Bordeteloza la pisici - simptome și prevenirea unei boli insidioase

Din anumite motive, este general acceptat faptul că pisicile sunt „vite” fără pretenții. „Nouă vieți” și toate astea ... Dar, în practică, se întâmplă adesea ca o singură boală să-ți trimită blândul iubit în acele țări în care nimeni nu s-a întors vreodată. Desigur, „pompăm” puțin, dar aceeași bordeteloză la pisici este extrem de periculoasă și foarte dificil de tratat.

Agenți patogeni și informații generale

Agentul cauzal este bacteria Bordetella bronchiseptica. O „creatură” foarte neplăcută care, cu același succes, provoacă boli nu numai la pisici, ci și la câini. Chiar și iepurii și porcii pot cădea victime! Desigur, un porc cu greu va alerga în jurul apartamentului din oraș, dar iepurii și câinii domestici ar putea să se îmbolnăvească „pentru companie”. Într-un cuvânt, totul este serios.

Totul este complicat de infecție. Este aerian și, prin urmare, pisica ta se poate îmbolnăvi oricând. Dacă există un animal bolnav în apartamentul următor, atunci animalul dvs. de companie va lua cu siguranță aceeași infecție. Animalele tinere, pisoi sub patru luni, sunt predispuse în special la boli. Ce alte categorii de animale de companie sunt inițial predispuse la apariția și dezvoltarea acestei boli?

Să le enumerăm:

  • Vechi.
  • Slăbit din cauza invaziei helmintice.
  • Pisici persane și alte brahicefalice (scoțiană, engleză).

Cursul bolii

Este foarte greu. Primele simptome încep să apară după 5-20 de zile de la momentul infecției. Inițial, pisica se găsește cu dificultăți de respirație, o cantitate mare de descărcare este eliberată din nas. Ei lipesc împreună blana lângă nas, motiv pentru care animalul nu numai că are un aspect foarte mizerabil, dar începe și să adulmece tare. La scurt timp, temperatura crește brusc. Pisica minte, practic nu se ridică. Refuză mâncarea, slăbește rapid.

Ulterior, se manifestă adesea o tuse, care crește rapid. De asemenea, deversarea din nas devine tot mai groasă, volumul lor crește constant. Pentru pisicile cu păr lung, în acest moment botul devine extrem de neatractiv. În plus, poate apărea și conjunctivită, ceea ce face ca pleoapele să se lipească, o cantitate mare de puroi gros se acumulează în colțurile ochiului..

Cel mai rău dintre toate, dacă o altă infecție pulmonară este suprapusă pe bordeleloza însăși. Apoi, o pisică cu un sistem imunitar slăbit poate „arde” în doar trei până la patru zile, ținând cont de pneumonia rezultată. În niciun caz nu trebuie să amânați o vizită la medicul veterinar! Mai mult, diagnosticul este posibil doar într-o clinică bine echipată, deoarece nu puteți efectua studii complexe în bucătărie.

Cum să vă protejați pisica de boli?

În general, spre deosebire de aceiași câini, care deseori se infectează în timpul mersului, pisicile sunt adevăratele „cartofi de canapea”. Dacă aveți doar o pisică în apartamentul dvs., atunci probabilitatea bolii este destul de scăzută. Dar, dacă sunteți un participant activ la diferite spectacole de pisici și, de asemenea, contactați în mod constant societatea iubitorilor de pisici, atunci șansa de a prinde această boală la animalul dvs. de companie crește de mai multe ori. La urma urmei, puteți trage pur și simplu agentul patogen acasă pe haine sau pantofi..

Cea mai fiabilă metodă de prevenire este vaccinarea. În special, Nobivac Bb s-a dovedit bine. O singură vizită la medicul veterinar vă va ajuta să vă protejați nu numai pisica, ci și alte animale de companie. Cu toate acestea, vă recomandăm insistent să le vaccinați. Acest lucru se face o dată pe an, astfel încât acest eveniment cu siguranță nu vă va lua mult timp..

Cele mai simple măsuri preventive nu sunt prea dificile. În primul rând, este în general benefic să vă mențineți casa curată. Trebuie să-ți dai jos pantofii doar pe covor, fără să te plimbi prin apartament în pantofi murdari. Cu astfel de metode simple, vă veți proteja animalele de companie (și membrii gospodăriei) de infecția cu boli infecțioase, inclusiv bordeleloza. Camera trebuie ventilată mai des, pentru a preveni supraîncălzirea și hipotermia animalului.

Rețineți că, la fel ca câinii, pisicile care mielesc sunt foarte susceptibile la boli. Dacă animalul era deja adult în momentul infecției, este posibil să nu apară semne deschise ale bolii. După naștere, sistemul imunitar slăbește brusc, motiv pentru care infecția se va arăta. Dacă pisica ta începe brusc să tusească după ce a completat familia, du-o de urgență la medicul veterinar. Deci, cu siguranță puteți preveni dezvoltarea bolii și salvați nu numai mama însăși, ci și pisoii ei.!

Un pic despre tratament

Vă avertizăm imediat că, la cel mai mic semn al acestei infecții, trebuie să arătați pisica medicului veterinar. Amintiți-vă că nu puteți face nimic acasă! Întârzierea unei vizite la clinică va duce doar la o deteriorare a stării generale a animalului și va reduce șansele unui rezultat reușit. Nu merită riscul!

În mod paradoxal, nu au fost încă inventate medicamente specifice care să fie eficiente împotriva agentului cauzal al acestei infecții. Clinica va efectua teste pentru a determina sensibilitatea unei anumite tulpini la spectrul disponibil de antibiotice. Se crede că cele mai eficiente sunt medicamentele din grupul tetraciclinelor. Chiar au adesea un efect distructiv asupra agentului cauzal al bordelelozei, dar corpul pisicii nu este „fericit” în legătură cu ele. Deci, numai (!) Un medic veterinar cu experiență ar trebui să prescrie tratamentul., și sub controlul său, se efectuează toată terapia!

Amintiți-vă că pisica dvs. trebuie să aibă acces nelimitat la apă potabilă curată pe tot parcursul tratamentului. Animalul nu trebuie deranjat. Când vine perioada de îmbunătățire, asigurați-vă că încercați să-l interesați de mâncarea gustoasă. Ar trebui să se dea ceva lumină, precum peștele fiert. În timpul tratamentului în casă, în niciun caz nu ar trebui permise curenții, deoarece boala este deja adesea complicată de infecții secundare, care se manifestă cel mai adesea datorită hipotermiei banale a pisicii!

Trebuie amintit că, chiar și după finalizarea tratamentului și recuperarea clinică, animalul este un distribuitor activ al agentului infecțios până la 19 săptămâni.!!!

Așadar, în această perioadă nu vă recomandăm să lăsați pisica să iasă la plimbări. Desigur, vizitarea expozițiilor de pisici este strict interzisă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bordeteloza la pisici - simptome și prevenirea unei boli insidioase