Blefarita la pisici: simptome și cauze

Adesea, numai prin starea ochilor se poate afla despre bunăstarea generală a animalului. Deci, dacă sunt inflamate și apoase, zona din jurul lor este contaminată cu exsudat, atunci sănătatea animalului dvs. este în mod clar în pericol. Una dintre varietățile de astfel de patologii este blefarita la pisici..

Ce este această boală, care sunt manifestările sale clinice?

Acesta este numele inflamației pleoapelor. Se întâmplă superficial, când numai stratul lor superior este afectat (cel mai adesea de-a lungul marginilor) sau profund. În ultimul caz, evoluția bolii este cea mai severă, deoarece toate straturile pielii se inflamează. Blefarita poate fi asociată cu o infecție bacteriană, traume mecanice ale pleoapelor, patologii ale glandelor meibomiene. Acestea sunt situate de-a lungul marginii spatelui pleoapelor, secretând secreții necesare pentru udarea și protejarea țesuturilor ochiului.

Simptomele blefaritei la pisici sunt variate. În primul rând, există o descărcare din ochi. Pot fi apoase sau pot conține o cantitate decentă de puroi. Adesea observat strabism sau clipire spasmodică (blefarospasm). Pleoapele devin roșii și umflate. Deoarece acest lucru provoacă adesea mâncărime severă, animalul se freacă tot timpul cu ochii labei, rănind în continuare pielea pleoapelor și contribuind la agravarea bolii..

În același timp, apar zone fără păr, pielea pe care devine uscată și dură. În plus, epiderma poate pierde pigmentarea, ceea ce face ca aceste zone să arate ca niște pete albicioase împrăștiate aleatoriu. Cel mai rău este atunci când glandele meibomiene despre care am menționat se inflamează. Se umflă foarte mult, marginile inferioare sau superioare ale pleoapelor (sau toate împreună) se umflă, se umflă și se inflamează. Apariția abcese. Exsudatul uscat sub formă de cruste se acumulează sub ochi, provocând apariția unor focare suplimentare de inflamație.

Pe întreaga suprafață a pielii pleoapelor pot apărea mici papule și pustule (în imagine). În plus, blefarita este foarte des însoțită de conjunctivităohm sau chiar cheratită. În acest din urmă caz, există cazuri frecvente de orbire completă sau parțială a animalului. Veterinarii au descoperit că forma cronică a bolii este deosebit de frecventă la pisicile siameze și la încrucișările lor. Simptomele lor pot dura ani de zile pentru a se dezvolta. Cea mai izbitoare manifestare a bolii la început este pierderea constantă a părului și a genelor pe pleoape..

Cauzele blefaritei

Pot fi și multe dintre ele. Cauzele bolii pot fi:

  • Dermatită și leziuni ale pielii pleoapelor.
  • Volvulusul pleoapelor, care afectează adesea pisicile persane și din Himalaya.
  • La pisici (extrem de rare), blefarita poate fi cauzată de o patologie în care genele cresc în două rânduri, iar unul dintre ele, parcă, „crește” în piele, provocând inflamații constante.
  • persană, himalayan și Birmanez Pisicile pot suferi de o tulburare ereditară rară în care pleoapele nu se închid complet. Ca urmare, ochiul este expus în mod constant la iritații, care pot contribui la aceeași dermatită și / sau inflamație a glandelor meibomiene..
  • Dermoide. Acestea sunt chisturi congenitale care apar din dezvoltarea anormală a țesuturilor epiteliale în perioada embrionară. Din păcate, acest caz este cel mai dificil, deoarece recuperarea completă nu poate fi realizată..

Dar nu toate acestea sunt motivele! Una dintre cele mai neplăcute și „evazive” dintre ele este considerată a fi alergii. Mai ales atopic. În plus, microorganismele patogene și oportuniste pot provoca și boli. Stafilococii sunt deosebit de periculoși. O astfel de blefarită în manifestările sale poate semăna puternic cu orz: marginea pleoapei se umflă brusc, se inflamează și se dezvoltă supurație severă. Zona este foarte dureroasă, pisica evită în orice mod posibil sondarea. Ce altceva poate provoca boli? Să enumerăm:

  • Patologii fungice.
  • Demodecoză.
  • Infectie virala. Mai ales în acest sens, virusul felin este periculos herpes.
  • Reacție la o substanță iritantă. De exemplu, unele pisici pot reacționa foarte dureros la prezența fumului de țigară în aer..

Ce trebuie să faceți și cum să tratați blefarita la pisici?

În primul rând, boala primară, dacă există, trebuie vindecată. În al doilea rând, este necesar să se limiteze pe cât posibil posibilitățile animalului în pieptănarea pleoapelor, pentru care este perfect guler chirurgical.

Pentru tratamentul infecțiilor bacteriene și distrugerea microflorei patogene secundare, se utilizează antibiotice cu spectru larg. Este necesar să ne amintim despre posibilitatea reacțiilor alergice la medicamentul utilizat, când evoluția bolii se poate agrava brusc. Dacă se respectă acest lucru, tratamentul trebuie corectat imediat. Medicamentele antibacteriene sunt, de asemenea, utilizate pentru etiologia virală, deoarece este important să protejați pisica de posibila „revoltă” a microflorei secundare..

Pentru a atenua starea animalului, este necesar să îndepărtați constant exsudatul care curge, împiedicându-l să se usuce. În acest scop, comprese calde se practică timp de 5-15 minute, de cel puțin trei până la patru ori pe zi. Serul salin cald este bun. Medicamentul nu trebuie să se scurgă în ochi. Dacă tratați blefarita la o pisică cu păr lung, asigurați-vă că tăiați părul din jurul ochilor. În cazul în care boala este cauzată de volvulus sau inversarea pleoapelor, acestea recurg la intervenție chirurgicală. Asigurați-vă că utilizați un guler chirurgical postoperator!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Blefarita la pisici: simptome și cauze