La ce vârstă încep pisicile să marcheze teritoriul

Mulți proprietari de animale de companie s-au confruntat cu o situație în care pisicile încep să marcheze. În același timp, nu este nevoie să strigi, gândindu-te că influența psihologică agresivă va ajuta la rezolvarea situației. În primul rând, trebuie să aflați de ce a început, adică ce factori au determinat animalul să lase urme mirositoare în locuri greșite. Abia după aceea va fi posibil să alegeți tactica potrivită pentru a vă salva nervii și bunurile personale..

Unii proprietari confundă greșit etichetele cu bălțile obișnuite pe podea. De fapt, în acest fel, animalul de companie nu doar golește vezica, ci urmează chemarea naturii și își exprimă disponibilitatea de a se reproduce. Prin urmare, astfel de etichete conțin o mulțime de feromoni. În tot apartamentul se simte un miros înțepător.

Pisicii nu-i pasă care dintre lucrurile tale vor fi răsfățate: mobilier scump, pături sau jucării. Dacă a decis să pună un semn undeva, pur și simplu pulverizează obiectul necesar cu un flux puternic. Este greu de prezis comportamentul unui mascul alfa.

 La ce vârstă încep pisicile să lase etichete și din ce motiv?

La ce oră încep pisicile să eticheteze? Animalele își lasă primele urme imediat ce ajung la pubertate. De obicei pisicile încep să-și marcheze teritoriul la vârsta de 6-9 luni, în funcție de rasă. De exemplu, la reprezentanții grupului estic (siamez, thailandez), pubertatea începe mai devreme. La animale de companie mari (Maine Coons, siberieni), puțin mai târziu. de exemplu, Pisica britanică începe marcarea de la aproximativ 7 luni.

Dacă animalul începe să lase urme în apartament, deși acest lucru nu a fost respectat înainte, motivele pot fi diferite. Inclusiv:

  • Ajungând la pubertate. În acest caz, animalul de companie va cere pisica, lăsând în același timp urme și arătându-se ca un „mascul alfa”. Pentru a împiedica animalul să dorească să actualizeze etichetele, trebuie să încercați să remediați problema. Pentru a face acest lucru, trebuie să utilizați substanțe cu miros înțepător, apoi ștergeți sau înmuiați locurile deja marcate cu tampoane de bumbac. De exemplu: oțet, amoniac, permanganat de potasiu. Dezavantajul acestei metode este că mirosul se va estompa oricum și va trebui să repetați totul din nou, deoarece este destul de dificil să înțărcați pisica prima dată.
  • Stres sau durere. De exemplu, poate fi mutat într-un apartament nou sau chiar doar schimbarea mobilierului. Etichetele cu parfumul lor caracteristic permit animalului să se calmeze și să se simtă în siguranță. În această situație, cel mai bine este să încercați să liniștiți pisica, să o distrageți cu jocuri. Adesea, semnele mirositoare servesc și ca semnal al apariției sau exacerbării bolii. Aici va trebui deja să vorbiți cu un specialist.
  • Senzație de gelozie. Când există alte animale în casă, copii mici sau uneori oaspeții vin la tine, este important să nu uiți de animalul tău de companie. Pisicile încep să marcheze teritoriul din cauza geloziei grave, lăsând urme cu un zel și mai mare și amintindu-le de ele însele. Puteți încerca, de asemenea, să reparați tratându-l cu ceva gustos. Dar este mai bine să nu permiți astfel de situații..
  • Lipsa de atentie. Când alocați puțin timp animalului, de exemplu: nu-l ridicați, nu vă jucați, pisica începe să rezolve scorurile personale. Nu este surprinzător faptul că lucrurile personale ale proprietarului suferă: un pulover, cizme sau chiar o pernă. Din partea dvs., este necesar să arătați prudență și să mergeți la reconciliere: reluați jocurile anterioare, arătați că respectați și apreciați animalul de companie. Animalul te va iubi.
  • Tava murdara. Nu uitați să curățați bine litiera. Pisicile tind să fie foarte curate.

Ce sa fac?

Cea mai bună opțiune este castrarea. Este recomandabil să se facă operația înainte de pubertate. Mulți proprietari se tem de modul în care o astfel de procedură va afecta ulterior bunăstarea animalului. De fapt, aceasta este o operație obișnuită, pentru care este suficient să găsiți un specialist bun..

De asemenea, merită luate în considerare următoarele avantaje:

  • Animalul de companie nu va mai lăsa urme de miros. Obiectele dvs. personale: haine, încălțăminte, mobilier, vor fi în siguranță.
  • Nu vei mai fi deranjat de „cântece de pisică” atunci când animalul tău de companie îndeamnă o pisică cu strigătele sale.
  • Animalul nu va mai fi agresiv, se va repezi la tine și va încerca să muște. Îl poți mângâia din nou fără probleme.
  • Conform unor studii, durata de viață a pisicilor castrate este semnificativ mai lungă. În plus, își păstrează dispoziția jucăușă până la bătrânețe..
  • Riscurile diferitelor infecții genito-urinare, precum și ale tumorilor sau adenoamelor de prostată, sunt reduse. După cum știți, este mai bine să preveniți apariția unor astfel de boli periculoase decât să hrăniți un animal de companie pentru o lungă perioadă de timp..

Dacă planurile dvs. nu includ descendenți de reproducere, atunci sterilizarea pisicii va fi cea mai bună opțiune în această situație. Astfel, vei face viața mai ușoară pentru tine și pisica ta. Apartamentul nu va mai avea un miros ascuțit, intolerabil. Toate lucrurile dvs. personale vor rămâne, de asemenea, intacte..

După cum sa menționat deja, castrarea se face cel mai bine la o vârstă fragedă, înainte de pubertate..

Dacă această procedură este întârziată pentru un animal de vârstă mijlocie, animalul dvs. poate continua să lase etichete din vechiul său obicei. Deși mirosul nu va mai fi la fel de puternic, este totuși neplăcut. De asemenea, dacă observați că pisica castrată a început să eticheteze, motivele pot fi: stresul sau prezența mirosului unui alt mascul (în casa dvs. sau în apropiere).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » La ce vârstă încep pisicile să marcheze teritoriul