La ce vârstă sunt sterilizate pisicile și care sunt consecințele sterilizării?

Castrarea este indicată pentru toate animalele care nu sunt planificate să fie făcute de producători. Medicii veterinari recomandă îndepărtarea gonadelor unei pisici la o vârstă fragedă - acest lucru reduce riscul de complicații postoperatorii și previne apariția unui miros neplăcut în casă datorită faptului că o pisică gata de împerechere marchează teritoriul.

1 Vârsta potrivită pentru castrare

Mulți proprietari întârzie timpul de a merge la clinica veterinară pentru o operație, convingându-se că pisoiul este încă prea mic. Medicii veterinari numesc două semne ale disponibilității unui bărbat pentru castrare:

  • prezența gonadelor în scrot;
  • greutate de la 1,5 kg.

Primul este necesar pentru îndepărtarea fizică a organului. Al doilea semn de disponibilitate face mai ușor să suporte anestezia. Dacă până la vârsta de 8-12 luni testiculele nu sunt încă palpabile (sau doar unul a coborât în ​​scrot), atunci este important să nu întârziați vizita clinicii. Operațiile de castrare a unei pisici cryptorchus sunt mai ușoare dacă se fac la o vârstă fragedă. În cazul criptorhidismului bilateral sau unilateral, pisicile sunt castrate prin intervenții chirurgicale abdominale sau prin deschiderea canalului. Strângerea este plină: glanda poate crește și poate apăsa pe țesut.

1.1 Diferențe în pubertatea pisicilor cu pedigree

Pubertatea unui pisoi simplu vine mult mai repede decât cea a unui pedigree. Bărbatul de stradă este capabil să se împerecheze la 6-8 luni. Natura însăși a pus aceste calități astfel încât cursa să continue. Debutul vârstei adulte la britanici (cu urechi lungi și cu urechi drepte) are loc puțin mai târziu, la 1-1,2 ani. Este posibil ca pisicile scoțiene să nu manifeste interes pentru procreație până în acest moment.

Următoarea vârstă activă a vieții este pisicile fără păr. Sfinxurile sunt gata să se împerecheze puțin mai târziu, cu 1,5 ani. Maturitatea completă în Maine Coons se realizează mai aproape de 2 ani.

Este demn de remarcat, dar sterilizarea masculilor din orice rasă se efectuează aproximativ la aceeași vârstă, de îndată ce glandele sexuale sunt sondate. Această perioadă este influențată nu atât de rasă, cât de caracteristicile individuale ale fiecărui animal..

1.2 Este posibilă castrarea unui animal la vârsta adultă??

Această întrebare este adresată de obicei acelor proprietari care s-au săturat de mirosul înțepător din apartament și intenționează să se mute sau să facă reparații majore.. Nu există o limită de vârstă pentru această procedură. Este la fel de bine tolerat de bărbații tineri și de cei care sunt mult mai în vârstă. La fiecare catărie, masculii care au renunțat la reproducere sunt castrați pentru a nu obține descendenți laterali sau împerechere nedorită.

Există o serie de puncte cu care proprietarii unui animal adult vor trebui să se confrunte:

  1. unu. Incizia va fi mai mare (la vârsta de 6-8 luni, glanda sexuală are dimensiunea unui bob de mazăre și, până la vârsta de 3-5 ani, o pisică de tricotat crește testicule cu o jumătate de nucă).
  2. 2. Rana poate sângera mai mult (un mascul activ este întotdeauna gata să tricoteze, acest lucru asigură un flux sanguin constant către glandele sexuale. Îndepărtarea glandei în sine este lipsită de sânge, dar țesuturile adiacente dau sângerări capilare. Nu există nimic periculos în acest sens).
  3. 3. Instinctul de a ținti va rămâne o vreme, și adesea pentru totdeauna. Pisicile cărora li s-au îndepărtat testiculele la vârsta adultă când văd o pisică în căldură "tine minte" despre începutul lor natural și face împerecherea nereușită.
  4. 4. O parte a bărbaților "își amintește" despre împerechere și în loc de pisici "călca" pulovere și alte îmbrăcăminte ale proprietarilor (Acest comportament nu este doar neplăcut, ci și dăunător: pisica poate deteriora capul penisului sau infecta uretra). Cea mai bună alegere în acest caz ar fi un curs de terapie hormonală, selectat de un medic veterinar..

Dacă castrarea este inevitabilă (pisica nu este planificată pentru utilizare în reproducere), atunci cel mai bine este să o faceți cât mai repede posibil, fără a întârzia. Acest lucru va face viața mai ușoară pentru proprietarii animalului și va ajuta la evitarea situațiilor de conflict atunci când pisica se pișează în pantofi, astfel încât pisica actuală să ajungă la miros..

2 Pisică castrată: ce se va schimba în comportament?

La început, proprietarul nu va observa nicio schimbare de comportament. Dacă pisica nu a demonstrat activitate sexuală, atunci interesul față de femele nu va apărea. Dacă bărbatul a avut experiență în împerechere, atunci semnele și apelurile vor rămâne o perioadă de timp. Acest lucru se datorează sintezei hormonilor sexuali, care este efectuată nu numai de ovare, ci și de părțile creierului și ale glandelor suprarenale. În timp, va scădea și animalul se va liniști.

În prima lună, pisica poate avea schimbări de dispoziție. Acestea sunt, de asemenea, declanșate de o schimbare de fond hormonal. Depresia severă este foarte rară, iar în alte cazuri nu este nevoie de ajutorul unui specialist.

2.1 Modificări pozitive

Proprietarii notează că îndepărtarea glandelor are consecințe pozitive:

  1. 1. Mirosul neplăcut de urină dispare din casă. Nu toți proprietarii o simt, dar o aromă specifică este prezentă chiar și în acele case în care masculul nu marchează mobilier și pantofi tapițiți. După castrare, dispare.
  2. 2. Animalul nu caută să scape prin ușă sau fereastră, nu urină pe pantofi. Într-o casă privată pentru animale de companie, nimic nu-i obligă să părăsească teritoriul lor..
  3. 3. Riscul unui chist testicular este redus la zero.

2.2 Lucruri de temut?

În perioada postoperatorie, proprietarul pisicii trebuie să se ferească de un singur lucru - introducerea infecției în rană atunci când linge. Scrotul nu este suturat, în urma căruia, după îndepărtarea gonadelor, pisica este lăsată cu o incizie de 2-4 mm, care se vindecă singură. Viteza de recuperare depinde de cât de atent se îngrijește animalul de la sine. O limbă aspră și apropierea unei infecții bacteriene în jurul sfincterului rectal sunt motivele pentru care rana se inflamează și nu se vindecă bine..

Acei indivizi care nu manifestă un interes activ în îngrijirea locurilor intime se recuperează mai repede. De regulă, castrarea pisicilor britanice este mai ușoară tocmai datorită absenței aproape complete a reflexului de a linge blana. Bengalul are aceleași obiceiuri. Nu ling ling anusul și rănile, deși apar excepții..

Dar ceea ce merită să ne temem este riscul de a îngrășa. Lipsa eliberării hormonilor (și stresul asociat) duce la un apetit chiar bun, în urma căruia animalul de companie câștigă în greutate. Pentru a preveni acest lucru, proprietarii trebuie să dozeze cu atenție mâncarea în funcție de vârsta și greutatea animalului, să nu o supraalimenteze și să monitorizeze exercițiul..

2.3 Mituri despre pisicile castrate

Există mai multe concepții greșite comune despre consecințele negative ale sterilizării:

MitDe fapt
Castratele sunt predispuse la urolitiază (Urolitiaza)Toate pisicile riscă să dezvolte ICD (tractul urinar este mai subțire și mai lung decât cel al pisicilor. Forma sa curbată are și efect). Nu s-au efectuat studii care să demonstreze că ICD este mai frecvent în rândul castratelor decât în ​​cazul pisicilor astringente.
Animalele sterilizate sunt mai calmeCaracterul pisicii nu se schimbă din castrare. Un animal de companie afectuos nu își va pierde interesul față de oameni. Castratul mobil se va juca cu plăcere. Dacă animalul de companie a prins șoareci, atunci instinctul de vânătoare nu va dispărea
După operație, pisica nu va trăi o viață plină.Interesul animalului de companie pentru lumea din jur nu va dispărea. Numai sentimentul de nemulțumire constantă va fi eliminat din viața sa..
Animalul de companie va răzbuna operațiuneaAnimalul nu poate conecta imaginea proprietarului și procesul de îndepărtare a testiculelor. O anumită iritabilitate, care poate apărea, dar nu neapărat la toate pisicile, este atribuită stresului și supratensiunilor hormonale. În curând va trece.

Fiecare medic veterinar calificat va sublinia numeroasele avantaje ale castrării, mai ales devreme.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » La ce vârstă sunt sterilizate pisicile și care sunt consecințele sterilizării?