Peritonită virală la pisici

Peritonita virală la pisici este o boală destul de nouă, care este extrem de dificil de diagnosticat și are un curs cronic sau subacut. În majoritatea cazurilor, boala duce la moartea animalului, chiar și cu acordarea de asistență medicală. Nu supraviețuiesc mai mult de 10% din pisicile afectate.

Cum se transmite peritonita?

Există două moduri în care se răspândește peritonita infecțioasă. Practic, transmiterea bolii are loc pe cale orală-fecală. Veterinarii cred că boala poate fi atribuită celor care apar în absența unor reguli sanitare pentru păstrarea pisicilor. Este strict interzis animalelor să hrănească alimente congelate, iar pisica nu trebuie să primească alimente afară, când mâncarea poate ajunge cu ușurință pe pământ și se poate murdări.

În cazuri excepționale, virusul este transmis de picături aeropurtate. Acest fenomen este cel mai adesea observat la expoziții. Nu este o coincidență, potrivit statisticilor, că 82% dintre pisici sunt infectate cu peritonită apare acolo. Pisicile care trăiesc în grupuri sunt infectate cu boala în 27% din cazuri și sunt ținute singure - doar în 14%.

Grupul de risc

Veterinarii identifică un grup de risc pentru boală. Include astfel de animale:

 • tineri cu vârsta cuprinsă între 3 și 36 de luni;
 • animale de elită genealogice, a căror sănătate este mai puțin importantă decât exteriorul;
 • animale vechi cu vârsta peste 11-12 ani;
 • indivizi cuprinși în grup;
 • animale de companie care suferă de boli cronice.

Peritonita infecțioasă la pisicile cu risc se dezvoltă frecvent și uneori poate fi încețoșată. Din această cauză, este important ca proprietarii să viziteze regulat medicul veterinar pentru o examinare de rutină a animalului. Într-o astfel de situație, o boală periculoasă va fi detectată în timp util, atunci când pisica are mult mai multe șanse de recuperare..

Simptome

Când o pisică se îmbolnăvește de peritonită virală, animalul de companie dezvoltă rapid simptome caracteristice. Simptomele peritonitei la o pisică sunt grave, indicând pericolul bolii:

 1. Apatie;
 2. Stare depresivă;
 3. Scăderea apetitului până la refuzul complet al alimentelor;
 4. Emaciation;
 5. Încetarea creșterii la pisici;
 6. Creștere ușoară persistentă a temperaturii;
 7. Respirația scurtă - se dezvoltă datorită faptului că în timpul bolii pisica are tulburări în funcționarea sistemului respirator, ca urmare a căreia lichidul se acumulează în piept, ceea ce provoacă pleurezie. Dacă pisica nu primește tratament pentru insuficiență respiratorie cu peritonită virală, el moare în mod special rapid;
 8. Defecțiuni în activitatea inimii - datorită acumulării de lichid;
 9. Placă uscată pe pleoape, pe care pisica o îndepărtează rar la spălare;
 10. Icter din cauza tulburărilor hepatice;
 11. Afectarea rinichilor;
 12. Paralizia labelor.

În plus, ar trebui să fii atent la haina animalului de companie. Aspectul său modificat este, de asemenea, un simptom alarmant. Când este bolnav, pare uscat și dezordonat. Pisica încetează să mai strălucească și devine dezordonată în aparență. Este necesar să fiți atenți la modificările stării animalului cât mai curând posibil, deoarece dacă începe peritonita, pisica este aproape întotdeauna condamnată la moarte.

Tratament atunci când pisica are peritonită

Peritonita infecțioasă la pisici este mortală în proporție de 90%. Dacă peritonita la o pisică este vindecabilă într-un anumit caz depinde în mare măsură de cât de repede este detectată boala și de modul în care terapia este efectuată corect. Cu cât începe tratamentul mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a salva animalul de companie. Dacă pisica este puternică și proprietarul este serios în ceea ce privește terapia, atunci chiar și cu o afecțiune destul de gravă, animalul poate fi vindecat. Tratamentul complex al peritonitei. Când se tratează o boală, acestea sunt utilizate:

 • antibiotice - remediul este selectat în funcție de vârsta și greutatea animalului. Dacă există un laborator, este posibil să se efectueze o analiză pentru a determina sensibilitatea bacteriilor patogene la un anumit medicament. În acest caz, terapia este deosebit de eficientă;
 • puncția cavităților abdominale și toracice pentru a elimina acumularea de lichide. Această procedură îmbunătățește semnificativ starea animalului. Concomitent cu procedura, un medicament antimicrobian este injectat în cavitate, ceea ce îi permite să aibă cel mai puternic efect direct asupra focarelor infecției;
 • medicamente pentru susținerea activității sistemului cardiovascular, pe care pisica le poate primi sub formă de injecții sau agenți orali;
 • medicamente pentru durere - doza lor depinde de starea pisicii;
 • transfuzie de sânge - necesitatea procedurii apare în caz de leziuni grave care afectează sistemul circulator;
 • preparate cu vitamine - pot crește imunitatea animalului și rezistența sa naturală la boli;
 • terapia hormonală - necesară dacă forma bolii este severă;
 • chimioterapie - necesară atunci când o pisică are peritonită severă.

Când tratați, este important să asigurați animalului hrana adecvată. Rezultatul terapiei depinde, de asemenea, în mare măsură de acest lucru.. Dieta se bazează pe următoarele reguli:

 • pisica primește mâncare moale sub formă lichidă sau semi-lichidă, precum și carne fiartă tocată mărunt;
 • oferind doar furaje proaspete;
 • eliminarea unei cantități mari de grăsimi;
 • pisica este transferată la hrănirea naturală.

Dieta exactă pentru peritonită este selectată de un medic veterinar, evaluând starea animalului. Dacă pisica se află într-o stare foarte gravă, atunci medicul veterinar poate recomanda eutanasierea pentru a opri chinul animalului, deoarece o boală grav avansată nu lasă nici cea mai mică șansă de recuperare.

Boala este încă nouă, iar regimurile de tratament eficiente sunt în curs de dezvoltare. Tratamentul utilizat este încă doar general, nu specializat.

Cum se previne peritonita infecțioasă

A fost posibil să se stabilească câteva modalități de prevenire a apariției bolii. Acestea reduc probabilitatea de peritonită virală și protejează animalul de companie cu o eficiență ridicată. Această prevenire previne nu numai infecția cu un coronavirus periculos, ci și multe patologii.. Ajută la reducerea riscului de infecție:

 • nutriție de înaltă calitate a animalelor, în care primesc o cantitate suficientă de vitamine, minerale, proteine, carbohidrați și grăsimi;
 • tratament antihelmintic regulat;
 • tratament regulat pentru purici și căpușe, a căror prezență va slăbi grav corpul animalului;
 • prevenirea contactului dintre pisicile domestice și rătăcite;
 • vizite preventive regulate la medicul veterinar cu teste de sânge și urină;
 • vaccinarea regulată a animalelor de companie;
 • o vizită urgentă la medicul veterinar la cea mai mică stare de rău la animal;
 • reducerea situatiilor stresante;
 • utilizarea medicamentelor hormonale numai dacă este imposibil să se vindece animalul fără acestea;
 • respectarea standardelor sanitare și igienice;
 • păstrând o pisică însărcinată și pisoi separat de alți adulți.

Este important ca proprietarul să rețină că apariția peritonitei virale poate fi prevenită oferind animalului o viață de calitate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Peritonită virală la pisici