Ce culoare văd pisicile lumea din jurul lor?

Mulți iubitori de animale se întreabă cum văd pisicile lumea noastră. Acest lucru diferă foarte mult de percepția oamenilor din jur. Acest lucru se datorează în mare măsură structurii ochilor animalelor..

 • Obiectivul este mai mare decât un om.
 • Pisica vede clar doar la distanță apropiată și doar asupra a ceea ce este concentrată privirea.
 • Retina este formată din celule care răspund la lumină. Există mult mai multe „bețe”. Ele sunt cele care reacționează la lumină, iar „conurile” reacționează la spectrul de culori. La pisici, este predominant albastru-galben, cu adăugarea de verde.

Pisica se pricepe la recunoașterea obiectelor în mișcare rapidă (la o viteză de 48 de cadre pe minut) doar datorită „bastoanelor”. Totuși, acest lucru are și dezavantajele sale. Este posibil ca pisica să nu observe mișcări lente sau să nu le observe deloc..

Evaluarea vederilor îndepărtate și apropiate

Se crede că pisica se pricepe la recunoașterea numai a obiectelor apropiate. Oamenii de știință au confirmat că aceste animale sunt într-adevăr miope. Ele disting bine obiectele doar la o distanță de până la douăzeci de metri. Tot ce este mai departe, pisica vede totul foarte neclar, fără contururi și margini..

În același timp, animalul distinge și obiectele care sunt situate direct în fața feței sale sau la o distanță de până la 0,5 metri. În acest caz, mustața și urechile ajută la cercetarea lumii apropiate..

Celebrul cercetător și artist Nikolai Lamm a reușit să facă o serie de fotografii care arată cum o pisică vede lumea din jurul ei cu proprii ochi. Ochii de pisică sunt cele mai potrivite pentru captarea mișcărilor rapide. O persoană poate observa doar o umbră glisantă, iar un animal va distinge nu numai în detaliu șoarecele care a alergat, ci și traseul său.

Caracteristici ale vederii animalelor de companie cu patru picioare

Viziunea reprezentanților familiei feline, oamenii de știință se referă, ca și la oameni, la tipul binocular. Animalul poate vedea obiecte cu ambii ochi simultan. Acest lucru este stabilit de natură pentru posibilitatea de vânătoare sau orientare la sol. Datorită structurii interesante a ochilor, pisica determină rapid și la distanță locația prăzii.

 • Animalul a primit un tip vizual stereoscopic de la strămoșii antici. Pisica vede lumea din jurul ei în trei dimensiuni. Acest lucru ajută la determinarea exactă a distanțelor față de obiectele de interes.
 • Pisica vede perfect obiecte în mișcare pe o suprafață orizontală. Pentru a vedea laturile și partea de sus, animalul întoarce capul. Cu toate acestea, acest lucru nu afectează capacitatea de a determina cu exactitate distanța pentru un salt, deși acest lucru schimbă unghiul de vedere..
 • Pisica nu vede bine obiectele nemișcate, iar obiectele în mișcare sunt excelente. Animalele au pupile verticale, a căror constricție este mai intensă de la strălucirea luminii. În amurg sau întuneric, dimpotrivă, are loc expansiunea. Astfel de caracteristici ale elevilor permit animalelor să vadă perfect la orice intensitate a luminii, indiferent de ora din zi..

Pisica are a treia pleoapă, înzestrată cu o funcție de protecție. Salvează globul ocular de rănire și uscare. Datorită celei de-a treia pleoape, pisica poate căuta mult timp fără să clipească.

Văzând lumea în amurg sau întuneric

În întuneric, animalele văd din cauza unicității structurii retinei. Receptorii sunt aceiași ca la oameni - conuri și tije. Cu toate acestea, primele sunt mai mici decât cele din urmă de aproximativ douăzeci și cinci de ori. Organele vederii feline au mulți receptori sensibili la lumină. Permit animalelor să se orienteze perfect chiar și în condiții de iluminare slabă..

În același timp, ochii pisicilor strălucesc. Acest lucru se datorează prezenței tapetumului, un strat de substanță care acoperă suprafața posterioară a retinei ochiului pisicii. Acționează ca o oglindă, lumina din tapetum este reflectată. Drept urmare, pisicile sunt înzestrate cu o vedere mai clară decât oamenii..

În întunericul întunecat, o pisică, ca o persoană, nu vede nimic. Acuitatea vizuală este semnificativ redusă. Animalul nu poate distinge contururile obiectelor. Cu toate acestea, dacă există chiar și o sursă de lumină foarte slabă, viziunea felină devine mult mai clară decât viziunea umană. Pisica vede perfect în amurg. La lumină slabă, acuitatea vizuală a unui animal este de 7 ori mai mare decât un om.

Culori de percepție

Multe animale văd lumea în alb și negru. Cu toate acestea, viziunea felină este dotată cu o gamă mai variată de nuanțe. Cu toate acestea, viziunea lor a culorilor este foarte diferită de cea a oamenilor.. Pisica nu vede clar toate culorile, ci doar gama lor bogată de nuanțe. Caracteristicile diferențelor de culoare:

 • Conform vechii teorii, animalul este capabil să distingă doar 25 de nuanțe de gri. Acest lucru s-a datorat faptului că pisica vânează mai des rozătoare. Culoarea pielii lor este pictată în diferite nuanțe de gri. Se credea că pisica lor se putea revărsa într-o lumină slabă..
 • Oamenii de știință moderni au dovedit deja că gama de culori a ochiului pisicii este foarte diversă. Animalul este capabil să distingă alte nuanțe, în afară de gri - albastru, verde, galben. Cu toate acestea, în versiunea felină, nuanțele sunt mai plictisitoare, lipsite de luminozitate..
 • Pisicile taie culori? Animalele văd în principal spectrul galben-fân. Este foarte dificil să se facă distincția între roșu și verde. Adesea confundat cu galben și alb, maro cu roșu și portocaliu. O varietate de culori pentru viață nu este deloc necesară pentru rasele feline. Pentru ei nu contează ce culoare (și cât de saturată este) obiectele din jur sunt pictate..

O pisică vede oamenii nu numai cu o viziune obișnuită, ci și cu o vedere internă, iar simțul mirosului ajută, de asemenea. Se crede că animalele consideră că oamenii sunt pur și simplu rude mari, ale căror atribuții includ îngrijirea și întreținerea fraților mai mici. Cu toate acestea, datorită particularităților organelor vizuale, cu un contact prea strâns sau la o distanță de 6 metri, pisica îl vede pe proprietar foarte vag și este mai orientat de miros.

Caracteristici ale percepției energetice a lumii

Din cele mai vechi timpuri, au fost transmise povești despre unicitatea vederii feline - pentru a vedea ceea ce este inaccesibil ochiului uman. De exemplu, entități energetice sau fantome ale celeilalte lumi, brownies, forțe întunecate. Caracteristicile percepției energiei:

 • Pisica are într-adevăr o aură puternică care se extinde nu numai la ea însăși, ci și la oamenii din jurul ei și la spațiu..
 • Animalul este capabil nu numai să protejeze lumea înconjurătoare de energia negativă, ci și să o elimine pe cea existentă. Acest lucru este confirmat de numeroase cazuri când o pisică își tratează stăpânii, văzând un flux dureros și dirijându-l în afara teritoriului pe care îl consideră al său..
 • Animalul este la fel de sensibil la colorarea emoțională a unei persoane, care „vede” prin organele tactile.

O pisică poate privi în gol cu ​​pupile dilatate sau poate urmări cu ochii ceva ce este invizibil pentru ochiul uman. În aceste cazuri, este posibil ca animalul să observe entități astrale..

Transmiterea a ceea ce pisica vede prin privirea ei

Ceea ce vede pisica nu poate fi descris. Dar este capabilă să „vorbească” cu ochii ei. Un animal poate fi speriat de ceva care este invizibil pentru oameni. Apoi pisica se uită la proprietar cu ochii larg deschiși, cu pupilele dilatate. Cu un fundal normal al lumii înconjurătoare, când din punctul de vedere al animalului totul este în regulă, ochii sunt îngustați, elevii sunt îngustați.

Ajutați la vizualizarea lumii înconjurătoare

Capacitatea unei pisici de a naviga în întuneric și nu de a se ciocni de obiecte înconjurătoare în amurg, se datorează memoriei sale spațiale excelente, simțului mirosului și al atingerii. Aceste sentimente sunt de ajutor de neînlocuit atunci când observăm lumea din jurul tău..

Pisica îl vede vag, pătat, fără contururi clare. Aceste sentimente devin un plus, înlocuind strălucirea nuanțelor și limitele clare, ceea ce face ca pisica să fie lipsită de importanță a modului în care vede lumea - în culori sau nu..

Deasupra buzei superioare a pisicii, bărbia și deasupra ochilor sunt vibrise - fire subțiri. Sunt suprasensibile, ajutând la o mai bună navigare în lumea din jur și sunt un plus important pentru ochi. Pe măsură ce o pisică îmbătrânește, acuitatea sa vizuală scade. Mustățile devin mai lungi. Aceasta completează parțial vederea pierdută.

Structura organelor vizuale ale pisicii este atât de unică încât animalele văd lumea din jurul lor diferit de oameni. Lipsa strălucirii culorilor și estomparea imaginilor la distanțe mari, pisicile sunt compensate de natură prin alte caracteristici - simț sporit al atingerii și mirosului, pentru a vedea ce rămâne ascuns pentru oameni.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce culoare văd pisicile lumea din jurul lor?