Boli ale pisicilor mai în vârstă și ale pisicilor

Ce boli încep să se dezvolte la pisicile mai în vârstă? În articolul nostru, vom vorbi despre problemele cu care se pot confrunta proprietarii de pisici și pisici de peste șase până la șapte ani. Și, desigur, despre semnele bolii și diferitele simptome la care proprietarii unui animal care nu mai este tânăr ar trebui să acorde în primul rând atenție și care pot servi drept motiv pentru o vizită la o clinică veterinară. Ce boli ale pisicilor vechi există?

Diabet

Ai observat că pisica a început să bea mai mult și să urineze mai des? Animalul dvs. de companie a început să slăbească, dar în același timp își mănâncă porția obișnuită sau crește pofta de mâncare? Aceste simptome pot indica faptul că pisica dumneavoastră are diabetul zaharat, sau pentru orice probleme cu glanda tiroidă (hipertiroidism).

Probleme la rinichi la pisici

Pisicile mai în vârstă pot avea simptome similare atunci când apar probleme cu rinichii, dar vor fi însoțite de apetit slab sau deloc. Nu este deloc necesar ca aceste simptome să apară cumva brusc. Adesea, este posibil ca simptomele să fie destul de ușoare în stadiul inițial al bolii și se vor dezvolta treptat în decurs de câteva luni înainte de a vă da seama că animalul dvs. de companie are probleme și nu este vorba doar de modificări legate de vârstă și este timpul să vă adresați unui medic veterinar..

În cazul vizitelor târzii (adesea animalul este deja excesiv de slăbit și nu mănâncă mult timp), medicii trebuie să prescrie terapie de susținere sau paliativă, deoarece nu există altă cale de ieșire. Acest lucru se aplică în principal acelor animale diagnosticate cu insuficiență renală cronică, tratamentul cărora este mai eficient în stadiul incipient al bolii..

Aș dori, de asemenea, să atrag atenția proprietarilor, care scot apetitul slab al animalelor lor de companie pentru probleme dentare (tartru, gingivită, boală parodontală), asupra faptului că este extrem de nedorit să igienizați o pisică sub anestezie generală fără a efectua o examinare preliminară a animalului (biochimie și analiză generală a sângelui și a urinei) , Ultrasunete ale cavității abdominale etc.).

Fără aceste teste, puteți ajunge cu dinții curăți de la animalul dvs. de companie, dar în același timp insuficiența renală în stadiul final.

pisica batrana

Probleme de grăsime

Pentru pisici și pisici de vârstă mijlocie, obezi, există un risc destul de ridicat de a dezvolta lipidoză, manifestată clinic cu pierderea bruscă în greutate și postul temporar. Simptomele externe ale acestei boli sunt o culoare modificată a urinei, galbenitatea membranelor mucoase și a pielii, o stare lentă și deprimată a animalului, pisica este capricioasă sau refuză complet să mănânce.

Sistem reproductiv

Pentru pisicile nesterilizate la această vârstă, există un mare pericol de boli ale sistemului reproductiv - endometrita / piometra (inflamația purulentă a uterului). Principalele sale simptome sunt:

  • Letargie;
  • Asuprire;
  • Parțial sau complet refuzul pisicii de a mânca;
  • Descărcare purulentă sau hemoragică din tractul genital.

Cu un pirometru în stadiu închis (mare), descărcarea poate fi absentă, ceea ce face dificilă stabilirea unui diagnostic precis fără o examinare suplimentară (de exemplu, cu ultrasunete). Simptomele acestei boli extrem de periculoase la pisicile mai în vârstă sunt, de asemenea, un abdomen mărit, febră mare și modificări ale numărului de sânge..

Sigiliile pe pielea unui animal de companie

Și, desigur, este foarte important să fiți atenți la apariția la animalele de companie a tot felul de "umflături", "bile" și alte tipuri de foci în zona glandelor mamare și a abdomenului. Aceste bulgări și formațiuni subcutanate pot indica procese de cancer, cum ar fi cancerul de sân (o boală care afectează nu numai pisicile, ci și pisicile). Adesea, o biopsie prin puncție dintr-o astfel de educație poate să nu fie informativă, deoarece atunci când luați material pentru examinare este posibil să nu intrați în focarul tumorii și, prin urmare, să nu oferiți proprietarului informații fiabile despre starea de sănătate a animalului său de companie..

În cazul în care observați date de formare (umflături și diferite sigilii) pe corpul animalului dvs. de companie, este recomandat să consultați un oncolog. Descărcarea purulentă sau hemoragică pe mucoase, în special unilaterală, poate fi, de asemenea, considerată ca un posibil proces oncologic.

Cu cât animalul este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul activării infecțiilor virale cronice asociate cu leucemia și virusul imunodeficienței. Aceste riscuri apar deoarece pisicile și pisicile de la această vârstă au un răspuns imun redus, în acest sens, este recomandabil să detectați viruși la o vârstă fragedă..

pisica batrana

Sfaturi pentru proprietarii de pisici și pisici mai în vârstă

Este destul de simplu și uman. Există boli mai ușor de prevenit într-un stadiu incipient decât de vindecat? chiar și bolile pisicilor bătrâne. De aceea, medicii veterinari recomandă proprietarilor să efectueze examinări periodice ale animalelor de companie..

Chiar și în lipsa reclamațiilor, este recomandat să vizitați în mod regulat un medic veterinar, să efectuați teste de sânge și urină, să efectuați examinări cu ultrasunete și, probabil, prin aceasta vă puteți salva pe dvs. și animalul dvs. de companie de problemele descrise mai sus..

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale pisicilor mai în vârstă și ale pisicilor