Atonia intestinală la o pisică

Fiecare proprietar ar trebui să cunoască simptomele și tratamentul atoniei intestinale la pisici. Atonia intestinală la pisici nu este o boală rară în care se detectează tonusul insuficient al mușchilor netezi sau transversi ai intestinului, care perturbă procesul de digestie, iar animalul începe să aibă probleme de sănătate.

Principalele motive pentru care apare atonia

Principalele cauze ale apariției bolii sunt:

  • lipsa de fibre în alimente - în acest caz, pereții intestinali nu sunt suficient de iritați. Un astfel de motiv poate provoca atonie la o pisică la orice vârstă. Constipația cronică începe să provoace formarea unui dop în tractul gastro-intestinal. Câinele nu suferă de astfel de probleme;
  • deteriorarea viermilor - datorită helmintilor, apare iritația cronică a intestinelor, care la rândul său determină o atrofiere treptată a receptorilor nervoși, din cauza căreia mușchii intestinali încetează să mai primească semnale și nu mai funcționează. Problema apare dacă nu există o îngrijire adecvată pentru animal. Această obstrucție este mecanică;
  • modificări legate de vârstă - la bătrânețe, tonusul muscular scade, iar pisica începe să experimenteze atonie nu numai a intestinelor, ci și a vezicii urinare, care poate provoca probleme serioase la mersul la toaletă.

Este foarte important ca proprietarul să identifice în timp util problema de sănătate a animalului său de companie și să-i ofere un tratament de înaltă calitate. Dacă nu se începe atonia intestinală, pisica se va recupera complet sau aproape complet, ceea ce va permite întreruperea terapiei. Merită să nu uităm că vezica urinară funcționează, iar pisica merge la cutia de gunoi. Dacă nu există urinare și organul este plin, atunci poate exista un atac acut de urolitiază și nu atonie.

Simptome dacă pisica are atonie

Boala se manifestă cu o serie de simptome. Faptul că pisica este bolnavă, iar atonia ei este dovedită de astfel de simptome:

  1. scăderea apetitului până la absența sa completă - mult mai rar apare o creștere pe termen scurt a apetitului;
  2. o scădere accentuată a volumului zilnic de fecale - constipație atonică la o pisică;
  3. evacuarea unei mici cantități de mucus foarte ofensator și tulbure din anus atunci când mergeți la tavă;
  4. abdomenul lăsat;
  5. etanșeitatea mușchilor abdominali;
  6. agresiune specială la atingerea stomacului asociată cu dureri acute la o pisică.

Când apar primele simptome ale problemei, trebuie să vă adresați urgent medicului veterinar. Auto-medicația într-o astfel de situație este inacceptabilă, deoarece este necesar să se stabilească cu precizie cauza bolii și să se efectueze o terapie cu drepturi depline.

Tratament atunci când pisica are atonie

Pentru a curăța intestinele, pisicii i se administrează o clismă cu o compoziție antiseptică. Dacă intestinele superioare sau stomacul sunt afectate, pisica primește medicamente speciale care le provoacă contracția și curățarea.

După îndepărtarea afecțiunii acute, tratamentul se efectuează cu scopul de a elimina principala cauză a atoniei. Veterinarul îl instruiește pe proprietar despre ce fel de îngrijire are nevoie animalul și aici se termină terapia, dacă nu este necesară pentru viață,.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Atonia intestinală la o pisică