Boli gastrointestinale la pisici: principalele semne ale afecțiunilor, tratament și prevenire

Atât la oameni, cât și la animalele lor de companie, sistemul digestiv este aproape „baza” întregului organism. La urma urmei, gradul de „umplere” cu nutrienți, microelemente și vitamine depinde de starea sa. Bolile tractului gastro-intestinal la pisici sunt întotdeauna dure pentru sănătatea animalelor de companie. Prin urmare, trebuie întotdeauna să cunoașteți cel puțin semnele generale ale acelor afecțiuni pentru care trebuie urgent să vă arătați animalul de companie medicului veterinar.

În natură, există mai mult de o duzină de soiuri salmonella, dintre care multe cauzează boli atunci când sunt ingerate de un animal sau de o persoană susceptibilă. Se pot infecta mamifere, păsări, reptile și chiar insecte! Infecția se transmite de obicei prin consumul de alimente sau apă potabilă contaminată cu fecalele animalelor bolnave, prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită, ouă. Nu este neobișnuit ca pisicile să se infecteze consumând o vrabie căscată. Faptul este că multe păsări sunt purtătoare pe tot parcursul vieții de Salmonella. Semnele clinice încep să apară după trei până la cinci zile. Acestea includ: apariția bruscă a apei diaree, care conține sânge sau mucus, vărsături, dureri abdominale, severe flatulență.

În unele cazuri, boala este asimptomatică, dar animalul rămâne purtătorul infecției. Dar acest lucru este extrem de rar în cazul salmonelozei. Agentul cauzal eliberează un întreg „buchet” de toxine litice care afectează grav intestinele și, pe lângă diaree, contribuie la dezvoltarea septicemie (deoarece microbii pătrund direct în sânge). Animalele bolnave au o temperatură corporală foarte ridicată, se dezvoltă rapid deshidratare.

Salmoneloza, după cum arată practica, afectează de obicei animalele slăbite, bătrâne și tinere. În plus, această infecție afectează adesea „oaspeții” adăposturilor pentru animale și piețelor de purici. Diagnosticul se face prin creșterea hemoculturii (dacă pisica are deja sepsis). Dar, în majoritatea cazurilor, pentru a determina boala, agentul patogen este crescut prin prelevarea de probe de fecale. Trebuie remarcat faptul că o singură absență a agentului patogen în cultură nu este o bază pentru un diagnostic negativ de salmoneloză. În astfel de cazuri, însămânțarea materialului patologic pe medii nutritive se repetă din nou..

Tehnici terapeutice

Tratamentul include substituție și terapie specifică. Animalul de companie bolnav este injectat intravenos cu soluții nutriționale și detoxifiante. Pentru a distruge agentul patogen, sunt prescrise antibiotice puternice cu un spectru larg de acțiune. Trebuie remarcat faptul că cursul antibioticelor trebuie „străpuns” până la capătul pisicii. Dacă acest lucru nu se face, dezvoltarea transportului este posibilă.. O parte din Salmonella în astfel de condiții se adaptează la acțiunea antibioticelor și rămân în corpul animalului pe viață.. Astfel de animale de companie, deși arată absolut sănătoase (au ocazional doar diaree), „stropesc” zilnic milioane de bacterii în mediul extern. În acest caz, nu numai alte animale sunt expuse riscului ...

Important! Salmoneloza este o boală zooantroponotică (de la animal la om), de aceea, atunci când aveți grijă de o pisică bolnavă, trebuie să respectați cu atenție regulile de igienă personală și să aveți grijă de dezinfectarea regulată a spațiilor în care animalul de companie are acces.

Curățenia este o garanție de siguranță pentru proprietar și membrii familiei sale. Rețineți că, chiar și de la o pisică recuperată, vă puteți infecta, deoarece bacteriile din corpul ei continuă să fie eliberate timp de aproximativ șase săptămâni după dispariția completă a semnelor clinice. Situația este agravată de faptul că Salmonella este foarte stabilă în mediul extern. Pentru a asigura distrugerea acestuia, este necesar să se utilizeze dezinfectanți în concentrații cât mai mari posibile..

Campilobacterioza

Campilobacterioza - o patologie infecțioasă puțin cunoscută, dar foarte frecventă a tractului gastro-intestinal la pisici, cauzată de bacterii din genul Campylobacter. La microscop, agentul patogen este ușor de identificat, deoarece are o formă caracteristică de „pescăruș”. Cel mai adesea, pisoii sub șase luni se infectează, dar boala animalelor adulte slăbite nu este exclusă. Rețineți că bacteriile se găsesc adesea în fecalele animalelor perfect sănătoase, care nu prezintă deloc simptome. Aceasta indică cazuri obișnuite de transport.

De regulă, primele semne clinice ale bolii apar în decurs de o săptămână după infecție (de la trei la șapte zile), manifestându-se ca diaree severă și lipsa poftei de mâncare. În funcție de gravitatea cazului, fecalele pot conține cantități abundente de mucus și sânge. Calea de transmitere este fecal-orală. Cel mai adesea mănâncă alimente sau bea apă contaminată cu fecale de la animale bolnave. Dar, de asemenea, o cauză obișnuită a infecției este consumul de carne crudă sau slab gătită, consumul de lapte proaspăt. Nu este neobișnuit ca pisicile să se îmbolnăvească după ce au mâncat un șoarece proaspăt. În cele din urmă, păsările sunt purtătoare de infecție pe tot parcursul vieții. Deoarece procesul de defecare în ele este aproape „continuu”, păsările sunt cauze frecvente ale epidemiilor.

După cum am spus deja, transportul este obișnuit în rândul pisicilor. Cum poate fi identificat? Există o singură metodă - însămânțarea resturilor de pe suprafața rectului sau a fecalelor. Dar cercetătorii moderni cred că pentru un diagnostic fiabil este necesar să se ia o răzuire a mucoasei gastrice. Vă rugăm să rețineți proprietarii: este posibil ca testul inițial să fie negativ. În astfel de cazuri, trebuie repetat dacă medicul veterinar are chiar și cea mai mică îndoială cu privire la obiectivitatea rezultatului obținut..

Important! Campilobacterioza este, de asemenea, o boală zooantroponă, una dintre principalele cauze ale diareei la om..

Se crede că pisicile sunt o sursă comună de infecție la copiii care dezvoltă diaree spontană. Însă medicii bolilor infecțioase gândesc diferit: conform informațiilor lor, pisicile în majoritatea cazurilor nu au nimic de-a face cu aceasta, dar oamenii se infectează consumând lapte nepasteurizat sau mâncând pui „dubios”. Așadar, nu uitați de tratamentul termic al alimentelor și beți doar lapte pasteurizat sau sterilizat din frigider.! Tratează campilobacterioza prescriind doze de șoc de antibiotice cu spectru larg pentru un animal de companie bolnav, precum și alte medicamente antimicrobiene.

Helicobacterioza

Există multe varietăți de Helicobacter, dintre care multe provoacă boli ale tractului gastro-intestinal. Acestea sunt bacterii spiralate care trăiesc în stomacul multor specii de animale, inclusiv pisici, câini, oameni și alte primate, ghepardi și dihori. Particularitatea acestui microorganism este că poate trăi și se poate înmulți în straturile profunde ale peretelui gastric, rămânând complet protejat de acțiunea sucurilor digestive și a enzimelor. Prevalența acestui agent patogen este extrem de mare, dar semnele clinice la animale sunt rare.. Problema este că pot induce educație ulcere de stomac și duoden, gastrită și enterită. Metoda de transmitere a acestor soiuri nu a fost încă stabilită cu precizie. Acest lucru se întâmplă cel mai probabil atunci când animalele de companie folosesc aceleași boluri. Este posibil ca parazitul să poată fi transmis prin metoda fecal-orală..

Tratați animalele de companie cu antibiotice. Acest lucru se face după determinarea sensibilității folosind exemplul unei culturi cultivate anterior. Dacă animalul are diaree și vărsături severe, compușii hidratanți și detoxifianți sunt injectați intravenos. În plus, pentru a reduce durerea, sunt prescrise medicamente care reduc aciditatea sucului gastric. Încă nu se știe dacă boala este antropozoonotică. Ipotetic, agentul patogen nu se transmite de la pisică la persoană, dar medicii și medicii veterinari cu experiență se îndoiesc puternic de acest lucru.. Este probabil ca Helicobacter pilori felin să poată provoca gastrită și chiar cancer de stomac la om.. Deci, atunci când aveți grijă de un animal de companie bolnav, trebuie respectate cu strictețe cel puțin standardele de igienă de bază!

Boli inflamatorii ale tractului digestiv

În această parte, puteți rezuma toate cele de mai sus. Aproape toate cazurile de enterită și colita la pisici - o consecință a bolilor infecțioase. Datorită „activității” microflorei patogene, intestinele sunt deteriorate, începe inflamația. Rezultatul este diaree severă, intoxicație, vărsături și posibilitatea apariției sepsisului. Bolile parazitare, corpurile străine din intestine, ingestia de substanțe toxice și caustice pot duce la aceleași rezultate..

De aceea, la diagnostic, medicii veterinari folosesc toate metodele disponibile pentru a afla adevărata cauză fundamentală a stării severe a animalului.. Se efectuează teste de sânge, urină, fecale, vărsături, se fac răzuiri și se face o biopsie. Acest lucru trebuie făcut rapid, deoarece multe boli gastro-intestinale severe la pisici sunt însoțite de deshidratare severă, din care animalul de companie poate muri rapid.

Astfel, la cel mai mic semn de vărsături, diaree și apatie la pisica dvs., duceți-l urgent la un specialist. Acasă, nu trebuie să efectuați diagnostice și să încercați să vă tratați animalul de companie: bolile tractului gastro-intestinal sunt deja prea numeroase și variate, probabil că veți înrăutăți lucrurile.

Prevenirea patologiilor sistemului digestiv este simplă și complexă în același timp: este necesar să se ofere animalului de companie hrană de înaltă calitate, să se vaccineze la timp, să se efectueze deratizarea regulată și să se evite contactul cu animalele bolnave. Regulile sunt elementare, dar este aproape imposibil să le aplici strict.

Așadar, încercați să vă aduceți animalul de companie pentru un control de rutină cel puțin o dată pe trimestru.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli gastrointestinale la pisici: principalele semne ale afecțiunilor, tratament și prevenire