Pisica de nisip (pisica deșertului): poate fi ținută acasă?

Pisica de nisip, sau pisica deșertului arab, este unul dintre cei mai mici reprezentanți care aparțin familiei feline care trăiesc în sălbăticie. Acest animal a fost descoperit pentru prima dată la mijlocul secolului al XIX-lea în deșertul algerian. Generalul Jean Auguste Marguerite se afla într-o expediție în aceste locuri. În dunele deșertului, a văzut o fiară necunoscută anterior. În aceeași expediție a existat un naturalist care a descris prădătorul. Specia de pisici și-a primit apoi numele în onoarea generalului care a descoperit-o - Felis margarita.

Chiar numele acestui animal provine din cuvântul „dună” - adică movile de nisip tipice deșerturilor. Prădătorul este numit pisica de nisip sau deșert.

1 Aspect

Pisicile aparținând acestei specii sunt destul de mici în comparație cu ceilalți membri ai familiei. Iar aspectul pisicii dune este foarte neobișnuit:

AspectCaracteristici:
CapPare mai mult corp, puțin turtit
UrechiSet mai mic decât animalele de companie. Acest lucru se datorează habitatului animalelor. Nisipul cu acest aranjament nu cade în urechi, acest lucru îl ajută pe prădător să audă bine mișcările prăzii
OchiMic, gălbui. Pupila este alungită
CorpMic, ușor alungit, permițând animalului să fie rapid și agil
LabePuternic și puternic, acoperit cu păr. Vă permit să mergeți pe nisip fierbinte și să săpați găuri
BlanăGros și dens, devine mai puternic până la iarnă
CuloareCuloarea blănii este de obicei nisipoasă sau gri deschis, ceea ce permite prădătorului să se contopească cu terenul în care trăiește și vânează. Colorarea depinde direct de habitatul pisicii. O culoare gri deschis este mai inerentă animalelor pe teren stâncos, iar o culoare nisipoasă, ușor roșiatică, este tipică pentru persoanele care trăiesc în deșerturi. Pe picioarele anterioare și pe coadă sunt dungi negre. Iarna, culoarea se schimbă într-o culoare nisipoasă deschisă, cu o nuanță gri
DimensiuniÎnălțimea ajunge la 24-30 cm, iar lungimea este de 90-100 cm cu coada. O pisică adultă de nisip cântărește 2,5-3,5 kg. Masculii sunt de obicei mai mari decât femelele

Animalul arată un pic ca un râs, dar mai drăguț. Chiar și adulții seamănă cu pisoii.

2 Habitat și obiceiuri

Pisica de nisip trăiește în zonele deșertice din Africa (partea sa de nord) și Asia. Această specie se găsește în Pakistan, Uzbekistan, Kazahstan și Turkmenistan. Pisica se găsește numai în regiuni aride și fierbinți.

Vara, este nocturn, ascunzându-se de soarele sufocant. Pisicile de nisip dorm adesea în vizuini străine abandonate (vulpi, porcupini, gerbili și goferi). Din aceste locuri își controlează teritoriul. Iarna, prădătorilor le place să stea la soare.

Dușmani naturali:

  • vulpi;
  • lupi;
  • păsări prădătoare;
  • șerpi.

Prin urmare, trebuie să fie foarte atenți. Pisica de nisip are o abilitate distinctă - vigilență excesivă. Animalul pare să înghețe în loc atunci când părăsește gaura, fără să reacționeze la nimic. În această poziție, poate rezista aproximativ 15 minute. După ce se asigură de o siguranță completă, animalul își părăsește repede casa și merge la vânătoare.

Pisica se întoarce și ea cu extremă prudență: veghează mult timp pentru a nu deveni el însuși prada cuiva. Astfel de obiceiuri unice îl ajută să se apere de dușmani..

Vânătoare de pradă, animalele se mișcă amuzant în timp ce aleargă: se cuibăresc pe pământ, ca și când ar înota, uneori făcând salturi lungi. Și, deși această mișcare pare ciudată în aparență, nu împiedică prădătorul să parcurgă zeci de kilometri la un moment dat..

Pisicile de nisip în momentele de pericol se pot pretinde cu ușurință că sunt moarte. Aceștia cad la pământ și, închizând ochii, se îmbină cu mediul lor natural datorită colorării lor..

3 Nutriție

Pisica de nisip sau pisica de nisip este un prădător, deci carnea este principalul său produs alimentar. Mănâncă tot ce poate prinde singur: rozătoare mici, șopârle, păsări, jerboas și chiar șerpi. Ghearele îl ajută pe prădător să ajungă cu ușurință la prada care s-a ascuns în nisip, pentru a găsi rozătoare în vizuini adânci. În primul rând, pisica atacă sărind dintr-o ambuscadă. Apoi, apucă victima de gât, apoi folosește dinții și ghearele. Pisica dună a devenit un faimos vânător al viperei cu coarne care trăiește în deșertul Sahara.

În sezonul rece, puteți observa aceste animale nu departe de casele oamenilor, dar acestea nu dăunează și nu atacă niciodată animalele de companie..

Condițiile naturale au învățat animalele să rămână fără hrană și apă pentru o lungă perioadă de timp. Deoarece acesta din urmă este practic absent în deșert, pisicile obțin cea mai mare parte a umidității de la pradă.

4 Reproducerea

Pisica de nisip se reproduce mai ales o dată pe an. Dar perioada de reproducere a animalelor depinde de condițiile din habitatele lor..

Jocurile de împerechere durează din februarie până în martie. În condiții climatice favorabile, femelele pot produce două așternuturi pe an. De obicei se nasc 4-5 pisoi. De regulă, doar jumătate dintre aceștia cresc până la adolescență (9-14 luni) din cauza condițiilor naturale dure ale deșertului..

Bebelușii se nasc orbi, dar cresc suficient de repede. Deja în a cincea săptămână de viață, ei ies la vânătoare cu mama lor. Iar după ce ajung la 6-8 luni, își părăsesc mama și merg să trăiască și să vâneze singuri.

Câți ani trăiesc aceste animale uimitoare în natură nu se știe exact, deoarece duc un stil de viață ascuns.

5 Statutul populației de animale și protecția acestora

Există o amenințare de dispariție a soiului arab al pisicii de nisip din Pakistan, Siria și Irak din cauza ostilităților. Pisica deșertului a dispărut complet în Israel. În alte domenii, situația este mai stabilă.

Motivul principal al scăderii numărului de indivizi este braconierii. Pentru vânători, aceste animale nu sunt importante, iar intrușii salvează o mulțime de bani pentru piei de pe piață. Prin urmare, pisica de nisip este protejată și plasată pe o listă specială - Anexa II la Convenția CITIES.

6 Întreținerea locuinței

Datorită aspectului său atractiv și a obiceiurilor sale unice, pisica dună este, de asemenea, solicitată pentru păstrarea acasă. Este important pentru cei care vor să aibă o pisică nisipoasă în casele lor că nu va putea locui într-un apartament: are nevoie de spații mari pentru a se mișca ca și când ar fi liber. Prin urmare, este mai bine să păstrați astfel de animale de companie numai în case private cu un teritoriu alăturat..

6.1 Educație

Animalele trebuie să înceapă să educe și să se antreneze încă din copilărie, să învețe să urmeze comenzile. Este recomandat să hrăniți pisoiul nisipos din mâini imediat pentru a-și atinge locația și a-i arăta grija.

Cu un astfel de animal, trebuie să te joci de la bun început folosind jucării pentru animale de companie, și nu mâini sau picioare. Aceasta este o fiară sălbatică care va crește și va putea să rănească grav, fără să-și dea seama că acesta nu mai este un joc.

La fel ca una obișnuită, o pisică de nisip este îmblânzită la toaletă folosind o tavă umplută cu ingrediente naturale..

6.2 Hrănirea

Dieta pisicii cu nisip ar trebui să includă carne crudă și produse din pește. Merită să îi dați pisicii vitamine speciale - așa cum recomandă medicul veterinar.

Pentru ca animalul să-și arate instinctele naturale de pradă, este necesar din când în când să-i permiți să prindă singură prada - un șoarece sau o șopârlă. Este recomandabil să nu obișnuiești astfel de pisici cu alimente gata preparate, care sunt de obicei hrănite pisicilor domestice..

Animalul de companie are nevoie cu siguranță de vaccinare - conform schemei standard pentru pisici.

Cu o bună îngrijire și atenție, aceste animale pot trăi suficient de mult. În medie, pisicile dună trăiesc în captivitate timp de aproximativ 10-13 ani..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica de nisip (pisica deșertului): poate fi ținută acasă?