Boli ale pisicilor: simptome principale și tratament, refuzul de a mânca

Descrierea posibilelor boli ale pisicilor și metodele de tratamentOdată cu apariția unei pisici în casă pentru toată lumea, aceasta devine un prieten iubit sau cel puțin ia statutul de membru cu drepturi depline al familiei. Dar pe lângă momentele de bucurie pe care ni le aduc animalele de companie, ne confruntăm adesea cu griji dificile..

Văzând cât de ciudat se comportă pisica și neînțelegând de ce sănătatea sa s-a deteriorat brusc, începem să ne îngrijorăm de sănătatea sa. Dar, pentru a nu intra în panică și a începe rapid tratamentul, trebuie să cunoașteți simptomele celor mai frecvente boli care apar la pisici..

Principalele semne ale bolii la pisici

Lista simptomelor bolii la pisiciToți iubitorii de pisici știu direct cât de volubil este comportamentul animalului lor de companie. De ceva timp poate fi foarte somnoros, dar a doua zi pur și simplu nu recunoaște, iar pisica începe să alerge ca o nebună..

Mai mult, schimbări similare pot apărea în nutriție, din această cauză este dificil de înțeles ce a cauzat acest lucru. În unele cazuri, acest lucru poate fi ignorat, dar uneori merită să ne gândim: poate că pisica are există anumite încălcări in corp.

Puteți stabili dacă o pisică a scăpat de o anumită afecțiune prin următoarele simptome:

 • refuzul de a mânca, scăderea apetitului, pierderea în greutate sau o creștere bruscă a acestuia;
 • comportament letargic, agresiv sau nervos;
 • roșeață, descuamare a pielii;
 • prezența petelor chel;
 • scurgeri din ochi, nas;
 • temperatură ridicată sau scăzută;
 • prezența cheagurilor de sânge în secreție, dificultăți la urinare sau încetarea completă a acestuia;
 • diaree, vărsături.

Dacă observați simultan nu unul, ci mai multe dintre semnele de mai sus, atunci nu trebuie să îl luați cu calm, imediat duceți-vă animalul la medic. Printre bolile pisicilor, există și cele care pot reprezenta o amenințare la adresa vieții lor..

Prin urmare, pentru a nu ajunge la o stare critică, la primele semne ale unei deteriorări a stării animalului dvs. de companie, ar trebui să începeți să acționați pentru eficacitatea tratamentului..

Orice animal care locuiește în casă, mai ales dacă nu a fost vaccinat, supus diferitelor afecțiuni. Prin urmare, chiar înainte de a începe un animal de companie, proprietarul ar trebui să întrebe ce viruși și infecții pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pisicii, precum și care specialist ar trebui consultat.

În acest moment, medicii veterinari au acumulat multă experiență, ceea ce le permite să identifice aproape orice boală la pisici. Ne vom concentra asupra celor care sunt diagnosticați cel mai adesea la aceste animale de companie..

Boli de piele și haine

Descrierea bolilor, cauzelor și simptomelor pielii pisiciiÎn cea mai mare parte, atunci când o pisică începe să se comporte ciudat, este de obicei asociată cu probleme ale pielii și ale hainei. În astfel de momente, animalul devine nervos, de multe ori începe să mănânce, să lingă și să muște pielea, să apară pe ea pete, erupții cutanate și chele.

Pisicile se pot infecta și de la proprietar, dacă aduce acești paraziți pe pantofi sau haine, care pot trece cu ușurință peste blana animalului. Puteți stabili dacă o pisică are purici sau păduchi prin următoarele semne:

 • Animalul începe să se comporte neliniștit.
 • De multe ori zgârie o anumită zonă a corpului.
 • Pe strat există urme de activitate a insectelor sub formă de mici puncte negre.

Un semn al prezenței acarienilor urechii pe haina unui animal este floare maro închis în zona auriculelor. Animalul începe să scuture din cap des, dar totuși nu merită să tragem concluzii premature, deoarece doar un medic veterinar poate pune un diagnostic precis.

Boala urolitiaza

Cauze și simptome ale urolitiazei la pisiciExistă multe cazuri cunoscute când o astfel de boală precum urolitiaza se găsește la aceste animale. Mai mult, cel mai adesea un astfel de diagnostic a fost pus la pisici, nu la pisici. Motivul pentru aceasta este diferența în structura corpului. Boala este periculoasă prin faptul că este imposibil să se prevadă când va apărea exact atacul.

Animalul de companie se poate simți bine mult timp, dar într-un moment frumos, când vrea să meargă la toaletă, va începe să fie depășit de dureri neplăcute și va începe să scoată sunete plângătoare. Unul dintre simptomele urolitiazei este prezența sângelui în urină. Acesta este deja un motiv serios pentru a arăta animalul medicului veterinar..

În caz contrar, lipsa măsurilor terapeutice poate duce la consecințe mai grave, uneori chiar la moartea animalului. Cel mai adesea contribuie la apariția urolitiazei nutriție necorespunzătoare.

Cele mai expuse riscului sunt acele pisici ai căror stăpâni le oferă mâncare de calitate slabă, le răsfăță cu pește crud și carne. Această listă include o cantitate insuficientă de apă potabilă curată, predispoziție genetică, activitate scăzută și obezitate..

Se poate face doar un diagnostic precis după examinarea de către un terapeut. Tratamentul bolii este efectuat de un neurolog, care prescrie un tratament, concentrându-se pe rezultatele testelor. Practic, recuperarea are loc odată cu implementarea la timp a măsurilor complexe.

Animalului i se prescrie o dietă specială, preparate medicinale și homeopate, litotricie. Uneori, atunci când există o amenințare la adresa vieții animalului, se poate pune problema efectuării unei operații de îndepărtare a pietrelor.

Boli infecțioase ale pisicilor

Descrierea bolilor virale infecțioase ale pisicilor și pisicilorDe obicei, acestea sunt clasificate în trei grupe principale, în funcție de agentul patogen: infecții virale, fungice și bacteriene.

Boli virale. Dintre virale, panleucopenia infecțioasă, coronavirusul, calciviroza și rabia se găsesc cel mai adesea la pisici. Datorită particularităților etiologiei, bolile virale prezintă diverse simptome, cu toate acestea, cele mai multe dintre ele au febră, vărsături, diaree și ulcere..

De obicei, animalele se infectează ca urmare a contactului cu o pisică bolnavă. Ca terapie, numiți-vă medicamente antivirale și seruri, durata tratamentului depinde în mare măsură de tipul de boală și de stadiul de dezvoltare.

Boli bacteriene

În această listă, cele mai frecvente sunt anemia infecțioasă, salmoneloza. Un animal cu anemie are febră, letargie, lipsa poftei de mâncare, mucoasă orală palidă.

Semne similare sunt observate cu salmoneloza: există, de asemenea, o febră mare, pisoiul refuză să mănânce, apar vărsături și curgerea nasului. Terapia constă în prescrierea de antibiotice, transferarea pisicii la o dietă specială, prescrierea de medicamente homeopate, seruri hiperimune.

Infectii fungice

Odată cu dezvoltarea acestor boli infecțioase, boala se dezvoltă în organele externe și interne ale animalului. Există destul de multe astfel de boli feline care diferă unele de altele prin natura agentului patogen: criptococoză, candidoză, histoplasmoză.

Pentru infecția cu oricare dintre aceste boli, este suficient ca sporii ciupercii să pătrundă în corpul unei pisici bătrâne - printr-o rană, cu mâncare sau când respiră.

Există multe boli infecțioase care sunt împărțite în multe subspecii., având diverse simptome. Din această cauză, un medic veterinar cu experiență în boli infecțioase ar trebui să fie implicat în diagnosticarea și dezvoltarea unui plan de tratament..

Boli oculare

Dacă ochii unui pisoi încep să doară, atunci este destul de simplu de înțeles, este suficient să aruncăm o privire bună asupra aspectului lor:

 1. Cauze și simptome ale bolilor oculare la pisiciPleoapele se înroșesc, capătă semne de umflare.
 2. Obiectivul devine tulbure.
 3. Globul ocular iese în afară.
 4. Elev dilatat, fără răspuns la lumină.
 5. Prezența unei descărcări clare sau purulente în ochi.

A avea oricare dintre aceste simptome la o pisică bătrână sau un pisoi mic este un motiv bun pentru a vă consulta medicul veterinar. Acesta ar trebui să fie un oftalmolog cu experiență care, datorită specializării sale, poate faceți un diagnostic precis și prescrie un program de tratament eficient.

Dintre bolile oculare la pisici, cele mai frecvent întâlnite glaucom, conjunctivită, cataractă, inflamația plăgii și a corneei. Pentru tratamentul diferitelor patologii, pot fi utilizate antibiotice, unguente și uneori se poate lua decizia de a efectua o operație.

Boli ale urechii

Descrierea bolilor urechii la pisiciLa un pisoi se pot găsi nu numai paraziți ai urechii, ci și alte boli ale urechii la fel de periculoase: otita medie, eczeme, hematoame.

Printre acestea, proprietarul trebuie să fie în mod special atent la otita medie. Această boală apare sub formă de inflamație, în care se formează cantități mari în auricule descărcare sulfurică și sângeroasă.

Ca urmare a bolii, partea afectată devine foarte sensibilă, prin urmare, atunci când încearcă să o atingă, pisica poate prezenta agresivitate. Dezvoltarea acestei boli poate fi provocată hipotermie, leziuni, infecții și corpuri străine.

Când vizitați prima dată clinica, o pisică bătrână este examinată de un medic veterinar-terapeut. În funcție de ce fel de boală se găsește la animal, va fi elaborat un program de tratament adecvat.

Măsurile de tratament pentru hematoame implică curățarea chirurgicală a auriculelor de cheaguri de sânge, cu otită medie prescrie un curs de antibiotice, iar în cazul eczemelor, sunt prescrise unguente speciale.

Boală hepatică felină și sfaturi de la medicii veterinari

Acest grup include multe boli, printre care cele mai frecvente sunt hepatita, insuficiența hepatică, lipidoza. Prezența bolii hepatice la un pisoi de rasă britanică poate fi determinată de următoarele semne:

 • Simptome și cauze ale bolilor hepatice la pisiciletargie, lipsa poftei de mâncare;
 • vărsături și diaree;
 • o creștere a dimensiunii ficatului, simțită la palpare;
 • cu un curs prelungit al bolii - icter;
 • creșterea temperaturii.

Astfel de patologii pot fi cauzate de diverse motive: malnutriție, otrăvire cu otrăvuri, supradozaj de droguri, lipsa vitaminelor. Pentru a stabili problema la prima examinare, pisoiul este examinat de un terapeut sau gastroenterolog.

Se prescrie un tratament adecvat în funcție de tipul de boală hepatică. De obicei, terapia implică transferul animalului la o dietă care include furaje medicamentoase, precum și prescrierea medicamentelor de restaurare.

Pisica este percepută de mulți ca un animal de companie foarte drăguț, cu care este plăcut să petreci timp. Dar nu tuturor le pasă că, la fel ca o persoană, sunt susceptibile și la diferite boli. Mai mult, riscul chiar și pentru un pisoi britanic este mult mai mare decât pentru oameni..

Dacă proprietarul nu a avut grijă de vaccinări în timp util, atunci probabilitatea ca unele afecțiuni să se facă simțite într-un timp scurt crește semnificativ. Dar chiar și aici proprietarul poate protejează-ți animalul de companie, dacă știe prin ce simptome se poate determina una sau alta boală.

De obicei, este suficient să o identificați în prima etapă a dezvoltării bolii, astfel încât tratamentul prescris de medicul veterinar să ajute pisoiul să se refacă mai repede. Dar încercările de a vindeca în mod independent o pisică nu numai că pot agrava starea animalului, dar pot duce și la pierderea timpului prețios, ceea ce în astfel de cazuri este foarte important..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale pisicilor: simptome principale și tratament, refuzul de a mânca