Babezioza - o boală practică sau mitică la pisici

Din punct de vedere istoric, bolile parazitare ale sângelui au fost considerate „apanajul” câinilor, în timp ce pisicile suferă de ele mult mai rar. Acest lucru este parțial adevărat. În special, mulți experți consideră că babezioza la pisici este practic o boală „mitică”. Din păcate, această opinie este oarecum incompatibilă cu adevărata stare de fapt..

Informații generale despre parazit

Babezioza este o boală protozoară transmisă de căpușe cauzată de paraziți din genul Babesia. Boala poartă numele bacteriologului român Victor Babesi. În literatura internă și străină, patologia este mai bine cunoscută sub numele de „Piroplasmoza”. Această infecție este extrem de rară la pisici., dar totuși astfel de cazuri sunt cunoscute de medicii veterinari la scară globală.

Când este mușcat bifează sporazoitele intră în sângele animalului. Replicându-se în eritrocite, formează merozoiți. În timpul acestui proces, are loc distrugerea masivă a celulelor roșii din sânge. Căpușele se infectează prin hrănirea cu sângele animalelor deja bolnave..

Parazitul se „adăpostește” de ceva timp în sistemul digestiv al artropodului, după care se mută în glandele sale salivare. De acolo (în timpul hrănirii căpușei) sporozoizii pătrund în fluxul sanguin al animalului, care este atacat de fraierul de sânge.

Babesia felis este cel mai frecvent agent patogen la pisici. Se știe că boala este frecventă în zonele de coastă din Africa de Sud. Cel mai adesea, animalele sunt bolnave la vârsta de patru ani și nu există predispoziție pentru sex și rasă. Există cazuri cunoscute de transmitere a babeziozei prin transfuzie de sânge și instrumente chirurgicale prost sterilizate. Pericolul bolii este în mare măsură determinat de tipul specific de parazit.

Semne clinice

Patologia severă a fost descrisă la pisicile infectate cu B. felis în Africa de Sud. Până acum, această boală nu a fost înregistrată niciodată în Europa și în țara noastră. În zona noastră, cazuri rare de babezioză felină sunt cauzate de alte tipuri de paraziți, iar boala se transformă adesea într-o etapă cronică.

Simptomele nu sunt foarte frecvente: anorexie, apatie, slăbiciune, grosimea hainei. Spre deosebire de câini, care adesea dezvoltă febră și / sau icter cu babezioză, acest lucru nu este aproape niciodată cazul pisicilor. Dacă se constată dezvoltarea febrei intermitente, este necesar să se caute boli concomitente (secundare).

De regulă, pisicile au doar moderate anemie, din cauza cărora practic nu există semne clinice grave. Mult mai periculos atunci când se dezvoltă babezioza insuficiență renală, edem pulmonar, hepatopatie și leziuni ale sistemului nervos central. Adesea, infecțiile secundare sunt jucate de micoplasmoza, leucemie felină (FeLV) sau virusul imunodeficienței feline (FIV). În plus, babezioza este adesea însoțită de infecții bacteriene secundare..

Anemia severă se dezvoltă în aproximativ 17% din cazuri. Hemoliza (de obicei) se dezvoltă la trei săptămâni după infecție. Uneori, paraziții intraeritrocitari pot fi observați în frotiuri.

De asemenea sărbătorit probleme de coagulare a sângelui. Acest lucru se datorează faptului că babesii distrug nu numai eritrocitele, ci și trombocitele. În mod ciudat, o creștere a numărului de leucocite este extrem de rară. Din păcate, chiar și cu un tratament complet, imunitatea practic nu se dezvoltă. Mult mai des o pisică rămâne purtătoarea bolii pe tot parcursul vieții.

Diagnostic și terapie

Babesioza este suspectată atunci când se găsesc merozoiți în frotiuri sânge. Paraziții sunt cel mai bine identificați în frotiuri subțiri examinate la mărirea maximă sub ulei. Metoda optimă de colorare a preparatelor - conform lui Romanovsky-Giemsa.

Din păcate, această tehnică simplă are mai multe dezavantaje. În primul rând, diferite tipuri de babezie pe frotiuri sunt practic indistincte, iar la niveluri scăzute de merozoiți în sânge, este aproape imposibil să le detectăm vizual..

La câini, testele serologice de sânge sunt adesea folosite pentru a identifica agentul patogen, dar la pisici această tehnică este extrem de „crudă” și neterminată. Astăzi, se crede că cea mai bună metodă de detectare a agenților patogeni la pisici este reacția în lanț a polimerazei. Metoda este bună nu numai pentru precizia sa ridicată de detectare, ci și pentru capacitatea de a distinge între diferitele tipuri de agenți patogeni.

Prognosticul depinde de severitatea evoluției bolii, precum și de starea fiziologică a unui anumit animal.. Rata mortalității ajunge la 20%, mai mult, în prezența infecțiilor însoțitoare (leucemie, imunodeficiență), probabilitatea decesului crește semnificativ.

Folosit pentru terapie medicamente antiprotozoice și terapie de substituție. Pisicile infectate cu B. felis trebuie tratate, deoarece există un risc ridicat de deces în caz contrar.

Important! Când 70 de cazuri de boală au fost observate în Africa de Sud, toate pisicile care nu au primit ajutor medical au murit. De regulă, răspunsul la tratament este bun, probabilitatea de recuperare este destul de mare..

Dar există o problemă aici - medicamentele care s-au dovedit în tratamentul babeziozei canine sunt mult mai slabe la pisici. În prezent, este adesea utilizat pentru tratament Fosfat de primacquina, frecvent utilizat pentru tratarea malariei. Se prescrie la o doză de 0,5 mg / kg greutate vie timp de 1-3 zile sau 1 mg per animal timp de patru zile. De regulă, după cursul principal, se prescrie unul suplimentar, durata cursului terapeutic este de o săptămână.

Din păcate, acest medicament nu distruge agentul patogen în sine. În plus, de multe ori induce vărsături la animal. De asemenea, au fost raportate cazuri de deces. S-au dovedit mult mai siguri Rifampicină și Sulfadiazină-trimetoprim (dar au și un efect slab asupra paraziților). Se raportează că, în tratamentul babeziozei feline, unii specialiști folosesc Buparavaquone (nu are denumire rusă, nu este certificată la noi), Enrofloxacin și Ofloxacin. Din păcate, rezultatele testelor lor oficiale nu sunt încă disponibile..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Babezioza - o boală practică sau mitică la pisici