Boli ale stomacului la pisici: semne comune și diagnostic de boli

Oricât am dori să credem, dar pisicile domestice nu au „nouă vieți”. Bolile stomacului reprezintă un pericol semnificativ pentru aceste animale. Sunt relativ frecvente la pisici, provocând multe probleme..

Tablou clinic general

Animalele afectate prezintă o gamă largă de semne clinice. Pierderea în greutate care coexistă cu apetitul normal este cea mai frecventă în majoritatea cazurilor. Acest lucru se remarcă în special în exemplul coloanei vertebrale, care se simte în fiecare detaliu. Vărsăturile sunt foarte caracteristice, în care se găsesc nu numai bila și sângele, ci și multe bucăți de lână mată.

Atenţie! Aș dori să mă opresc în mod special asupra ultimului semn: contrar părerii „experților”, mingile de păr „nu sunt norma” pentru pisici. Prezența lor este un semn destul de tipic pentru multe boli de stomac.!

Dimpotrivă, multe pisici nu mai mănâncă cu aceste patologii. Altele pur și simplu au un apetit scăzut. Este foarte important să ne amintim că semnele clinice similare sunt, de asemenea, destul de tipice pentru bolile ficatului, rinichilor și a altor organe interne. Dacă găsiți oricare dintre simptomele descrise în articol, arătați imediat animalul de companie medicului veterinar. Principalele probleme sunt cauzate de următoarele afecțiuni:

  • Inflamația stomacului, este gastrită.
  • „Înfundarea” cavității organului cu bile de păr.
  • Pancreatită. Desigur, această boală se referă direct la stomac numai indirect..
  • Constipație, care sunt provocate și de probleme de stomac.
  • Boli ulcerative.
  • Obstrucția stomacului.

Să luăm în considerare unele dintre aceste patologii într-un pic mai detaliat, specificând nu numai simptomele lor generale, ci și terapia de bază. Vă vom avertiza imediat că nu este nevoie să le tratați singuri, deoarece veți provoca doar mai mult rău animalului!

Gastrită

Poate că aproape fiecare adult este familiarizat cu această boală. Simptomatologia este simplă: constipație alternativă și diaree, vărsăturile sunt destul de caracteristice, cu palparea abdomenului, este posibilă o reacție dureroasă. Cauzele gastritei pot fi atât multe boli infecțioase, cât și factori de mediu negativi, până la consumul de hrană de calitate slabă și otrăvitoare de către animale. În unele cazuri, această patologie este cauzată de unele tulburări metabolice grave, ducând la o scădere accentuată a acidității sucului digestiv produs. Ca urmare, activitatea bactericidă a acestei secreții scade, alimentele pot putrezi chiar în tractul gastrointestinal, care dezvoltă rapid o reacție inflamatorie.

Acumularea de bile de păr

Blana pătrunde în stomacul pisicii când animalul își linge haina în fiecare zi. Pisicile înghit o cantitate relativ mare de păr și acest lucru este valabil mai ales pentru rasele cu păr lung. Când se acumulează „masa critică”, acestea încep să iasă sub formă de bile de păr, pe care pisica le tuse sau le regurgită. Dacă acest lucru se întâmplă tot timpul la animalul dvs. de companie, va trebui să vă gândiți la o dietă ușoară care să faciliteze migrația naturală a acestor pietre. În cazurile severe, nu numai că pot contribui la aceeași gastrită sau chiar la un ulcer (datorită iritării constante a pereților stomacului), dar pot provoca și obstrucții. Poate fi tratat numai prin intervenție chirurgicală urgentă..

Pancreatită

Se numește inflamația pancreasului pancreatită. Apare datorită acțiunii agenților bacterieni sau virali, ca urmare a rănilor, a medicamentelor prescrise în mod necorespunzător și, de asemenea, din alte motive. Desigur, această afecțiune nu poate fi atribuită în mod direct bolilor stomacului, dar apare adesea pe fondul gastritei, patologiilor ulcerative și tumorale ale acesteia din urmă. Semnele pot fi reacții dureroase la palparea abdomenului, tulburări digestive. Diagnosticul se face numai pe baza testelor de diagnostic. Această patologie este tratată într-un mod complex și variat, prescriind antibiotice și alte medicamente antimicrobiene. Dimpotrivă, în unele cazuri este necesar să întrerupeți cursul tratamentului dacă medicamentele utilizate au un efect negativ asupra stării pancreasului..

Constipație

Este general acceptat faptul că aceste tulburări sunt cauzate exclusiv de probleme intestinale la animale, dar acest lucru este departe de a fi cazul. Dezacordurile cu stomacul provoacă absorbția slabă a alimentelor, ceea ce afectează negativ motilitatea întregului tract gastro-intestinal. Vă rugăm să rețineți ce anume Constipație arată adesea prezența gastritei sau a altei patologii gastrice. Boala este tratată pe baza cauzei de bază. Dar aproape întotdeauna repartizat dietă. Compoziția de hrană pentru pisici care este utilizată în acest moment trebuie să includă în mod necesar o cantitate mare de fibre dietetice și fibre bine absorbite. Legumele fierte și amestecate sunt surse bune. Pentru ca pisica să le mănânce, gruelul este diluat cu bulion de pui..

Ulcer la stomac

Se dezvoltă pe fondul gastritei acute sau cronice. O boală foarte neplăcută, deoarece șansele de strângere spontană sunt ulcere de stomac practic nu, dar probabilitatea de perforare a peretelui său este prezentă și departe de zero. Simptomatologia este similară cu cea a gastritei: refuzul alimentelor, vărsăturile sunt posibile și probabil va exista sânge în voma, senzații dureroase la palparea abdomenului. Tratamentul este urgent necesar. Trebuie avut în vedere faptul că relația dintre insuficiența renală cronică și bolile de stomac a fost acum dovedită în mod clar, deci este foarte probabil ca și rinichii să fie tratați în același timp..

La pisici, pentru ulcerul cicatricial, se folosesc adesea preparate de compozit și berberis-homaccord, poate chiar numirea unui Alma-Gel „uman” și medicamente similare. Vă rugăm să rețineți că această boală este foarte gravă și, prin urmare, numai un medic ar trebui să se ocupe de toate acestea.!

Obstrucția stomacului

Patologie chirurgicală relativ rară, dar extrem de periculoasă. Se dezvoltă datorită tumorilor, bilelor de păr sau înghițirii corpurilor străine care uită secțiunea pilorică. Simptomele bolii sunt foarte asemănătoare cu cele descrise mai sus: vărsături, pierderea poftei de mâncare, epuizare, dureri de stomac. Dar diagnosticul trebuie pus cât mai devreme și cât mai exact posibil. Pentru a face acest lucru, este necesar să se utilizeze o examinare cu raze X a cavității abdominale și Ultrasunete. Dacă nu se aplică toate metodele de diagnostic necesare la momentul potrivit, pisica poate muri..

Singurul tratament fiabil este intervenția chirurgicală. În unele cazuri, dacă radiografia a relevat o ușoară scădere a lumenului pilorului, este posibil să se prescrie ulei vegetal. Poate că lubrifiantul va ajuta bucățile nedigerate de alimente, păr și alte obiecte străine să părăsească corpul animalului în mod natural. Dar astfel de măsuri rareori ajută, este imposibil de făcut fără o intervenție chirurgicală. După operație, animalul ar trebui să primească îngrijirea necesară, ar trebui să fie prezentat în mod regulat medicului veterinar.

După cum puteți vedea, orice boală de stomac la pisici poate duce la consecințe foarte neplăcute și, prin urmare, este necesar să solicitați urgent ajutorul unui medic veterinar dacă ceva din comportamentul animalului vi s-a părut ciudat și / sau sincer anormal. Acesta este singurul mod în care puteți salva viața și sănătatea iubitului dvs. animal de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale stomacului la pisici: semne comune și diagnostic de boli