. Dacă aveți întrebări despre anemia la pisici, scrieți-le în comentarii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anemie la pisici și pisici