Bartoneloza la pisici: caracteristici ale bolii și metode de tratament

Există o astfel de varietate de boli infecțioase în lume, încât abundența lor surprinde chiar și specialiști cu experiență. Alții se disting printr-o „dispoziție” deosebit de interesantă: pe de o parte, aceste patologii pot provoca consecințe grave, dar rareori. Pe de altă parte, alte animale nu prezintă simptome ale bolii pe care o au în întreaga lor viață. Acestea din urmă includ bartoneloza la pisici..

Ce este, care este particularitatea agentului patogen?

Agentul cauzal este bacteria Bartonella henselae. Boala este cunoscută în diferite țări ale lumii sub numele de bartoneloză și ca boală Carrion și ca „neg negru”. Vă avertizăm imediat că boala poate fi transmisă oamenilor. Este adevărat, acest lucru duce rar la consecințe grave. De fapt, animalele în sine tolerează cel mai adesea bartoneloza destul de ușor. Ceea ce, însă, nu anulează în niciun fel necesitatea identificării și tratării animalelor de companie bolnave. În ceea ce privește persoana, atunci la om, boala se numește „limfadenită virală benignă”. De altfel, acest lucru este complet greșit. Subliniem încă o dată că agentul cauzal este o bacterie, nu are nicio legătură cu virusurile..

Confuzia cu numele a apărut din cauza unei caracteristici curioase a acestui microorganism. Probabil știți că există două grupuri mari de bacterii: gram-pozitive și gram-negative. Cele pozitive devin violete, cele negative devin roșii. Deci asta este. Bartonella henselae nu se colorează în niciun fel prin metoda Gram. Din această cauză, cercetătorii care au descris prima dată limfadenita benignă „virală” pur și simplu nu au putut găsi agentul patogen.

Pe atunci, știau deja despre existența virușilor, adică a microorganismelor care nu sunt vizibile la microscopul cu lumină. Oamenii de știință au presupus în mod logic că au de-a face cu ei. Ulterior, eroarea a fost eliminată, dar denumirea stabilită istoric este uneori încă găsită pe paginile periodicelor științifice străine și interne..

Despre specii și subspecii

Rețineți că nu numai Bartonella henselae poate provoca boala. Ca rezultat al studiilor (Pennisi și colab., 2013), au fost identificate simultan alte câteva subspecii ale acestui microb, care pot infecta și pisici și oameni. De exemplu, B. Rochalimae este destul de comună, dintre care gazdele naturale pot fi ratoni, lupi, vulpi și pisici.. Boala este transmisă de purice mușcături, oamenii pot fi gazde opționale.

Puricii joacă, de asemenea, un rol important în transmiterea B. henselae și B. Clarridgeiae, care sunt frecvente și la pisicile domestice. Oamenii de știință au descoperit că agentul patogen poate apărea în sângele unei pisici încă din 12 ore după mușcătura de purici (Bouhsira și colab., 2013). Astăzi, experții sugerează că pot exista și mai multe tipuri de transportatori lilieci (Nycteribiidae), dar această problemă este extrem de puțin studiată. În plus, unii cercetători sugerează că corpurile naturale de apă pot fi, de asemenea, considerate rezervoare de infecție..

Rolul lui Bartonella ca agent infecțios după infecție este încă neclar. Între timp, B. henselae a fost un vinovat în unele tipuri de miocardită și miozită diafragmatică (inflamația diafragmei) la pisici (Varanat și colab., 2012). Pentru identificarea timpurie a unui tip specific de agent patogen (și acest lucru este important pentru numirea unui tratament eficient și a medicamentelor) numai reacția PCR eficientă.

Caracteristicile agentului patogen

Bartonella este o bacterie mică (0,5 până la 2 µm) care este foarte transmisibilă. Conform lui Gram, așa cum am indicat deja mai sus, nu este colorat în niciun fel. Astăzi, sunt cunoscute mai mult de 22 de soiuri ale acestui agent infecțios, dar adevăratul rol al multor serotipuri în dezvoltarea bolilor la pisici și oameni este încă discutabil. Pentru a înțelege mai bine adevărata scară a răspândirii agentului patogen în natură, consultați tabelul de mai jos..

B. Henselae este cel mai frecvent identificat la pisici (și, de altfel, la om). Interesant este faptul că, atunci când este infectat cu acest tip special de agent patogen, adesea nu există semne clinice nici la pisică, nici la proprietar.

Semne clinice și diagnostic

Mai mult decât 90% din cazurile de simptome de bartoneloză la pisici sau deloc, sau sunt foarte neclare. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile de infecție prin mușcături de purici. În unele cazuri, se dezvoltă în mod spontan febră intermitentă, anemie cronică, limfadenopatii localizate sau generalizate, sunt posibile convulsii neurologice și infertilitate (Kordick și colab. 1999). La disecție, inflamația granulomatoasă se găsește în plămâni, ficat, splină, rinichi și inimă (Guptill și colab. 1997 - Kordick și colab. 1999).

În mod ciudat, nici ELISA, nici alte reacții serologice nu au o importanță semnificativă în diagnosticarea bolii: se știe că în unele țări până la 70% din populația de pisici are anticorpi împotriva Bartonella în sânge, dar multe animale nu sunt bolnave. În plus, există suspiciunea de reactivitate reciprocă a diferitelor tipuri de agenți patogeni: este posibil să se dezvolte „simbioza” reciprocă sau, dimpotrivă, disonanța. Din această cauză, în cazul infecțiilor mixte, este posibil ca semnele clinice să nu se manifeste pe deplin..

S-a presupus că bacteria poate provoca cronici gingivostomatită, (Ueno și colab., 1996; Glos și colab., 1997), dar chiar și așa, cantitatea de anticorpi din sângele animalului a fost adesea aceeași ca la pisicile clinic sănătoase. Singurul semn de încredere este limfadenopatia, însoțită de inflamația și mărirea ganglionilor limfatici subcutanati. Uneori, în paralel cu această patologie, se dezvoltă boli inflamatorii ale organelor sistemului urinar. În plus, până în prezent, detectarea anticorpilor în lichidul cefalorahidian este considerată o metodă 100% fiabilă pentru diagnosticarea bartonelozei. Tehnica este destul de periculoasă, dar numai în cazuri îndoielnice poate confirma sau nega faptul prezenței bolii.

În 2004, s-a presupus că apare spontan uveită și conjunctivită, dar astăzi medicii veterinari au dovedit complet că nu există nicio corelație între aceste patologii. Sinuzită, rinita, precum și rinosinuzita nu sunt semne fiabile ale bolii. În cele din urmă, nu există nicio legătură între pancreatită și hepatită. După cum sa dovedit, pisicile, în al căror sânge și lichidul cefalorahidian au fost găsiți anticorpi, se îmbolnăvesc de ele nu mai des decât rudele neinfectate.

Astfel, simptomele acestei patologii sunt extrem de neclare, iar însuși faptul infecției poate fi suspectat pe baza situației epizootologice generale din regiune. De exemplu, oferim un tabel care descrie amploarea răspândirii bartonelozei în Europa și Rusia..

După cum este ușor de văzut, conform rezultatelor eșantionului, se dovedește că în Rusia prevalența medie a bartonelozei la pisici este de aproape 40% (desigur, în funcție de regiunea specifică). Astfel, se poate dovedi că animalul dvs. de companie este bolnav și de o formă subclinică de patologie, în care semnele clinice sunt fie complet absente, fie extrem de neclare..

Tehnici terapeutice

Tratamentul este recomandat pisicilor care trăiesc cu oameni imunosupresori sau, în cazuri rare, în care Bartonella a cauzat efectiv boala (de exemplu, endocardita). Trebuie remarcat faptul că toate metodele de tratare a pisicilor se bazează complet pe terapia bartonelozei umane. În medicina veterinară, din cauza lipsei lor reale de cerere, pur și simplu nu există metode similare..

Desigur, terapia trebuie să includă eliminarea tuturor bolilor concomitente care au apărut pe fondul infecției. Este posibil ca pisica să aibă nevoie să prescrie analgezice, sedative, hepatoprotectori și medicamente care susțin funcția renală.

Pe tot parcursul tratamentului, pisicile bolnave sunt strict izolate de copii, vârstnici și alte persoane cu imunitate slabită. Se recomandă spălarea podelelor săptămânal cu înălbitor cu clor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bartoneloza la pisici: caracteristici ale bolii și metode de tratament