Pisică abisiniană: fotografie, descrierea rasei și conținut

Una dintre cele mai populare specii de pisici domestice din lume este abisinianul. Reprezentanții săi au un aspect foarte drăguț, au un caracter ușor și plictisitor, sunt loiali proprietarului lor și au fost apreciați pentru aceste calități de sute de ani..

Adesea participă la spectacole cu pedigree, multe creșe sunt implicate în creșterea lor..

Istoria rasei

Conform versiunii general acceptate, strămoșii sălbatici ai abisinienilor au trăit mii de ani în țările din Africa de Est, în sudul Egiptului. O pisică de culoare neobișnuită a fost adusă de acolo de un soldat care a participat la conflictul dintre Marea Britanie și Etiopia (1867-1868). La acea vreme era cunoscută sub numele de Abisinie - așa a fost numită rasa.

Conform celei de-a doua versiuni, abisinienii au fost aduși din țările din Asia de Est. Există o asemănare clară cu pisicile thailandeze, siameze, indiene.

Abisinianul a participat la Expoziția de la Londra din 1871, unde a fost foarte apreciată. Pisicile abisiniene au început să fie crescute într-un efort de a consolida cele mai bune calități. 11 ani mai târziu, rasa a fost recunoscută în Marea Britanie prin scrierea primului standard. În 1904, a fost înregistrată oficial.

Egipt
Egipt

De la începutul secolului al XX-lea, reprezentanții speciilor s-au răspândit treptat pe continente. În timp ce a durat cel de-al doilea război mondial, rasa de pisici abisiniene din Europa aproape a dispărut și a fost restaurată folosind animale de rasă duse anterior în Statele Unite..

De-a lungul secolului, aspectul abisinienilor s-a schimbat semnificativ: urechile au devenit mai mari, dimensiunea corpului a scăzut.

În plus, noi culori au fost dezvoltate și fixate în standard..

Scurtă descriere a rasei

Reprezentanții acestei specii au dimensiuni mici ale corpului, masculii fiind puțin mai mari. Creșterea unei pisici abisiniene este de aproximativ 30-32 cm, pisicile - 26-28 cm. Greutatea lor, de regulă, este de la 3 la 6 kg.

Conform standardului la un animal:

 • Lățimea capului de la occiput la nas devine treptat mai mică.
 • Ochii sunt mari, ovali, cu un iris galben-portocaliu sau verde. În jurul lor o lovitură neagră și apoi una ușoară.
 • Nasul este ușor alungit, cu o tranziție lină de la frunte.
 • Urechi mari, erecte, cu vârfuri întunecate, rotunjite, despărțite.
 • Corpul este suplu, nu prea alungit, cu gâtul grațios.
 • Picioare lungi destul de subțiri, coada ușor înclinată până la vârf.
 • Blana este scurtă, densă, bine potrivită.

Pisicile adulte au o figură și o mișcare grațioase. Pisoii arata incomod, usor incomod.

Important! O caracteristică a tuturor abisinienilor este culoarea bifată a firelor de păr: zonele întunecate și deschise alternează pe fiecare păr. Standardul ar trebui să fie de 2-3 repetări, părul este întunecat la vârfuri. Dungi sau pete - un defect.

Cea mai mare parte a suprafeței corpului (cap, spate, părți laterale) este bifată în toate opțiunile de culoare. În același timp, se exprimă o culoare uniformă, mai deschisă a pieptului, abdomenului, bărbie, partea interioară a labelor și jumătatea inferioară a cozii. Astfel, culoarea lânii combină 3 nuanțe.

Culoare roșcată
Culoare roșcată

Culori permise pisicilor abisiniene:

 1. Sălbatic (ruddi) - roșu-roșu, maro închis cu negru. De la frunte până la vârful cozii, o dungă neagră trece de-a lungul creastei.
 2. Roșu (măcriș, scorțișoară) - castaniu bogat, roșu-maroniu și castaniu.
 3. Albastru - crem, cenușă și gri închis.
 4. Bej (roșu) - de la lăptos la crem închis, chiar ușor maroniu. De-a lungul coloanei vertebrale, o dungă întunecată.

Datorită bifării, blana pisicii pare să-și schimbe culoarea, scânteie atunci când se mișcă. Pisoii au o culoare uniformă la început, bifarea apare la creștere.

Trăsăturile de caracter și nivelul de inteligență

Este mai bine să începeți un abisinian pentru persoanele care sunt gata să dedice mult timp animalului de companie și nu sunt deranjate de atenția sporită de la el. Animalul, desigur, va găsi ceva de-a face cu el însuși, dar în prezența proprietarului preferă să-l urmeze pe călcâie, să participe activ la treburile casnice. Prin natură, pisica abisiniană este foarte curioasă, mobilă (chiar și adultă), „vorbăreață” - de multe ori miaună, ronțăie.

Abisinienii se atașează de proprietarii lor, tratează oaspeții cu amabilitate, au răbdare cu copiii și se joacă cu copiii mai mari. Este posibil să nu le placă alt animal, deși acest lucru se întâmplă rar. De obicei pisicile se obișnuiesc cu cartierul și caută să implice alte animale de companie în jocurile lor..

Important! Reprezentanții rasei abisiniene au o minte ascuțită. Își amintesc regulile de comportament destul de ușor, pot fi învățați chiar și câteva trucuri de joc. Cu toate acestea, aceste pisici tind să treacă rapid de la o activitate la alta, manifestă încăpățânare atunci când ating un nou obiectiv care distrage atenția.

Mulți proprietari observă că abisinienii sunt reticenți să stea pe mâini, se străduiesc să scape, dar nu manifestă agresivitate. Pentru o porție, nevăstuiciile vin când vor ei înșiși.

Reprezentanților rasei le place să studieze împrejurimile și să se relaxeze la înălțime, așa că este indicat să le oferiți o astfel de oportunitate prin amenajarea unui loc pentru alpinism. În caz contrar, pisicile vor începe să urce pe covoare, tapet, perdele.

Pisică jucăușă
Pisică jucăușă

Îngrijire și

Trebuie avut grijă ca animalul cu blană să aibă locuri pentru dormit, mâncare și băut, toaletă și ascuțirea ghearelor. Acestea trebuie spălate sau curățate în mod regulat. Toate obiectele pe care le va folosi trebuie să fie accesibile pisicii. Când va face cunoștință cu o casă nouă, ar trebui să arăți unde este.

Abisinienilor le place să meargă pe stradă, dar le place să urce în copaci, așa că ar trebui să purtați un ham cu lesă pe ele dacă teritoriul nu este împrejmuit..

Atunci când începeți o pisică, o atenție specială trebuie acordată ferestrelor, balconului apartamentului, de unde poate cădea, de exemplu, pentru a instala plase.

Abisinianul, la alegerea proprietarului, mănâncă alimente uscate sau umede de înaltă calitate sau alimente naturale. Vasele pe care le consumă proprietarii nu sunt potrivite pentru animalele lor de companie. Pisicuța are nevoie de 4 mese pe zi, pe măsură ce crește, este transferată treptat la 2 mese pe zi.

Mâncarea trebuie aleasă cel puțin la clasa premium, corespunzătoare vârstei, sănătății animalului de companie. Trebuie respectată dimensiunea de servire recomandată pe ambalaj. Marci populare: RoyalCanin, Hills, ProPlan, Eukanuba, Orijen.

Atunci când alegeți o dietă naturală, trebuie să aveți grijă de o dietă echilibrată. Ar trebui să includă carne slabă, carne de pasăre, produse lactate, legume, cereale. Peștele de râu, cârnații, ouăle, laptele nu trebuie administrate.

Dacă animalul mănâncă alimente moi, pentru a preveni formarea calculului, trebuie să se spele pe dinți cu o perie de cel puțin o dată pe săptămână.

Animalele de companie din rasa abisiniană au nevoie de curățarea lunară a urechilor cu un tampon de bumbac, scurtând ghearele cu o pensetă. Descărcarea care apare în colțurile ochilor este spălată cu un tampon de bumbac înmuiat în apă caldă sau decoct de mușețel.

Blana abisinienilor este scurtă, cade numai în timpul năpârlirii, astfel încât pisicile nu au nevoie de pieptănare frecventă. Este suficient să folosiți peria o dată pe săptămână. Scăldatul, în special cu detergenți, nu trebuie transportat - are sens atunci când animalul este foarte murdar.

Important! Este necesar să monitorizați starea de sănătate a animalului de companie, să-l vaccinați în timp util, să dați în mod regulat medicamente pentru viermi, să îl duceți la veterinar pentru o examinare de rutină.

Ouă
Ouă

Probleme de sanatate

Există o tendință a pisicilor abisiniene la reacții alergice la alimente selectate necorespunzător, apă insuficient curată, umiditate ridicată. Stomacul lor este sensibil la modificările dietetice.

În general, sănătatea abisinienilor este destul de bună. Dacă respectați regulile de hrănire și îngrijire, majoritatea problemelor cu dinții, gingiile, stomacul (inflamația, scaunele libere) sunt excluse.

Bolile genetice ale rasei se manifestă mai des la animalele domestice, hibrizii, iar la pisici se verifică sănătatea pisicilor înainte de împerechere. Bolile articulațiilor, patologiile rinichilor, retina, anemia pot fi moștenite.

Cât trăiesc abisinienii?

Durata de viață a pisicilor acestei specii, ca majoritatea celorlalte, este în medie de 15 ani. Unii reprezentanți pot trăi până la 20 de ani, iar aceasta este o bătrânețe foarte mare..

Pentru longevitatea animalului de companie, ar trebui să aveți grijă în mod corespunzător, să îl hrăniți cu alimente de calitate, să încercați să-l protejați de infecția cu infecții și viruși. Un abisinian ținut în condiții bune, dacă nu are boli ereditare, își va încânta proprietarii de mulți ani.

Cât costă o pisică abisiniană?

Prețul unui animal de rasă depinde în principal de clasa sa. Înainte de a cumpăra un animal de companie, viitorii proprietari trebuie să se gândească dacă vor să reproducă ulterior o rasă și să participe la expoziții.

Costul pisicilor din categoria animalelor de companie abisiniene începe de la 20.000 de ruble, clasa de spectacol - de la 50.000 de ruble. În consecință, se eliberează pașaport veterinar și pedigree.

Ar trebui să alegeți creșe dovedite cu recenzii bune. Cumpărând o pisică la un preț mai mic, există o mare probabilitate de a achiziționa un animal de companie cu sânge mixt și sănătate slabă. Poate diferi, de asemenea, ca caracter de abisinienii de rasă pură..

Crescătorii buni nu dau pisoi cu vârsta de până la 3 luni, îi vaccinează, îi învață să se ușureze într-o tavă, folosesc un stâlp de zgâriere.

Concluzie

Abisinienii sociabili sunt adesea aleși de cei cărora le place atenția sporită a animalului lor de companie. Aceste pisici îl urmăresc cu grație pe proprietar, își îmbunătățesc starea de spirit cu jocurile lor. Au nevoie de o atenție puțin mai atentă, sunt solicitante în selectarea alimentelor, dar în general sunt ușor de întreținut..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică abisiniană: fotografie, descrierea rasei și conținut