Bronșită la pisici și pisici

Bronșita la pisici și pisici este o boală destul de neplăcută și inflamatorie. Astăzi vă vom spune tot ce trebuie să știe un proprietar responsabil despre această boală. Să începem cu motivele dezvoltării bolii, apoi vom discuta simptomele și metodele de tratare a pisicilor pentru bronșită acasă.

Dar, înainte de a face față semnelor bronșitei, ar trebui să studiați ce cauzează dezvoltarea bolii. Aceste cunoștințe vă vor ajuta să evitați riscurile.

prevenirea bronșitei la pisici

Motivele dezvoltării bronșitei

Pentru a înțelege cum să vindecați bronșita, mai întâi trebuie să înțelegeți cauzele acesteia - nu sunt atât de multe dintre ele..

Neinfecțioase

Acestea includ hipotermia, găsirea unui animal de companie într-un tiraj. Sau, dacă mustața se scaldă în apă rece, se prinde în ploaie / lapoviță. Poate respira aer înghețat (mai ales dacă aleargă foarte mult la frig și apoi „aburit” respiră des afară). Uneori, bronșita la pisici se dezvoltă datorită faptului că mustața se află pe frig (sol, beton, plăci de casă și alte acoperiri). Lipsa vitaminelor nu poate fi exclusă. Dar din cauza hipovitaminozei, sistemul imunitar slăbește, astfel încât orice inflamație „se agață” în mod simplu și aproape instantaneu. Puțină hipotermie este suficientă pentru ca animalul să răcească.

Există un risc mare de a prinde bronșită dacă animalul de companie își irită căile respiratorii, inhalând vapori și gaze corozive (fum, în special tutun), praf.

Și nu excludeți alergenii! Tusea (cum ar fi bronșita) este, de asemenea, un simptom al alergiilor. Dar o astfel de reacție în organism poate apărea din cauza oricărui alergen (pete de praf, plante, medicamente etc.).

Infecțios

Acestea includ paraziți (unele toxocari, viermi), ciuperci, bacterii și viruși. Adenovirozele, parainfluenza, rinotraheita și alte boli duc la faptul că bronhiile se inflamează. Agenții patogeni „se străduiesc” în multe țesuturi, deci pot exista multe simptome. Dar bronșita poate ajuta la suspectarea unei boli mai grave..

Simptome

Simptomele bronșitei la pisici sunt greu de ratat. Le-am structurat cât mai detaliat posibil, astfel încât diagnosticul să fie pus cât mai exact posibil.

Tuse

Primul simptom al bronșitei la pisică este tusea. Cel mai probabil, va fi uscat la început, dar este posibil să fie cu flegmă. Dacă gâtul este ușor stors, tusea crește. Dar, desigur, chiar dacă un animal sănătos este apăsat pe trahee, acesta va începe să tusească. Este dificil pentru pisici să înțeleagă dacă strănută sau tușește sau dacă începe vărsăturile ei.

Hipoxie

Datorită tusei puternice, nu există suficient oxigen. Și apoi se dezvoltă hipoxia - o lipsă de oxigen. Proprietarul va observa cu siguranță nuanța albăstruie a membranelor mucoase (ridicați buzele superioare și vedeți cum gingiile devin albastre).

Alte simptome

Alte semne de bronșită la pisici:

 • Vărsături. Uneori, vărsăturile sunt cauzate de o tuse foarte proastă. Prin urmare, merită să distingem când o pisică vomită în mod real și când vărsătura este doar o consecință a unui atac de tuse.
 • Rinita, conjunctivita, ganglionii limfatici mariti, febra. Dacă motivul rezidă în adenovirus, atunci se vor adăuga duze la tuse deja descrise mai sus, ganglionii limfatici din apropiere vor crește și vor deveni dureroși. Se remarcă febra. Uneori se înregistrează conjunctivită. Vărsăturile și diareea însoțesc, de asemenea, adenovirusul..
 • Pulsul se accelerează, iar frecvența contracțiilor respiratorii crește (la urma urmei, nu există suficient oxigen, trebuie să respirați mai mult).
 • Apar tremurături corporale.
 • Apetitul dispare.
 • Si tu animalul de companie devine foarte letargic.

Dacă ați identificat mai multe simptome de bronșită la o pisică simultan, atunci este timpul să vă contactați medicul veterinar pentru tratament..

Așa arată simptomele bronșitei la pisici (vezi video)

Tratament

Tratamentul pentru bronșită la pisici trebuie început cât mai curând posibil. Însă întreaga problemă constă în faptul că, dacă nu știți care este exact cauza acestei afecțiuni la un animal de companie, atunci este pur și simplu imposibil să găsiți un regim de tratament competent și eficient. La urma urmei, ar trebui să fie cuprinzător și să vizeze întotdeauna eliminarea cauzelor bolii. Terapia simptomatică ameliorează doar temporar afecțiunea, dar de îndată ce este oprită, bronșita și alte simptome vor reveni..

Este din cauza aerului iritant? Aerisiți camera, faceți curățare umedă acasă. Eliminați toți alergenii posibili! Pot fi prescrise antihistaminice.

Cum se tratează bronșita la o pisică? Dacă tusea este uscată, atunci este prescris în mod necesar un medicament care va ajuta la formarea flegmei (lemnul dulce, piciorul sunt componente excelente ale plantei). Odată ce apare, sunt necesare alte medicamente pentru al scoate din căile respiratorii. Prin urmare, trebuie înțeles că fiecare tip de tuse necesită propriul medicament. Și nu trebuie să dați un medicament pentru tuse uscată cu tuse umedă și invers.

Antibioticele pentru bronșită la pisici nu pot fi evitate, chiar dacă motivele sunt neinfecțioase, deoarece bacteriile pot „ataca” un corp slăbit. Cursul tratamentului este de cel puțin 7 zile (de preferință 10). Cu toate acestea, dacă nu există nicio îmbunătățire în termen de 3 zile, asigurați-vă că contactați medicul veterinar. Lasă-l să înlocuiască medicamentul cu altul. Bacteriile nu sunt sensibile la prima selectată. Dar, de asemenea, merită să ne amintim că o tuse alergică nu va dispărea, chiar dacă injectați un animal de companie cu cele mai „puternice” antibiotice.

Prevenirea

Prevenirea bronșitei la pisici este elementară:

 • Prevenirea hipotermiei animalelor de companie.
 • Eliminați schițele.
 • Nu lăsați mustața să se întindă pe frig. Asigurați-vă că așezați o pătură caldă sau cumpărați o casă specială cu laturi înalte. Și îndepărtați această casă de curenți și de uși / ferestre.
 • Revizuiește-ți dieta. Echilibrează-l. Îmbogățiți-vă cu vitaminele C și A. dar nu uitați de altele.
 • Mergeți mai mult cu animalul dvs. de companie, alergați astfel încât sistemul respirator să continue să se „dezvolte” și să se întărească. Dar nu cu vânt puternic, frig, ger.
 • Nu lăsați animalul dvs. să înoate în ape reci.
 • Păstrați animalul de companie în afara zonelor fumurii și poluate cu gaze. Nu uitați de curățarea umedă a casei.

Dacă mai aveți întrebări despre bronșita pentru pisici, atunci scrieți în comentarii - vom încerca să le răspundem!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bronșită la pisici și pisici